Konus Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2015 (edytowane) Zasyp: Pale Ale 3,75kg jęczmień prażony 0,3 kg Czekoladowy Strzegom 0,1kg Płatki owsiane błyskawiczne 0,6kg Chmiele: Sybilla 60g na 60 minut Drożdże: US-05 gęstwa Zacieranie: 60minut 63-61 stopni Wyszło 25l 14blg Czym kolega dokonuje swoich pomiarów bo z takim zasypem to można uzyskać 25l ale raczej 11blg a nie 14. Warka #23 Pils "Bitch Pils" blg l 40IBU Zasyp: Pilzneński 4kg Chmiele: Sybilla 60g na 60 minut Sybilla 20g na 20minut Sybilla 20g na 15 minut Sybilla 20g na 10minut Sybilla 20g na 5minut Nie myśl, że się czepiam ale jeśli wg tego zasypu wyjdzie koledze także 25l to z takim chmieleniem temu piwu bliżej do 60 IBU niż do 40. Mi wychodzi około 40 IBU. przy zawartości AA na poziomie 6%. Sprawdzam spławikiem, na wodzie pokazuje 0, mam drugi pokazuje to samo. Chyba, że garnek z Auchan na którym mam skalę litrażową kłamie? Edytowane 3 Kwietnia 2015 przez Konus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2015 (edytowane) Warka #25 Coffee Lager "I po rewolucji" 11,5blg 26l 25IBU Zasyp:Pale Ale 4kg Czekoladowy 50g Prażony jęczmień 50gChmiele:Sybilla 40g na 60 min Kawa bardzo grubo zmielona 100g na 5minut Drożdże:California LagerZacieranie:60minut 63-61 stopni Wyszło 26 l 11,5blg. Zadane drożdżami w temp 15stopni temp otoczenia 15 stopni. Edit: Zeszło do 3blg, mega klarowne, aromat kawy+ciemne owoce. Edit:Edit:Edit: Edytowane 1 Maja 2015 przez Konus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 1 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2015 Zabutelkowane warki od 21-25. 21# zabutelkowane 40x0,5l z 90g cukru plus 5l w baniaku z 0,5l kwaśnego belga 22# zabutelkowane 44x0,5l z 90g cukru 23# zabutelkowane 33x0,5l z 90g cukru plus 5l w baniaku z 0,5l kwaśnego belga 24# zabutelkowane 45x0,5l z 90g cukru 25# zabutelkowane 31x0,5l + 18*0,33l z 90g cukru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 1 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2015 Widzę ze dzisiejszy rozlew ufundowała liczba 90! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 3 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2015 (edytowane) Warka #26 "Coffee?? Porter Bałtycki " "Mordimer" 24 blg 22l 30IBUZasyp:Monachijski 5kgPale Ale 3kgjęczmień prażony 0,170 kgCzekoladowy Strzegom 0,370kgChmiele:Iunga 40 na 60 minutDrożdże:Wyeast 2112 - California Lager gęstwa po coffee lagerZacieranie:60minut 66-64 stopnie15 minut 72 stopnieWyszło 31l 17blg odparowane 9l co dało 22l 23,5blg. Zadane 300ml jednodniowej gęstwy drożdżowej, start po 5h, po 12h bardzo obfita piana. Edit 03.06.2015: Po miesiącu piwo zeszło do 7 blg, w między czasie przeniesione na 1,5 tygodnia do piwnicy (10 stopni celsjusza). Zabutelkowane z 45g cukru. Wyszło 40 butelek 0,5 i jedna 0,33.Edit:Edit:Edit: Edytowane 3 Czerwca 2015 przez Konus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 8 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2015 (edytowane) Warka #27 Belgian Imperial Oatmeal Stout "Wiosna w Shire" 25 blg 25l 50IBUZasyp:Pale Ale 6kg Pilzneński 1kgJęczmień prażony 0,4 kgCzekoladowy jasny Strzrgom 0,4kgCzekoladowy Ciemny Strzegom 0,4kgPłatki owsiane błyskawiczne 1,1kgChmiele:Sybilla 60g na 60 minutWaimea 20g na 60 minutDrożdże:Gozdawa Belgian Friut&Spicy Ale Yeast x2Zacieranie:120minut 66-62 stopnieJak nie należy robić piwa: Zbyt szybkie i nieumiejętne wysładzanie. do tego lenistwo (nie chciało mi się bawić z cienkuszem) doprowadziło do tego, że obudziłem się z głową w nocniku a dokładnie z 54l brzeczki 12blg. Planowane 22blg, a skoro palnowane to musi tyle być więc jak to przystało na mnie podjąłem się eksperymentu odparowania takiej ilości aby dobić do 22blg Suma sumarum odparowałem 29l brzeczki w czasie 300 minut Jeżeli to piwo skwaśnieje rezygnuję z warzenia RIS'ów Wyszło 25l 25blg. Edit: Start drożdży po około 4h-normalnie popierdzielone grzyby, dzisiaj około 16 wybrały się na spacerek po szafie, temp fermentacji 23-24 stopnie.Edit 03.06.2015: Drożdże po około 4 tygodniach zeszły do 4blg. Odfermentowanie około 70%. Zabutelkowane ze 100g cukru. Wyszło 30 butelek 0,5l i 18butelek 0,33l.Edit: Piwo słabe, prawie niepijalne, nie polecam.Edit: Edytowane 28 Września 