redachtor Opublikowano 9 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2009 Szukam i czytam, czytam i szukam i ni cholery nie mogę dojść, czym różnią się kapsle miękkie od twardych. Czy mogę prosić kogoś oświeconego w tym temacie o rozjaśnienie w mojej łepetynie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 9 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2009 Grubością blachy czyli twardością Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 9 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2009 Miękkimi zakapslowałem 400 butelek, twardymi zero - mogę powiedź tylko tyle, że z HB miękkie działają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 9 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2009 Miękkimi się łatwiej kapsluje, ale powiadają, że potrafią popuszczać, więc używam tylko twardych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redachtor Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Dzięki panowie. A jak rzecz ma się z kapslownicą - twarde wymagają jakiegoś specjalnego sprzętu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GaGacek Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Dzięki panowie. A jak rzecz ma się z kapslownicą - twarde wymagają jakiegoś specjalnego sprzętu? Piszą że Greta tylko do miękkich ale nie jeden pewnie nią i twarde zaciska z powodzeniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adanjan Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Dzięki panowie. A jak rzecz ma się z kapslownicą - twarde wymagają jakiegoś specjalnego sprzętu? Moją Gretą zabutelkowałem kilkadziesiąt warek twardymi kapslami i nie było problemów ani z Gretą ani z kapslami, czasem tylko z szyjkami butelek (potrafiły pękać, ale bardzo rzadko). Obecnie mam stołową GRIFO i ta jest super, nie mam żadnych problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Zarówno greta jak emily wykończyły mi się na twardych kapslach po ~30 warkach - butelki z niskim kołnierzem! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2009 (edytowane) A ja delikatnie się podepnę z pytaniem: Czy da się normalnie kapslować butelki twist-off? Wala mi się kilka po Carlsbergach i nie wiem czy je wywalać czy trzymać... ps. Przepraszam... już znalazłem wątek o tych butelkach Edytowane 10 Sierpnia 2009 przez Jacki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Zarówno greta jak emily wykończyły mi się na twardych kapslach po ~30 warkach - butelki z niskim kołnierzem! Zgadza się, kapslownice ręczne padają z czasem na twardych kapslach. Ja od początku swej przygody z piwowarstwem stosuję miękkie z powodzeniem Ja tutaj bardziej zwróciłbym uwagę na samą konstrukcję kapsla od spodu. Dawno dawno to było tylko kawałek gumy, teraz jest specjalna uszczelka z podwójnym kołnierzykiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan62 Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Mając możliwość wyboru, nigdy nie wybiere twardych kapsli. Używając je było normą, że kruszyły mi się szyjki butelek (należy je mocniej dociskać), przy miękkich kapslach ukruszona butelka trafia się sporadycznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi