Jump to content

Pytanie o kapsle

redachtor

Recommended Posts

Dzięki panowie. A jak rzecz ma się z kapslownicą - twarde wymagają jakiegoś specjalnego sprzętu?

Moją Gretą zabutelkowałem kilkadziesiąt warek twardymi kapslami i nie było problemów ani z Gretą ani z kapslami, czasem tylko z szyjkami butelek (potrafiły pękać, ale bardzo rzadko). Obecnie mam stołową GRIFO i ta jest super, nie mam żadnych problemów.

A ja delikatnie się podepnę z pytaniem: Czy da się normalnie kapslować butelki twist-off? Wala mi się kilka po Carlsbergach i nie wiem czy je wywalać czy trzymać...

ps. Przepraszam... już znalazłem wątek o tych butelkach :)

Edited by Jacki

Zarówno greta jak emily wykończyły mi się na twardych kapslach po ~30 warkach - butelki z niskim kołnierzem!

Zgadza się, kapslownice ręczne padają z czasem na twardych kapslach. Ja od początku swej przygody z piwowarstwem stosuję miękkie z powodzeniem :)

Ja tutaj bardziej zwróciłbym uwagę na samą konstrukcję kapsla od spodu. Dawno dawno to było tylko kawałek gumy, teraz jest specjalna uszczelka z podwójnym kołnierzykiem.

Mając możliwość wyboru, nigdy nie wybiere twardych kapsli. Używając je było normą, że kruszyły mi się szyjki butelek (należy je mocniej dociskać), przy miękkich kapslach ukruszona butelka trafia się sporadycznie.