Jump to content

szybki zanik piany

Recommended Posts

Witam

Wczoraj 20 minut po północy zadałem moją druga warkę drożdżami Safale S-04. Na powierzchni pojawił się piękny kożuch z piany, jednakże dzisiaj już całkowicie zniknął. Czy to normalne, że piana tak szybko znika w górniakach. Zmierzyłem BLG i wyszło mi 7 z początkowych 13. W ostatniej warce ( dolnej fermentacji ) piana okrywała brzeczke przez 3 czy 4 dni, ale faktycznie stała w duzo niższej temperaturze - jak na dolną fermentację przystało. Brzeczka smakowała dobrze i ładnie pachniała, więc chyba nie ma oznak zakażenia ;) Czy mam się bać?? :)

Witam

Wczoraj 20 minut po północy zadałem moją druga warkę drożdżami Safale S-04. Na powierzchni pojawił się piękny kożuch z piany, jednakże dzisiaj już całkowicie zniknął. Czy to normalne, że piana tak szybko znika w górniakach. Zmierzyłem BLG i wyszło mi 7 z początkowych 13. W ostatniej warce ( dolnej fermentacji ) piana okrywała brzeczke przez 3 czy 4 dni, ale faktycznie stała w duzo niższej temperaturze - jak na dolną fermentację przystało. Brzeczka smakowała dobrze i ładnie pachniała, więc chyba nie ma oznak zakażenia :D Czy mam się bać?? :smilies:

A jaka masz temperature? Nieraz w wyzszej niz zalecana potrafi przefermentowac w calosci w kilkanascie godzin.

dokładnie nie wiem, nie mam termometru... ale jest w pokoju w mieszkaniu czyli coś koło 20 stopni C.

No to wydaje mi sie ze masz wiecej niz 20°C. U mnie, tez w bloku, jest ponad 25°C. Nie ma to jak ekspresowe tempo robienia piwa :smilies:

Znajomy piwowar przeoczył moment fermentacji burzliwej :smilies: (odbyła się w nocy). Wziął więc ode mnie gęstwę - ten sam szczep i zadał ponownie :D

Nie mierzył Blg - to błąd. Zrobił jednak zdjęcie, które oglądałem nieco później. Sprawa się wyjaśniła - wyrażna obrączka żywic dowodziła istnienie fermentacji.

No to wydaje mi sie ze masz wiecej niz 20°C. U mnie, tez w bloku, jest ponad 25°C. Nie ma to jak ekspresowe tempo robienia piwa smile

Czy przekroczenie optymalnej temperatury może miec negatywny wpływ na przyszłe piwo??

W czym to się może objawić? ( Wiem to głupie pytanie... :smilies: )

W wyższej temperaturze drożdże produkują więcej estrów (co dla niektórych piw może być korzystne) i fuzli - alkoholi wyższych (co zawsze jest niekorzystne). Takie piwa w aromacie i smaku sa bardziej alkoholowe, rozpuszczalnikowe, moga miec smak gumy balonowej.

dokładnie nie wiem, nie mam termometru... ale jest w pokoju w mieszkaniu czyli coś koło 20 stopni C.

U mnie jest 24,5 °C w grubych murach kamienicy, więc wątpie aby gdzie indziej było inaczej. Przez całe lato mury się nagrzały i trzymają ciepło.

Znajomy piwowar przeoczył moment fermentacji burzliwej :smilies: (odbyła się w nocy). Wziął więc ode mnie gęstwę - ten sam szczep i zadał ponownie :D

Nie mierzył Blg - to błąd. Zrobił jednak zdjęcie, które oglądałem nieco później. Sprawa się wyjaśniła - wyrażna obrączka żywic dowodziła istnienie fermentacji.

Ten znajomy piwowar to ja. :)

Miałem właśnie pisać, że ja tak długo czekałem na start fermentacji, że nie zauważyłem kiedy się zakończyła. :) Najpierw była delikatna piana (od zamieszania), a potem następnego dnia też delikatna pianka, ale jak się potem okazało już po fermentacji.

Fakt... nie zwróciłem uwagi na obrączkę z żywic chmielowych.

Fermentacja była w temp ok 20°C, z tym że to było Brown Ale - 9,5°Blg, więc dość lekkie piwo.

Tak wyglądało po fermentacji:

Witam

Problemów ciąg dalszy... Zmierzyłem dzisiaj rano ( w temp cieczy 24'C - więc nie wiem jaka jest dokładność takiego pomiaru ) i wyszło mi, że BLG spadło do 4. Gdy chciałem pomierzyć raz drugi tym razem w skorygowanej temperaturze stłukła mi się menzurka... :rolleyes: Wieczorem będę miał spirytus więc będę mógł zatopić areometr bezpośrednio w brzeczce. Chodzi mi o dwie kwestie:

- czy pomiar areometrem w temp. o kilka stopni wyższym cechuję się znacznym odchyleniem w wyniku i w którą stronę ( czy zawyża czy zaniża )

- Czy mam już zlewać na cichą ?? Skoro początkowe blg BYŁO 13, to wolałbym, żeby poziom cukru nie spadł do 2 blg a na cichej napewno jeszcze trochę dofermentuje ?

Pozdrawiam

- czy pomiar areometrem w temp. o kilka stopni wyższym cechuję się znacznym odchyleniem w wyniku i w którą stronę ( czy zawyża czy zaniża )

Na forum jest tabelka do przeliczania.

- Czy mam już zlewać na cichą ?? Skoro początkowe blg BYŁO 13, to wolałbym, żeby poziom cukru nie spadł do 2 blg a na cichej napewno jeszcze trochę dofermentuje ?

Zlewaj.

Jest fajny tani sposób na zwolnienie fermentacji. Wystarcza dwie zamrożone butelki wody. Wystarczy położyć zamrożone butelki na pokrywie fermentora i przykryć śpiworem albo kocem. Temperatura spadnie o minimum 7st c. Jeśli będziemy wymieniać butelki co 12h na pewno utrzymany optymalna temperaturę.

Na forum jest tabelka do przeliczania.

Tutaj masz kalkulator on-linowy.

Edited by hrapek