slotish Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Witam Wczoraj 20 minut po północy zadałem moją druga warkę drożdżami Safale S-04. Na powierzchni pojawił się piękny kożuch z piany, jednakże dzisiaj już całkowicie zniknął. Czy to normalne, że piana tak szybko znika w górniakach. Zmierzyłem BLG i wyszło mi 7 z początkowych 13. W ostatniej warce ( dolnej fermentacji ) piana okrywała brzeczke przez 3 czy 4 dni, ale faktycznie stała w duzo niższej temperaturze - jak na dolną fermentację przystało. Brzeczka smakowała dobrze i ładnie pachniała, więc chyba nie ma oznak zakażenia Czy mam się bać?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Cześć. U mnie warka odfermentowała z 16°Blg na 5,5°Blg w ciagu dwóch dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Moja pierwsza warka miała podobnie. Widziałem tylko jak aczło się pienić, a na drugi dzień było po ptokach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cieplyl Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2009 WitamWczoraj 20 minut po północy zadałem moją druga warkę drożdżami Safale S-04. Na powierzchni pojawił się piękny kożuch z piany, jednakże dzisiaj już całkowicie zniknął. Czy to normalne, że piana tak szybko znika w górniakach. Zmierzyłem BLG i wyszło mi 7 z początkowych 13. W ostatniej warce ( dolnej fermentacji ) piana okrywała brzeczke przez 3 czy 4 dni, ale faktycznie stała w duzo niższej temperaturze - jak na dolną fermentację przystało. Brzeczka smakowała dobrze i ładnie pachniała, więc chyba nie ma oznak zakażenia Czy mam się bać?? A jaka masz temperature? Nieraz w wyzszej niz zalecana potrafi przefermentowac w calosci w kilkanascie godzin. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2009 dokładnie nie wiem, nie mam termometru... ale jest w pokoju w mieszkaniu czyli coś koło 20 stopni C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cieplyl Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2009 dokładnie nie wiem, nie mam termometru... ale jest w pokoju w mieszkaniu czyli coś koło 20 stopni C. No to wydaje mi sie ze masz wiecej niz 20°C. U mnie, tez w bloku, jest ponad 25°C. Nie ma to jak ekspresowe tempo robienia piwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Infam Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Znajomy piwowar przeoczył moment fermentacji burzliwej (odbyła się w nocy). Wziął więc ode mnie gęstwę - ten sam szczep i zadał ponownie Nie mierzył Blg - to błąd. Zrobił jednak zdjęcie, które oglądałem nieco później. Sprawa się wyjaśniła - wyrażna obrączka żywic dowodziła istnienie fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2009 No to wydaje mi sie ze masz wiecej niz 20°C. U mnie, tez w bloku, jest ponad 25°C. Nie ma to jak ekspresowe tempo robienia piwa smile Czy przekroczenie optymalnej temperatury może miec negatywny wpływ na przyszłe piwo?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Czy przekroczenie optymalnej temperatury może miec negatywny wpływ na przyszłe piwo?? Może. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2009 W czym to się może objawić? ( Wiem to głupie pytanie... ) to była ostatnia moja warka bez termometru ściennego, choć lepszych warunków i tak bym nie znalazł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2009 W czym to się może objawić? ( Wiem to głupie pytanie... ) W wyższej temperaturze drożdże produkują więcej estrów (co dla niektórych piw może być korzystne) i fuzli - alkoholi wyższych (co zawsze jest niekorzystne). Takie piwa w aromacie i smaku sa bardziej alkoholowe, rozpuszczalnikowe, moga miec smak gumy balonowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2009 dokładnie nie wiem, nie mam termometru... ale jest w pokoju w mieszkaniu czyli coś koło 20 stopni C. U mnie jest 24,5 °C w grubych murach kamienicy, więc wątpie aby gdzie indziej było inaczej. Przez całe lato mury się nagrzały i trzymają ciepło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Tak na "czuja" też mi się wydaję, że w pokoju gdzie trzymam fermentor nie jest więcej niż 25 'C. Ale takie pomiary bywają strasznie mylne. :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mark33 Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2009 (edytowane) U mnie utrzymuje się od soboty 21-22°C, wykorzystuję nocne ochłodzenie, sam lubię spać w chłodzie drozdżaki zadałem w 25°C Edytowane 10 Sierpnia 2009 przez mark33 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Znajomy piwowar przeoczył moment fermentacji burzliwej (odbyła się w nocy). Wziął więc ode mnie gęstwę - ten sam szczep i zadał ponownie Nie mierzył Blg - to błąd. Zrobił jednak zdjęcie, które oglądałem nieco później. Sprawa się wyjaśniła - wyrażna obrączka żywic dowodziła istnienie fermentacji. Ten znajomy piwowar to ja. Miałem właśnie pisać, że ja tak długo czekałem na start fermentacji, że nie zauważyłem kiedy się zakończyła. Najpierw była delikatna piana (od zamieszania), a potem następnego dnia też delikatna pianka, ale jak się potem okazało już po fermentacji. Fakt... nie zwróciłem uwagi na obrączkę z żywic chmielowych. Fermentacja była w temp ok 20°C, z tym że to było Brown Ale - 9,5°Blg, więc dość lekkie piwo. Tak wyglądało po fermentacji: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 11 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2009 Witam Problemów ciąg dalszy... Zmierzyłem dzisiaj rano ( w temp cieczy 24'C - więc nie wiem jaka jest dokładność takiego pomiaru ) i wyszło mi, że BLG spadło do 4. Gdy chciałem pomierzyć raz drugi tym razem w skorygowanej temperaturze stłukła mi się menzurka... :rolleyes: Wieczorem będę miał spirytus więc będę mógł zatopić areometr bezpośrednio w brzeczce. Chodzi mi o dwie kwestie: - czy pomiar areometrem w temp. o kilka stopni wyższym cechuję się znacznym odchyleniem w wyniku i w którą stronę ( czy zawyża czy zaniża ) - Czy mam już zlewać na cichą ?? Skoro początkowe blg BYŁO 13, to wolałbym, żeby poziom cukru nie spadł do 2 blg a na cichej napewno jeszcze trochę dofermentuje ? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 11 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2009 - czy pomiar areometrem w temp. o kilka stopni wyższym cechuję się znacznym odchyleniem w wyniku i w którą stronę ( czy zawyża czy zaniża ) Na forum jest tabelka do przeliczania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 11 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2009 - Czy mam już zlewać na cichą ?? Skoro początkowe blg BYŁO 13, to wolałbym, żeby poziom cukru nie spadł do 2 blg a na cichej napewno jeszcze trochę dofermentuje ? Zlewaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 11 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2009 Na forum jest tabelka do przeliczania. W takim razie zabieram się do szukania Zlewaj dzięki za konkretną odpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 11 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2009 Jest fajny tani sposób na zwolnienie fermentacji. Wystarcza dwie zamrożone butelki wody. Wystarczy położyć zamrożone butelki na pokrywie fermentora i przykryć śpiworem albo kocem. Temperatura spadnie o minimum 7st c. Jeśli będziemy wymieniać butelki co 12h na pewno utrzymany optymalna temperaturę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hrapek Opublikowano 11 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2009 (edytowane) - czy pomiar areometrem w temp. o kilka stopni wyższym cechuję się znacznym odchyleniem w wyniku i w którą stronę ( czy zawyża czy zaniża ) Na forum jest tabelka do przeliczania. Tutaj masz kalkulator on-linowy. Edytowane 11 Sierpnia 2009 przez hrapek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się