Skocz do zawartości

Alderaan Brewery


Rekomendowane odpowiedzi

  • 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

#223 R2D2 (Imperial Stout) ~ 24Blg

 

Imperialny Stout z myślą o Festiwalu Piwowarów Domowych 2020. Chcę żeby było stosunkowo słodko, żeby zszedł do 8-9 plato. Na cichą dodam kokosa, tonkę i od groma ziaren kakaowca. Ma być deserowo słodko i mocno degustacyjnie.

 

W zasypie po 1,5kg słodów palonych i słodów specjalnych, od jakiegoś czasu przyjmuję taką taktykę przy mocnych stoutach. Nie miałem w domu płatków owsianych, więc dodałem 10% płatków pszennych, żeby trochę wygładzić odbiór. Słód Cookie zamiast Abbey, który również wziął i wyszedł i mieszanka Special W i Special B, które dają bardzo fajne suszone owoce. Mieszanka ciemnych słodów to Palony Jęczmień na lekką popiołowość, Chocolate z fawcetta daje świetną czekoladę i Carafa Special III jako łagodniejsza wersja palonego jęczmienia, ale bez kwaśności.

 

Chmiele na goryczkę jakimiś resztkami i na aromat w sumie też, bo w tym akurat piwie, większość aromatów ma być z dodatków i z podbudowy słodowej. Chimel wyłącznie na kontrę słodyczy, żeby nie było zamulająco.


Data: 2019-07-07
Surowce na 23L:

  • Pale Ale - 7,8kg
  • Płatki Pszenne - 1,2kg
  • Cookie - 0,3kg
  • Special B - 0,6kg
  • Special W - 0,6kg
  • Palony Jęczmień - 0,4kg
  • Carafa Special III - 0,5kg
  • Chocolate - 0,6kg

 

Drożdże: WLP007 - gęstwa

Zacieranie 34,5L (wysładzanie 8L)

  • 65°C - 40min
  • 69°C - 50min
  • 72°C - 30min

Gotowanie 120min

  • 60' -  50g Galena 2017
  • 0' - 55g Nelson 2018, 30g Zythos 2017, 30g Palisade 2017

 

Dodatki na cichą:

- tonka, płatki dębowe, ziarna kakaowca

 

OG: 24°Blg
FG: ??°Blg
Objętość: 22,5L

Wydajność wg. Brewness: 65%

 

Fermentacja:

  • Burzliwa: 30 dni - 15°-20°
  • Cicha: 30dni - 21°

Uwagi:

  • Czas pracy 6,5h
  • Bardzo ładny i płynny start fermentacji. Po 13h napowietrzyłem drugi raz, ale już wtedy było widać sporą ilość namnożonych drożdży. Po około 22h piwo zaczęło leniwie pracować w 15,5 stopnia i taka temperatura utrzymuje się przez pierwsze 3 doby. Po tym okresie zacznę zwiększać ją odrobinę, aż osiągnę 18 stopni i w takiej temperaturze postaram się dofermentować piwo.
  • Po 21 dniach fermentacji w max 18 stopniach, przeniesione do piwnicy, gdzie temperatura waha się między 19 a 21 stopni.
  • 26.08 - Przelane na cichą. Odfermentowanie z 24 do 5 plato.
  • 15.09 - Przelane do kega i dwóch małych butelek 0,33. W aromacie dużo gorzkiej czekolady, dużo kokosa z płatków dębowych. Marcepan z tonki w tle.
Edytowane przez Szalas85
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#GF224 ?? (Juicy Sour) ~ 12Blg

 

Pierwsza warka na nowym Grainfatherze. Fermentacja prowadzona przy pomocy Glicol Chillera i fermentora GF.


Data: 2019-07-28
Surowce na 23L:

  • Pils - 3,5kg
  • Pale Ale - 0,5kg
  • Pszeniczny - 1kg
  • Płatki Owsiane - 0,8kg

 

Drożdże: Hazy Daze - gęstwa z browaru zabarwiona trochę czarnymi porzeczkami i malinami. Bakterie: Helveticus / Delbruecki z serowara (PG)

Zacieranie 24,5L (wysładzanie 8L)

  • 67°C - 40min
  • 72°C - 20min
  • 75°C - 1min

Gotowanie 60min

  • brak

 

Dodatki na cichą:

- marakuja

 

OG: 12°Blg
FG: ??°Blg
Objętość: 23L

Wydajność wg. Brewness: ??%

 

Fermentacja:

  • Zakwaszaniae: 18 godzin - 35°
  • Burzliwa: 10 dni - 17°-21°
  • Cicha: 10 dni - 21°-4°

