Pierre Celis Opublikowano 11 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2014 Skład surowcowy American Wheat znacznie różni się od dobrze nam znanego Hefe-Weizena. Przede wszystkim do fermentacji stosuje się neutralne szczepy drożdży i to zarówno dolnej jak i górnej fermentacji. W przeważającej części amerykańska pszenica chmielona jest amerykańskimi odmianami chmielu, ponadto Amerykanie nie przestrzegają Reinheitsgebot, więc i dodatki niesłodowane są chętniej […] Wyświetl pełny artykuł slotish 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 12 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2014 Dori, czy wg Ciebie amerykańskie pszeniczniaki należy chmielić na zimno? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 12 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2014 (edytowane) Wiem, że pytanie nie jest kierowane bezpośrednio do mnie, ale z mojej strony mogę dodać, że warto chmielić na zimno. Edytowane 12 Maja 2014 przez mat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gwzd Opublikowano 12 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2014 A wg mnie nie jest to konieczne w tym stylu. Chmielenie podczas wychładzania też daje radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 12 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2014 Ten styl wbrew pozorom nie powinien być intensywnie chmielony na aromat to nie AIPA czy APA, główną rolę powinien odgrywać aromat słodu pszenicznego. Gdzieś również czytałem, że nie chmieli się wogóle na aromat, żeby nie przykryć nut pszenicznych. Wysłane z mojego HTC Desire 500 przy użyciu Tapatalka FurioSan 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 12 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2014 Według tego chmielenie na zimno nie jest wskazane, jeśli chcemy się trzymać wytycznych stylu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 12 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2014 Dlatego napisałem, że warto chmielić na zimno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gwzd Opublikowano 12 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2014 Gdzieś również czytałem, że nie chmieli się wogóle na aromat, żeby nie przykryć nut pszenicznych. To chyba jakaś bardzo konserwatywna wersja tego stylu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przem0 Opublikowano 12 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2014 Jak chce sobie uwarzyć piwo mocno chmielone to warze I.P.A. lub A.P.A a nie American Wheat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 12 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2014 http://blog.homebrewing.pl/?p=450 Styl ten ewoluuje, zmienia się, zdarzają się wersje coraz mocniej nachmielone, należy jednak pamiętać, że nie jest to pszeniczna AIPA i umiar jest wskazany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 12 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2014 Dori, czy wg Ciebie amerykańskie pszeniczniaki należy chmielić na zimno? Można, ale delikatnie. 3 odcinek serii "American Wheat" pod tytułem "wskazówki do zacierania, chmielenia i fermentacji" już w przygotowaniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 14 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2014 Dzięki za odpowiedź, czekam zatem na kolejny artykuł z serii Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się