Jump to content

[zakończona] 30.07.2009 - Piwa angielskie i mikobrowary na Wyspach


Recommended Posts

Prowadzący: Makaron

Gospodarz: Makaron

Temat: Piwa angielskie i mikrobrowary na Wyspach

Data: 30 lipca 2009, 21:30 - 24.00

 

Uczestnicy (nick - nick skype):

 

Makaron - arkadiuszmakarenko

makr33 - mark33brow

bielok - bieloczysko

Jejsjki - jejski

elroy - elroyski

takijiro - themaincrushersweeperofthesystem

coder -

2artur2 - 2artur

Mateusz Kupracz - kolega z browarbizu - nick nie znany

 

Krótka relacja

 

Okazało się, że większość użytkowników ma dobrej jakości łącze i niezłe słuchawki. Było kilka problemów, ale to myślę normalne. Jak na pierwszą tego typu rozmowę było super. Początkowo około 4 osób rozwinęło wątek i pytania do Arka (Makaron) dotyczące warzenia piwa z jednotemperaturowym zacieraniem, plusy, minusy oraz możliwości. Rozmawialiśmy min. o bitterach, pale ale, stoutach i porterach.

Dyskusja luźno przeszła do mikrobrowarów w Szkocji oraz używanych przez nich surowców, dostępności piw w sklepach w Wielkiej Brytanii oraz trendów w piwowarstwie domowym. Jednym z elementów przewodnim tematyki surowców, był słód Crystal i jego podobieństwo (lub brak) do ogólnie dostępnych słodów karmelowych.

Przy okazji małych browarów Makaron zwrócił uwagę na kegi wykonane z tworzyw sztucznych. Rzecz nie spotykana na rynku polskim.

Dyskusję zakończyliśmy wątkiem sprzętowym dotyczącym lodówek/fermentorów z wbudowanym filtratorem wykorzystywanym do zacierania w stylu angielskim.

 

Dziękuję Makaronowi za inicjatywę i wszystkim za uczestnictwo. Do następnego razu :beer:

Link to comment
Share on other sites

Plik z zapisem konferencji będzie przez następnych kilka dni dostępny w sieci p2p. Można go ściągnąć programem emule. Całość zajmuje niecałe 17MB

 

ed2k://|file|30.07.2009%20-%20Piwa%20angielskie%20i%20mikobrowary%20na%20Wyspach.mp3.zip|16227808|95202D08AA066FDAADFFB45424AA2866|/

Edited by Makaron
Link to comment
Share on other sites

Jednym z elementów przewodnim tematyki surowców, był słód Crystal i jego podobieństwo (lub brak) do ogólnie dostępnych słodów karmelowych.

No właśnie, nie dałem rady dopytać w czasie konferencji - jaki kolor ma ten Crystal ?

Link to comment
Share on other sites

Informacje na temat słodu ze słodowni Simpsons Malt.

Crystal Malt

kolor 140 ? 400 EBC

ekstraktywność 275 LDK

opis

Ale colour and flavour adjustment tailored to requirement.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.