elroy Opublikowano 22 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2009 Wydaje mi się, że nie było. Link znalazłem w opisie na gg Wesołego Osobiście bardzo miło mi się oglądało i polecam ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 28 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2009 Podobne video, tyle ze to z minibrowaru w Colorado: Brew Day Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 28 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2009 Ten niemiecki browar mnie urzekł - czystość, porządek i nierdzewka; ten z colorado odrzucił - bajzel i spaghetti z przewodów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 28 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2009 Ten niemiecki browar mnie urzekł - czystość, porządek i nierdzewka; ten z colorado odrzucił - bajzel i spaghetti z przewodów. to fakt, niemiecki - pełny profesjonalizm:) amerykański - moja piwnica w trochę większej skali:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 29 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2009 No tak, ale niemiecki jest zbudowany pod zamówienie od a-z (to widać), natomiast amerykański został złożony przez właściciela (to też widać) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 29 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2009 Ten niemiecki browar mnie urzekł - czystość, porządek i nierdzewka; ten z colorado odrzucił - bajzel i spaghetti z przewodów. Bez przesady, po tym opisie sądziłem, że jakieś przewody elektryczne wiszą tam bez izolacji, a to po prostu węże do transferu brzeczki. W niemieckim zresztą też jest tych węży sporo, tylko trzeba się przyjrzeć. Zabił mnie infantylny komentarz do historyjki niemieckiej "teraz się okaże czy wszystko pójdzie w kanał" :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 10 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2009 (edytowane) To wideo pokazuje w bardzo jasny sposob jak zbudowac kadz do zacierania/wysladzania z lodowki turystycznej: Edytowane 10 Grudnia 2009 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 4 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2010 (edytowane) Aby zbudowac prosty HERMS potrzebujesz tylko 4 rzeczy: 1. Kadz do zacierania i wysladzania, np. zrobiona z lodowki turystycznej lub z wiadra fermentacyjnego 2. chlodnice zanurzeniowa, ktora takze uzywasz jako wymiennik ciepla w kadzi warzelnej podczas zacierania 3. kadz warzelna 4. pompa. Rzecz polega na tym, ze podczas zacierania grzejesz brzeczke przeplywajaca poprzez chlodnice (wymiennik ciepla) zanurzonej w kadzi warzelnej w ktorej rownoczesnie zagrzewasz wode do wysladzania. Proste i skuteczne. http://www.youtube.com/watch?v=0YfbbDfujI0 Edytowane 4 Stycznia 2010 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coelian Opublikowano 7 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2010 (edytowane) To trzeba zobaczyć samemu. Facet warzy piwo 23 lata i ciągle robi brew kity. Krytykuję używanie słodu jako zbyt skomplikowane i czasochlonne... Czy takie coś może powiedzieć ktoś z ponad dwudziestoletnim stażem ?? W jakim miejscu jego wypowiedzi jest krytyka metody "all grain"???? pamiętacie to?? Klasyka: i "na motywach": http://www.youtube.com/watch?v=XSKnAr-UOBc Edytowane 4 Kwietnia 2010 przez coelian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 7 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2010 pamiętacie to?? Klasyka: i "na motywach": http://www.youtube.com/watch?v=XSKnAr-UOBc Tak znamy, ale to nie ma nic wspólnego z warzeniem piwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 7 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2010 Tak znamy, ale to nie ma nic wspólnego z warzeniem piwa I lepiej takich filmików tu nie wklejać, jeżeli się chce z nami dobrze żyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coelian Opublikowano 8 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2010 Świetne filmy. Świetny, technologicznie zaawansowany browar domowy: All Grain Homebrewing from Grain to Glass, with Joe Polvino: http://www.youtube.com/watch?v=Zk6d1dy9jOc&feature=related How to Make a Yeast Starter: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 1 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2010 (edytowane) Mnie się podobają proste rozwiązania. Ten facet chyba czytał post Jejskiego na temat zrobienia kadzi zacierno-wysładzalnej z wiadra z kranikiem http://www.piwo.org/forum/t1359-Kadz-zacierna%3Dwiadro-z-kranikiem-.html Edytowane 1 Lutego 2010 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek63 Opublikowano 2 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2010 Praca browaru na niemieckim filmie z 1930 roku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 14 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2010 (edytowane) Może troszkę nie w temacie postu do końca, ale co tam