gscan1 Opublikowano 12 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2014 Witam. Zastanawia mnie dlaczego w przepisach zazwyczaj nie jest podane ile należy użyć wody do zacierania, a potem wysładzania. Czy istnieje jakiś wzór na stosowanie wody o którym nie wiem? Jakub M 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 12 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2014 (edytowane) Ja stosuję 1:3,5 tzn na jeden kilogram zasypu, 3,5 litra wody. Odnośnie wysładzania, w instrukcjach Centrum Piwowarstwa znajduje sie wzór, który kiedyś był na forum poważnie skrytykowany, więc nie będę się upierał: Przykład: zacieranie w 12 litrach wody, pożądana ilość brzeczki nastawnej 20 litrów:X = 20 - 12 + 3 + 2, czyli X = 13 (potrzebujemy zatem 13 litrów wody do wysładzania) Gdzie: 12 – zacieranie w 12 litrach wody 3 – woda pozostała w młócie 2 – odparowanie wody w trakcie gotowania X – ilość potrzebnej wody Reszta w pliku. Warzenie z procesem zacierania.pdf Edytowane 12 Maja 2014 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gscan1 Opublikowano 12 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2014 3 litry wody na kg słodu niezależnie od rodzaju piwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 12 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2014 nikt nie podaje ile wody uzyc do wysladzania, bo generalnie wysladza się albo do oporu (tj. do 2 - 3 Blg) albo do objetosci, ktora chcemy uzyskać (uwzględniając odparowanie i stratę brzeczki w chmielinach) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyko Opublikowano 12 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2014 Ja z powodzeniem stosuję arkusz PPPP - Polskie Proste Piwne Porachunki: http://www.piwo.org/files/ Radzę spróbować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 12 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2014 (edytowane) Wszystko łatwo policzyć ale napiszę jak ja robię to rutynowo. 1. do zacierania 3.5 x więcej wody niż słodu, chyba że brakuje miejsca w kadzi zaciernej to 3 x lub minimum 2.5 x. 2. brzeczki przedniej odbierasz (tyle ile wody dałeś) - (waga słodu) bo słód wchłania 1:1 mniej wiecej. Czyli np 5kg + 17.5 L wody daje ok 12 L brzeczki przedniej + 10 kg odpadu. 3. jak ma wyjść np. 25L piwa to brakuje 13L + to co wyparuje - zakładając ze wyparuje 10% do wysładzania dajesz 15-16L 4. Ja wysładzam zwykle na 2 raty i pierwsza dawka jest większa więc podzieliłbym 10 + 6 L albo 8..9 + 7 L Staraj się nie dać za dużo, 1-2 L za mało łatwo skorygujesz dolewając sterylnej wody po chłodzeniu i zmierzeniu blg. Edytowane 12 Maja 2014 przez yapko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 13 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2014 Jeżeli chce mieć około 20 l piwa, to łącznie do zacierania i wysładzaniu muszę użyć około 30 l wody. Zwykle do fermentatora trafia około 22 l, w butelki trafia wówczas około 20 l. Nie dotyczy to piw mocnych, z dużym zasypem, bo tam wraz ze słodem zostaje uwięziona większa ilość płynu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 13 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2014 mi akurat 4,3kg słodu wypiło 5,5 litra wody a podczas parowania poszło 5 litrów wody więc taki wzorek można sobie wsadzić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 13 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2014 Dlatego nikt nie podaje ile użyć wody. Każdy ma inną warzelnię, co u jednego działa, u innego nie będzie działać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jackson Opublikowano 13 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2014 (edytowane) Ja polegam na brewtarget i ostatnie 2 piwa po ostatniej kalibracji tego narzędzia wyszły mi (odpukać) idealnie wg programu - ilości wody, blg, itp. Najpierw pomierzyłem gary, a potem dostosowałem wydajność wg tego co mi wychodziło i teraz jest w miarę powtarzalnie. Uśredniając, u mnie wychodzi 5kg -> 15L -> kolejne 15 do wysładzania w 3 krokach, dla 6kg 18L i około 17 do wysładzania. Wydajność w BT 83%, fermentacja około 20L, bez dolewek wody Edytowane 13 Maja 2014 przez jackson Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukaszU Opublikowano 23 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2015 nikt nie podaje ile wody uzyc do wysladzania, bo generalnie wysladza się albo do oporu (tj. do 2 - 3 Blg) albo do objetosci, ktora chcemy uzyskać (uwzględniając odparowanie i stratę brzeczki w chmielinach) I tutaj mam pytanie (wybaczcie poziom, ale jestem laikiem) odnośnie wysładzania: - 2-3 Blg pomiaru z brzeczki. Widziałem na jednym z filmów T.Kopyry, że właśnie wysładza nie mniej niż do 2 Blg. Czy stosować tak zawsze ? - czy 20 l zakładanego piwa to standardowe założenie ? Czyli do chmielenia powinienem mieć 23-23 litry ? Zakładając to powinienem np brzeczka przednia + brzeczka