slotish Posted August 10, 2009 Share Posted August 10, 2009 Witam Wczoraj 20 minut po północy zadałem moją druga warkę drożdżami Safale S-04. Na powierzchni pojawił się piękny kożuch z piany, jednakże dzisiaj już całkowicie zniknął. Czy to normalne, że piana tak szybko znika w górniakach. Zmierzyłem BLG i wyszło mi 7 z początkowych 13. W ostatniej warce ( dolnej fermentacji ) piana okrywała brzeczke przez 3 czy 4 dni, ale faktycznie stała w duzo niższej temperaturze - jak na dolną fermentację przystało. Brzeczka smakowała dobrze i ładnie pachniała, więc chyba nie ma oznak zakażenia Czy mam się bać?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
bielok Posted August 10, 2009 Share Posted August 10, 2009 Cześć. U mnie warka odfermentowała z 16°Blg na 5,5°Blg w ciagu dwóch dni. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieron Posted August 10, 2009 Share Posted August 10, 2009 Moja pierwsza warka miała podobnie. Widziałem tylko jak aczło się pienić, a na drugi dzień było po ptokach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
cieplyl Posted August 10, 2009 Share Posted August 10, 2009 WitamWczoraj 20 minut po północy zadałem moją druga warkę drożdżami Safale S-04. Na powierzchni pojawił się piękny kożuch z piany, jednakże dzisiaj już całkowicie zniknął. Czy to normalne, że piana tak szybko znika w górniakach. Zmierzyłem BLG i wyszło mi 7 z początkowych 13. W ostatniej warce ( dolnej fermentacji ) piana okrywała brzeczke przez 3 czy 4 dni, ale faktycznie stała w duzo niższej temperaturze - jak na dolną fermentację przystało. Brzeczka smakowała dobrze i ładnie pachniała, więc chyba nie ma oznak zakażenia Czy mam się bać?? A jaka masz temperature? Nieraz w wyzszej niz zalecana potrafi przefermentowac w calosci w kilkanascie godzin. Link to comment Share on other sites More sharing options...
slotish Posted August 10, 2009 Author Share Posted August 10, 2009 dokładnie nie wiem, nie mam termometru... ale jest w pokoju w mieszkaniu czyli coś koło 20 stopni C. Link to comment Share on other sites More sharing options...
cieplyl Posted August 10, 2009 Share Posted August 10, 2009 dokładnie nie wiem, nie mam termometru... ale jest w pokoju w mieszkaniu czyli coś koło 20 stopni C. No to wydaje mi sie ze masz wiecej niz 20°C. U mnie, tez w bloku, jest ponad 25°C. Nie ma to jak ekspresowe tempo robienia piwa Link to comment Share on other sites More sharing options...
Infam Posted August 10, 2009 Share Posted August 10, 2009 Znajomy piwowar przeoczył moment fermentacji burzliwej (odbyła się w nocy). Wziął więc ode mnie gęstwę - ten sam szczep i zadał ponownie Nie mierzył Blg - to błąd. Zrobił jednak zdjęcie, które oglądałem nieco później. Sprawa się wyjaśniła - wyrażna obrączka żywic dowodziła istnienie fermentacji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
slotish Posted August 10, 2009 Author Share Posted August 10, 2009 No to wydaje mi sie ze masz wiecej niz 20°C. U mnie, tez w bloku, jest ponad 25°C. Nie ma to jak ekspresowe tempo robienia piwa smile Czy przekroczenie optymalnej temperatury może miec negatywny wpływ na przyszłe piwo?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopyr Posted August 10, 2009 Share Posted August 10, 2009 Czy przekroczenie optymalnej temperatury może miec negatywny wpływ na przyszłe piwo?? Może. Link to comment Share on other sites More sharing options...
slotish Posted August 10, 2009 Author Share Posted August 10, 2009 W czym to się może objawić? ( Wiem to głupie pytanie... ) to była ostatnia moja warka bez termometru ściennego, choć lepszych warunków i tak bym nie znalazł Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted August 10, 2009 Share Posted August 10, 2009 W czym to się może objawić? ( Wiem to głupie pytanie... ) W wyższej temperaturze drożdże produkują więcej estrów (co dla niektórych piw może być korzystne) i fuzli - alkoholi wyższych (co zawsze jest niekorzystne). Takie piwa w aromacie i smaku sa bardziej alkoholowe, rozpuszczalnikowe, moga miec smak gumy balonowej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted August 10, 2009 Share Posted August 10, 2009 dokładnie nie wiem, nie mam termometru... ale jest w pokoju w mieszkaniu czyli coś koło 20 stopni C. U mnie jest 24,5 °C w grubych murach kamienicy, więc wątpie aby gdzie indziej było inaczej. Przez całe lato mury się nagrzały i trzymają ciepło. Link to comment Share on other sites More sharing options...
