Wojen Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Mi na wodzie kranowej się nie klarował przy użyciu zalecanej dawki ok 1,5 ml/l. Proponuję kupić wodę destylowaną 5l za 3 zł dostępną w każdym hipermarkecie, pewnie w Wal-Mart też będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2015 StarSan trochę wysusza dłonie jak dla mnie to prawda - zwłaszcza że często dłonie nim też traktuje Proponuję kupić wodę destylowaną też tak robie - mimo braku dowodów na brak jego skuteczności na kraniczance kamil80 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ernest Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2015 OK dzięki wszystkim za info. Poszukam wody RO, a jak nie to kupię destylkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Następne pytanie - co to jest woda RO? I tu pytanie do Scooby_brew - mieszkasz w Stanach, to po sąsiedzku ze mną - jak ta woda nazywa się po angielsku? Można to kupić w Wal-Mart? Ja kupuję nie RO (Reverse Osmosis), tylko wodę destylowaną, ok $0.88/gallon w każdym sklepie spożywczym, w Walmart też. Do tego mierzysz i wlewasz 1/4 oz. Starsanu, miarka jest na butelce. I jest gotowe. aha, kup sobie butelkę do sprejowania w sklepie za $1, przydaje się do Starsanu. Ernest 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ernest Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Z tego co większość pisze, to SS dezynfekuje pianą, ale jak pryskam ze spryskiwacza ciśnieniowego, to niekoniecznie na ściankach fermentora robi mi się jakaś wielka piana. Po prostu roztwór pokrywa ścianki i powoli spływa. Czy tak też działa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ernest Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Działa płyn oraz piana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2015 (edytowane) Dzięki Edytowane 30 Kwietnia 2015 przez krzysiek9999 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serpiente Opublikowano 25 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2015 (edytowane) A jak jest z jego skutecznością przy Brettach i tym podobnych "dzikusach" Czy wymagane są jakieś dodatkowe chemie, czy StarSan daje redę? Edytowane 27 Maja 2015 przez Serpiente Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 30 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2015 Jak umyjesz NaOH i zdezynfekujesz StarSanem to raczej nic nie przeżyje. Dla pewności możesz przelać roztworem kwasu ortofosforowego przed dezynfekcją. Takie zmiany pH środowiska zabiją wszystko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 30 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2015 Jak umyjesz NaOH i zdezynfekujesz StarSanem to raczej nic nie przeżyje. Dla pewności możesz przelać roztworem kwasu ortofosforowego przed dezynfekcją. Takie zmiany pH środowiska zabiją wszystko. Myślę że butelki można by potraktować stężonym kwasem fluorowodorowym tez by wystarczyło (Koniec zarcika) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sp5 Opublikowano 31 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2015 Witam przepraszam, jeśli było to już pisane, ale ja nie znalazłem , mam pytanie jaki jest okres przydatności/skuteczności koncentratu, bo nie udało mi się do takiej informacji dotrzeć . Czy mając roczny koncentrat, można z niego korzystać , czy może trzeba zmienić proporcje przy roztworze ? Po czym teoretycznie można poznać, że koncenctrat stracił właściwości ? Serdecznie Pozdrawiam Piotr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mpyrkosz Opublikowano 5 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2015 Czu dezynfekując fermentator StarSanem wystarczy go tylko spryskać dokładnie z atomizera czy raczej rozrobić z ok 3. litrami wody i potrząsać jak z Oxi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wolf83 Opublikowano 5 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2015 Zawsze lepiej jest zrobić dany roztwór. Im więcej tym lepiej bo fermentatorem możesz potrząsać i zrobi się piana. Zawsze jest wtedy zmniejszenie ryzyko powstania infekcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mpyrkosz Opublikowano 5 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2015 Zawsze lepiej jest zrobić dany roztwór. Im więcej tym lepiej bo fermentatorem możesz potrząsać i zrobi się piana. Zawsze jest wtedy zmniejszenie ryzyko powstania infekcji. Trochę źle zadałem pytanie, bo to co napisałeś jest w sumie oczywiste. Bardziej zależało mi na odpowiedzi czy ktoś dezynfekuje fermentator tylko spryskując go StarSanem z atomizera i nie ma problemów z infekcjami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychu_72 Opublikowano 6 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2015 (edytowane) Mam takie pytanie. Myję fermentor płynem do mycia naczyń, potem pare godzin w NaOH, przepłukanie wodą, wlewam pare litrów roztworu Starsanu i zamykam. Czy tak przechowywany fermentor ze Starsanem w środku mozna użyć za kilka(naście) dni od razu do wlania brzeczki? Czy ponownie mycie? Edytowane 6 Czerwca 2015 przez krzychu_72 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 6 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2015 Zawsze lepiej jest zrobić dany roztwór. Im więcej tym lepiej bo fermentatorem możesz potrząsać i zrobi się piana. Zawsze jest wtedy zmniejszenie ryzyko powstania infekcji. Trochę źle zadałem pytanie, bo to co napisałeś jest w sumie oczywiste. Bardziej zależało mi na odpowiedzi czy ktoś dezynfekuje fermentator tylko spryskując go StarSanem z atomizera i nie ma problemów z infekcjami. Wystarczy spryskać - generalnie nie ma różnicy jak to zrobisz, ale to kwestia dokładnego pokrycia roztworem całej powierzchni wiadra. Osobiście łatwiej mi zrobić 1L takiego roztworu w wiadrze i potrząsnąć nim kilka razy, niż walczyć z atomizerem. No i pamiętaj że taki roztwór nadal możesz potem wykorzystać - jeżeli powierzchnia po nim jest jakby śliska, to roztwór nadal jest aktywny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielczi Opublikowano 10 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2016 Dużo osób piszę że star san traci swoje właściwości jeżeli jest mocno zmętniony. Co jeżeli zmętnienie występuje już przy pierwszym użyciu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielczi Opublikowano 10 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2016 Jest twarda to na pewno, następnym razem kupię destylowaną a teraz przelecę desprejem. Dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 10 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2016 U mnie też twarda i dokładnie ten sam problem - dlatego używam tylko przez jeden wieczór (zwykle nie potrzeba mi więcej niż 30-40 minut) a potem kanał. PS. Trzeba kolumnę destylacyjną kupić Zawsze to jakiś pretekst Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 10 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2016 Woda RO albo demineralka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kazior Opublikowano 10 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2016 Kupuje banki 5 litrowe wody demineralizowanej i używam kilka razy, po 3 razach wylewam chodz nie widze zmętnienia. Nie próbowałem na zwykłej kranówce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 10 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2016 A tak o skuteczności,nie jest to jakiś mega mocny środek, przy mocniejszej infekcji totalnie nie daje rady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeburaszka710 Opublikowano 10 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2016 (edytowane) A tak o skuteczności,nie jest to jakiś mega mocny środek, przy mocniejszej infekcji totalnie nie daje rady. A to nowość . A niby na podstawie czego takie wywody ? I co znaczy mocniejsza infekcja ? Niby co drobno ustroi w takiej ilości że gołym okiem na ściankach widać ? Czy mówimy o konkretnych gatunkach na które star san nie działa ? Edytowane 10 Marca 2016 przez czeburaszka710 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 11 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2016 ja kupiłem 5 litrów destylowanej dałem star san i uwaga mętne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi