Skocz do zawartości

06.09.2014 - V Lubelski Konkurs Piwa Domowego


pepo

Rekomendowane odpowiedzi

Udało sie ogarnąć kategorię otwartą.... podliczone wyniki uszeregowałem według zajętego miejsca.

Próbki w tej kategorii oceniało w skali od 1 do 5, 9 osób. Z perspektywy czasu, wiem że należy poszerzyć rozpiętość punktowania, pojawiło się zbyt wiele miejsc ex aequo. Przy podliczeniu punktów okazało się że mamy dwa pierwsze miejsca, potrzebna była dogrywka. Gremium orzekło, że wygrywa próbka oznaczona kodem O7. Zwycięzcą okazał się Robert Gumieniak, jeszcze raz gratulacje. W tej kategorii nie będzie jednak metryczek, dysponujemy jedynie średnią punktów przypadającą na piwowara.

 

 

Miejsce Imię Nazwisko Punkty

1. Robert Gumieniak 4,55

2..Robert Zwoliński 4,55

3. Paweł Żywiecki 4,22

4-5. Mariusz Bystryk 4,11

4-5. Maciej Bogucki 4,11

6-7. Stanisław Szeliga 4

6-7. Marcin Zych 4

8-10. Leszek Jasiński 3,89

8-10. Paweł Szczepaniak 3,89

8-10. Piotr Wnuk 3,89

11. Marek Rendchen 3,56

12. Mariusz Karpiński 3,33

13. Łukasz Rymkiewicz 3,22

14-16. Adam Krawczyk 2,67

14-16. Daniel Dziurdziak 2,67

14-16. Michał Pater 2,67

17. Norbert Pedzik 2,11

18-20. Jarek Ośka 2

18-20. Robert Hajduk 2

18-20. Michał Cyrankiewicz 2

21-22. Paweł Rzęzawa 1,78

21-22. Marcin Twarowski 1,78

 

 

Jeżeli gdzieś popełniłem błąd w pisowni nazwiska, z góry przepraszam ale ciężko rozczytać niektóre formularze.

Edytowane przez pepo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jestem ciekawy składu gremium oceniającego piwa w kat. open (nie chodzi oczywiście o nazwiska ale ogólnie mówiąc fach czy związki z piwem). Jak rozumiem przy ocenianiu piw w różnych stylach nie da się zastosować oceny punktowej i arkuszy PSPD?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jestem ciekawy

no i dobrze, że jesteś.

Mam nadzieję również, że to tylko taka zwykła ciekawość, a nie kolejny przyczynek do wywoływania burzy w szklance wody.

 

Ponieważ jak zrozumiałem ta część konkursu była "konkursem konsumenckim" to chyba należało się spodziewać ocen konsumentów,

czyli takich jaka jest świadomość przeciętnego (no może więcej niż przeciętnego ;) ) konsumenta.

zresztą

Jeżeli chodzi o kategorię otwartą to był to konkurs konsumencki i piwa nie były już tak skrupulatnie oceniane, Arkusz oceny był bardzo uproszczony, przystosowany dla 'zwykłego' degustatora piwa, przeciętnego 'człowieka z ulicy'.

o tym już było ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

na blogu Zbyszka chyba znajdziesz odpowiedź na swoje pytanie... http://pijeszto.pl/pijeszto-w-podro%C5%BCy/debiut-sedziowski-relacja-z-festiwalu-piwa-w-lublinie.html

4 osoby były dobrane przez nas... organizatorów, 5 zaś dostało sie z konkursu... quizu na fanpejdżu Perły... https://www.facebook.com/events/752403144818032/?fref=ts

Piwa oceniali... zwykli konsumenci... arkusz oceny piwa ze strony PSPD nie wchodził w rachubę.

Jak porównać ze sobą wita i risa? Jedyna możliwość to pod względem smaku.... piwo X mi smakuje piwo Y mniej... albo wcale, ot takie niewdzięczne kryterium w konkursie otwartym.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam nadzieję również, że to tylko taka zwykła ciekawość, a nie kolejny przyczynek do wywoływania burzy w szklance wody.

Owszem, choćby dlatego, że moje piwo wypadło całkiem dobrze, wpis na blogu pijeszto.pl czytałem ale jakoś mało uważnie ;)

Edytowane przez abra
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To może zróbmy tak, że uczestnicy konkursu będą dopisywać stężenie brzeczki i styl?

1. Robert Gumieniak 4,55

2..Robert Zwoliński 4,55

3. Paweł Żywiecki 4,22

4-5. Mariusz Bystryk 4,11

4-5. Maciej Bogucki 4,11 - stężenie brzeczki nastawnej 15 Blg a styl to West Coast Riced IPA

6-7. Stanisław Szeliga 4

6-7. Marcin Zych 4

8-10. Leszek Jasiński 3,89

8-10. Paweł Szczepaniak 3,89

8-10. Piotr Wnuk 3,89

11. Marek Rendchen 3,56

12. Mariusz Karpiński 3,33

13. Łukasz Rymkiewicz 3,22

14-16. Adam Krawczyk 2,67

14-16. Daniel Dziurdziak 2,67

14-16. Michał Pater 2,67

17. Norbert Pedzik 2,11

18-20. Jarek Ośka 2

18-20. Robert Hajduk 2

18-20. Michał Cyrankiewicz 2

21-22. Paweł Rzęzawa 1,78

21-22. Marcin Twarowski 1,78

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1. Robert Gumieniak 4,55

2..Robert Zwoliński 4,55

3. Paweł Żywiecki 4,22 - stężenie brzeczki nastawnej 18,5 Blg a styl to Imperial AIPA ( 100 IBU :D )

4-5. Mariusz Bystryk 4,11

4-5. Maciej Bogucki 4,11 - stężenie brzeczki nastawnej 15 Blg a styl to West Coast Riced IPA

6-7. Stanisław Szeliga 4

6-7. Marcin Zych 4

8-10. Leszek Jasiński 3,89

8-10. Paweł Szczepaniak 3,89

8-10. Piotr Wnuk 3,89

11. Marek Rendchen 3,56

12. Mariusz Karpiński 3,33

13. Łukasz Rymkiewicz 3,22

14-16. Adam Krawczyk 2,67

14-16. Daniel Dziurdziak 2,67

14-16. Michał Pater 2,67

17. Norbert Pedzik 2,11

18-20. Jarek Ośka 2

18-20. Robert Hajduk 2

18-20. Michał Cyrankiewicz 2

21-22. Paweł Rzęzawa 1,78

21-22. Marcin Twarowski 1,78

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1. Robert Gumieniak 4,55

2..Robert Zwoliński 4,55

3. Paweł Żywiecki 4,22 - stężenie brzeczki nastawnej 18,5 Blg a styl to Imperial AIPA ( 100 IBU :D )

4-5. Mariusz Bystryk 4,11

4-5. Maciej Bogucki 4,11 - stężenie brzeczki nastawnej 15 Blg a styl to West Coast Riced IPA

6-7. Stanisław Szeliga 4

6-7. Marcin Zych 4

8-10. Leszek Jasiński 3,89

8-10. Paweł Szczepaniak 3,89

8-10. Piotr Wnuk 3,89-stężenie brzeczki nastawnej 26 Blg a styl to RIS

11. Marek Rendchen 3,56

12. Mariusz Karpiński 3,33

13. Łukasz Rymkiewicz 3,22

14-16. Adam Krawczyk 2,67

14-16. Daniel Dziurdziak 2,67

14-16. Michał Pater 2,67

17. Norbert Pedzik 2,11

18-20. Jarek Ośka 2

18-20. Robert Hajduk 2

18-20. Michał Cyrankiewicz 2

21-22. Paweł Rzęzawa 1,78

21-22. Marcin Twarowski 1,78

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1. Robert Gumieniak 4,55

2..Robert Zwoliński 4,55 - stężenie brzeczki nastawnej 12,5 Blg a styl to Witbier

3. Paweł Żywiecki 4,22 - stężenie brzeczki nastawnej 18,5 Blg a styl to Imperial AIPA ( 100 IBU :D )

4-5. Mariusz Bystryk 4,11

4-5. Maciej Bogucki 4,11 - stężenie brzeczki nastawnej 15 Blg a styl to West Coast Riced IPA

6-7. Stanisław Szeliga 4

6-7. Marcin Zych 4

8-10. Leszek Jasiński 3,89

8-10. Paweł Szczepaniak 3,89

8-10. Piotr Wnuk 3,89 - stężenie brzeczki nastawnej 26 Blg a styl to RIS

11. Marek Rendchen 3,56

12. Mariusz Karpiński 3,33

13. Łukasz Rymkiewicz 3,22

14-16. Adam Krawczyk 2,67

14-16. Daniel Dziurdziak 2,67

14-16. Michał Pater 2,67

17. Norbert Pedzik 2,11

18-20. Jarek Ośka 2

18-20. Robert Hajduk 2

18-20. Michał Cyrankiewicz 2

21-22. Paweł Rzęzawa 1,78

21-22. Marcin Twarowski 1,78

Edytowane przez abra
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

etam... niema poco zaśmiecać tematu, mam te dane na piśmie, mogę bez problemu uzupełnić... jak znajdę chwilkę. co prawda nie wszędzie są podane style piwa... ale blg wszędzie.

Kolejna sprawa ... nie wszyscy wystawiający piwo są zarejestrowanymi użytkownikami forum i uzupełnienie było by niezbyt możliwe.

 

@abra

dostałeś suszarkę? jeśli tak to jaką? mała czy dużą? bo mam pewne nieścisłości

 

nieodebrane nagrody zostały dziś odemnie zabrane przez Roberta z Homebeer... wysłane zostaną dopiero w piątek.