fajne, mi się tekst i muzyka podoba Edytowane 14 Lutego 2010 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 21 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2010 (edytowane) [delete] Edytowane 21 Lutego 2010 przez coder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 21 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2010 Kolego Coder było już, dziadek był szybszy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 27 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2010 Kiedyś ten Pan nas oprowadzał po Książęcym Browarze Tyskim. Fajnie się go wtedy słuchało, jak i teraz http://www.tvs.pl/tv/video,filmowe_wertiko,208.html Jeśli ktoś ma ochotę zobaczyć i posłuchać o strych czasach w browarze i historii Hetmana Polskich Piwowarów Jerzego Hetmańskiego to zapraszam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coelian Opublikowano 11 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2010 Gadżet na usuwanie osadu drożdżowego z piwa domowego: Strona producenta: http://sedexbrewing.com/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 11 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2010 (edytowane) Gadżet na usuwanie osadu drożdżowego z piwa domowego: Strona producenta: http://sedexbrewing.com/ niezły patent tylko czy potrzebny? Edytowane 11 Marca 2010 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 11 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2010 Gadżet na usuwanie osadu drożdżowego z piwa domowego: Strona producenta: http://sedexbrewing.com/ niezły patent tylko czy potrzebny? Bardzo przydatny... był by ale 300$ (w promocji) za sensowna ilość 150sztuk no i mała popularność w Polsce butelek z odkręcanymi kapslami.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 11 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2010 Zerknijcie na instrukcję. Najlepszy jest ostatni krok - a teraz napij się piwa prosto z butelki. :rolleyes: Generalnie patent jest ciekawy, ale... -ja lubię zamknięcie koronowe, -to plastikowe zamknięcie na butelce wygląda nieładnie, a przecież takie klarowne piwo chcielibyśmy mieć na prezenty, właśnie ładnie opakowane. A już tak poza wszystkim, to mętne jest piękne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 11 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2010 (edytowane) Gadżet na usuwanie osadu drożdżowego z piwa domowego: Strona producenta: http://sedexbrewing.com/ niezły patent tylko czy potrzebny? Bardzo przydatny... był by ale 300$ (w promocji) za sensowna ilość 150sztuk no i mała popularność w Polsce butelek z odkręcanymi kapslami.... Moim zdaniem 150 szt. nie jest potrzebne. Zawsze można to stosować tylko do części piw. Tak jak pisał lekkich jasnych orzeźwiających. Przecież do weizena, stouta, klasztorniaków to jest zupełnie zbędne. Fajne 0,5L butelki zakręcane ma browar Engel z Niemiec, za sprawą Sulimaru pojawił się wielu sklepach z piwami. Co ciekawe butelki są zwrotne (oczywiście tylko za Odrą). Pytanie tylko czy to aby na pewno jest taki sam gwint jak mają Aussies - przecież oni tam są totalnie zakręceni, chodzą głową w dół. Gdyby się okazało, że gwinty pasują też do np. naszych twist-offów, to ja bym sobie ze 30szt. sprawił. Jeden mankament to cena - australijski $ wcale tak słabo nie stoi (2,6zł). Wobec czego 30-pak kosztuje u producenta jakieś 150zł, co daje 5zł za szt. I to jest górna cena jaką bym mógł dać. A gdzie transport do Polski? Edytowane 11 Marca 2010 przez kopyr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 12 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2010 Moim zdaniem 150 szt. nie jest potrzebne. Zawsze można to stosować tylko do części piw. Tak jak pisał lekkich jasnych orzeźwiających. Przecież do weizena, stouta, klasztorniaków to jest zupełnie zbędne. Fajne 0,5L butelki zakręcane ma browar Engel z Niemiec, za sprawą Sulimaru pojawił się wielu sklepach z piwami. Co ciekawe butelki są zwrotne (oczywiście tylko za Odrą). Pytanie tylko czy to aby na pewno jest taki sam gwint jak mają Aussies - przecież oni tam są totalnie zakręceni, chodzą głową w dół. Gdyby się okazało, że gwinty pasują też do np. naszych twist-offów, to ja bym sobie ze 30szt. sprawił. Jeden mankament to cena - australijski $ wcale tak słabo nie stoi (2,6zł). Wobec czego 30-pak kosztuje u producenta jakieś 150zł, co daje 5zł za szt. I to jest górna cena jaką bym mógł dać. A gdzie transport do Polski? Pozostaje otworzyć produkcję u nas No 30szt to IMO jednak mało. Toć to 1,5 skrzynki. Gwintowane zamknięcia mają ZTCW pilsy z Lidla. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 12 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2010 No 30szt to IMO jednak mało. Toć to 1,5 skrzynki. Ja nie jestem fetyszystą klarowności. No ale może masz rację, no 100szt., ale 500zł za to - nie ma bata. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się