slotish Posted August 10, 2009 Author Share Posted August 10, 2009 Tak na "czuja" też mi się wydaję, że w pokoju gdzie trzymam fermentor nie jest więcej niż 25 'C. Ale takie pomiary bywają strasznie mylne. :rolleyes: Link to comment Share on other sites More sharing options...
mark33 Posted August 10, 2009 Share Posted August 10, 2009 (edited) U mnie utrzymuje się od soboty 21-22°C, wykorzystuję nocne ochłodzenie, sam lubię spać w chłodzie drozdżaki zadałem w 25°C Edited August 10, 2009 by mark33 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stasiek Posted August 10, 2009 Share Posted August 10, 2009 Znajomy piwowar przeoczył moment fermentacji burzliwej (odbyła się w nocy). Wziął więc ode mnie gęstwę - ten sam szczep i zadał ponownie Nie mierzył Blg - to błąd. Zrobił jednak zdjęcie, które oglądałem nieco później. Sprawa się wyjaśniła - wyrażna obrączka żywic dowodziła istnienie fermentacji. Ten znajomy piwowar to ja. Miałem właśnie pisać, że ja tak długo czekałem na start fermentacji, że nie zauważyłem kiedy się zakończyła. Najpierw była delikatna piana (od zamieszania), a potem następnego dnia też delikatna pianka, ale jak się potem okazało już po fermentacji. Fakt... nie zwróciłem uwagi na obrączkę z żywic chmielowych. Fermentacja była w temp ok 20°C, z tym że to było Brown Ale - 9,5°Blg, więc dość lekkie piwo. Tak wyglądało po fermentacji: Link to comment Share on other sites More sharing options...
slotish Posted August 11, 2009 Author Share Posted August 11, 2009 Witam Problemów ciąg dalszy... Zmierzyłem dzisiaj rano ( w temp cieczy 24'C - więc nie wiem jaka jest dokładność takiego pomiaru ) i wyszło mi, że BLG spadło do 4. Gdy chciałem pomierzyć raz drugi tym razem w skorygowanej temperaturze stłukła mi się menzurka... :rolleyes: Wieczorem będę miał spirytus więc będę mógł zatopić areometr bezpośrednio w brzeczce. Chodzi mi o dwie kwestie: - czy pomiar areometrem w temp. o kilka stopni wyższym cechuję się znacznym odchyleniem w wyniku i w którą stronę ( czy zawyża czy zaniża ) - Czy mam już zlewać na cichą ?? Skoro początkowe blg BYŁO 13, to wolałbym, żeby poziom cukru nie spadł do 2 blg a na cichej napewno jeszcze trochę dofermentuje ? Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted August 11, 2009 Share Posted August 11, 2009 - czy pomiar areometrem w temp. o kilka stopni wyższym cechuję się znacznym odchyleniem w wyniku i w którą stronę ( czy zawyża czy zaniża ) Na forum jest tabelka do przeliczania. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopyr Posted August 11, 2009 Share Posted August 11, 2009 - Czy mam już zlewać na cichą ?? Skoro początkowe blg BYŁO 13, to wolałbym, żeby poziom cukru nie spadł do 2 blg a na cichej napewno jeszcze trochę dofermentuje ? Zlewaj. Link to comment Share on other sites More sharing options...
slotish Posted August 11, 2009 Author Share Posted August 11, 2009 Na forum jest tabelka do przeliczania. W takim razie zabieram się do szukania Zlewaj dzięki za konkretną odpowiedź Link to comment Share on other sites More sharing options...
Makaron Posted August 11, 2009 Share Posted August 11, 2009 Jest fajny tani sposób na zwolnienie fermentacji. Wystarcza dwie zamrożone butelki wody. Wystarczy położyć zamrożone butelki na pokrywie fermentora i przykryć śpiworem albo kocem. Temperatura spadnie o minimum 7st c. Jeśli będziemy wymieniać butelki co 12h na pewno utrzymany optymalna temperaturę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
hrapek Posted August 11, 2009 Share Posted August 11, 2009 (edited) - czy pomiar areometrem w temp. o kilka stopni wyższym cechuję się znacznym odchyleniem w wyniku i w którą stronę ( czy zawyża czy zaniża ) Na forum jest tabelka do przeliczania. Tutaj masz kalkulator on-linowy. Edited August 11, 2009 by hrapek Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now