2015 przez Konus dżazder 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 8 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2015 Jak nie należy robić piwa: Zbyt szybkie i nieumiejętne wysładzanie. do tego lenistwo (nie chciało mi się bawić z cienkuszem) doprowadziło do tego, że obudziłem się z głową w nocniku a dokładnie z 54l brzeczki 12blg. Coś Ty zrobił, że aż tak popłynąłeś? Zapuściłeś wysładzanie i poszedłeś do marketu na zakupy na pół dnia? :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 8 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2015 Coś Ty zrobił, że aż tak popłynąłeś? Ja mu już nie raz mówiłem że powinien sobie lać po pół, góra po pół Sławek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 8 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2015 Dla mnie to nie pojęte... Rozumiem 5-10 litrów, ale jak można wysłodzić aż o 29 litrów za dużo Zdolny chłopak nie powiem, jeszcze 5 h gotowania i odparowanie tych 29l Ciekawie to kuchnia pewnie pływała Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 8 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2015 Konus - gratulacje - Twoja żona/dziewczyna/kochanka musi być bardzo zadowolona - mało już długodystansowców ... żeby pomylić się o 29L w wysładzaniu??? Na drugi raz ogranicz sex podczas warzenia :D :D bart3q 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 8 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2015 (edytowane) Twoja żona/dziewczyna/kochanka musi być bardzo zadowolona konus po prostu nie spostrzegł stóp poprzedniej ofiary Edytowane 8 Maja 2015 przez FurioSan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 8 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2015 śmiejcie się śmiejcie chłopcy po prostu chciwość wyszła na jaw, ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło, eksperyment przeciwny do HGB można uznać za odbębniony. Jakbym odebrał brzeczkę tak do 30l pewnie było by spoko ale nie, chciałem mieć więcej blg, to teraz mam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 8 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2015 Przeciwieństwo hgb to chyba by było bimbrownictwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 8 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2015 Jak wysładzam do przysłowiowego "0" blg to na 3-4 wiadra tak by miec brzeczkę od najgęstszej aż do cieniuszka, później zastanawiam sie czy to łączyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 9 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2015 A ja robię jak mi się uda, jak się uda to dobrze ,a jak się nie uda to też dobrze bo ważniejsza niż zacieranie i gotowanie jest fermentacja. Drożdże pracują, na spacerze już były więc trzeba być dobrej myśli. Układał się pewnie będzie minimum pół roku więc jak znalazł na zimne jesienne i zimowe wieczorki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 4 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2015 (edytowane) Warki #27 oraz #26 zabutelkowane 03.06.2015r. Edytowane 15 Czerwca 2015 przez Konus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 15 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2015 Wstępnie sprawdzone obydwa piwa. Belgian RIS czy jak kto to zwał zapowiada się/jest bardzo ciekawym piwem. Bardzo wiśniowy, śliwkowy, ogólnie ciemne owoce, czekolada, coś jak czekoladki z alkoholem wiśniowym, trochę alkoholowy w smaku. Porter w związku z tym, że gęstwa zadana do niego miała w sobie 100g ziaren kawy jest dość mocno kawowy, aromat daje do myślenia bo jakby lekko infekcyjny, w smaku dość słodko, dość kawowo i czekoladowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 20 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2015 (edytowane) Warka #28 Belgian Rose Stout "Lochy Vilgefortza" 13,5 blg 22l 20IBUZasyp: Pale Ale Strzegom 4,00 kg Special W Weyerman 200,00 g Czekoladowy Jasny Strzegom 200,00 g Czekoladowy Ciemny Strzegom 200,00 g Chmiele: Marynka 20,00 g Dodatki: Róża cukrowa pół jednorazówki dodane na ostatnie 2 minuty, płatki poszły do fermentora. Drożdże: Belgian Fruit&Spicy-Gozdawa 1,00 saszetka Zacieranie:80minut 67-64 stopnieWyszło 22l 13,5blg. Zadane saszetkę drożdży Gozdawa BFSAY w temp 18 stopni. Temp