astrobus Opublikowano 10 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2014 spoko, przechowam do najbliższej okazji masz piwko za znalezne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 10 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2014 (edytowane) Udało sie ogarnąć kategorię otwartą.... podliczone wyniki uszeregowałem według zajętego miejsca. Próbki w tej kategorii oceniało w skali od 1 do 5, 9 osób. Z perspektywy czasu, wiem że należy poszerzyć rozpiętość punktowania, pojawiło się zbyt wiele miejsc ex aequo. Przy podliczeniu punktów okazało się że mamy dwa pierwsze miejsca, potrzebna była dogrywka. Gremium orzekło, że wygrywa próbka oznaczona kodem O7. Zwycięzcą okazał się Robert Gumieniak, jeszcze raz gratulacje. W tej kategorii nie będzie jednak metryczek, dysponujemy jedynie średnią punktów przypadającą na piwowara. Miejsce Imię Nazwisko Punkty 1. Robert Gumieniak 4,55 2..Robert Zwoliński 4,55 3. Paweł Żywiecki 4,22 4-5. Mariusz Bystryk 4,11 4-5. Maciej Bogucki 4,11 6-7. Stanisław Szeliga 4 6-7. Marcin Zych 4 8-10. Leszek Jasiński 3,89 8-10. Paweł Szczepaniak 3,89 8-10. Piotr Wnuk 3,89 11. Marek Rendchen 3,56 12. Mariusz Karpiński 3,33 13. Łukasz Rymkiewicz 3,22 14-16. Adam Krawczyk 2,67 14-16. Daniel Dziurdziak 2,67 14-16. Michał Pater 2,67 17. Norbert Pedzik 2,11 18-20. Jarek Ośka 2 18-20. Robert Hajduk 2 18-20. Michał Cyrankiewicz 2 21-22. Paweł Rzęzawa 1,78 21-22. Marcin Twarowski 1,78 Jeżeli gdzieś popełniłem błąd w pisowni nazwiska, z góry przepraszam ale ciężko rozczytać niektóre formularze. Edytowane 10 Września 2014 przez pepo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abra Opublikowano 10 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2014 Jestem ciekawy składu gremium oceniającego piwa w kat. open (nie chodzi oczywiście o nazwiska ale ogólnie mówiąc fach czy związki z piwem). Jak rozumiem przy ocenianiu piw w różnych stylach nie da się zastosować oceny punktowej i arkuszy PSPD? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 10 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2014 Jestem ciekawy no i dobrze, że jesteś. Mam nadzieję również, że to tylko taka zwykła ciekawość, a nie kolejny przyczynek do wywoływania burzy w szklance wody. Ponieważ jak zrozumiałem ta część konkursu była "konkursem konsumenckim" to chyba należało się spodziewać ocen konsumentów, czyli takich jaka jest świadomość przeciętnego (no może więcej niż przeciętnego ) konsumenta. zresztą Jeżeli chodzi o kategorię otwartą to był to konkurs konsumencki i piwa nie były już tak skrupulatnie oceniane, Arkusz oceny był bardzo uproszczony, przystosowany dla 'zwykłego' degustatora piwa, przeciętnego 'człowieka z ulicy'. o tym już było Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 10 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2014 na blogu Zbyszka chyba znajdziesz odpowiedź na swoje pytanie... http://pijeszto.pl/pijeszto-w-podro%C5%BCy/debiut-sedziowski-relacja-z-festiwalu-piwa-w-lublinie.html 4 osoby były dobrane przez nas... organizatorów, 5 zaś dostało sie z konkursu... quizu na fanpejdżu Perły... https://www.facebook.com/events/752403144818032/?fref=ts Piwa oceniali... zwykli konsumenci... arkusz oceny piwa ze strony PSPD nie wchodził w rachubę. Jak porównać ze sobą wita i risa? Jedyna możliwość to pod względem smaku.... piwo X mi smakuje piwo Y mniej... albo wcale, ot takie niewdzięczne