Makaron Opublikowano 11 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2014 Napisz dokladnie jaki efekt chcialbys uzyskac. Moim zdaniem zle pytanie zadales W piwowarstwie domowym nie przerywa sie fermentacji, z tego same problemy moga jedynie wyniknac. Podobne efekty mozna uzsyskac w inny sposob. Na przyklad przez przygotowanie odpowiedniej receptury i modyfikacji zacierania i doborze odpowiednich drozdzy. W dużym uproszczeniu efekt jaki chciałbym uzyskać to piwo w stylu porto. Wiem że głupio to brzmi ale chodzi mi o to jakim winem jest porto wiecie takie pełne w porównaniu do wytrawnego. Proces produkcji także chciałbym uprościć bo nie mam dużego doświadczenia, więc za skomplikowane receptury mnie powalą. Dlatego skłaniam się do uproszczenia rozwiązania problemu poprzez odpowiedni szczep (plus ta laktoza która trochę "wypełni") Dalej boję się tej kawy a bez niej jest to bez sensu bo jeden milk mi już stoi w piwnicy Na to jest proste rozwiazanie. Zrob piwo z wysokim ekstraktem poczatkowym 20blg+ Piwo bedzie mialo troche wiecej alkoholu ale za to bardzo duzo ciala i resztkowej slodkosci. Mozesz do tego dodac laktoze. Fenris 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fenris Opublikowano 11 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2014 a jakie drożdże Ty konkretnie zalecasz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 11 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2014 Jakie lubisz tutaj nie ma jednej poprawnej odpowiedzi. Wszytsko zalezy od stylu, profilu piwa jakie chcialbys uwarzyc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fenris Opublikowano 11 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2014 Miał ktoś z was styczność z white labs? w takich fikuśnych buteleczkach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 11 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2014 Mam takie pytanko jak można wstrzymać fermentacje żeby przykładowo z 15 BLG drożdże zeżarły mi tylko do 5 a nie do 1-2? Wsypać pół opakowania ? I z czym się to ew wiąże tzn jakie mogą być potem problemy? Granaty? Pytam bo zainteresowało mnie jak taki efekt osiągnęli w Kormoranie gdzie z 14,5 BLG mają 4,8% ABV i mi właśnie taki efekt pasuje i chciałbym coś w ten deseń uzyskać W winie robi się to pirosiarczynem, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fenris Opublikowano 11 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2014 pirosiarczanem to ja butelki dezynfekuje ale z ciekawości jak to konkretnie wygląda? pakuje sie piro do brzeczki? czy co tam w winie jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 11 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2014 Miał ktoś z was styczność z white labs? w takich fikuśnych buteleczkach? Tak. A co chcesz wiedziec? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fenris Opublikowano 11 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2014 no czy któyś z tych szczepów jest na tyle atrakcyjny że warto dać większą kasę ( jak na drożdże) w moim planowanym przypadku bo z info wynika że mogą odfermentować nawet 60% co byłoby właśnie bardzo pożądane, ale to info a praktyka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 11 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2014 pirosiarczanem to ja butelki dezynfekuje Naprawdę szczerze wątpię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 11 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2014 no czy któyś z tych szczepów jest na tyle atrakcyjny że warto dać większą kasę ( jak na drożdże) w moim planowanym przypadku bo z info wynika że mogą odfermentować nawet 60% co byłoby właśnie bardzo pożądane, ale to info a praktyka? Piwa na drozdzach odfermentowujacych do 60% lubia powoli dofermentowac w butelce niestety. Drozdze jako takie nie sa lepsze ani gorsze niz inne szczepy drozdzy plynnych czy skosach. Fenris 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fenris Opublikowano 11 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2014 Naprawdę szczerze wątpię. pirosiarczan sodu? Piwa na drozdzach odfermentowujacych do 60% lubia powoli dofermentowac w butelce niestety. Drozdze jako takie nie sa lepsze ani gorsze niz inne szczepy drozdzy plynnych czy skosach. czyli nie warto dawać 7x więcej za fajną fiolkę ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 11 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2014 A może pójść w drugą stronę: zasyp i zacieranie zmodyfikować tak, żeby powstało dużo dekstyn, a wybrać drożdże głębiej odfermentowujące? