Skocz do zawartości

[Blog Dori] American Wheat – surowce


Pierre Celis

Rekomendowane odpowiedzi

Skład surowcowy American Wheat znacznie różni się od dobrze nam znanego Hefe-Weizena. Przede wszystkim do fermentacji stosuje się neutralne szczepy drożdży i to zarówno dolnej jak i górnej fermentacji. W przeważającej części amerykańska pszenica chmielona jest amerykańskimi odmianami chmielu, ponadto Amerykanie nie przestrzegają Reinheitsgebot, więc i dodatki niesłodowane są chętniej […]

 

Wyświetl pełny artykuł

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wiem, że pytanie nie jest kierowane bezpośrednio do mnie, ale z mojej strony mogę dodać, że warto chmielić na zimno.

Edytowane przez mat
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ten styl wbrew pozorom nie powinien być intensywnie chmielony na aromat to nie AIPA czy APA, główną rolę powinien odgrywać aromat słodu pszenicznego. Gdzieś również czytałem, że nie chmieli się wogóle na aromat, żeby nie przykryć nut pszenicznych.

 

Wysłane z mojego HTC Desire 500 przy użyciu Tapatalka

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gdzieś również czytałem, że nie chmieli się wogóle na aromat, żeby nie przykryć nut pszenicznych.

 

To chyba jakaś bardzo konserwatywna wersja tego stylu :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dori, czy wg Ciebie amerykańskie pszeniczniaki należy chmielić na zimno?

Można, ale delikatnie.

3 odcinek serii "American Wheat" pod tytułem "wskazówki do zacierania, chmielenia i fermentacji" już w przygotowaniu :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.