ceemte Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Nie znalazłem nigdzie wcześniej na forum takich pomysłów, więc wrzucę - może komuś się przyda. Mam za sobą 4 warki z ekstraktów, teraz fermentuje piewsza warka z zacieraniem niecierpliwie czekam na efekty... Tymczasem dwa pomysły: podgrzewanie puszek z ekstraktem zamiast gotowania w osobnym garnku... I sterylizacja butelek parą wodną. Dwoma szklankami wody można wyparzyć 40 butelek. Jeśli ktoś posiada ekspres do kawy, oczywiście... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Ta kratka waży piwo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ceemte Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2009 (edytowane) Nie no, przecież to grillowa kratka. To nie tak się robi piwa wędzone? Edytowane 12 Sierpnia 2009 przez ceemte Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Nie no, przecież to grillowa kratka. To nie tak się robi piwa wędzone? Jacer sobie żartuje z tematu który napisałeś. Nie czepiamy się bardzo błędów z wyjątkiem tego jednego. Warzenie piwa Zwłaszcza w tytule wątku, który indeksuje wyszukiwarka Tytuł poprawiłem na prawidłowe RZ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2009 zainteresował mnie ten drugi sposób. Będę musiał o czymś takim pomyśleć. Rozumiem, że taki sposób jest sprawdzony i ze wlewałeś w tak oczyszczone butelki piwo?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cieplyl Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Jeśli ktoś posiada ekspres do kawy, oczywiście... Mozna i bez ekspresu wykorzystujac czajnik z wrzaca woda. Zaklada sie jakis wezyk silikonowy na wylot czajnika i powstala para mozna wyparzac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ceemte Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Aaa, o to chodzi Wiem, że przez "RZ" ale w mojej klawiaturze kilka przycisków czasem nie kontaktuje i nie zauważę braku. Co do wyparzarki - to już połowy partii zrobionej z jej udziałem nie ma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hrapek Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Widzę, że kolega stosuje zielone butelki. Trzymaj je w ciemnym miejscu, bo inaczej piwko się zepsuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ceemte Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Lubię zielone butelki, jakoś bardziej "klasycznie" dla mnie wyglądają. A piwko leżakuje w szafie, gdzie nawet w upalne dni trzyma temperaturę idealną do spożycia. Sezamie, otwórz się Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2009 A co to za szafa, w której jest 5°C ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2009 A co to za szafa, w której jest 5°C ? Szafa chłodnicza. I nie mieszajcie tu kolego młodemu (stażem) w głowie, bo odpowiednia temp. do spożycia piwa, to 10-16°C. Zależy od stylu. 5°C to jest zdecydowanie zbyt zimne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Jacer przewidywał, że 5 °C to ma po wyciągnięciu z szafy. Potem potrzeba iść po szklankę, umyć ją jeżeli została od wczoraj. Znaleść otwieracz. I akurat w tym czasie piwo się lekko nagrzeje i jest akurat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mark33 Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Jeśli ktoś posiada ekspres do kawy' date=' oczywiście...[/quote']Mozna i bez ekspresu wykorzystujac czajnik z wrzaca woda. Zaklada sie jakis wezyk silikonowy na wylot czajnika i powstala para mozna wyparzac. Moja wersja bez silikonu powstała w 2005 roku, naszukałem się w archiwach aby zamieścić fotkę. Jak widać na pierwszy rzut oka prowizorka z oprawy żarówki, 10 cm rurki Cu i cyny do polutowania - działa do dziś . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2009 ciekawe rozwiązanie. Ciekawe jakby lejek nałożyć na wylot czajnika ;D Ile musi się dezynfekować w parze taka butelka?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mark33 Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2009 ciekawe rozwiązanie. Ciekawe jakby lejek nałożyć na wylot czajnika ;D Ile musi się dezynfekować w parze taka butelka?? Musi być szczelne aby para buchała do środka butelki, czas wyparzania sztuki do 20 sekund i trzeba ściągać przez rękawicę (akurat tyle czasu zajmuje umycie następnej butelki ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cieplyl Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Moja wersja bez silikonu powstała w 2005 roku, naszukałem się w archiwach aby zamieścić fotkę. Jak widać na pierwszy rzut oka prowizorka z oprawy żarówki, 10 cm rurki Cu i cyny do polutowania - działa do dziś . Takie rozwiazanie jest duzo lepsze . I jeszcze jaka wspaniala podstawka pod butelke . Prowizorka zazwyczaj najdluzej dziala bezawaryjnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mark33 Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2009 (edytowane) Moja wersja bez silikonu powstała w 2005 roku' date=' naszukałem się w archiwach aby zamieścić fotkę. Jak widać na pierwszy rzut oka prowizorka z oprawy żarówki, 10 cm rurki Cu i cyny do polutowania - działa do dziś .[/quote']Takie rozwiazanie jest duzo lepsze . I jeszcze jaka wspaniala podstawka pod butelke . Prowizorka zazwyczaj najdluzej dziala bezawaryjnie Małe sprostowanie , butelka trzyma się tylko na rurce miedzianej, kran się przyplątał jest dobre 20cm dalej. Edytowane 13 Sierpnia 2009 przez mark33 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ceemte Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Po wyjściu z szafy ma poniżej 20 stopni na pewno, może i 16... 5°C nie da się pić bo gardło zamarza przecież Mark33 - niezły patent. Czysto, prosto i skutecznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 25 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2009 Śmieją się przecież, bo to w przecież "Gold Esksperci" to mają prawo HEH Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Opublikowano 7 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2013 Czemu musi byc para, nie mozna wyparzyc wrzatkiem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość franc Opublikowano 8 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2013 A może od razu dodać piro ? To będzie podwójna dezynfekcja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 8 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2013 A może od razu dodać piro ? To będzie podwójna dezynfekcja Ja tak odkażam, tzn. Parą wodną, a do gotującej się wody dodaję OXI Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Opublikowano 8 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2013 BTW skąd bierzecie butelki jak nie pijecie koncerniaków ? Tak poważnie, mam ekspres cisnieniowy Electrolux EEA 250, generalnie wydoli takie urządzenie do dezynfekcji parą tylu butelek?Z drugiej strony jaka jest zaleta pary, ma wyższą temp. niż wrzątek-dlatego parą lepiej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 8 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2013 BTW skąd bierzecie butelki jak nie pijecie koncerniaków ? SCENKA : - słuchaj stary nie masz w domu jakis butelek po piwie co Ci zawadzają ? masz to fajnie ! dam Ci kilka moich piwek na spróbowanie Jam mam mnóstwo butelek po ciechanach fortunach,pintach, po okocimiach i żywcach,leżajskach, superpiwoszach i innych mam - ja od czasu do czasu kupuje jakieś piwo na spróbowanie. Ale w większości to są butelki zdobyczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chomiczon Opublikowano 13 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2013 BTW skąd bierzecie butelki jak nie pijecie koncerniaków ? Scenka II: Miejsce akcji sklep na osiedlu - Chciałbym kupić 40 butelek po piwie 0,5 - 14pln, kaucję za kontenerki też doliczyć? - Oczywiście - No to będzie 30pln Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się