otoczenia 19 stopni.Edit: Fermentacja zakończona na 2blg, zabutelkowane ze 100g cukru na 20l piwa, 40 butelek 0,5l Edytowane 3 Lipca 2015 przez Konus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 20 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2015 (edytowane) Warka #29 Polskie Ale "Triss Merigold" 10 blg 24l 20IBUZasyp: Pale Ale Strzegom 3,00 kg Monachijski Strzegom 0,50 kg Czekoladowy ciemny Strzegom 50,00 g Chmiele: 35 g Marynka 60 minut 25g Marynka 20 minut 20g Marynka 10 minut 20g Marynka 5 minut Drożdże: Gozdawa US West Coast 1,00 saszetka Zacieranie:80minut 67-64 stopnieWyszło 24l 10blg. Zadane saszetkę drożdży Gozdawa USWC w temp 16 stopni. Temp otoczenia 16 stopni.Edit: Fermentacja zakończona na 1,5blg, zabutelkowane z 80g cukru, 44 butelki 0,5l. Edytowane 3 Lipca 2015 przez Konus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 20 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2015 Uwędziłem jeszcze dzisiaj 5kg pszenicy, tym razem dla odmiany, żeby mieć porównanie z ostatnim wędzonym słodem, wędziłem nieśrutowany słód, drewno to śliwa, czas wędzenie około 3-3,5h. Słód śmierdzi niemiłosiernie, dostaje 2-3 tygodnie na ułożenie się potem leci na grodziskie. Zapowiada się warzenie na zewnątrz jeżeli wędzonka się nie zmniejszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 9 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2015 (edytowane) Warka #30 A'la Grodziskie " 7 woda po parówkach" 8blg 29l 20IBU Warka #31 A'la Grodziskie " 7 woda po parówkach II" 8blg 29l 20IBUZasyp: Pale Ale Strzegom 2,00 kg Pszeniczny Strzegom 5kg dymiony drewnem śliwy, 2 tygodnie odczekał na warzenie Chmiele: Marynka 70,00 g Dodatki: brak Drożdże: Gozdawa U.S. West Coast Zacieranie:70minut 64-63 stopnieWyszło 58l 8blg. Zadane dwoma saszetkami drożdży Gozdawa U.S. West Coast dla eksperymentu jedne drożdże zadane w temp 16 stopni drugie zadanae w temp 21 stopni celsjusza. Temp otoczenia 16 stopni. Edit: Edytowane 9 Lipca 2015 przez Konus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 9 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2015 (edytowane) Warka #32 Witbier "Napar z Rivendel" 22l 11blg 15IBU Zasyp: Pale Ale Strzegom 1,80 kg Pszenica niesłodowana 2,00kg Abbaye Weyerman 200,00g Chmiele: Marynka 15,00 g Dodatki: Starta skórka z 2 pomarańczy i 3 cytryn dodana na 5 minut przed końcem gotowania. Drożdże: Gozdawa Classic Belgian Witbier Zacieranie:90minut 64-63 stopnieWyszło 22l 11blg. Zadane saszetką drożdży Gozdawa Classic Belgian Witbier w temp 20 stopni, temp otoczenia 22 stopnie. Pierwszy raz od 30 warek zrobiona próba jodowa-pozytywna. Na dnie gara po gotowaniu około 3l osadów białkowych. Edytowane 15 Września 2015 przez Konus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 23 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2015 Warki numer 30# oraz 32# rozlane do butelek. Wyszło kolejno 54butelki gordzisza i 40 butelek Witbiera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 30 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2015 Połowa warki numer 31 zabutelkowana z 70g cukru. Do drugiej połowy dodane 1,5kg wiśni wcześniej wydrylowanych, gotowanych około 30 minut, zblendowanych. Fermentacja ruszyła ponownie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2015 (edytowane) Warka #33 Orange Rice APA "Nektar z Nagrand" 27l 11blg 30IBU Zasyp: Pale Ale Strzegom 3,00 kg Monachijski Weyerman 0,50kg Ryż biały 1kg Chmiele: Marynka 45g 60 minut Citra 20g 15 minut Citra 20g 10 minut Citra 20g 0 minut Citra 20g poniżej 75stopni Dodatki: Starta skórka z 3 pomarańczy dodana na 5 minut przed końcem gotowania. Drożdże: Safale S-04 Zacieranie: ryż wrzucony do wody o temp około 50 stopni, zagotowany i odstawiony na 40 minut, potem dodany do zacierusłody wrzucone do wody o temp 67 stopni, ustalona na 64 stopniach, zacieranie 70minut 64-63 stopnie Wyszło 27l 11blg, zadane saszetką drożdży S-04 w temperaturze 17 stopni, temperatura otoczenia fermentora 14-15 stopni. Edit 14.08.2015: Dodane 40g Citry na zimno, pierwsze testy-piwo niezłe, pomarańcza wyczuwalna, wytrawne, niestety katastrofalna goryczka. Edytowane 16 Sierpnia 2015 przez Konus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się