kryterium w konkursie otwartym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abra Opublikowano 10 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2014 (edytowane) Mam nadzieję również, że to tylko taka zwykła ciekawość, a nie kolejny przyczynek do wywoływania burzy w szklance wody. Owszem, choćby dlatego, że moje piwo wypadło całkiem dobrze, wpis na blogu pijeszto.pl czytałem ale jakoś mało uważnie Edytowane 10 Września 2014 przez abra Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czarna Ospa Opublikowano 10 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2014 Pepo a nie dałoby rady dodać do tej listy z kategorii otwartej stężenia brzeczki nastawnej? Szkoda że nie były podawane style ale i tak może być ciekawie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kishar Opublikowano 10 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2014 To może zróbmy tak, że uczestnicy konkursu będą dopisywać stężenie brzeczki i styl? 1. Robert Gumieniak 4,55 2..Robert Zwoliński 4,55 3. Paweł Żywiecki 4,22 4-5. Mariusz Bystryk 4,11 4-5. Maciej Bogucki 4,11 - stężenie brzeczki nastawnej 15 Blg a styl to West Coast Riced IPA 6-7. Stanisław Szeliga 4 6-7. Marcin Zych 4 8-10. Leszek Jasiński 3,89 8-10. Paweł Szczepaniak 3,89 8-10. Piotr Wnuk 3,89 11. Marek Rendchen 3,56 12. Mariusz Karpiński 3,33 13. Łukasz Rymkiewicz 3,22 14-16. Adam Krawczyk 2,67 14-16. Daniel Dziurdziak 2,67 14-16. Michał Pater 2,67 17. Norbert Pedzik 2,11 18-20. Jarek Ośka 2 18-20. Robert Hajduk 2 18-20. Michał Cyrankiewicz 2 21-22. Paweł Rzęzawa 1,78 21-22. Marcin Twarowski 1,78 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zywiec79 Opublikowano 10 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2014 1. Robert Gumieniak 4,55 2..Robert Zwoliński 4,55 3. Paweł Żywiecki 4,22 - stężenie brzeczki nastawnej 18,5 Blg a styl to Imperial AIPA ( 100 IBU ) 4-5. Mariusz Bystryk 4,11 4-5. Maciej Bogucki 4,11 - stężenie brzeczki nastawnej 15 Blg a styl to West Coast Riced IPA 6-7. Stanisław Szeliga 4 6-7. Marcin Zych 4 8-10. Leszek Jasiński 3,89 8-10. Paweł Szczepaniak 3,89 8-10. Piotr Wnuk 3,89 11. Marek Rendchen 3,56 12. Mariusz Karpiński 3,33 13. Łukasz Rymkiewicz 3,22 14-16. Adam Krawczyk 2,67 14-16. Daniel Dziurdziak 2,67 14-16. Michał Pater 2,67 17. Norbert Pedzik 2,11 18-20. Jarek Ośka 2 18-20. Robert Hajduk 2 18-20. Michał Cyrankiewicz 2 21-22. Paweł Rzęzawa 1,78 21-22. Marcin Twarowski 1,78 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piast145 Opublikowano 10 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2014 1. Robert Gumieniak 4,55 2..Robert Zwoliński 4,55 3. Paweł Żywiecki 4,22 - stężenie brzeczki nastawnej 18,5 Blg a styl to Imperial AIPA ( 100 IBU ) 4-5. Mariusz Bystryk 4,11 4-5. Maciej Bogucki 4,11 - stężenie brzeczki nastawnej 15 Blg a styl to West Coast Riced IPA 6-7. Stanisław Szeliga 4 6-7. Marcin Zych 4 8-10. Leszek Jasiński 3,89 8-10. Paweł Szczepaniak 3,89 8-10. Piotr Wnuk 3,89-stężenie brzeczki nastawnej 26 Blg a styl to RIS 11. Marek Rendchen 3,56 12. Mariusz Karpiński 3,33 13. Łukasz Rymkiewicz 3,22 14-16. Adam Krawczyk 2,67 14-16. Daniel Dziurdziak 2,67 14-16. Michał Pater 2,67 17. Norbert Pedzik 2,11 18-20. Jarek Ośka 2 18-20. Robert Hajduk 2 18-20. Michał Cyrankiewicz 2 21-22. Paweł Rzęzawa 1,78 21-22. Marcin Twarowski 1,78 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abra Opublikowano 10 