damian_ia4 Opublikowano 29 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2009 Czy mikserem da sie zesrutowac słód??? Chodzi mi o cos takiego http://allegro.pl/item696046363_3_funkcyjny_mikser_blender_mlynek_gratis.html edit elroy: zmieniłem temat na bardziej jednoznaczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damian_ia4 Opublikowano 29 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2009 Na jakims forum czytałem (chyba na browar bizie), ze do mielenia slodu nadaje sie takze mlynek do maku co wy na to http://allegro.pl/item699808344_reczna_maszynka_mlynek_do_mielenia_maku.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
takijiro Opublikowano 29 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2009 (edytowane) IMHO pointless. Dać się da. Ale na pewno nie dobrze. Nie masz jak zapewnić równego ześrutowania całości, część będzie mielona kilkanaście (-dziesiąt) razy a część tylko kilka. Moim zdaniem będzie zbyt duża rozbieżność w rozmiarach śruty. Edit. To odnośnie miksera. Edytowane 29 Lipca 2009 przez takijiro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damian_ia4 Opublikowano 29 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2009 Cos mi sie wydaje ze zainwestuje w ten mlynek w stosunku do porkerta jest tani jak barszcz a i podobno jesli sie dobrze ustawi szczeline to efekty sa zadowalające Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 29 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2009 Mikserem to w ogóle nie widzę szans Zrobisz "sajgon" w kuchni a na pewno obudzisz sąsiadów Co do młynka do maku - nie wiem jak wygląda element mielący, więc ciężko rzec. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 29 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2009 (edytowane) Cos mi sie wydaje ze zainwestuje w ten mlynek w stosunku do porkerta jest tani jak barszcz a i podobno jesli sie dobrze ustawi szczeline to efekty sa zadowalające Chłopie, na jedną warkę będziesz śrutował godzinami. Mnie już Porkert wkurza, że za wolno to idzie i łapa boli, a młynkiem do maku to bym się zajechał. Nie idź tą drogą. Edytowane 29 Lipca 2009 przez kopyr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pako1 Opublikowano 29 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2009 Cos mi sie wydaje ze zainwestuje w ten mlynek w stosunku do porkerta jest tani jak barszcz a i podobno jesli sie dobrze ustawi szczeline to efekty sa zadowalające Już moi dziadkowie mówili kto tanie kupuje - dwa razy kupuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damian_ia4 Opublikowano 29 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2009 Moze cos pomysle z wiertarą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 29 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2009 Już moi dziadkowie mówili kto tanie kupuje - dwa razy kupuje Dokładnie Teraz mówi się nie stać nas na tanie rzeczy Poważniej - chodzi o to, żebyś się nie zniechęcił. Z 5 lat temu śrutowałem w młynku "do wszystkiego ale na prąd" i omal się poddałem raz na zawsze. Każdy element mebli w kuchni był biały od mąki (śruty nie było) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damian_ia4 Opublikowano 29 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2009 Ja tak łatwo sie nie poddaje, a jak mnie wkurzy ten mlynek to kupie porkerta i Heppy End Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 29 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2009 Ja tak łatwo sie nie poddaje, a jak mnie wkurzy ten mlynek to kupie porkerta i Heppy End Ludzie uczą się na błędach, a powinni na uniwersytetach. A jak już na błędach, to najlepiej cudzych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
takijiro Opublikowano 29 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2009 a jak mnie wkurzy ten mlynek to kupie porkerta i Heppy End Mając w perspektywie kupienie porkerta, lepiej te 22 złote wydać na municha w BA niż na młynek do maku, skoro i tak pójdzie w odstawkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan62 Opublikowano 30 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2009 Temat był wiele razy wałkowany i to nie tylko na tym forum. Sprzęty typu młynek do kawy (tylko żarnowy), młynek do maku itp. mimo tego, ża da się nimi jakoś ześrutować słód są nieprzydatne w piwowarstwie domowym przedewszystkim przez tragicznie niską wydajność - Porkert to jest minimum czego oczekujemy. Jedyną tanią alternatywą dla Porkerta są sprzęty trafiające się czasami na Allegro pod różnymi nazwami tj.kaszownik, młynek, śrutownik, maszynka itp. - były one ongiś używane w gospodarstwach domowych i rolnych do robienia kaszy lub śruty. Takie zabytki widywałem na Allegro w cenie od 20 do 100zł, jeżeli trafi się na sprawny można być lepszy niż Porkert. