Frisbeer Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Wpadłem ostatnio na pomysł uwarzenia czegoś ze śliwką suszoną. Myślałem, aby dodać ją do wędzonego stouta (powinna wprowadzić ciekawe aromaty) i mam kilka pytań: 1. Czy ktoś z was już robił podobny eksperyment? 2. Na jakim etapie i w jakiej postaci i ilości dodać tej śliwki? Na kilka minut przed końcem chmielenia? Na cichą? Połączyć? Rozdrobnioną czy w całości? Zastanawiam się nad ilością ok. 500-1000 gramów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2014 http://browarpudlas.blogspot.com/2013/09/warka-21-sliwkowa-zadymka-sliwkowe.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klisz Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Ja dałem na 20 litrów paczkę (chyba 200g) śliwek z marketu w zupełnie inny sposób. W litrze wody zagotowałem pożądaną ilość cukru do refermentacji i wspomnianą ilość śliwek. Śliwki odcedziłem a kompocik wymieszałem z piwem i do butelek. Śliwka dała bardzo intensywny aromat. camilos 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2014 A nie zostały jakieś farfocelki z śliwek? Potencjalnie dające gushing? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klisz Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Właśnie przedwczoraj otwierałem butelkę. Minął już prawie rok od butelkowania. Śliwka dalej dominująca. Piwo ładnie ułożone. Przelewałem przez bardzo gęste sito plus worek muślinowy więc chyba nic nie trafiło a przynajmniej nic z butelki nie wychodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Ja dałem na 20 litrów paczkę (chyba 200g) śliwek z marketu w zupełnie inny sposób. W litrze wody zagotowałem pożądaną ilość cukru do refermentacji i wspomnianą ilość śliwek. Śliwki odcedziłem a kompocik wymieszałem z piwem i do butelek. Śliwka dała bardzo intensywny aromat. Ciekawy sposób Mam rozumieć, że miałeś śliwki suszone? Bazą był stout? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Frisbeer Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Ja dałem na 20 litrów paczkę (chyba 200g) śliwek z marketu w zupełnie inny sposób. W litrze wody zagotowałem pożądaną ilość cukru do refermentacji i wspomnianą ilość śliwek. Śliwki odcedziłem a kompocik wymieszałem z piwem i do butelek. Śliwka dała bardzo intensywny aromat. Ze śliwek nie przechodzą żadne cukry fermentowalne? Myślę, żeby 200 gramów dać na chmielenie, a z drugich 200 zrobić podobny kompocik jak ty i dodać na cichą. Przy długim gotowaniu pod przykrywką nie powinien ulecieć aromat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fazzou Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Ja dałem na 20 litrów paczkę (chyba 200g) śliwek z marketu w zupełnie inny sposób. W litrze wody zagotowałem pożądaną ilość cukru do refermentacji i wspomnianą ilość śliwek. Śliwki odcedziłem a kompocik wymieszałem z piwem i do butelek. Śliwka dała bardzo intensywny aromat. Ze śliwek nie przechodzą żadne cukry fermentowalne? Myślę, żeby 200 gramów dać na chmielenie, a z drugich 200 zrobić podobny kompocik jak ty i dodać na cichą. Przy długim gotowaniu pod przykrywką nie powinien ulecieć aromat. No właśnie, logika podpowiada, że w śliwkach, także suszonych znajdują się cukry i to proste. Zawsze można zmierzyć blg kompociku, żadnego cukru niefermentowalnego tam być nie powinno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klisz Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Być może się znajdują, ale ilość cukru do refermentacji była wyliczona nie biorąc ich pod uwagę. Przegazowania nie było. Bazą było piwo bezstylowe, ale bliskie stoutowi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Frisbeer Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2014 (edytowane) Gdyby kogoś interesowało, to spłodziłem coś takiego: Wędzony Stout Śliwkowy Wszelkie uwagi i krytyka mile widziana. Edytowane 28 Sierpnia 2014 przez Frisbeer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bychawa Opublikowano 10 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2016 To ja może odświeże temat. Będę płodził niedługo portera bałtyckiego z suską i dotychczas spłodziłem taką recepturę -> http://brewness.com/pl/recipe/baltyk-ze-sliwka/view Macie może jakieś uwagi do niej albo po prostu coś byście zmienili? Dzięki wielkie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 11 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2016 Ja mam dwie: - naprawdę szkoda Centenniala i Amarillo na goryczkę, lepiej użyć to do jakiego innego piwa na aromat - osobiście zdecydowałbym się albo na torf albo na suskę, można oczywiście łączyć jedno z drugim aczkolwiek osobiście wole to lub to osobno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jamwnukers Opublikowano 27 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2016 Cześć, brewness od dwóch miesięcy. Mam taką uwagę - wielu z nas prowadzi swoją stronę na facebooku, tam dodaje informacje na temat uwarzonych piw, zdjęcia, filmy, itp. Czy może dałoby radę, w podstronie 'moje warki' po naciśnięciu jakiegoś zakończonego piwa, dodać przycisk, po którym storna generowałaby obrazem z informacjami na temat piwa, który możemy sobie wrzucić na fb czy inny podobny portal. Chodzi mi o taką grafikę do wygenerowania: Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się