Uwagi:

  • Czas pracy 5h
  • Piwo zakwaszane w fermentorze, bez zabijania bakterii. 
  • Grzanie w fermentorze sprawiło się super, utrzymana stała temperatura 35 stopni przez cale 18 godzin.
  • Chłodzenie: Glicol w chillerze po włączeniu miał temperaturę 14 stopni. Po włączeniu chłodzenia, w 45 minut temperatura w fermentorze spadła z 35 stopni do 24,5. Wydajnie :)
  • 16.08 - Przelałem na cichą. Do połowy dodałem 2L soku z ananasa (Auchan), do drugiej połówki dodałem 1kg wiórków kokosowych wyprażonych w piekarniku (160 stopni, ok 15 minut) oraz 1,5kg Mango. W tej drugiej wersji będą ogromne straty.
Edytowane przez Szalas85
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#GF225 Rancors Rage (American IPA) ~ 15Blg

 


Data: 2019-07-18
Surowce na 23L:

  • Pale Ale - 5,2kg
  • Pszeniczny - 1kg
  • Płatki Owsiane - 0,8kg

 

Drożdże: WLP644 - gęstwa z browaru Hopium, około 200ml, 4 dniowa.

Zacieranie 25L (wysładzanie 9L)

  • 69°C - 60min

Gotowanie 60min

  • Hopstand - 50g Mosaic (2017) + 50g Exp 2/20 (2017)

Dodatki na cichą:

  • 100g El Dorado

OG: 15°Blg
FG: ??°Blg
Objętość: 24L + 1L na starter

Wydajność wg. Brewness: ??%

 

Fermentacja:

  • Burzliwa: 7 dni - 18°-24°
  • Cicha: 4 dni - 24°, 3 Dni Cold Crash -4°

Uwagi:

  • Czas pracy 4h
  • Chłodzenie trwało 20 minut do 26 stopni. Kolejne 8 stopni zbite płaszczem w fermentorze.
  • Jakaś strasznie ciemna brzeczka wyszła, dziwny ten Pale Ale z Vikinga.
  • Nie wiedziałem, że nie mam chmielu, użyłem resztek Mosaica i wygrzebałem z czeluści zamrażalnika jakiś eksperymentalny chmiel od Polish Hops.
  • Pierwsza doba w 18 stopniach, druga w 21, potem wyłączone chłodzenie i drożdże puszczone swobodnie. Dojechały do 23,7.
  • 25.08 - przelane na cichą i pochmielone na zimno 100g EL Dorado.
  • 29.08 - wieczorem wstawione do lodówki na Cold Crash.
Edytowane przez Szalas85
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#GF226 Wampa (Session IPA) ~ 12Blg / 80IBU

 


Data: 2019-08-25
Surowce na 23L:

  • Pils - 7,2kg
  • Płatki Ryżowe - 0,8kg

 

Drożdże: WLP644 - gęstwa po poprzedniej warce, jednodniowa.

Zacieranie 25L (wysładzanie 9L)

  • 72°C - 60min

Gotowanie 60min

  • 60' - 30g EXP 2/20 PL
  • Hopstand - 100g El Dorado

Dodatki na cichą:

  • Chmiel

OG: 12°Blg
FG: ??°Blg
Objętość: 23L 

Wydajność wg. Grainfather 50%

 

Fermentacja:

  • Burzliwa: 14 dni - 18°-24°
  • Cicha: 8 dni - 21°-4°

Uwagi:

  • Czas pracy 4h
  • Jakaś dramatyczna wydajność, nie do końca wiem czym spowodowana, ale mam dwa typy. Albo płatki ryżowe które wsypałem jako pierwsze, zatkały dolne sito i woda bardzo słabo cyrkulowała w koszu, albo zacieranie w wysokiej temperaturze zostało przegrzane i enzymy nie uciągnęły.
  • 08.09 - Wrzuciłem chmiel na zimno - 100g El Dorado
Edytowane przez Szalas85
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

6 godzin temu, Szalas85 napisał:

#GF226 Wampa (Session IPA) ~ 12Blg / 80IBU

 


Data: 2019-08-25
Surowce na 23L:

  • Pils - 7,2kg
  • Płatki Ryżowe - 0,8kg

 

Drożdże: WLP644 - gęstwa po poprzedniej warce, jednodniowa.

