Konus Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Podobnie jak w temacie chciałem zapytać czy i co wyjdzie z jak będę chciał zrobić pszeniczne na drożdżach dolnej fermentacji? Próbował ktoś takiego czegoś? Warto? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Jak to co wyjdzie, American Wheat wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2014 na Saflager S-23 da się to zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hopek Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2014 da się zrobić każdy zasyp (byleby aktywny enzymatycznie) na każdych drożdżach i uwaga teraz zaskoczenie, będzie to napój zwany piwem. Zrobiłem lagera z 50% pszenicy bo gęstwa WB-06 złapała nieciekawy kwaśny zapach i smak, a nie miałem innych drożdży, wyszło normalne piwko, ale fermentowałem w 15 st. C bo niżej nie miałem warunków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Warmajster Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Książęce Pszeniczne jest robione na lagerowych. Nie piłem, więc nie wiem jak smakuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2014 no to pozostaje się brać do roboty i warzyć! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Pytanie brzmi po co? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Bo można. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasmac Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Pytanie brzmi po co? Ale co "po co" ? "Po co przeniczne?" Czy "Po co na dolnych?" Czy może "po co na dolnych latem?" Doprecyzuj pytanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Po co, na początku drogi piwowarskiej to chyba lepiej jest wypróbować podstawowe style niż robić jakieś pierdoły. 12 postów Nazwa browaruROZBÓJNIK Rok założenia:2014 Liczba warek:3 kilis, anteks i FurioSan 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasmac Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Może i tak. Ale kto bogatemu zabroni? To ten początkowy entuzjazm połączony z brakiem cierpliwości. Zresztą nigdzie nie ma przepisu nakazującego nowym piwowarom domowym podążania jasną stroną mocy i zaczynania od piwnych klasyków. Jak spie... zepsuje to najwyżej wyleje, ale zdobędzie doświadczenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Przepraszam ale nie mogę się powstrzymać. Idąc tym tropem można zrobić nawet kupę do fermentora! Bo kto bogatemu zabroni? A poza tym 100 miliardów much się nie może mylić. Jeśli ktoś chyba nie wie jak smakuje domowa świeża pszenica to może warto żeby poznał o co chodzi. Przepraszam taką drogą szedłem i myślę jednak warto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasmac Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Generalnie twoja droga nie jest zła. Nawet powiem że wg mnie właściwa. Sam nią podążam. Mówię o próbowaniu żeby poznać o co chodzi, nie o kupie. Jednak nie da się wszystkim narzucić swojego podejścia. Jakkolwiek było by ono właściwe. Niecierpliwość w parze z chęcią eksperymentowania biorą górę nad rozsądkiem, czasami. Jednak fermentowanie fekaliów i próba zrobienia pszenicznego na dolniakach jako 4 warkę w życiu nie są szczęśliwym porównaniem. Gdyby miał na koncie 33 warki też pisałbyś o kupach? A może ta się uda.[ w co wątpię, biorąc pod uwagę temperatury] Nie będzie wiedział jakie ma porównanie do klasycznej pszenicy, ale to co? Nie sprzedaje piwa, nie uczy nikogo jak je warzyć [oby], słowem jego doświadczenia, czy ich brak pozostaną w jego 4 ścianach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariucha Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Przy obecnych temperaturach jak się nie dysponuje chłodnia trzeba być "miszczem" żeby uwarzyć lagera Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 5 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2014 Przepraszam ale nie mogę się powstrzymać. Idąc tym tropem można zrobić nawet kupę do fermentora! Bo kto bogatemu zabroni? A poza tym 100 miliardów much się nie może mylić. Na serio eksperymentowanie i robienie kupy do fermentatora to dla ciebie "ten sam trop"? Są dwa podejścia. Pierwsze zakłada że przez pierwsze 5, 20, czy tam 50 warek trzeba robić klasyczne style według sprawdzonych receptur, żeby nauczyć się podstaw. Drugie podejście zakłada naukę przez zabawę i eksperymentowanie. Rozumiem chyba dlaczego stara gwardia zaczynała od klasyki, a teraz częściej ludzie chcą eksperymentować. Natomiast nie rozumiem dlaczego warzenie na siłę przez 2 lata według klasycznych receptur miałoby być 'lepsze'. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 5 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2014 Ale przecież pszeniczniak na drożdżach lagerowych to nie jest żaden eksperyment. Ot, zwykły american wheat. Czy każdy pszeniczniak musi od razu być hefeweizenem? PS Przepraszam za ewentualne błędy, Tapatalkuje... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voitas Opublikowano 5 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2014 American Wheat to raczej górna fermentacja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 5 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2014 American Wheat to raczej górna fermentacja Za BJCP: Surowce Czyste amerykańskie drożdże górnej fermentacji, ale również mogą być użyte drożdże dolnej fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 5 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2014 Polecam kupić Książęce Pszeniczne i wypić. Wtedy odechce Ci się robić przenicy dolnej fermentacji. Nie ma tam ani banana, ani goździków. Jest mętne jasne piwo zupełnie bez charakteru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 5 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2014 Nie ma tam ani banana, ani goździków. A co niby banany i goździki miałyby robić w tym stylu?! To jakbyś zarzucał pilsowi, że nie czuć estrów. Polecam kupić Książęce Pszeniczne i wypić. [...] zupełnie bez charakteru. Bo Książęce Pszenicze jest najzwyczajniej w świecie bardzo słabym piwem, więc nie wiem czego to ma dowodzić. Jak uwarzy dobre piwo to charakter będzie. A w ogóle to American Wheat to nie jest styl, który ma urywać dupsko. To ma być lekkie, sesyjne, wręcz stołowe piwo do gaszenia pragnienia. Tylko tyle i aż tyle. alechanted i FurioSan 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 5 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2014 Nie ma tam ani banana, ani goździków. A co niby banany i goździki miałyby robić w tym stylu?! To jakbyś zarzucał pilsowi, że nie czuć estrów. Polecam kupić Książęce Pszeniczne i wypić. [...] zupełnie bez charakteru. Bo Książęce Pszenicze jest najzwyczajniej w świecie bardzo słabym piwem, więc nie wiem czego to ma dowodzić. Jak uwarzy dobre piwo to charakter będzie. A w ogóle to American Wheat to nie jest styl, który ma urywać dupsko. To ma być lekkie, sesyjne, wręcz stołowe piwo do gaszenia pragnienia. Tylko tyle i aż tyle. Wszystko się zgadza ale założyłem że Konus chce uważyć "Klasyczne Pszeniczne" czyli takie ktore ma te aromaty. Dlatego zaproponowałem Książece. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 5 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2014 A co to niby jest "klasyczne pszeniczne"? W Bawarii będzie to hefeweizen, w Belgii witbier, w Stanach właśnie american wheat. PS Przepraszam za ewentualne błędy, Tapatalkuje... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 5 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2014 Nie jesteśmy w Bawarii, Belgii ani nawet Stanach. Wg mnie w Polsce klasyczne pszeniczne to np. Paulaner i do tego się odniosłem. Mi nie trzeba tłumaczyć, że jest kilkanaście rodzajów piw z pszenicą w składzie. Nawet rozróżniam te z pszenicą słodowaną i niesłodowaną. Widzę że lubisz wdawać się w głupią polemikę wieć to mój ostatni wpis w tym temacie. Jejski i Veteran5 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 5 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2014 Polskie "klasyczne pszeniczne" to mogłoby być ewentualnie grodziskie. Paulaner to "klasyczne pszeniczne" na modłę niemiecką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 5 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2014 Widzę, że mój wątek nabrał wielkiego rozpędu a więc tłumaczę. Pozostało mi 2,5kg słodu pszenicznego i 2kg pilzneńskiego do tego drożdże z mojego portera a nie mam aktualnie funduszu na zakup innych składników a szkoda żeby się zmarnowało. Ot takie ekonomiczne podejście. Wyjdzie to się wypije ze smakiem, nie wyjdzie to się wypije z mniejszym smakiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się