WiHuRa Opublikowano 25 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2014 (edytowane) Prosta etykieta z pełną informacją o wszystkim, super! Piana: dość obfita, drobna, ładnie oblepia szkło, opada do kożuszka Kolor: wpada praktycznie w brąz więc to raczej już nie pale, klarowne Aromat: na początek ulotnie i szybko przenika owocowy aromat, na spokojnie czuć głównie wyraźnie EKG, badzo specyficzny i rozpoznawalny aromat, przy bełtaniu nie już tak ciekawie, guma balonowa i rozpuszczalnik (czyżby uciekła temperatura lub zadane drożdże w zbyt wysokiej temperaturze), czuć pod chmielem delikatny mydlany zapach Smak: rześki, dobrze zbalanowany, pieczona skórka chleba, lekki orzech, przyjemna ziołowa długa ale nie pozostająca goryczka, tu jest świetnie Wysycenie: delikatnie musowanie podniebienia i miłe szczypanie Ogólnie wrażenia: delikatne wady w aromacie, poza tym kompozycja ciekawa, dobrze pijalna. Edytowane 25 Kwietnia 2014 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Green Fox Opublikowano 26 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2014 Dziękuję bardzo za recenzję Jeżeli chodzi o kolor, to przyznam się, że osiągnąłem taki jaki był mniej więcej zamierzony, ponieważ celowałem w angielskiego bittera (w jakiś sposób IPA jest przecież mocniejszą wersją ESB). Zakładany kolor był bliżej dolnych widełek podawanych przez BJCP, nawet dodałem 30g słodu czekoladowego na sam koniec zacierania w celu delikatnego zaciemnienia. Szczerze mówiąc troszkę nie przemawiają do mnie super-jasne IPA w lagerowych barwach, w stylu Fuller's Bengal Lancers albo Das IPA, więc ciemniejszy kolor był zamierzony. guma balonowa i rozpuszczalnik (czyżby uciekła temperatura lub zadane drożdże w zbyt wysokiej temperaturze) I to jest bardzo trafne spostrzeżenie - drożdże były zadane faktycznie w zbyt wysokiej temperaturze (pewnie ok. 35C). Mam pytanie, czy ma to faktycznie aż taki wpływ, ponieważ zanim rozpocznie się burzliwa i tak mija kilka godzin, kiedy temperatura fermentora wyrównuje się z otoczeniem? Chyba, że chodzi o to, że drożdże od razu się namnażają i po prostu w wyższej temperaturze powstają latorośla, które będą pożerały cukry produkując balonowo-rozpuszczalnikowe klimaty? Z góry dziękuję za odpowiedź na tę wątpliwość - przyda się na przyszłość. O co chodzi z pytaniem o ucieczkę temperatury? Jeżeli chodzi o zacieranie, to było robione specjalnie w niższej, na poziomie 62C - chciałem osiągnąć wysokie odfermentowanie, jak widać w zasypie dodane też zostało trochę cukru trzcinowego. Inna sprawa, że burzliwa zakończyła się w rekordowym tempie, ponieważ trwała niecałe dwa dni (!), faktycznie w efekcie mogło to dać lekki rozpuszczalnik. Jeszcze raz dzięki za recenzję, Twój Whisky Ale poczeka chwilę na recenzję, ponieważ będzie degustowany w towarzystwie znajomego, który ubóstwia Islay Whisky Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 26 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2014 O co chodzi z pytaniem o ucieczkę temperatury? Przy burzliwej temperatura mogla podskoczyc za wysoko co moglo byc powodem aromatu rozpuszczalnika Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 26 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2014 (edytowane) W klika godzin temperatura spadnie ledwie kilka stopni z tych 35°C. Do tego drożdże podnoszą w trakcie fermentacji temperaturę. Stąd dwa dni i po robocie. Zalecam zadawać drożdże w najniższej możliwej temperaturze z zakresu danych drożdży. Edytowane 26 Kwietnia 2014 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Green Fox Opublikowano 26 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2014 Dzięki za radę, inna sprawa, że troszkę chciałem wyciągnąć z drożdży akcenty owocowe (co się udało nadmiernie ). Akurat w domu mam trochę problem z szybkim schłodzeniem do niskiej temperatury, niemniej jednak wezmę pod uwagę poradę przy kolejnych warkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 26 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2014 Warto poczekać, choćby do rana (jeśli jest problem z chłodzeniem) ale zadać drożdże we właściwej temperaturze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Green Fox Opublikowano 26 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2014 Zawsze się troszkę bałem, że w tym czasie "pomiędzy" piwko zdąży załapać infekcję... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 26 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2014 Oczywiście jest ryzyko. Ale jeśli zachowamy sterylność procesu nic złego się nie powinno wydarzyć. Wielu piwowarów stosuje taką metodę z powodzeniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 30 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2014 (edytowane) Jeszcze dziś będzie tu recenzja. I już Edytowane 30 Kwietnia 2014 przez Bogi WiHuRa, cml i zamyślony 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Green Fox Opublikowano 30 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2014 Ha, oglądając czułem się trochę jak na egzaminie Dzięki za recenzję filmową. Swoją drogą widzę, że do kwestii wąchania masz podobne podejście do mnie - czasami mi się wydaje, że piwka można by było traktować jako podręczne odświeżacze powietrza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 30 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2014 To łapanie ostrości daje lekko psychodeliczny efekt. No i musisz trochę jeszcze popracować nad nagraniami. Polecam pooglądać czołówkę polskiego piwnego vloggerstwa. Zdecydowanie za mało "eeeee" i "yyyy" by można było mówić o profesjonalnym podejściu do piwnych recenzji. Bardzo przepraszam, po prostu nie mogłem się powstrzymać A tak bardziej serio to smaka mi zrobiliście i coraz bardziej się zastanawiam nad dołączeniem IPA na EKG do kolejnej brytyjskiej serii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 30 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2014 za komentarz Właśnie ostatnio coś z tą ostrością nie mogę dać sobie rady, ale ważny jest przekaz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się