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 11 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2014 czyli nie warto dawać 7x więcej za fajną fiolkę ? Przecież drożdże White Labs kosztują tyle samo co inne płynne. A w ogóle przy wyborze szczepu lepiej kierować się tym jaki będzie najlepiej pasował do warzonych piw, a nie ceną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fenris Opublikowano 11 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2014 (edytowane) A może pójść w drugą stronę: zasyp i zacieranie zmodyfikować tak, żeby powstało dużo dekstyn, a wybrać drożdże głębiej odfermentowujące? Nie przyjacielu nie komplikujmy bo jak widzę słowo zmodyfikować to już czuję problem na razie z moim doświadczeniem z zacieraniem to zmiana drożdży i tak jest szokiem , niemniej dziękuję za wkład Przecież drożdże White Labs kosztują tyle samo co inne płynne. A w ogóle przy wyborze szczepu lepiej kierować się tym jaki będzie najlepiej pasował do warzonych piw, a nie ceną. cena znaczy w odniesieniu do s04 wiem że to nie 7x chodziło mi o i tak znacznie większą przebitkę ( czy w płynnych nie płacimy za wode??) Edytowane 11 Lipca 2014 przez Fenris Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 11 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2014 (edytowane) Naprawdę szczerze wątpię. pirosiarczan sodu? Potasu. http://alkohole-domo...acji-t6409.html Spróbuj i powiedz jakie będą efekty. Wątpię, żeby ktoś tu to stosował, ale wnioski mogą być interesujące. Pirosiarczyn po jakimś czasie ulatnia się z w wina, więc nie powinien narobić jakichś wielkich szkód w smaku piwa. Edytowane 11 Lipca 2014 przez jake Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 11 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2014 Zbierzesz gęstwę 4 razy to nie będzie tak drogo. Sam doszedłem do wniosku, że życie jest zbyt krótkie, żeby warzyć na suchych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 11 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2014 ...czy w płynnych nie płacimy za wode?? A może pójść w drugą stronę: zasyp i zacieranie zmodyfikować tak, żeby powstało dużo dekstyn, a wybrać drożdże głębiej odfermentowujące? Nie przyjacielu nie komplikujmy bo jak widzę słowo zmodyfikować to już czuję problem na razie z moim doświadczeniem z zacieraniem to zmiana drożdży i tak jest szokiem , niemniej dziękuję za wkład Przecież drożdże White Labs kosztują tyle samo co inne płynne. A w ogóle przy wyborze szczepu lepiej kierować się tym jaki będzie najlepiej pasował do warzonych piw, a nie ceną. cena znaczy w odniesieniu do s04 wiem że to nie 7x chodziło mi o i tak znacznie większą przebitkę ( czy w płynnych nie płacimy za wode??) Placisz za wybor. Masz bardzo oraniczony wybor drozdzy w przypadku drozdzy suchych. Nie kazdy szczep daje sie przerobic na wersje sucha. No i nie kazde piwo uwarzysz dobre na drozdzach suchych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fenris Opublikowano 11 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2014 szczerze to już nie wiem zgłupiałem, chyba polecę blg ok 17 i zastosuje jakiś szczep fermentujący 60-70% i zrefermentuję słodką kawą po filtracji przez kilka filtrów papierowych żeby wyłapać tłuszcz i raz kozie śmierć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 11 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2014 Mam wrażenie (być może błędne), że sam nie masz za bardzo pojęcia co chcesz osiągnąć, a tym bardziej jak. Więc jest spora szansa, że takie miotanie się w te i we wte zakończy się jakąś totalną katastrofą i/lub sporym rozczarowaniem. Może po prostu warz na razie coś prostego, zdobywaj wiedzę, poznawaj surowce i szlifuj warsztat. A gdy już nabierzesz doświadczenia to sam już będziesz wiedział jak się do tego zabrać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fenris Opublikowano 11 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2014 Pewnie masz racje ale szkoda mi czasu i tyle pójdę na żywioł jak tp mówią do odważnych Świat należy, Mam wrażenie (być może błędne), że sam nie masz za bardzo pojęcia co chcesz osiągnąć, ja tam lubię sądzić że wiem, w dużym uproszczeniu coś ja stout Kormorana Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 12 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2014 (edytowane) Dlatego Andrzeju napisałem teoretycznie bo w praktyce wiem jak wychodzi. Jak to bzdura to napisz dlaczego, nie tylko karcisz mnie! Jak masz doświadczenie w tym temacie to napisz to chętnie wysłucham. No cóż zanim zdążyłem Ci odpowiedzieć to już zdążyłeś mnie podsumować. Myślałem