Kabat Opublikowano 25 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2014 (edytowane) Czołem Koledzy i Koleżanki! Jako że jestem początkującym piwowarem poszukującym możliwości czerpania wiedzy i doświadczenia od innych bardziej z tematem zaznajomionych postanowiłem założyć konto na tym zacnym forum. Najpierw chciałbym się przywitać, a zaraz po tym przejść do sedna. Mam za sobą dopiero trzy warki, z których jestem bardzo zadowolony, wszystkie z nich powstały w oparciu przez receptury innych piwowarów. Nadszedł czas na coś swojego. Stąd moja gorąca prośba do Was, o sprawdzenie receptury, którą wczoraj podczas popijania dobrego piwka sporządziłem. Z pewnością jest w niej wiele winikających z braku doświadczenia błędów, dlatego proszę o wyrozumiałość, ale i o konstruktywną krytykę! Ad rem: RIS celowany w około 23-25 blg *Pale ale-7 kg °Caramunich- 0,7 kg °Carawheat- 0,7 kg °Carafa I- 0,3 kg °Caraaroma- 0,8 kg °Czekoladowy- 0,3 kg *palony jęczmień- 0,5kg Gotowanie 70’ 63 stopnie 20’ 72 a następnie mashout single hop nugget: 60g- na 90’ 20g- 40’ 30g- 10’ ewentualnie 30g na ostatni tydzień cichej aha, a robaczki to dwie saszety Safale S-04, Pozdrawiam! Edytowane 25 Lipca 2014 przez Kabat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thomas Maven Opublikowano 26 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2014 Przy takim ekstrakcie lepiej się sprawdzi gęstwa niż świeże drożdże. Dodał bym słodu pszenicznego na lepszą pianę jeszcze Kabat 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kabat Opublikowano 27 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2014 Przy takim ekstrakcie lepiej się sprawdzi gęstwa niż świeże drożdże. Dodał bym słodu pszenicznego na lepszą pianę jeszcze Wielkie dzięki za odpowiedź! Niby mam gęstwę z EIPA, ale boje się, że mogła się zakazić. A co do pszenicy, to zamiast 0,7 carawheat dam 1 kg, więcej się boję, bo nie mam żadnego doświadczenia z pszenicą w zasypie. Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hopek Opublikowano 27 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2014 Zasyp swoją drogą, ale ja ostatnio kluczową uwagę poświęcam procesowi fermentacji. Zadbaj lepiej o zdrową gęstwę we właściwej dosyć dużej ilości jak na RISa. Sugeruje fermentować w temp otoczenia 13-15 st C, tak naprawdę przy tak mocnym piwie podniesie się o 3-4 stopnie. Ja fermentowałem w 13 st C stouta 19 blg na gęstwie S-04. Po tygodniu najbardziej burzliwej podniosłem temp. do 17. Kabat 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kabat Opublikowano 27 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2014 Dzięki! W takim razie wstrzymuje się z RIS-em i zrobie jakieś inne piwo na S-04, żeby zrobić świeżą gęstwę! Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheCurlyMoose Opublikowano 8 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2015 Cześć wszystkim, Jako, że to nasz pierwszy post na tym forum to wypadałoby się przedstawić. Ja (Mateusz) i moja narzeczona (Asia) zainteresowaliśmy się piwowarstwem jakiś czas temu. Poczytaliśmy trochę, kupiliśmy sprzęt no i coś sobie warzymy, z nawet fajnym skutkiem. Mamy za sobą 9 warek z zacieraniem. Przyszedł czas na RIS'a, mamy trochę resztek w magazynie i chcielibyśmy je wykorzystać do tego piwa. Zasyp: Caraaroma 0.7 kg 7.3% 400 Strzegom Czekoladowy 400 0.2 kg 2.1% 400 Biscuit Malt 0.5 kg 5.2% 45 Carahell 0.2 kg 2.1% 26 Weyermann pszeniczny jasny 1 kg 10.4% 6 Weyermann - Pale Ale Malt 5 kg 52.1% 7 Monachijski 2 kg 20.8% 16 Zacieranie: 40 min -> 63 st C 40 min -> 72 st C mash out Czy tu powinniśmy coś zmodyfikować? Chmielenie: Target 100 g 70 min 10.5 % Saaz 25 g 30 min 4.5 % wychodzi 26 BLG i 70 IBU Czy dorzucilibyście jeszcze coś na goryczkę? Fermentacja: gęstwa brew master ale yeast trzecie pokolenie. Co sądzicie o tych drożdżach? Dodatkowo, czy można z tych wysłodzin, które zostaną zrobić jakieś lżejsze piwko- 12stkę? Wszelkie dodatkowe sugestie bardzo mile widziane Wielkie dzięki za odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 8 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2015 1. Za mało ciemnych słodów jak na RIS'a, powiedziałbym że wyjdzie trochę mocniejszy kolor niż brown. 2. Drożdże moim zdaniem do wymiany na jakieś bardziej pewne. To jest pierwsza rzecz, na której nie powinno się oszczędzać zwłaszcza, że RIS to nie jest tanie piwo. 3. Saaza nie opłaca się moim zdaniem wrzucać na 30 minut. 