Zacieranie 25L (wysładzanie 9L)

  • 72°C - 60min

Gotowanie 60min

  • 60' - 30g EXP 2/20 PL
  • Hopstand - 100g El Dorado

Dodatki na cichą:

  • Chmiel

OG: 12°Blg
FG: ??°Blg
Objętość: 23L 

Wydajność wg. Brewness: ??%

 

Fermentacja:

  • Burzliwa: 14 dni - 18°-24°
  • Cicha: 8 dni - 21°-4°

Uwagi:

  • Czas pracy 4h
  • Jakaś dramatyczna wydajność, nie do końca wiem czym spowodowana, ale mam dwa typy. Albo płatki ryżowe które wsypałem jako pierwsze, zatkały dolne sito i woda bardzo słabo cyrkulowała w koszu, albo zacieranie w wysokiej temperaturze zostało przegrzane i enzymy nie uciągnęły.

W zalozeniu to miala byc imperial ipa? 

Bo wydajnosc z  8kg faktycznie dramatyczna. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W dniu 28.08.2019 o 14:41, Lasek napisał:

W zalozeniu to miala byc imperial ipa? 

Bo wydajnosc z  8kg faktycznie dramatyczna. 

 

Tak, w założeniu miała być Imperialna IPA :P No coś poszło bardzo nie tak.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#GF227 Dagobah System (Brett IPA) ~ 14Blg

 


Data: 2019-08-21
Surowce na 23L:

  • Pils - 6kg
  • Płatki Pszenne - 0,6kg

 

Drożdże: Brett D - gęstwa po  #222

Zacieranie:

  • 67-75°C - 90min

Gotowanie 60min

  • Hopstand - 30g Citra

Dodatki na cichą:

  • Chmiel

OG: 14°Blg
FG: ??°Blg
Objętość: 25L 

Wydajność wg. Brewness: ??%

 

Fermentacja:

  • Burzliwa: 10 dni - 22°-24°
  • Cicha: 30 dni - 19°-20° / 3 ostatnie dni Cold Crash

Uwagi:

  • Czas pracy 4h
Edytowane przez Szalas85
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#GF228 Dagobah System (Brett IPA) ~ 14Blg

 


Data: 2019-09-01
Surowce na 25L:

  • Pils - 5,8kg
  • Płatki Owsiane - 0,8kg

 

Drożdże: Brett D - gęstwa po #227

Zacieranie 23L (wysładzanie 12L)

  • 67°C - 40min
  • 72°C - 40min

Gotowanie 60min

  • Hopstand - 70g Iunga, 30g EXP 2/20 PL

Dodatki na cichą:

  • Chmiel

OG: 14°Blg
FG: ??°Blg
Objętość: 25L 

Wydajność wg. Grainfather 74%

 

Fermentacja:

  • Burzliwa: 21 dni - 22°-24°
  • Cicha: 21 dni - 19°-20° / 3 ostatnie dni Cold Crash

Uwagi:

  • Czas pracy 4h
Edytowane przez Szalas85
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czołem, nie widziałem nigdzie wniosków po używaniu askorbinianu. Używasz go dalej, czy nie byłeś zadowolony z efektów ? Generalnie sporo się teraz o tym mówi ale widzę, że nikt się nie chce tym chwalić. Z góry dzięki za odpowiedź.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W dniu 8.09.2019 o 20:56, RapTom napisał:

Czołem, nie widziałem nigdzie wniosków po używaniu askorbinianu. Używasz go dalej, czy nie byłeś zadowolony z efektów ? Generalnie sporo się teraz o tym mówi ale widzę, że nikt się nie chce tym chwalić. Z góry dzięki za odpowiedź.

 

Hej,

Używam wciąż askorbinianu do wszystkich jasnych piw chmielowych. Nie odnotowuje tego, bo stało się to już rutyną. Sypie 2-2,5g na 10L. Efekty są zadowalające, szczególnie jeżeli chodzi o barwę, bo IPA nawet po 4 miesiącach wciąż jest jasna i właściwie w ogóle nie ciemnieje. Oczywiście przy rozlewie trzeba zachować też inne środki ostrożności... nie rozchlapywać piwa, jeżeli masz butle z CO2, warto wypełnić dwutlenkiem wiadro przed przelaniem piwa do rozlewu, napełniać butelki prawie "pod korek" zostawiają około 1-1,5cm wolnej przestrzeni. Ale askorbinian pomaga przeciwdziałać utlenieniu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 
Hej,
Używam wciąż askorbinianu do wszystkich jasnych piw chmielowych. Nie odnotowuje tego, bo stało się to już rutyną. Sypie 2-2,5g na 10L. Efekty są zadowalające, szczególnie jeżeli chodzi o barwę, bo IPA nawet po 4 miesiącach wciąż jest jasna i właściwie w ogóle nie ciemnieje. Oczywiście przy rozlewie trzeba zachować też inne środki ostrożności... nie rozchlapywać piwa, jeżeli masz butle z CO2, warto wypełnić dwutlenkiem wiadro przed przelaniem piwa do rozlewu, napełniać butelki prawie "pod korek" zostawiają około 1-1,5cm wolnej przestrzeni. Ale askorbinian pomaga przeciwdziałać utlenieniu.


