Donmarianos Opublikowano 29 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2014 Witam wszystkich Zdecydowałem się w końcu zarejestrować i napisać pierwszy post na tym forum pomimo tego że regularnie je czytam od dłuższego czasu. Mam pytanie odnośnie piwa grodziskiego. Piwo uwarzyłem z zestawu z homebrewing (z zacieraniem). Piwo okazało się wd. mnie niepijalne i trafiło do zlewu (po ok. 3 tyg. od zabutelkowania). Piwo było dziwne w smaku i zapachu - puste, mało goryczkowe. Czuć było delikatną wędzonkę ale właściwie nic poza tym. Warzenie przeprowadziłem wg instrukcji. Czy macie jakieś pomysły co mogło pójść nie tak? PS To była moja 3 warka - 2 poprzednie były świetne (ale i przeniczne). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 29 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2014 Piłeś wcześniej Grodziskie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 29 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2014 no piwo 8blg czyli pełni tam być nie powinno goryczki w sumie też nie. To takie piwo do wypicia zamiast wody Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 29 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2014 Czy macie jakieś pomysły co mogło pójść nie tak? Nie podszedł Ci jego smak - moje pierwsze zetknięcie z wędzonym piwem nie należało do udanych - trzeba się do niego przekonać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Donmarianos Opublikowano 29 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2014 Piłem wcześniej Grodziskie z Pinty i smakowało zupełnie inaczej - mimo wszystko wyraźna goryczka i pełniejsze w smaku (pamiętam nawet aromaty cytrusowe). Moje zupełnie tego nie przypominało - w największym skrócie pustka z wędzonką. O tyle mnie to dziwi że naprawdę przyłożyłem się do tej warki i cały proces od zacierania do rozlewu do butelek poszedł mi niemal książkowo. Wcześniejsze 2 warki pomimo licznych błędów wyszły super. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 29 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2014 tam raczej chmielu znikoma ilosc i na pewno nie amerykańskie, więc nie wiem skąd tam cytrusy wyczułeś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 29 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2014 Moje pierwsze grodziskie maiło być w okolicach 7,5°Blg, ale z powodu problemu z zatarciem słodów pszenicznych skończyło na 9,5° - uważam je za bardzo udane, chociaż nie do końca w widełkach stylu. Na spotkaniu w mojej okolicy piłem dla porównania "8". W stosunku do mojego było lżejsze i bardziej wodniste, ale miało lepszą wędzonkę. W moim przypadku problem spowodował konieczność dodania pilzneńskiego, ale wydaje mi się że wyszło mu to tylko na dobre - piwo wyszło całkiem niezłe, oprócz wędzonki i delikatnej goryczki maiło także treściwość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 29 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2014 tam raczej chmielu znikoma ilosc i na pewno nie amerykańskie, więc nie wiem skąd tam cytrusy wyczułeś znikoma ilość? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 29 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2014 no 50 gram to chyba nie jest jakaś oszałamiająca ilość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 29 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2014 (edytowane) daje ok. 20 IBU - to nie jest znikoma ilość, przy takiej gęstości początkowej Edytowane 29 Lipca 2014 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 29 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2014 Dla obecnego pokolenia piwowarów wychowanych na ipach-sripach wszystko poniżej 100IBU to niedochmielone To że kupuje sie zestaw w renomowanych sklepach nie oznacza że będzie to GCh. Trzeba też wziąć pod uwagę że to nie Twój smak lub coś skopałeś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom Kos Opublikowano 29 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2014 (edytowane) A już myślałem, że tylko ja coś spierdzieliłem.Też robiłem grodzisza z tego zestawu i przynajmniej po 2tyg fermentacji smak miał dziwny, bardziej smalony prosiak niż wędzonka, a w ustach zostawia posmak kiepskiego boczku. Niestety potem przelałem na cichą i złapałem infekcję wiec nie wiem czy byłoby lepiej, ale sądząc po wpisie założyciela wątku raczej niewiele lepiej. Edytowane 29 Lipca 2014 przez Tom Kos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom Kos Opublikowano 29 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2014 (edytowane) Do wywalenia Edytowane 29 Lipca 2014 przez Tom Kos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 29 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2014 Grodziskie potrzebuje czasu żeby się ładnie ułożyło. Kilka tygodni w butelce to za mało, warto poczekać trochę dłużej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 29 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2014 Z czasem wędzonka zanika i staje się jedynie tłem. Też robiłem grodzisza z tego zestawu i przynajmniej po 3tyg fermentacji smak ma dziwny, bardziej smalony prosiak niż wędzonka Dlatego przewagę mają samodzielne zakupy słodów, a nie zdawanie się na sklepowe zestawy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 29 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2014 (edytowane) Ja a'la grodziskie robiłem jako swoje pierwsze-najtańszy zestaw. Na początku też nie smakowało mi jakoś specjalnie było "płone" bez smaku, po rozlaniu do butelek w tydzień z warki zostało 8 butelek reszta "znikła". Edytowane 29 Lipca 2014 przez Konus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 29 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2014 (edytowane) Grodziskie potrzebuje czasu żeby się ładnie ułożyło. Kilka tygodni w butelce to za mało, warto poczekać trochę dłużej. Bardzo możliwe, moje w Grodzisku miało dwa tygodnie i odpadło w eliminacjach Edytowane 29 Lipca 2014 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vpatyk Opublikowano 29 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2014 Zwykle swoje piwa trzymam min 4-6 tygodni w butelkach, ale co do Grodzisza - tak się pięknie sklarował, że już po tygodniu w butelce przeszedłem do degustacji (wczoraj)... Jeśli ma on być jeszcze lepszy po kilku tygodniach, to chyba nie będę już warzył innego piwa, bo mój wyszedł idealny (oczywiście opinia może być "troszkę" subiektywna). No prawie idealny, bo zauważył, że pływają w nim takie "drobinki" wielkości ziaren piasku (nie jest tego jakoś dużo, ale są widoczne)... i tu pytanie do was - co to jest? (zdecydowanie nie drożdże) i gdzie mogłem popełnić błąd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Donmarianos Opublikowano 29 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2014 Do Grodziskiego podchodziłem na zasadzie że będzie łatwe do zrobienia - okazało się że chyba nie do końca. No chyba że ten zestaw z homebrewing jest jakiś dziwny. Następne warki będę już robił z samodzilenie kupowanych słodów a nie z zestawów. PS W lodówce dojrzewa AIPA (17°Blg). Próbowałem po cichej - jest moc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vpatyk Opublikowano 29 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2014 Do Grodziskiego podchodziłem na zasadzie że będzie łatwe do zrobienia - okazało się że chyba nie do końca. No chyba że ten zestaw z homebrewing jest jakiś dziwny. Następne warki będę już robił z samodzilenie kupowanych słodów a nie z zestawów. PS W lodówce dojrzewa AIPA (17°Blg). Próbowałem po cichej - jest moc Jeśli chodzi o filtracje - to podobno ten typ tak ma (u mnie był mała rzeźnia, o czym pisałem w nw poście) http://www.piwo.org/topic/14288-problemy-z-zacieraniem/#entry287537 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 29 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2014 W mojej recepturze było 100% wędzonego w tym 80% pszenicy, filtracja szła bez większych problemów. Początkujący wybieraja takie zestawy bo są najtańsze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 29 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2014 Rok mi przeleżakował raz Grodzisz, wtedy to było dobre. 100% pszenicznego filtruje się bez problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się