tylna z wysładzania mieć ok 23 litry, bo ok 3 litry odpruje. Co jeśli z wysładzania wyjdzie mi mniej ? Mogę bezproblemu dolać zwykłej wody ? Wybaczcie mi te podstawowe pytania, ale odpuściłem sobie warzenie piwa z brewkitów i zaczynam od razu z zacieraniem. Wiedzy szukam na tym forum plus youtube, a chcę mieć opanowane podstawy tak aby nic nie pomieszać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 23 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2015 Słuchaj się Kopyra to będziesz pił ekstrakt z DMS i dwuacetylu. Wysładzaj do objętości jaką potrzebujesz. Jak na 20 litrów do wiadra weźmiesz 30 litrów wody, to się dużo nie pomylisz. A wprawa przyjdzie z czasem i będziesz wiedział kiedy 30, a kiedy 31. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukaszU Opublikowano 24 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2015 Czyli aby uzyskać 20 litrów piwa powinienem wysadzać do łącznej objętości 30 l ? Chyba się pogubiłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinhead Opublikowano 24 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2015 Nie. Musisz wysładzać 20L+odparowanie+to co zostanie wylane z chmielinami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 24 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2015 W młócie zostaje około litr na kilogram słodu, dodatkowo ok 20% Ci odparuje w czasie gotowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukaszU Opublikowano 24 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2015 czyli zakładam, że pewnie 2-3 litry odparują oraz jakieś 1-2 litry wylane z chmielami ? wychodzi ok 25 litrów do gotowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klisz Opublikowano 24 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2015 Zgodzie chodziło o to, że na cały proces zacierania zużyjesz 30 litrów wody. Po pierwszej warce będziesz widział ile będziesz miał starty w odparowaniu i chmielinach. Ja przy warce ~ 20 litrów wysładzam do 26 litrów i wtedy w fermentorze ląduje około 21 litrów. Halls 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukaszU Opublikowano 24 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2015 teraz rozumiem. prawie 1/3 straty. a jak to jest z tym, aby wysładzać do 3 blg ? Też tak robisz czy tylko do wspomnianych 26 litrów ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klisz Opublikowano 24 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2015 No ja wysładzam do objętości, ale tak jak wspomniane było możesz wysładzać do 3blg. Tyle ma mieć brzeczka, która leci z kadzi filtarcyjnej. Ponieżej nie wysładzasz, bo wypłukujesz już niepożądane rzeczy z młóta. osatronix 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukaszU Opublikowano 24 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2015 dziękuję Klisz, to wiele mi wyjaśniło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinhead Opublikowano 24 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2015 (edytowane) możesz wysładzać do 3blg. Ja szczerze to tego nie rozumiem. Wg mnie wysładza się do założonych wcześniej stopni balinga przy uwzględnieniu odparowania i zagęszczenia brzeczki. Bo po co rozrzedzać brzeczkę i na silę wysładzać do 3 blg? Edytowane 24 Marca 2015 przez Pinhead Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoshko Opublikowano 24 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2015 Lepiej dolać do rozcieńczenia wodę czy przesadnie wypłukiwać młóto? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klisz Opublikowano 24 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2015 Powiem tak. Nie mam zielonego pojęcia ile mi leci z kranika pod koniec wysładzania, bo nie dokonuję pomiaru. Praktycznie już na żadnym etapie nie dokonuje, ale tutaj było pytanie konkretnie i to w piaskownicy a więc odpowiedziałem. Można tak robić i nie ma w tym nic złego. Jesli ktoś nie panuje do końca nad swoją wydajnością a ma garnek większy to nie widze problemu aby wysłodził sobie więcej i miał 2 litry piwa więcej niż przewidywał. Ważne jednak aby nie schodził ponieżej jakiegoś stopnia blg, bo wypłuka to czego nie powinien. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukaszU Opublikowano 24 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2015 Wg mnie wysładza się do założonych wcześniej stopni balinga przy uwzględnieniu odparowania i zagęszczenia brzeczki Czyli pod każdy gatunek wysładzasz inaczej ? Wydaje mi się, że chyba lepiej dolać wodę niż przesadnie wypłukać młóto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinhead Opublikowano 24 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2015 Czyli pod każdy gatunek wysładzasz inaczej ? Tak oczywiście. Nigdy nie mierze jaką ilością wody wysładzam. Istotne jest tylko to, żebym miał te 25L i założoną gęstość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się