Dzięki za info. Ja dużo keguję i tu sprawa jasna, zadowalające efekty daje wypełnianie ich przed rozlewem CO2. Zawsze jazda była z butelkami. Od kilku miesięcy też do jasnych wale kwas askorbinowy w podobnej dawce, tylko dzielę pół na cichą/chmielenie na zimno, reszta przy rozlewie. Ciekaw byłem tylko odczuć czy zauważasz jakieś efekty uboczne. Ja oprócz tego, że piwa po 4 miesiącach są jak nowe nie


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja swoje ostatnie 4 piwa butelkowalem z witaminą C właśnie po przeczytaniu tutaj tej rady , jednak nic nie zmieniłem w technologii butekowania aby sprawdzić realnie efekty . Poprzednie piwa po 2-3 miesiącach prawie traciły aromat zobaczymy teraz

Wysłane z mojego Mi MIX 2 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W dniu 3.02.2019 o 12:02, Szalas85 napisał:

#212 Rathar (New England Pale Ale) ~ 12,5 Blg


Data: 2019-02-02
Surowce na 10L:

  • Pils - 2,25kg
  • Pszeniczny - 0,75kg
  • Płatki Owsiane - 0,5kg

Drożdże: WLP644 - dobowy starter

 

New England czy Brett New England?? WLP644 to Bretty. W kolejnych warkach nie ma wzmianki o Brettach w nazwach stylu(American IPA, Imperial IPA).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

#GF229 Stout Trooper (FES) ~ 15,5Blg

 


Data: 2019-11-06
Surowce na 20L:

  • Extra Pale Ale - 5kg
  • Chocolate Malt - 1kg
  • Golden Naked Oats - 0,8kg
  • Crystal Dark - 0,4kg
  • Crystal Extra Dark - 0,4kg

 

Drożdże: WLP004 z browaru po Wheat IPA.

Zacieranie 23L (wysładzanie 8L)

  • 65°C - 40min
  • 72°C - 20min

Gotowanie 60min

  • 60' - 40g Amarillo

Dodatki na cichą:

  • Do uzupełnienia

OG: 15,5°Blg
FG: ??°Blg
Objętość: 22L 

Wydajność wg. Grainfather ??%

 

Fermentacja:

  • Burzliwa: 10 dni - 17°-21°
  • Cicha: 10 dni - 21°-4° / 3 ostatnie dni Cold Crash

Uwagi:

  • Czas pracy 4h
Edytowane przez Szalas85
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#GF230 The Last Jedi (Christmas Ale) ~ 21Blg

 


Data: 2019-11-14
Surowce na 20L:

  • Pale Ale Viking - 5,5kg
  • Golden Naked Oats - 0,7kg
  • Crystal Dark - 0,4kg
  • Crystal Extra Dark - 0,4kg
  • Brown Fawcett - 0,4kg
  • Carafa Special III - 0,4kg
  • Latkoza - 1kg

 

Drożdże: WLP004 po #229

Zacieranie 23L (wysładzanie 6L)

  • 65°C - 40min
  • 72°C - 20min

Gotowanie 60min

  • 60' - 40g Amarillo
  • 15' - 0,5kg pianek Marshmallow
  • 5' - 1kg Laktozy

Dodatki na cichą:

  • Kokos, Syrop Klonowy, Wanilia, Migdały

 

OG: 21°Blg
FG: ??°Blg
Objętość: 22L 

Wydajność wg. Grainfather ??%

 

Fermentacja:

  • Burzliwa: 14 dni - 17°-21°
  • Cicha: 14 dni - 21°-4° / 3 ostatnie dni Cold Crash

Uwagi:

  • Czas pracy 4h
Edytowane przez Szalas85
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Stosowałeś kiedyś syrop klonowy? Nie śledziłem całego wątku :/

Coś zostaje z niego, czy odfermentowuje jak cukier? Wiem, że to trochę głupie pytanie, bo jeśli odfermentowywałby jak cukier to lepiej byłoby dodać cukru. Bardziej ciekawy jestem efektu użycia tego składnika.

 

Pozdrawiam,

Mateusz.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.