że starasz się być merytoryczny nie tylko w stosunku do mnie ale i do innych, ale jak widać nie wychodzi Ci to kompletnie, bo jak możesz skomentować taki obrazek poniżej.Odpowiedzialność za słowa to nie wirtualny świat. Tak naprawdę nie jest ważne co napiszesz tylko to co jest prawdą, a Twoje emocje wynikające z poniższego obrazka możesz bez merytorycznego podparcia zostawić dla mniej doświadczonych i bardziej początkujących i przyklaskujących Ci piwowarów których notabene bardziej powinieneś szanować, bo za jakiś czas sam możesz mieć do nich pytania. Tak to jest że piwowarstwo uczy pokory i cierpliwości. Edytowane 12 Lipca 2014 przez Jejski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 13 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2014 (edytowane) Mam pokorę i cierpliwość, dlatego nie napisałem tego publicznie tylko w luźnej rozmowie, z kimś i biorę odpowiedzialność za swoje słowa, znamy się też nie tylko w wirtualnym świecie. Andrzeju to co napisałem tam pod wpływem emocji niestety wynika z faktu takiego, że ostatnio wytykasz same błędy ludziom, którzy chcą pomóc komuś bez odpowiedniego komentarza i merytorycznego podparcia, rzucasz półsłówkami. Od czasu kiedy TS umarł nie wiem co się stało, ale przestaliście wchodzić na forum, rozmawiać z nami (a bardzo to lubiłem), a wasze wypowiedzi ograniczyły się do uszczypliwych komentarzy i stąd te nerwy. Przepraszam Cię za słownictwo, ale inaczej tego wyrazić nie mogłem. Tak naprawdę nie jest ważne co napiszesz tylko to co jest prawdą, a Twoje emocje wynikające z poniższego obrazka możesz bez merytorycznego podparcia zostawić dla mniej doświadczonych i bardziej początkujących i przyklaskujących Ci piwowarów których notabene bardziej powinieneś szanować, bo za jakiś czas sam możesz mieć do nich pytania. No i co to ma znaczyć? Napisałem to co czuję na czacie, podparcia merytorycznego do tego nie potrzebuje, były tam tylko dwie osoby, z którymi rozmawiam na różne tematy. Ja nie pomagam dla poklasku, fejmu i sławy, nie jestem Kopyrą, mam szacunek dla każdego, czasem mnie ponoszą emocje jak każdego. Jak mam do kogoś pytania to je zadaję bez względu na doświadczenie, wiek i skąd pochodzi, jeżeli potrafi mi pomóc to jestem wdzięczny. Nie wiem pod jakim wpływem emocji Ty to napisałeś, ale zawdzięczam Tobie wiele, bo rozmowy na Spikerii i TS, dały mi dużo informacji i doświadczenia, zwłaszcza dzięki Tobie bo potrafiłeś wszystko merytorycznie wytłumaczyć, czego mi ostatnio brakuje. A i to chyba nie miejsce na taką dyskusję. Edytowane 13 Lipca 2014 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fenris Opublikowano 13 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2014 Andrzeju nie denerwuj się sorrka tak dla rozładowania, A w temacie to w sumie ile razy miałem styczność z drożdżami gozdawy to one słabo odfermentowały tylko flokulacja też straszliwie kiepska Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 14 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2014 Mnie to zastanawia tylko jedno - czemu usilnie szukasz trudniejszych rozwiązań, pisząc przy tym, że nie masz praktyki i że chcesz to zrobić prosto? Jak dla mnie, osoby, która ma mało doświadczenia w temacie, najprostszy sposób na osiągnięcie oczekiwanego przez Ciebie efektu, to: a) zacieranie - zatrzyj piwo na słodko w wysokiej temperaturze (nie wiem, choćby 72-68C - 60min) b) wysoki ekstrakt początkowy i duży udział słodów specjalnych - zrób piwo które ma 16-18Blg. Dodatkowo z tego, co mi wiadomo, słody takie jak karmelowe posiadają większą ilość cukrów niefermentowalnych - wykorzystaj to i dodaj ich sporo w zasypie. c) odpowiednie szczepy drożdży - nie szukaj tu usilnie szczepu, który "przelicytuje" inne słabszym odfermentowaniem, ale oprzyj się na doświadczeniach kolegów, którzy trochę tego piwa już nawarzyli. d) inne dodatki niefermentowalne, np. laktoza - najlepiej wpierw spróbuj np. milk stouta i oceń czy Ci to pasuje. Ja np. nie lubię tego posmaku i nie używam laktozy, nie pijam również piw z jej dodatkiem. Moim zdaniem tyle powinno wystarczyć, aby osiągnąć zadowalający efekt. "Lepsze jest wrogiem dobrego", jak to mawiają - jak przekombinujesz, to może się okazać, że szkoda było roboty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fenris Opublikowano 14 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2014 Może faktycznie odłożę ten projekt na za 3-4 warki. No ale nic myślę że podstawę problemu mam wyjaśnioną tzn wiem jak można trochę wysterować fermentacją Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się