amorph Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Mam mieć od kolegi sok Słoneczna Tłocznia i chciałbym zrobić z tego cydr. Proszę o rady odnośnie drożdży, warunków i czasu fermentacji, dodatków, refermentacji, leżakowania. Proszę o udzielanie się przez osoby, które korzystały z takiego soku i jakieś opinie o gotowym cydrze. Jesli macie jakies fotki gotowego produktu to tez poprosze. Ciekawi mnie czy ten domowy jest klarowny czy metny jak te soki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2014 (edytowane) Tu: http://www.piwo.org/...dr-kartonikowy/ albo tu: http://www.piwo.org/...zepis-na-cydra/ zaglądałeś? Drożdże można użyć dedykowane do cydru, część osób poleca do Tokaya. Ja zostawiłem na jakiś miesiąc w wiadrze i zapomniałem na ten czas. Refermentacja normalnie, ilość surowca liczona jak dla piwa. Do tego słodzik jak kto lubi i do smaku, ja użyłem słodzika z Lidla, różne ilości tabletek do różnych butelek. Po zabutelkowaniu zostawić na co najmniej pół roku by smak się ułożył i się ładnie wyklarowało. Na lato całkiem fajna opcja, ale niestety do takiego z wyciskanych owoców mu daleko. Edytowane 4 Sierpnia 2014 przez KosciaK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2014 (edytowane) No ja będę miał właśnie z takich tłoczonych. Kolega ma przechowalnie owoców i ma z tych owoców tłoczone soki dla własnego użytku. A jakaś dodatkowa konserwacja jest potrzebna? Na tych sklepowych jest info o siarczanach czy siarczynach... A może ktoś z lubelszczyzny robi? Mogę zaoferować sok w zamian za podział gotowego cydru :-). Edytowane 4 Sierpnia 2014 przez amorph Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serpiente Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Tu masz link Ja będę robił wg tego przepisu. Bez drożdży i kombinacji. Tak jak jest oryginalnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Tu jest dużo wiedzy o jabłecznikach http://krainacydru.pl/content/34-cydrowe-jablka.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2014 A tu jeszcze wiency... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Wlasnie wczoraj sobie sprawdzalem ile slodyczy daje taka pigulka slodzika w wodzie. Wszystko pojdzie raczej w butelki 0,33 wiec bede robil 3 wersje: bez slodzika, troche butelek z jedna pigulka i moze kilka butelek z dwiema. Zastanawiam sie czy nie skorzystac z tego samego soku do refermentacji? Po prostu dac tyle żeby wyszło cukrów 150-160g i zabutelkować. Zawsze to będzie troche cydru więcej :-). Mam słodzik z Tesco http://ezakupy.tesco.pl/pl-PL/ProductDetail/ProductDetail/2003009632652.W składzie cyklaminian sodu, sacharynian sodu. Bedzie w porzadku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieslav Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Eksperymentowałem ze słodzikiem i stwierdzam że lepszy wychodzi jednak wytrawny, któremu dasz czas dojrzeć. Zakapsluj, zapomnij na pół roku że coś takiego zrobiłeś i wstaw coś innego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Zrezygnuj ze słodzika, daje nieprzyjemny posmak. Zostaw na wytrawny, a jeżeli chcesz dosłodzić to tylko cukier brzozowy - ksylitol. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Ksylitol jest niefermentowalny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Tak, to już alkohol. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Można kupić ksylitol w pastylkach? Nie widzi mi sie dozowanie łyzeczka do każdej butelki... Właśnie nastaniem cydr. 25l tloczonego soku z jabłek odmian Champion i Golden. Słodkie skubańce. 14 BLG i pokazuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mati87 Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Na jakich drożdżach nastawiłeś ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Na takich. Chyba dadza rade? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Można kupić ksylitol w pastylkach? Nie widzi mi sie dozowanie łyzeczka do każdej butelki... A po co do każdej butelki? Może lepiej zrobić tak jak np. z cukrem do refermentacji - rozpuścić daną ilość ksylitolu na cały fermentor, zlać na to cydr i zabutelkować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Chciałbym zrobić 2-3 partie o różnej słodkości. To może dam troche do całości, rozleje cześć do butelek, znowu dodam troszkę i rozleje kolejna partie itd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JakubS Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Chciałbym zrobić 2-3 partie o różnej słodkości. To może dam troche do całości, rozleje cześć do butelek, znowu dodam troszkę i rozleje kolejna partie itd. Jeśli masz możliwość to najlepsze efekty uzyskałem pasteryzując cydr i dosładzając go mieszanką zredukowanego soku jabłkowego z brązowym cukrem. Następnie całość została sztucznie nagazowana i zabutelkowana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Takiej Ameryki to nie mam . Myśle natomiast o jakimś klarowaniu przed rozlewem. Zelatyna to dobry pomysł czy może cos innego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mrzon Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Witam, Co do klarowania żadnej żelatyny nie dawaj, daj mu trochę czasu wszystko ładnie samo powinno opaść na dno ewentualnie możesz umieścić jeżeli masz możliwość w chłodniejszym miejscu co przyszpieszy proces klarowania. U mnie wszystko ładnie się klaruje bez żadnych dodatków bądź kombinacji. Zlej tylko z nad drożdzy jak fermentacja się skończy potem ewentualnie jeszcze raz i tyle. Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
girgi Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Nie myślął może ktos wcześniej o dosładzaniu gliceryną? Mam trochę na stanie gliceryny spożywczej - słodkie to to, nie bedzie podlegało fermentacji (gliceryna nalezy do grupy alkoholi). Nalezało by zrobić eksperymenty co do dawki i można słodzić taniej niż ksylitolem czy innymi slodzikami. Slodycz jest wg. mnie "neutralna" jak roztworu cukru, zupełnie inaczej niz w przypadku słodzików. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2014 @Mrzon mógłbyś wstawić zdjęcie swojego wyklarowanego cydru? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mrzon Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2014 (edytowane) Witam, Tak wygląda mój cydr po pierwszym zlaniu znad drożdży 3 dni temu, już jest super jeżeli chodzi o klarowność. Stoi w temp. pokojowej. Sorki za jakość zdjęcia ale komórką robione. Pzdr P.S. Cydr robiony z własnych jabłek, nie karton. Edytowane 13 Sierpnia 2014 przez Mrzon amorph 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Mój cydr po 2 tygodniach w butelce był już klarowny jak jakiś koncernowy sikacz Szkoda że tak szybko się rozszedł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tdzip Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Ja mam niewielkie doświadczenie z sokiem własnego tłoczenia, dostałem takowy w ubiegłym roku od sadownika który miał wobec mnie pewną wdzięczność, 15l. do fermentora + 1kg cukru i drożdźe spiritferm cider, po 3 tygodniach w (22+-)st.C było klarowne poszło wiec w butelki, stoi do dziś bo ja wyczuwam w nim drożdże a i mocy ma tyle, że szklanka zabija. Zdjęcie wstawię w sobotę bo zabieram towar na Dożynki tam amatorów się znajdzie kilku na procenty to podczas picia zrobię fotę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Skoro dałeś cukier to już nie jest cydr. Ja robiłem kiedyś podobne wynalazki ale z wlasnych jablek i cukru. Dzikie drozdze to przerobily i jak dla mnie taki slodki ulepek wyszedl ale mocny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się