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2014 (edytowane) 1. Robert Gumieniak 4,55 2..Robert Zwoliński 4,55 - stężenie brzeczki nastawnej 12,5 Blg a styl to Witbier 3. Paweł Żywiecki 4,22 - stężenie brzeczki nastawnej 18,5 Blg a styl to Imperial AIPA ( 100 IBU ) 4-5. Mariusz Bystryk 4,11 4-5. Maciej Bogucki 4,11 - stężenie brzeczki nastawnej 15 Blg a styl to West Coast Riced IPA 6-7. Stanisław Szeliga 4 6-7. Marcin Zych 4 8-10. Leszek Jasiński 3,89 8-10. Paweł Szczepaniak 3,89 8-10. Piotr Wnuk 3,89 - stężenie brzeczki nastawnej 26 Blg a styl to RIS 11. Marek Rendchen 3,56 12. Mariusz Karpiński 3,33 13. Łukasz Rymkiewicz 3,22 14-16. Adam Krawczyk 2,67 14-16. Daniel Dziurdziak 2,67 14-16. Michał Pater 2,67 17. Norbert Pedzik 2,11 18-20. Jarek Ośka 2 18-20. Robert Hajduk 2 18-20. Michał Cyrankiewicz 2 21-22. Paweł Rzęzawa 1,78 21-22. Marcin Twarowski 1,78 Edytowane 10 Września 2014 przez abra Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 10 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2014 (edytowane) etam... niema poco zaśmiecać tematu, mam te dane na piśmie, mogę bez problemu uzupełnić... jak znajdę chwilkę. co prawda nie wszędzie są podane style piwa... ale blg wszędzie. Kolejna sprawa ... nie wszyscy wystawiający piwo są zarejestrowanymi użytkownikami forum i uzupełnienie było by niezbyt możliwe. @abra dostałeś suszarkę? jeśli tak to jaką? mała czy dużą? bo mam pewne nieścisłości nieodebrane nagrody zostały dziś odemnie zabrane przez Roberta z Homebeer... wysłane zostaną dopiero w piątek. Edytowane 10 Września 2014 przez pepo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abra Opublikowano 10 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2014 (edytowane) Dostałem, jaka jest różnica między małą a dużą? Nagrody zostały w Lublinie, którą z nich otrzymałem będę w stanie stwierdzić w weekend. Edytowane 10 Września 2014 przez abra Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 11 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2014 Suszarki sa prawie identyczne... różnią sie tylko ilością haczyków do wieszania szkła. W małej jest ich o połowę mniej. Jeśli masz małą... (a chyba tak) to mogę zatrzymać z tej co mi została (do przekazania dalej), odpowiednią ilość krążków do montażu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 12 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Września 2014 1. Robert Gumieniak 4,55 - 13Blg 73IBU Pilzner Podwójny 2..Robert Zwoliński 4,55 - stężenie brzeczki nastawnej 12,5 Blg a styl to Witbier 3. Paweł Żywiecki 4,22 - stężenie brzeczki nastawnej 18,5 Blg a styl to Imperial AIPA ( 100 IBU ) 4-5. Mariusz Bystryk 4,11 - 21Blg - Porter Bałtycki 4-5. Maciej Bogucki 4,11 - stężenie brzeczki nastawnej 15 Blg a styl to West Coast Riced IPA 6-7. Stanisław Szeliga 4 - 13,5 Blg Vanilla Cofee Stout 6-7. Marcin Zych 4 - 15Blg Ordynator Citra 8-10. Leszek Jasiński 3,89 - 15,7Blg AIPA 8-10. Paweł Szczepaniak 3,89 - 12,5Blg Dunkel.... 8-10. Piotr Wnuk 3,89 - stężenie brzeczki nastawnej 26 Blg a styl to RIS 11. Marek Rendchen 3,56 - 17,6 Blg Belgian Dubbel 12. Mariusz Karpiński 3,33 - 20Blg RIS 13. Łukasz Rymkiewicz 3,22 - 11,8Blg American Red Ale 14-16. Adam Krawczyk 2,67 - 18Blg Belgian Dubbel 14-16. Daniel Dziurdziak 2,67- 14Blg Sweet Stout 14-16. Michał Pater 2,67 - 15Blg G'oatmeal Stout 17. Norbert Pedzik 2,11 - 25 Blg Porter Bałtycki 18-20. Jarek Ośka 2 - 17,5 Blg Krzyk Ciszy 18-20. Robert Hajduk 2 12Blg Brown Ale 18-20. Michał Cyrankiewicz 2 20,5Blg Rysiek 21-22. Paweł Rzęzawa 1,78 - 12,5 Blg Dry Stout 21-22. Marcin Twarowski 1,78 - 14Blg Pszeniczne Wędzone Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 17 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2014 Kiedy mniej więcej można spodziewać się metryczek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 19 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2014 los metryczek - lista poniżej: 1. Maciej Szerzeniewski - wysłano -@ 2. Mikołaj Wrona - odebrano osobiście wraz z nagrodą. 3. Grzegorz Roczniak odebrano osobiście 4. Artur Rzeczycki - do odbioru (w zamian za butelczynę wystawianego piwa ) 5. Łukasz Kubicki - wysłano -@ 6. Robert K. - do odbioru (w zamian za butelczynę wystawianego piwa ) 7. Piotr M. - odebrano 8-9. Daniel Dziurdziak 24,5 - wysłano -@ 8-9. Marcin Twarowski 24,5 - wysłano -@ 10. Marek L. 23 - do odbioru 11. Maciej Bogucki 14,1 - wysłano -@ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 20 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2014 Dziękuję za metryczki i profesjonalną komunikacje z uczestnikami. Mam tylko pytanie o to w jakich warunkach było przechowywane piwo. W moim 3 jurorów wyczuło skunksa. Piłem to piwo w dniu konkursu i nic takiego nie wyczułem. Dzisiaj po przeczytaniu metryczek zorganizowałem panel dyskusyjny i również nikt z 4 degustatorów tego nie wyczuł? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 21 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Września 2014 Jeżeli piwo było przysłane poczta/kurierem odbierane było w Monte de Vino i paczka lądowała w piwniczce gdzie Jasiek trzyma swoje wina, po odbiorze paczki otwierałem, kodowałem i butelki trafiały z kolei do mojej piwniczki w skrzynki. Wszystkie otrzymane piwa były traktowane w ten sam sposób. Piwa dostarczone w dzień konkursu trafiały bezpośrednio do schładzarki. Skąd skunks? a tego to ja już nie wiem... W grupie sędziów podczas degustacji toczą się rozmowy... dyskusje na temat ocenianego piwa. Wystarczy, że jeden powie - ale to piwo wali groszkiem! kolejny to podłapuje, - faktycznie! * Jednak sadzę, że nasi sędziowie mieli swoje zdanie na temat każdego z ocenianych produktów. - * - podany przykład jest tylko fikcją literacką i nie miał odzwierciedlenia w rzeczywistości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 21 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2014 Piwa wysłałem pocztą. Były w zielonych butelkach, więc obawiam się, że musiały mieć kontakt ze światłem. Pół tej warki zostało już wypite i w żadnym piwie skunksa nie było. Dzięki za wyjaśnienia. Na następny konkurs piwa wyśle w brązowych butelkach a zielone zostawię dla siebie :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 21 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2014 Wystarczyło że pół godziny postało w świetle i skunks gotowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 21 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2014 Dzięki. Nie spodziewałem się że tak szybko to się dzieje. Mądry piwowar po szkodzie :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zywiec79 Opublikowano 25 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2014 Minęło trochę czasu ,wiec przypominam się Na jakim etapie są dyplomy za "miejsca medalowe" w konkursie ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się