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 30 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2009 Nie trzeba kupować takiego sprzętu, podobne efekty można uzyskać mieląc słód w maszynce do mięsa na grubym sitku. Należy jedynie nawilżyć słód przed mieleniem. Ostrzegam, że jest to męczarnia i ciężka filtracja. Ale jakieś tam wyjście jak nie można wydać 180zł na Porketa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 30 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2009 Mnie już Porkert wkurza, że za wolno to idzie i łapa boli, a młynkiem do maku to bym się zajechał. Nie idź tą drogą. Mnie też już Porkert wkurza. Mam ochotę coś uwarzyć, ale jak sobie pomyślę o tym śrutowaniu, to się warzenia odechciewa:P Już nawet miałem takie myśli, że po co ja ten śrutownik kupiłem.. tak to bym sobie śrutowane słody zamawiał i byłoby gites Dlatego mój brat dostał zadanie zorganizowania mi silnika i zrobienia napędu Nie ma co się bawić w młynki i inne zamienniki. Ja też tak na około kombinowałem i ostatecznie kupiłem Porkerta. Nie żałuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 30 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2009 Mnie już Porkert wkurza, że za wolno to idzie i łapa boli... Mnie też kiedyś bolała, teraz podłączam wiertarkę, kilka minut i bez wysiłku słód zmielony Damian_ia4 zrób tak jak radzi większość kup od razu Porkerta, nie będziesz żałował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hofjan Opublikowano 30 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2009 (edytowane) Jedyną tanią alternatywą dla Porkerta są sprzęty trafiające się czasami na Allegro pod różnymi nazwami tj.kaszownik, młynek, śrutownik, maszynka itp. - były one ongiś używane w gospodarstwach domowych i rolnych do robienia kaszy lub śruty. Takie zabytki widywałem na Allegro w cenie od 20 do 100zł, jeżeli trafi się na sprawny można być lepszy niż Porkert. Jestem dokładnie tego samego zdania. Kupiłem na ALLEGRO "kaszownik", wyrób sprzed I wojny, starożytny bardzo, z calowymi śrubkami i korbą. Ręcznie śrutować się tym nie da, bo śmierć w oczach - po 5 minutach jakieś 10 gram... Ale po podłączeniu starej, elektrycznej Celmy - rewelacja! I ta cena: 25 zł... Na kurzenie też jest sposób: uszczelnić wylot taśmą klejącą i śrutować bezpośrednio do worka. dori edit - poprawiłam cytat Edytowane 30 Lipca 2009 przez dori Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 30 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2009 Młynek do maku? Może być jak jesteś twardy i do tego rzadko warzysz. Walczę takim ustrojstwem i jest tragedia (z chęcią zamienię się z tymi, którzy narzekają na czeski śrutownik... niech zobaczą jak wygląda hardkor). Ześrutowanie 4-5 kg słodu to raptem 3 godziny roboty... Nie wspomnę o mały pojemniku na słód. Odpuść sobie i lepiej kupuj śrutowany surowiec lub uzbieraj na śrutownik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 30 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2009 Cześć. Możesz polować na młynki żarnowe typu: http://www.allegro.pl/item684092808_zarnowy_mlynek_do_kawy_z_niewiadowa.html w 5 minut masz ześrutwane 3 kg słodu, potem młynek musi odpocząć (ja daje mu odpocząć 1h). Jak znajdę chwilę jutro to wrzucę fotkę przerobionego młynka z zasobnikiem na 3 kg słodu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damian_ia4 Opublikowano 30 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2009 Popytam u rodzinki i znajomych moze ktos ma ten mlynek do maku sprawdze jak dziala. Jak bedzie koszmarnie to bede na porkerta zbieral Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damian_ia4 Opublikowano 30 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2009 Takie male piorunstwo w 5 min 3 kg slodu zesrutuje???? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 30 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2009 Cześć. Takie male piorunstwo w 5 min 3 kg slodu zesrutuje???? Od góry mam zamontowaną butle po wodzie mineralnej, a wyrzut śruty wygietą rurką skierowany do wiaderka lub reklamówki. Jakoś działa, patent podpatrzony u Mark33. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mark33 Opublikowano 30 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2009 Cześć.Takie male piorunstwo w 5 min 3 kg slodu zesrutuje???? Od góry mam zamontowaną butle po wodzie mineralnej, a wyrzut śruty wygietą rurką skierowany do wiaderka lub reklamówki. Jakoś działa, patent podpatrzony u Mark33. Czuję się wywołany do odpowiedzi niech obraz przemawia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 30 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2009 elo. Mój wyglada całkiem podobnie, tylko młynek nowszego typu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 30 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2009 http://browar.biz/forum/attachment.php?attachmentid=34034&stc=1&d=1248712807 http://browar.biz/forum/attachment.php?attachmentid=34035&stc=1&d=1248712852 Ruska "mięsoróbka", to nie jest młynek do kawy, to coś z 4 razy większego, maksymalna porcja słodu do ok 250g, czas śrutowania - parę sekund na porcję, z 10 minut na 4 kg. Grubość mielenia zależy od czasu przytrzymania pokrywki - co załącza silnik, mielę prawie na mąkę. Podobny temat: http://browar.biz/forum/showthread.php?t=84296&highlight=mi%C4%99sor%C3%B3bka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się