Patryk Opublikowano 9 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2014 Na osiedlu, kilka kroków od mieszkania mam studnię z darmowym dostępem do wody. (Swoją drogą czy jest to też powszechne w innych miastach?) Trochę mnie jednak martwi, głównie zawartość wapnia. Jak wy uważacie, nada się, nie będzie większych problemów? Parametry w odnośniku: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 9 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2014 (edytowane) Do prawidłowej pracy enzymów podczas zacierania, a później dla pracy drożdży poziom jonów wapnia powinien być co najmniej na poziomie 50 mg/l (lub ppm to jednostki porównywalne). Edytowane 9 Sierpnia 2014 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 9 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2014 (edytowane) A co, jeśli te warunki nie będą spełnione? Jeśli właśnie z tej studni wody użyć? Makaron bawi się w uzdatnianie wody, może potrafi to wyjaśnić. Edytowane 9 Sierpnia 2014 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 9 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2014 (edytowane) Nic nie będzie. Piwo też wyjdzie tylko może mniej przewidywalne. Wszystko zależy jaki styl chcesz uwarzyć na danej wodzie. Wg mnie uzdatnianie wody ma największy sens wtedy, jak mamy wodę z RO - od samego początku kształtujemy jej charakterystykę pod dany styl piwa. Od 3 warek tak robię i póki co zauważyłem zdecydowaną poprawę odkąd przeszedłem na RO. Oczywiście nie neguję jej korekty w przypadku, jak znamy w miarę dokładny jej skład. Jedyny minus używania wody np. z kranu albo takiej, jak pokazał Patryk jest to, że jeżeli czegoś jest za dużo np. chlorków to nie za bardzo można to obniżyć. Można np. zniwelować ich wpływ podnosząc siarczany, ale są pewne granice, których przekraczać się nie powinno. Edytowane 9 Sierpnia 2014 przez lukaszr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 9 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2014 Najlepiej jak wykonasz dwa piwa. Jedno ciemne np stout itp a drugie jasne. Jak masz możliwość zrobić pomiary to zrób. Pobieram wodę ze źródła w lesie i mogę wykonywać tylko jasne piwa. Nie modyfikuję wody, zero chemii Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 9 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2014 (edytowane) zero chemii Jony związków zawartych natywnie w wodzie, np. wypisane na tej tablicy powyżej to też chemia przecież. GB... na twoim miejscu H2O też bym nie uzywał, toż to przecie chemia! Edytowane 9 Sierpnia 2014 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 9 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2014 Nie modyfikuję wody, zero chemii Modyfikacja piwa to nie jest dodawanie "chemii" (w tym negatywnym znaczeniu) tylko w niewielkiej ilości jej korekta solami mineralnymi, które również są normalnie zawarte w wodzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 9 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2014 Dobra, wszędzie jest chemia. U mnie na wodzie z lasu czarne piwa wychodziły paskudne, trzy razy i koniec. Mam wodę bez kamienia i jasne piwa są dobre, takie tylko warzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Opublikowano 9 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2014 Właśnie się chłodzi Pale Ale zrobiony na tej wodzie, to może nawet się udać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Twardość wody ma znaczenie. Sprawdź ile ma stopni niemieckich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Do prawidłowej pracy enzymów podczas zacierania, a później dla pracy drożdży poziom jonów wapnia powinien być co najmniej na poziomie 50 mg/l (lub ppm to jednostki porównywalne). W Pilznie chyba tego nie czytali (i dobrze). Tam woda ma 7ppm Ca++ Woda z tego ujęcia ma około 8°n czyli jest na granicy miękka-średnio twarda. IMO nadaje się do do każdego piwa i daje szerokie pole do popisu przy modyfikacji składu pod konkretne style. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Dobra, wszędzie jest chemia. U mnie na wodzie z lasu czarne piwa wychodziły paskudne, trzy razy i koniec. Mam wodę bez kamienia i jasne piwa są dobre, takie tylko warzę. Dziwne, bo u mnie woda twarda jak pieron, a mieszkamy chyba stosunkowo blisko siebie Mówię oczywiście o wodzie z kranu, która jest bardzo dobrej jakości (zarówno z ujęcia Kielce Białogon jak i Zagnańsk). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lgorek Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Dołącze się do pytania ponieważ mam podstawowe badania wody przeprowadzone za przysłowiowe piwko i pytanie co o niej powiecie. Dodam że pytanie kieruje do osób które wiedzą jak patrzeć na te wyniki. Moje wyniki [norma] 1.Temperatura 14,7°C [do 30°C] 2.Odczyn pH 8,09 [6,5-9,0] 3.Mangan 0,13mg/l [0,05mg/l] 4.Żelazo 0,065mg/l [0,200mg/l] 5.Amoniak 0,16mg/l [0,50mg/l] 6.Azotany 2,21mg/l [50,0mg/l] 7.Azotyny 0,01mg/l [0,50mg/l] 8.Chlorki 6,00mg/l [250,0mg/l] 9.Mętność 1 NTU [1 NTU] 10.Barwa 2,8mg/l [15,0mg/l] 11.Twardość 57,2mg/l [60-500mg/l] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2014 ThoriN, mieszkam w WJ. Wodę pobieram z Cedzyny, źródło w lesie. Pasek pokazał 12 jednostek, brak wapiennego osadu. Na Źródłowej w mieszkaniu jest woda twarda, osadu mnóstwo, do picia przywożę źródlaną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Dołącze się do pytania ponieważ mam podstawowe badania wody przeprowadzone za przysłowiowe piwko i pytanie co o niej powiecie. Bardzo miękka woda ale brak: wapnia, siarczanów, wodorowęglanów (lub zasadowości resztkowej itp). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2014 ThoriN, mieszkam w WJ. Wodę pobieram z Cedzyny, źródło w lesie. Pasek pokazał 12 jednostek, brak wapiennego osadu. Na Źródłowej w mieszkaniu jest woda twarda, osadu mnóstwo, do picia przywożę źródlaną. Hmm to by się zgadzało - mieszkam niedaleko od ul. Źródłowej - praktycznie to samo osiedle. A nie myślałeś o używaniu tej twardej wody z mieszkania do ciemnych piwek? Z tego co wiem, to nadaje się dosyć dobrze. No i zawsze jest jeszcze trzecia opcja - pomieszać jedną i drugą - może się okazać, że wyjdzie coś, co będzie miało bardzo dobre parametry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Opublikowano 29 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2014 Mam jeszcze dostęp do drugiej studni, położonej trochę dalej. Co byście mi o niej powiedzieli w odniesieniu do tej pierwszej? Lepsza, gorsza, może zastosować jakąś mieszankę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się