Edytowane przez pepo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Suszarki sa prawie identyczne... różnią sie tylko ilością haczyków do wieszania szkła.

25973476.jpg

 

W małej jest ich o połowę mniej. Jeśli masz małą... (a chyba tak) to mogę zatrzymać z tej co mi została (do przekazania dalej), odpowiednią ilość krążków do montażu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1. Robert Gumieniak 4,55 - 13Blg 73IBU Pilzner Podwójny

2..Robert Zwoliński 4,55 - stężenie brzeczki nastawnej 12,5 Blg a styl to Witbier

3. Paweł Żywiecki 4,22 - stężenie brzeczki nastawnej 18,5 Blg a styl to Imperial AIPA ( 100 IBU :D )

4-5. Mariusz Bystryk 4,11 - 21Blg - Porter Bałtycki

4-5. Maciej Bogucki 4,11 - stężenie brzeczki nastawnej 15 Blg a styl to West Coast Riced IPA

6-7. Stanisław Szeliga 4 - 13,5 Blg Vanilla Cofee Stout

6-7. Marcin Zych 4 - 15Blg Ordynator Citra

8-10. Leszek Jasiński 3,89 - 15,7Blg AIPA

8-10. Paweł Szczepaniak 3,89 - 12,5Blg Dunkel....

8-10. Piotr Wnuk 3,89 - stężenie brzeczki nastawnej 26 Blg a styl to RIS

11. Marek Rendchen 3,56 - 17,6 Blg Belgian Dubbel

12. Mariusz Karpiński 3,33 - 20Blg RIS

13. Łukasz Rymkiewicz 3,22 - 11,8Blg American Red Ale

14-16. Adam Krawczyk 2,67 - 18Blg Belgian Dubbel

14-16. Daniel Dziurdziak 2,67- 14Blg Sweet Stout

14-16. Michał Pater 2,67 - 15Blg G'oatmeal Stout

17. Norbert Pedzik 2,11 - 25 Blg Porter Bałtycki

18-20. Jarek Ośka 2 - 17,5 Blg Krzyk Ciszy

18-20. Robert Hajduk 2 12Blg Brown Ale

18-20. Michał Cyrankiewicz 2 20,5Blg Rysiek

21-22. Paweł Rzęzawa 1,78 - 12,5 Blg Dry Stout

21-22. Marcin Twarowski 1,78 - 14Blg Pszeniczne Wędzone

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

los metryczek - lista poniżej:

 

1. Maciej Szerzeniewski - wysłano -@

2. Mikołaj Wrona - odebrano osobiście wraz z nagrodą.

3. Grzegorz Roczniak odebrano osobiście

4. Artur Rzeczycki - do odbioru (w zamian za butelczynę wystawianego piwa ;) )

5. Łukasz Kubicki - wysłano -@

6. Robert K. - do odbioru (w zamian za butelczynę wystawianego piwa ;) )

7. Piotr M. - odebrano

8-9. Daniel Dziurdziak 24,5 - wysłano -@

8-9. Marcin Twarowski 24,5 - wysłano -@

10. Marek L. 23 - do odbioru

11. Maciej Bogucki 14,1 - wysłano -@

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję za metryczki i profesjonalną komunikacje z uczestnikami. Mam tylko pytanie o to w jakich warunkach było przechowywane piwo. W moim 3 jurorów wyczuło skunksa. Piłem to piwo w dniu konkursu i nic takiego nie wyczułem. Dzisiaj po przeczytaniu metryczek zorganizowałem panel dyskusyjny i również nikt z 4 degustatorów tego nie wyczuł?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli piwo było przysłane poczta/kurierem odbierane było w Monte de Vino i paczka lądowała w piwniczce gdzie Jasiek trzyma swoje wina, po odbiorze paczki otwierałem, kodowałem i butelki trafiały z kolei do mojej piwniczki w skrzynki. Wszystkie otrzymane piwa były traktowane w ten sam sposób. Piwa dostarczone w dzień konkursu trafiały bezpośrednio do schładzarki.

 

Skąd skunks? a tego to ja już nie wiem... W grupie sędziów podczas degustacji toczą się rozmowy... dyskusje na temat ocenianego piwa.

Wystarczy, że jeden powie - ale to piwo wali groszkiem!

kolejny to podłapuje, - faktycznie! *

Jednak sadzę, że nasi sędziowie mieli swoje zdanie na temat każdego z ocenianych produktów.

 

 

-

* - podany przykład jest tylko fikcją literacką i nie miał odzwierciedlenia w rzeczywistości ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Piwa wysłałem pocztą. Były w zielonych butelkach, więc obawiam się, że musiały mieć kontakt ze światłem. Pół tej warki zostało już wypite i w żadnym piwie skunksa nie było. Dzięki za wyjaśnienia. Na następny konkurs piwa wyśle w brązowych butelkach a zielone zostawię dla siebie :-)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.