WiHuRa Opublikowano 30 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2014 (edytowane) Zbiorczy wątek degustacji piw które otrzymałem z piwnej wymiany on-line od Gb.. nr 17 na kapslu Biała: biała, nikła, znika do kożuszka Kolor: ładne złoto, lekko opalizuje Aromat: słodowy, skóra chleba, sporo estrów Smak: dobrze skomponowana słodowość z lekką kwasowością co nadaje świetnej rześkości piwu, choć pełnia mogłaby być trochę niższa, goryczka wyraźna, przyjemna Wysycenie: średnie Ogólnie: ogólnie piwo dobrze się pije, do idealnej rześkości brakuje mu jedynie minimalnie niższej pełni / słodowości, trochę za dużo estrów w aromacie Dzięki za piwo. Edytowane 30 Lipca 2014 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 30 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2014 pełnia mogłaby być trochę niższa Dodatki niesłodowe tak w moich piwach działają. Estry to chyba od temperatury, brak warunków niestety . Fajnie, że Ci smakowało choć jak napisałem na kartce 17 i brewgo2 to loteria, takie z resztek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 31 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2014 (edytowane) Pszenica wędzona Piwo ze słodu słodowanego i wędzonego we własnym zakresie, brawo. Kolor: słomkowy, klarowne Piana: biała trwała czapa, później opada do kożuszka Aromat: wędzony, trochę estrów Smak: rześkie, wytrawne, wędzone, lekka kwaśność, delikanta przyjemna goryczka, wszystko bardzo dobrze się komponuje Wysycenie: odpowiednie Ogólnie: świetne sesyjne piwo, dobrze zbalansowane, bardzo przypomina grodziskie, chyba tylko delikatnie wyższy ektrakt, przy tej pogodzie wieczorem, wypiłem na kilka łyków p.s jest jeszcze taka ciekawe nuta, opisałbym ją jako minerlaną, na początku myślałem że to żelazo ale test skórny tego nie wykazał, mniemam, że to od wody, traktuje to jako dodatkowy atut tego piwa, tak "znak specjalny" Edytowane 31 Lipca 2014 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 31 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2014 Kolejne piwo, na kapslu nr 18 Piana: biała, grubopęcherzykowa, dość trwała Kolor: słomkowy, lekko mętne Aromat: głównie estry, pod nim wyraźny nieprzyjemny mydlany aromat Smak: słodowy, owocowy, dość pełne, goryczka średnia przyjemna Wysycenie: średnie Ogólnie: piwo z lekką wadą w aromacie, trochę zbyt wysoka pełnia, podobnie jak w nr 17, fajna goryczka, z opisu wynika że to piwo z resztek magazynowych więc jakie wyszło takie wyszło. Dzięki za piwa. Poprawiłem teraz jeszcze drugą wędzoną pszenicą, świetna. Został mi jeszcze RIS ale on poleży sobie do zimy, wtedy będzie na niego idealna pora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 31 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2014 Wędzona pszenica to właśnie styl grodziskie. Miałeś okazję napić się 7 z Żywca. Woda ze źródła w lesie, piwo bez mchu, klarowane w inny sposób. Dodałem odrobinę kukurydzy i na początku dms na kilometr czuć było, potem już wiesz. Warzone wg opisu z PSPD. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 31 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2014 A to gratuluję. Piwo naprawdę świetnie Ci wyszło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 10 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2014 "Na kapslu #20" - wędzona pszenica Otwarcie: bez niespodzianek, wbrew ostrzeżeniom od GB Kolor, piana, wysycenie: Kolor jasnosłomkowy, opalizujące, piana śnieżnobiała, wysoka, średnio- i drobnopęcherzowa, zredukowała się do dywanika. Wysycenie mocne. Aromat: Wędzonka, wędzonka, wędzonka -pomimo tego, że piwo jest już od ponad dwóch miesięcy w butelce, czuć że to wędzony słód - moje ala' Grodziskie nie miało nawet części tego aromatu. Rewelacja. Oprócz tego poczułem lekką słodowość i chyba alkohol Smak: Tu także mocne uderzenie wędzoności, lekka kwasowość, po chwili odczuwalna goryczka, dość zdecydowana, bardzo delikatnie zalegająca. Piwo wytrawne, ale nie puste w smaku, alkohol lekko wyczuwalny w przełyku i żołądku. Bardzo udane