amorph Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Wpadłem na pewien pomysł. Czy byłaby możliwość zorganizowania czegoś jak depozyt piwny ale taki zeby piwa odbierali tylko sędziowie PSPD? W zamian wystawialiby metryczki takie jak na konkursach. Co sądzicie o takim pomyśle? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2014 95% metryczek będzie zawierało hasła: "Nie w stylu", "infekcja", "za dużo estrów" Chłopie po co Ci to? Ciesz się swoim dobrym piwem albo idź na szkolenie sensoryczne lub kurs sędziowski, piwo już nigdy nie będzie takie jak trzeba olgierd i marek80 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crocco Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Chcesz aby twoje piwa przestały ci smakować? Ja taki kurs(krótki co prawda ) przeżyłem.Bałem się chodzić do piwniczki po swoje i kumpli piwo. Żyj w błogostanie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2014 O to mi właśnie chodzi, PSPD teraz organizuje te szkolenia sensoryczne ale jakoś nie mam odwagi pozbawić się przyjemności picia piwa Wolę nie wiedzieć co mu jest:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Ja taki kurs(krótki co prawda ) przeżyłem. Bałem się chodzić do piwniczki po swoje i kumpli piwo. Ja się już dłuższy czas nad tym zastanawiam, ale właśnie to mnie powstrzymuje. A tak na poważnie to pytanie do kursantów, czy umiejętność dokładniejszej oceny piwa pomaga, czy bardziej przeszkadza w warzeniu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Skoro tak prawicie to bede polegał na opini własnej i czestowanych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goral89 Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Ja taki kurs(krótki co prawda ) przeżyłem. Bałem się chodzić do piwniczki po swoje i kumpli piwo. Ja się już dłuższy czas nad tym zastanawiam, ale właśnie to mnie powstrzymuje. A tak na poważnie to pytanie do kursantów, czy umiejętność dokładniejszej oceny piwa pomaga, czy bardziej przeszkadza w warzeniu? Zdecydowanie pomaga, nie odbiera przyjemności picia. Wiedza nie boli, a jeżeli wiesz skąd dana wada/ zaleta się w piwie pojawia to łatwiej sterować całym procesem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2014 (edytowane) A tak na poważnie to pytanie do kursantów, czy umiejętność dokładniejszej oceny piwa pomaga, czy bardziej przeszkadza w warzeniu? Warzy się tak samo, najwyżej degustuje inaczej Z mojej strony, to że wyczuwam w piwie wady nie dyskredytuje jego pijalności, jak piwo smakowało mi wcześniej to smakuje i teraz, do wad w piwach, zwłaszcza komercyjnych, po prostu się przyzwyczaiłem, obecnie piję sporo czeskich pilsów a chyba każdy jest z mniejszym bądź większym aldehydem, często z innymi dodatkami Co do oceny własnego piwa to często najtrudniej obiektywnie własne dzieło ocenić. Edytowane 4 Sierpnia 2014 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Co do oceny własnego piwa to często najtrudniej obiektywnie własne dzieło ocenić. Identyczną opinię usłyszałem od znajomego sędziego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Dochodzi fakt, że nie każdy wyczuwa od razu wszystkie wady - mimo skumulowanej na kursie dawki. Stąd też podpowiedź czego na siłę nie szukać w piwie (bo zwyczajnie tego nie umiemy wyczuć). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi