takijiro Opublikowano 14 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2009 1187 - Ringwood Ale? Great yeast strain with unique fermentation and flavor characteristics. Distinct fruit ester and high flocculation provide a malty complex profile, also clears well. Thorough diacetyl rest is recommended after fermentation is complete. Origin: Flocculation: High Attenuation: 68-72% Temperature Range: 64-74F, 18-23C Alcohol Tolerance: 10% ABV Styles: American IPA American Stout Fruit Beer Mild Oatmeal Stout Southern English Brown Świetny szczep drożdży z unikatową charakterystyką fermentacji i smaku. Znaczne estry owocowe i wysoka flokulacja dają kompleksowy profil słodowy, a także dobrze się klarują. Zalecana jednak jest przerwa diacetylowa po zakończonej fermentacji. Pochodzenie: Flokulacja: wysoka Odfermentowanie: 68%-72% Zakres temperatur: 64-74 F, 18-23 C Tolerancja na alkohol: 10% Style: American IPA American Stout Fruit Beer Mild Oatmeal Stout Southern English Brown Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 27 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2009 1187 - Ringwood Ale? Zalecana jednak jest przerwa diacetylowa po zakończonej fermentacji. Czy mogę prosić o wytłumaczenie, o co chodzi? pzdr flood Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyfronik Opublikowano 27 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2009 1187 - Ringwood Ale? Zalecana jednak jest przerwa diacetylowa po zakończonej fermentacji. Czy mogę prosić o wytłumaczenie' date=' o co chodzi? pzdr flood[/quote'] Zdaje się, chodzi o to, żeby podnieść na końcu, na dobę, temperaturę fermentacji do 24 stopni, coby pozbyć się diacetylu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 28 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2009 Z drugiej strony 230 zł to sporo pieniędzy? A jak myślicie czy można rozciągnąć 230zł troszkę i za niewiele więcej pieniędzy uzbierać sprzęt na którym można wykonać pierwsze zacieranie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 28 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2009 Makaron - chyba nie ten wątek...;-) pzdr flood Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 4 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2011 czytałem na browamatorze,że problematyczne,uwarzyłem pewnie z 10 piw na nich i z żadnym nie miałem problemu,no chyba ,.że kogoś martwi że mu słabo odfermentowało,ale chyba w tych drożdżach o to chodzi.mi z 10-11 blg średnio odfermentowało do 3. eksperymentalnie z 8,5 zacieranych tylko w 71 C odfermentowało do 4 z czego jestem bardzo zadowolony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchy3 Opublikowano 12 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2011 (edytowane) mam pytanie jakie komercyjne piwa są robione na tych drożdżach. Osobiście planuję nastawić na nich Oatmeal Stouta .Zastanawiam się co ciekawego jeszcze można zrobić. Edytowane 12 Maja 2011 przez suchy3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 12 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2011 Brown Ale, Brown Porter. Ten szczep kiedyś nazywał się Swedish Porter, więc do porterów angielskich (czyli szwedzkich ) będzie jak znalazł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagome Opublikowano 12 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2011 Dają bardzo dużo owocowych estrów, czyli pasują do piw, w których owe są pożądane. Wg mnie raczej trudne drożdże. Ponoć zyskują przy fermentacji w otwartym fermentorze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchy3 Opublikowano 12 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2011 (edytowane) Dają bardzo dużo owocowych estrów, czyli pasują do piw, w których owe są pożądane. No właśnie dlatego mnie zainteresowały ,Porter może później a fruit beer na drugi ogień- ciekawa uwaga z tym otwartym fermentorem ,trochę boję się muszek ale od czego są pieluchy Edytowane 12 Maja 2011 przez suchy3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 12 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2011 (edytowane) Robiłem na nich brown ale, PA i stouta owsianego który wyszedł nieźle i nawet coś tam kiedyś wygrał. Drożdże odpowiednie do piw karmelowych, słodowych i wg mnie nisko chmielowych (IPA nie wyszło jak powinno) i dokładnie jak w opisie, dają nuty owocowe pożądane np w stoutach czy fruit beer'ach, piwa na nich będą miały charakter raczej damski niż męski i bardzo dobrze same się klarują Edytowane 12 Maja 2011 przez skybert Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Msciwor Opublikowano 21 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2015 Robiłem na nich brown ale, PA i stouta owsianego który wyszedł nieźle i nawet coś tam kiedyś wygrał. Drożdże odpowiednie do piw karmelowych, słodowych i wg mnie nisko chmielowych (IPA nie wyszło jak powinno) i dokładnie jak w opisie, dają nuty owocowe pożądane np w stoutach czy fruit beer'ach, piwa na nich będą miały charakter raczej damski niż męski i bardzo dobrze same się klarują Co było nie tak z IPA? Po opisie, brzmi jakby to były całkiem niezłe drożdże, jeżeli chce się osiągnąć owocowość i pełnie smaku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 21 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2015 (edytowane) Do IPA najczęściej wybiera się drożdże o neutralnym, wytrawnym profilu (np. 1056), żeby nie przykrywać aromatu chmielowego. W IPA jest ważny chmiel, resztę się tak dobiera żeby podkreślić jego walory. //Na Homebrewtalk jeden z użytkowników napisał, że drożdże lubią tlen i powinno się zadać nieco więcej gęstwy niż standardowo link . Edytowane 21 Lutego 2015 przez MichalW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się