4. Ile litrów tego 26blg macie zamiar osiągnąć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 8 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2015 1. Za mało ciemnych słodów jak na RIS'a zwłaszcza brak palonych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheCurlyMoose Opublikowano 8 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2015 (edytowane) Dzięki za odpowiedzi. A co sądzicie w takim razie o dodaniu: 0,5 kg jęczmienia palonego 0,5 kg czekoladowego - było 0,2 Macie jakieś doświadczenie z żytnim czekoladowym? jestem ciekaw co on wnosi. Chciałbym osiągnąć 20 l brzeczki 26 BLG i coś jeszcze, może uda się kolejne 20 l? 2. Drożdże moim zdaniem do wymiany na jakieś bardziej pewne. To jest pierwsza rzecz, na której nie powinno się oszczędzać zwłaszcza, że RIS to nie jest tanie piwo. Nie robię tego bynajmniej z oszczędności, ale wydawało mi się, że lepsza jest gęstwa niż suchary. Edytowane 8 Grudnia 2015 przez TheCurlyMoose Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patrickll Opublikowano 9 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2015 A co sądzicie w takim razie o dodaniu: 0,5 kg jęczmienia palonego 0,5 kg czekoladowego - było 0,2 To powinno wystarczyć tylko zamień jasny czekoladowy(400) na ciemny (1200) Gęstwa jest lepsza niż suchary, ale pierwszy raz słyszę o tych drożdżach, a nie wiadomo jak one sobie poradzą z risem. Jak już robisz 20l risa to szkoda byłoby na nim eksperymentować z drożdżakami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheCurlyMoose Opublikowano 9 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2015 Finalny zasyp: Caraaroma 0.7 kg 6.1% 78% Strzegom Czekoladowy 400 0.2 kg 1.8% 68% Biscuit Malt 0.5 kg 4.4% 79% Carahell 0.2 kg 1.8% 77% Weyermann pszeniczny jasny 1 kg 8.8% 80% Weyermann - Pale Ale Malt 5 kg 43.9% 85% Monachijski 3 kg 26.3% 80% Jęczmień palony 0.5 kg 4.4% 55% Strzegom Czekoladowy 1200 0.3 kg 2.6% 68% chmielenie: Target 50 g 70 min 10.5 % Saaz (Czech Republic) 25 g 10 min 4.5 % junga 60 g 50 min 10.8 % junga 20 g 40 min 10.8 % Zastanawiam się czy dorzucić jeszcze trochę jungi, z wyliczeń wynika, że IBU będzie na poziomie 72, ale sądzę, że jednak może ta goryczka zginąć. Na cichą chciałbym dorzucić 20 g płatków dębowych amerykańskich (niby wnoszą nuty bardziej waniliowe). Co do drożdży, myślę, że zaryzykuję na tej gęstwie. Robiłem na nich single hopa i efekt był niezły. Powinno wyjść 22 l, 27 BLG. Czy myślicie, że zacieranie: 45 min - 62°C 45 min - 72°C będzie ok? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markos227 Opublikowano 11 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2015 nie ma sensu risa chmielic saazem na 10 minut. 20 gram płatków na 20 litrów to za mało, osobiscie będe dawał 100 gram płatków macerowanych w burbonie 2 miesiące.Zacierał bym w 64 -60 min i w 72 20 min i mashout. Osobiście nie dawał bym słodów cara - lepiej sprawdza sie w belgu lub saisonie. Robaki jakieś niepewne z braku laku lepiej us-05 lub takie http://twojbrowar.pl/prestashop/pl/drozdze-piwowarskie-suche/1750-new-world-strong-ale-m42-mangrove-jack-s-.html. Wypowiadam sie jako początkujący piwowar ,weź na to poprawkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzeju Opublikowano 11 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2015 nie ma sensu risa chmielic saazem na 10 minut. 20 gram płatków na 20 litrów to za mało, osobiscie będe dawał 100 gram płatków macerowanych w burbonie 2 miesiące.Zacierał bym w 64 -60 min i w 72 20 min i mashout. Osobiście nie dawał bym słodów cara - lepiej sprawdza sie w belgu lub saisonie. Robaki jakieś niepewne z braku laku lepiej us-05 lub takie http://twojbrowar.pl/prestashop/pl/drozdze-piwowarskie-suche/1750-new-world-strong-ale-m42-mangrove-jack-s-.html. Wypowiadam sie jako początkujący piwowar ,weź na to poprawkę. A używałeś już kiedyś płatków w takiej ilości? Do warki 14l RISa, sypnąłem 15-20g (na oko) płatków dębowych macerowanych w whisky i jest zdecydowanie za bardzo dębowe. Fakt to zależy ile jeszcze z takimi płatkami piwo leżakuje, ale dla mnie 1g na litr to optymalna dawka ps. Moje miesiąc leżało z płatkami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheCurlyMoose Opublikowano 11 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2015 Jakoś same problemy przy tej warce... Zacierałem w końcu 40 min 62°C i 40 min 72°C. Tyle tylko, że dodałem wszystkie palone słody od razu - brak próby jodowej. Mam problem z ekstraktywnością bo z wyliczeń wynika, że przy tym zasypie powinienem otrzymać brzeczkę 27 BLG. Zaczynając wysładzać miałem 20 BLG!! Jeszcze o stopień półtora wzrośnie po gotowaniu, ale to nadal będzie mega mało, przed gotowaniem mam 18 BLG. Domyślacie się może skąd tak niski ekstrakt? Saaza odpuszczam, będzie do innego piwka. Co do płatków zostanę przy tych 20 g, pomoczę je w jakiejś whisky. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzeju Opublikowano 11 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2015 A jak wysładzałeś i jaka gęstość zacieru? Ile Ci wyszło przed gotowaniem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheCurlyMoose Opublikowano 11 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2015 (edytowane) wysładzałem sposobem ciągłym - starałem się żeby zawsze było ok 2-4 cm wody nad złożem. Stosunek ziarna do wody 1:3 (ok. 11,4 kg słodu 34 l wody) przed gotowaniem miałem 17,5 BLG - 29 l. Edytowane 11 Grudnia 2015 przez TheCurlyMoose Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markos227 Opublikowano 11 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2015 (edytowane) nie ma sensu risa chmielic saazem na 10 minut. 20 gram płatków na 20 litrów to za mało, osobiscie będe dawał 100 gram płatków macerowanych w burbonie 2 miesiące.Zacierał bym w 64 -60 min i w 72 20 min i mashout. Osobiście nie dawał bym słodów cara - lepiej sprawdza sie w belgu lub saisonie. Robaki jakieś niepewne z braku laku lepiej us-05 lub takie http://twojbrowar.pl/prestashop/pl/drozdze-piwowarskie-suche/1750-new-world-strong-ale-m42-mangrove-jack-s-.html. Wypowiadam sie jako początkujący piwowar ,weź na to poprawkę. A używałeś już kiedyś płatków w takiej ilości? Do warki 14l RISa, sypnąłem 15-20g (na oko) płatków dębowych macerowanych w whisky i jest zdecydowanie za bardzo dębowe. Fakt to zależy ile jeszcze z takimi płatkami piwo leżakuje, ale dla mnie 1g na litr to optymalna dawka ps. Moje miesiąc leżało z płatkami. ja nastawiam sie na picie tego piwa po 10 miesiacach dlatego mam zamiar 100 gram na 20 l ale skoro tak piszecie to pomysle moze o 60 gramach Edytowane 11 Grudnia 2015 przez Markos227 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzeju Opublikowano 11 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2015 (edytowane) Pewnie Twój problem znalazł się w punkcie gdzie założyłeś że ze słodów wyciągniesz np. 80% cukrów. Czyli do wysładzania użyłeś tylko ok. 6-7l wody, które nie wypłukały założonych cukrów z zacieru. W sumie to ciężko 6cioma litrami wysłodzić 11,4kg słodu. Wydłuż gotowanie i gotuj aż będziesz miał 19l to wyjdzie Ci ekstrakt 27°Blg, ale za to mniej piwa. po pol roku nie bedzie czuć tych 15gr płatków. ja nastawiam sie na picie tego piwa po 10 miesiacach dlatego daje 100 gram na 20 l Rób jak chcesz, to Twoje piwo. Według mnie aromat/smak dębu, w niewielkim stopniu redukuje się z czasem, dla tego warto nie przesadzać. ps. Moje piwo po pół roku jest dalej za mocno dębowe, i pewnie mu już to zostanie. Tylko uwydatnią się inne aromaty, które możliwe że to przykryją. Edytowane 11 Grudnia 2015 przez dzeju Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheCurlyMoose Opublikowano 11 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2015 A no faktycznie Brewness z założenia przyjmuje 80%. Muszę poczytać o tej wydajności chyba więcej. Wyszło mi w końcu 22* Blg - nadal w stylu. Wolałem zrobić lżejszego a mieć więcej Jak doszedłeś do tego, że użyłem 6-7 l wody do wysładzania? Wyszedł mi z wysłodzin jeszcze całkiem zacny milk stout, będzie koło 12* Blg. - jeszcze tylko nachmielić i dobranoc Dzięki dzeju za pomoc!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzeju Opublikowano 12 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2015 Jak doszedłeś do tego, że użyłem 6-7 l wody do wysładzania? Wyszedł mi z wysłodzin jeszcze całkiem zacny milk stout, będzie koło 12* Blg. - jeszcze tylko nachmielić i dobranoc Prosta matematyka 1kg słodu zatrzymuje w sobie trochę ponad 1l wody. To teraz tylko przypilnuj niskich temperatur fermentacji w pierwszych dniach i będzie fajny RIS. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się