takijiro Posted July 14, 2009 Share Posted July 14, 2009 1187 - Ringwood Ale? Great yeast strain with unique fermentation and flavor characteristics. Distinct fruit ester and high flocculation provide a malty complex profile, also clears well. Thorough diacetyl rest is recommended after fermentation is complete. Origin: Flocculation: High Attenuation: 68-72% Temperature Range: 64-74F, 18-23C Alcohol Tolerance: 10% ABV Styles: American IPA American Stout Fruit Beer Mild Oatmeal Stout Southern English Brown Świetny szczep drożdży z unikatową charakterystyką fermentacji i smaku. Znaczne estry owocowe i wysoka flokulacja dają kompleksowy profil słodowy, a także dobrze się klarują. Zalecana jednak jest przerwa diacetylowa po zakończonej fermentacji. Pochodzenie: Flokulacja: wysoka Odfermentowanie: 68%-72% Zakres temperatur: 64-74 F, 18-23 C Tolerancja na alkohol: 10% Style: American IPA American Stout Fruit Beer Mild Oatmeal Stout Southern English Brown Link to comment Share on other sites More sharing options...
flood Posted September 27, 2009 Share Posted September 27, 2009 1187 - Ringwood Ale? Zalecana jednak jest przerwa diacetylowa po zakończonej fermentacji. Czy mogę prosić o wytłumaczenie, o co chodzi? pzdr flood Link to comment Share on other sites More sharing options...
cyfronik Posted September 27, 2009 Share Posted September 27, 2009 1187 - Ringwood Ale? Zalecana jednak jest przerwa diacetylowa po zakończonej fermentacji. Czy mogę prosić o wytłumaczenie' date=' o co chodzi? pzdr flood[/quote'] Zdaje się, chodzi o to, żeby podnieść na końcu, na dobę, temperaturę fermentacji do 24 stopni, coby pozbyć się diacetylu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Makaron Posted September 28, 2009 Share Posted September 28, 2009 Z drugiej strony 230 zł to sporo pieniędzy? A jak myślicie czy można rozciągnąć 230zł troszkę i za niewiele więcej pieniędzy uzbierać sprzęt na którym można wykonać pierwsze zacieranie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
flood Posted September 28, 2009 Share Posted September 28, 2009 Makaron - chyba nie ten wątek...;-) pzdr flood Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziedzicpruski Posted January 4, 2011 Share Posted January 4, 2011 czytałem na browamatorze,że problematyczne,uwarzyłem pewnie z 10 piw na nich i z żadnym nie miałem problemu,no chyba ,.że kogoś martwi że mu słabo odfermentowało,ale chyba w tych drożdżach o to chodzi.mi z 10-11 blg średnio odfermentowało do 3. eksperymentalnie z 8,5 zacieranych tylko w 71 C odfermentowało do 4 z czego jestem bardzo zadowolony. Link to comment Share on other sites More sharing options...
suchy3 Posted May 12, 2011 Share Posted May 12, 2011 (edited) mam pytanie jakie komercyjne piwa są robione na tych drożdżach. Osobiście planuję nastawić na nich Oatmeal Stouta .Zastanawiam się co ciekawego jeszcze można zrobić. Edited May 12, 2011 by suchy3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted May 12, 2011 Share Posted May 12, 2011 Brown Ale, Brown Porter. Ten szczep kiedyś nazywał się Swedish Porter, więc do porterów angielskich (czyli szwedzkich ) będzie jak znalazł. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dagome Posted May 12, 2011 Share Posted May 12, 2011 Dają bardzo dużo owocowych estrów, czyli pasują do piw, w których owe są pożądane. Wg mnie raczej trudne drożdże. Ponoć zyskują przy fermentacji w otwartym fermentorze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
suchy3 Posted May 12, 2011 Share Posted May 12, 2011 (edited) Dają bardzo dużo owocowych estrów, czyli pasują do piw, w których owe są pożądane. No właśnie dlatego mnie zainteresowały ,Porter może później a fruit beer na drugi ogień- ciekawa uwaga z tym otwartym fermentorem ,trochę boję się muszek ale od czego są pieluchy Edited May 12, 2011 by suchy3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
skybert Posted May 12, 2011 Share Posted May 12, 2011 (edited) Robiłem na nich brown ale, PA i stouta owsianego który wyszedł nieźle i nawet coś tam kiedyś wygrał. Drożdże odpowiednie do piw karmelowych, słodowych i wg mnie nisko chmielowych (IPA nie wyszło jak powinno) i dokładnie jak w opisie, dają nuty owocowe pożądane np w stoutach czy fruit beer'ach, piwa na nich będą miały charakter raczej damski niż męski i bardzo dobrze same się klarują Edited May 12, 2011 by skybert Link to comment Share on other sites More sharing options...
Msciwor Posted February 21, 2015 Share Posted February 21, 2015 Robiłem na nich brown ale, PA i stouta owsianego który wyszedł nieźle i nawet coś tam kiedyś wygrał. Drożdże odpowiednie do piw karmelowych, słodowych i wg mnie nisko chmielowych (IPA nie wyszło jak powinno) i dokładnie jak w opisie, dają nuty owocowe pożądane np w stoutach czy fruit beer'ach, piwa na nich będą miały charakter raczej damski niż męski i bardzo dobrze same się klarują Co było nie tak z IPA? Po opisie, brzmi jakby to były całkiem niezłe drożdże, jeżeli chce się osiągnąć owocowość i pełnie smaku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
MichalW Posted February 21, 2015 Share Posted February 21, 2015 (edited) Do IPA najczęściej wybiera się drożdże o neutralnym, wytrawnym profilu (np. 1056), żeby nie przykrywać aromatu chmielowego. W IPA jest ważny chmiel, resztę się tak dobiera żeby podkreślić jego walory. //Na Homebrewtalk jeden z użytkowników napisał, że drożdże lubią tlen i powinno się zadać nieco więcej gęstwy niż standardowo link . Edited February 21, 2015 by MichalW Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now