piwo, dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serpiente Opublikowano 10 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2014 (edytowane) p.s jest jeszcze taka ciekawe nuta, opisałbym ją jako minerlaną, na początku myślałem że to żelazo ale test skórny tego nie wykazał, mniemam, że to od wody, traktuje to jako dodatkowy atut tego piwa, tak "znak specjalny" GB ma swoje źródełko z którego czerpie wodę do browaru i pewnie to jest to... (ale widzę że się później tym pochwalił) Edytowane 10 Października 2014 przez Serpiente Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 10 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2014 Wędzonka była na 1099, wg mnie i LP po prostu waliło spaloną deską. Wodę pobieram do wszystkiego, herbata, kawa, soki, zupa, piwo, woda gazowana (samemu), kompoty, dla mamy (w mieszkaniu jest twarda wapienna). Koniu ze Szczawnicy pił świeże (wymiana osobista), opinia pozytywna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serpiente Opublikowano 10 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2014 Pod koniec wakacji byłem w okolicach Zwierzyńca. Kobieta ma swoje własne źródło i wszystko co piliśmy, jedliśmy było na tej wodzie. Gotowana i "na surowo"....i do dzisiaj pamiętam smak tej wody. Piłem ją bezpośrednio z oczka wodnego. Ciekawe jaki skład miała i jakie piwa na niej wychodziły najlepiej. Coś w tych źródełkach jest. Ważne aby były pod nasze ulubione style Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 10 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2014 Serpiente, przy następnej wymianie zagazuję (CO2) Ci i zakapsluję wodę. Dam znać... Jutro swój chmiel kapsluję, może wyjdzie fajne piwko:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 10 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2014 i zakapsluję wodę. ??? Jutro swój chmiel kapsluję, ?????? GB... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 10 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2014 i zakapsluję wodę. ??? Woda mineralna w butelkach Jutro swój chmiel kapsluję, ?????? Piwo z dodatkiem własnego chmielu GB... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 14 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2014 (edytowane) Kolejna wymiana z GB. Iunga Aromat: początkowo mydlany przykrywa prawie wszystko, po ogrzaniu lekka kuweta, bananowe estry, ślady rozpuszczalnika Piana: biała, drobnopęcherzykowa z kilkoma większymi bąblami, śmietanowa struktura, dość trwała, pięknie klei szkło Kolor: miedziany, klarowne jak lager Smak: słodowy, chlebowy, estry wpadające w rozpuszczalnik i aceton Odczucie w ustach: średnio pełne, szorstkie, nasycenia odpowiednie Goryczka: średnia, łodygowa, bardzo długo zalega Ogólnie: Dobrze, że po chwili mydlany aromat znika, ale pod nim też kilka wad, bardzo nieprzyjemny rodzaj goryczki. Z plusów to piękna piana, rzadko taką się spotyka, świetna klarowność. Edytowane 15 Grudnia 2014 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 16 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2014 (edytowane) "Piwo Domowe Gb..", częściowo na własnym wędzonym słodzie, 9°Blg Aromat: piękna szynkowa wędzonka, słodowy Piana: biała, drobnopęcherzykowa, bujna, trwała, klei szkło Kolor: słomkowy, idealnie klarowne Smak: wędzonka, subtelna słodowość, delikatna kwaśność Odczucie w ustach: średnio pełne, szczypie w podniebienie Goryczka: średnia w kierunku wysokiej, ziemista, przyjemna choć minimalnie zalega Ogólnie: Pycha! Świetnie zbalanowane, świetna wędzonka, idealna piana i klarowność. Dobrze że wysłałeś 2 butelki Edytowane 16 Grudnia 2014 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 16 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2014 3 padła lub znikła, to była powtórka 7, którą kiedyś Ci wysłałem,prawie takie samo piwo wg mnie. Tym razem dodałem mój chmiel lubelski. Szkoda, że instrukcja też wyparowała, opisałem wszystko. Następnym razem prześlę kopię na info priv. