Skocz do zawartości

Kilka pytań


cen16

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Właśnie zacząłem soją przygodę z domowym piwem i mam kilka pytani do osób bardziej doświadczonych.

1) Czym różnią się te: http://allegro.pl/sl...498150.html����

http://allegro.pl/ek...4358748993.html

ekstrakty oprucz ceny i marki?

 

2) Czy jest duża różnica w smaku między fermentacją na cukrze, glukozie i ekstrakcie? Chodzi mi oto czy taki przeciętny kowalski który całe życie pił tylko tatrę, harnasia, żubra itp. pozna że piwo na cukrze jest dobre na glukozie jest lepsze a na ekstrakcie jeszcze lepsze.

 

3) Czy w przyszłość jak będę próbował warzyć z zacieraniem to mogę sprawdzać temperaturę takim pirometrem? http://allegro.pl/be...56964684.html�� bo mam już taki w domu. Jeśli nie to jaki termometr kupić żeby był dobry?

 

 

Proszę o odpowiedzi i z góry dziękuje. Pozdrawiam.

Edytowane przez cen16
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć,

 

1. Drugi link nie działa, ale ekstrakty te są jak najbardziej w porządku, tylko, że są to ekstrakty nienachmielone, czyli musisz mieć garnek, dokupić chmiel i dochmielić je jeszcze jak normalne piwo. Tu masz szczegóły na ten temat. http://www.wiki.piwo...aktów_słodowych

 

2. Różnica jest dość spora, ale zależy od indywidualnego podejścia danej osoby, nie wiem czy tyskopijacz ją rozróżni... Niestety piwo na cukrze i glukozie wyjdzie takie samo, i nie będzie one jakieś za specjalne w smaku, dają one posmaki cydrowe (kwaskowate jak jabłka), winne i często bimbrowe, co średnio pasuje do całości piwa. Ale tak jak mówię to zależy już od osoby która będzie piła to piwo, czy jest wyczulona na takie zapachy. Dwa ekstrakty (dwie takie puchy) Dają najlepsze efekty i piwa wychodzą na nich bardzo dobre... Ale tak jak pisałem jedyny minus jest taki że musisz je zagotować w dużym garze i dochmielić.

 

3. Ten pirometr średnio się nadaje do browarnictwa, ponieważ mierzy on temperaturę tylko i wyłącznie powierzchniową, a nas interesuje temperatura w środku zacieru. Termometry są różne, elektroniczne z sondom, albo szklane laboratoryjne, ja sobie chwalę ten drugi i używam od wielu warek, natomiast pierwszy jest o wiele wygodniejszy, ale trzeba dodatkowo zabezpieczać w nim sondę. Tematów o termometrach znajdziesz multum na naszym forum i zapewniam cię, że co piwowar to inny termometr ;) Musisz znaleźć który tobie najbardziej odpowiada. Tu masz linki o jakich mówię temometrach: http://allegro.pl/te...05465019.html��

http://allegro.pl/ik...4377589703.html

Edytowane przez Undeath
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Link poprawiony.

Chodził mi bardziej o to czy jak zrobię podstawę na ekstrakcie chmielonym coopersa to na fermentacje warto dołożyć i kupić coopersa nie chmielony za 45zł czy to to samo i lepiej kupić ten za 20zł?

Wielkie dzięki za expresową pomoc.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czyli jako podstawę robisz jakiś coopers brewkit chmielony, a zamiast cukru chcesz użyć tego ekstraktu? Pomiędzy tymi dwoma co podałeś nie ma żadnej różnicy, no chyba że w cenie, czytając opisy ;) Spokojnie go możesz użyć do piwa i nie inwestować w drogi ekstrakt z coopersa. Nie wiem jak z nachmieleniem wtedy czy piwko nie będzie niedochmielone, niestety musisz spróbować zrobić i się przekonać. Jakie piwo na początek chcesz zrobić? Bardzo ważna jest temperatura fermentacji, na puchach i paczkach drożdży podają powyżej 20-25C, a ja polecałbym jednak fermentować w dolnej granicy, a nawet troszeczkę niżej. Wiadomo latem nie ma za super warunków, ale jest to bardzo ważne.

Edytowane przez Undeath
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak. Dokładnie o to mi chodziło i chyba nawet zamówię od razu cały sześciopak tych ekstraktów bo płace za 5 i jeden gratis. To będę miał na teraz do fermentacji i na później jak będę próbował z chmieleniem.

A na pierwsze piwko planuje zwykłego lagera albo European lager.

Jeżeli chodzi o temperatury fermentacji to akurat w moim przypadku mam warunki jakie chce w pokoju 20-25 w piwnicy 14-16 a w takiej dość głębokiej ziemiance nawet koło 10C gdzie będzie najlepiej na fermentacje burzliwą i gdzie na cichą?

I jeszcze takie głupie pytanie konkretnie czy na butelkowanie muszą być sterylne warunki otoczenia? bo w piwnicy i w ziemiance jest dość brudno a boje się że jak zacznę przenosić fermentator to go mogę trochę zmieszać.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1.Normalnie lager powinien być fermentowany w niskich temperaturach koło 10 st, ale brewkity zazwyczaj są na drożdżach górnej fermentacji także zobaczysz jak na instrukcji będzie pisało.

2.Ja z piwnicy przenoszę do pokoju, ale to bardziej z tego że mi wygodniej tak chyba raczej nie powinno być problemów.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

nawet zamówię od razu cały sześciopak tych ekstraktów bo płace za 5 i jeden gratis.

 

Używałem obydwu ekstraktów i mimo, że może nie mam wielkiego doświadczenia to nie zauważyłem większych różnic między nimi.

 

Oczywiście jest tak jak wszyscy ci napisali - oba ekstrakty robią 23 litry piwa dopiero po dodaniu do brewkita więc na tej aukcji zwyczajnie wypisują głupoty.

 

Ekstrakt od esencjesmaku.pl jest ze znanej czeskiej słodowni -> Bruntal

dodatkowo mają w sklepie suchy ekstrakt w dobrej cenie i tanie brewkity za 48zł.

 

Na ekstrakcie z bimberhobby.pl jest napisane że producentem jest Browpol S.C. czyli cholera wie co (chyba że ktoś zna?)

 

Chyba po prostu najlepiej pójść w to co razem z zakupami wychodzi najkorzystniej. Nawet najbardziej opłacalna oferta będzie słaba jeśli wszystko kupisz gdzie indziej i zapłacisz 5 razy za wysyłkę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A jeszcze wpadł mi do głowy taki pomysł.

Pierwsze moje piwko to będzie: http://allegro.pl/piwo-domowe-export-lager-premium-brewkit-na-23l-i4385683861.html

a drugie to http://allegro.pl/piwo-domowe-brewkit-stout-coopers-23l-brew-kit-i4400141637.html

I mam takie pytanie czy jeżeli zbiorę gęstwę z tego pierwszego to mogę jej użyć do stout-a?

A z puszki stout-a do późniejszej warki już z własnym chmieleniem?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.