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 16 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2014 No tak, były 3. Szkoda że jedna została rozbita. Te wędzonki wychodzą Ci genialnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 16 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2014 Oceny już rocznego RISa się prawie boję ... Co do IUNGI: co jakiś czas wykonuję mocno chmielone piwa, są dobre świeże, jak już gaz się pojawia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 22 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2014 Warzone latem, na kapslu nr 20, 7,5°Blg Luźna degustacja: Prawie klarowne, słaba piana, zapach szynkowej wędzonki, dość intensywny. W smaku, oprócz wędzonki, przebija się mineralność którą już czułem w poprzednich Twoich piwach, czuć to wyraźnie, szczep drożdży który użyłeś spotęgował jeszcze bardziej to odczucie. Goryczka średnia, lekko tępa. Wysycenie średnie, delikatnie musuje. Odczucie cierpkie. W aromacie i smaku jest też nuta owocowo landrynkowa, mniemam że to profil od drożdży. Ogólnie dobre i smaczne piwo, jedynie balans zachwiany przez zbyt mocno wybijająca się mineralność i cierpkość. Dzięki za wszystkie piwa i kiełbaske Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 22 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2014 Wyeast 1099 plus warzenie latem, nazwałem to piwo 'spalona deska', mieszane pszeniczno jęczmienne wędzonki. Zastanawia mnie 'mineralność', woda jest bez wapiennego osadu, butelki wiele razy napełniane i czyste są. Przy następnej (jeśli będzie) wymianie wyślę Ci wodę nasyconą CO2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serpiente Opublikowano 22 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2014 PiwoGb.. (bez etki) na kapslu 7 Aromat: szynkowa wędzonka plus trochę słodowości delikatnie Piana: biała, drobno pęcherzykowa, bujna na początku, powoli opada i znika zupełnie Kolor: jasny słomkowy, idealnie klarowne Smak: boczkowa wędzonka, delikatna słodowość i w tle kwaśność Odczucie w ustach: średnio pełne Goryczka: niska ale przyjemna Ogólnie: bardzo dobre lekkie piwo. Super wędzonka. Nie wiem, ale wygląda mi ono na Grodziskie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 23 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2014 Powtórka siódemki... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 23 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2014 (edytowane) Zastanawia mnie 'mineralność', woda jest bez wapiennego osadu, butelki wiele razy napełniane i czyste są. Przy następnej (jeśli będzie) wymianie wyślę Ci wodę nasyconą CO2. Po pierwsze do tego typu piw (lekkie wędzone) nie używałbym drożdży o charakterze brytyjskim. Raz że własnie ich profil jest mineralny, cierpki, dwa Twoja woda też ma tą nutę, choć delikatną. Piwo numer 7 zdaje się robiłeś na California Lager, tam nie było tego efektu choć pewnie robiłeś to piwo na tej samej wodzie. Edytowane 24 Grudnia 2014 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 23 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2014 California Lager 2112. Woda ta sama, parametry 'no name', po prostu dobra i czysta nawet jak dłużej postoi. Nadaje się do lekkich piw oraz mocno chmielonych, bitter też kiedyś był ok ale ostatnio nie wykonuję. Ogólnie wymiana ok, dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mrzon Opublikowano 17 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2015 Pierwsze piwo z paczki od Grzegorza, na kapslu 30 "IUNGA 100" Kolor: Jasny złocisty, delikatne zmętnienie na zimno Piana: Drobno pęcherzykowa biała, gęsta redukuje się do obrączki, delikatnie oblepia szkło bardzo ładna Aromat: Żywica od Iungi, lekkie kwiatki, czuć zbożowość jak od jęczmienia Smak: Pełnia średnia, delikatnie słodowe, dalej chmiel. Goryczka średnia w kierunku wysokiej długa ale nie taka zalegająca mi pasuje. Kolejne piwo uwarzone z dodatkiem chmielu z własnej hodowli które potwierdza mnie że warto mieć swój chmiel. Wysycenie: niskie sesyjne super. Ogólnie: Piwko dobre wypite ze smakiem podczas wczorajszego warzenia Smoked Beer. Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się