Skocz do zawartości

Plummy Whisky Stout


Frisbeer

Rekomendowane odpowiedzi

Wpadłem ostatnio na pomysł uwarzenia czegoś ze śliwką suszoną. Myślałem, aby dodać ją do wędzonego stouta (powinna wprowadzić ciekawe aromaty) i mam kilka pytań:

1. Czy ktoś z was już robił podobny eksperyment?

2. Na jakim etapie i w jakiej postaci i ilości dodać tej śliwki? Na kilka minut przed końcem chmielenia? Na cichą? Połączyć? Rozdrobnioną czy w całości? Zastanawiam się nad ilością ok. 500-1000 gramów.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja dałem na 20 litrów paczkę (chyba 200g) śliwek z marketu w zupełnie inny sposób. W litrze wody zagotowałem pożądaną ilość cukru do refermentacji i wspomnianą ilość śliwek. Śliwki odcedziłem a kompocik wymieszałem z piwem i do butelek. Śliwka dała bardzo intensywny aromat.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Właśnie przedwczoraj otwierałem butelkę. Minął już prawie rok od butelkowania. Śliwka dalej dominująca. Piwo ładnie ułożone. Przelewałem przez bardzo gęste sito plus worek muślinowy więc chyba nic nie trafiło a przynajmniej nic z butelki nie wychodzi :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja dałem na 20 litrów paczkę (chyba 200g) śliwek z marketu w zupełnie inny sposób. W litrze wody zagotowałem pożądaną ilość cukru do refermentacji i wspomnianą ilość śliwek. Śliwki odcedziłem a kompocik wymieszałem z piwem i do butelek. Śliwka dała bardzo intensywny aromat.

 

Ciekawy sposób :) Mam rozumieć, że miałeś śliwki suszone? Bazą był stout?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja dałem na 20 litrów paczkę (chyba 200g) śliwek z marketu w zupełnie inny sposób. W litrze wody zagotowałem pożądaną ilość cukru do refermentacji i wspomnianą ilość śliwek. Śliwki odcedziłem a kompocik wymieszałem z piwem i do butelek. Śliwka dała bardzo intensywny aromat.

Ze śliwek nie przechodzą żadne cukry fermentowalne? Myślę, żeby 200 gramów dać na chmielenie, a z drugich 200 zrobić podobny kompocik jak ty i dodać na cichą. Przy długim gotowaniu pod przykrywką nie powinien ulecieć aromat.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja dałem na 20 litrów paczkę (chyba 200g) śliwek z marketu w zupełnie inny sposób. W litrze wody zagotowałem pożądaną ilość cukru do refermentacji i wspomnianą ilość śliwek. Śliwki odcedziłem a kompocik wymieszałem z piwem i do butelek. Śliwka dała bardzo intensywny aromat.

Ze śliwek nie przechodzą żadne cukry fermentowalne? Myślę, żeby 200 gramów dać na chmielenie, a z drugich 200 zrobić podobny kompocik jak ty i dodać na cichą. Przy długim gotowaniu pod przykrywką nie powinien ulecieć aromat.

No właśnie, logika podpowiada, że w śliwkach, także suszonych znajdują się cukry i to proste. Zawsze można zmierzyć blg kompociku, żadnego cukru niefermentowalnego tam być nie powinno.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

To ja może odświeże temat. Będę płodził niedługo portera bałtyckiego z suską i dotychczas spłodziłem taką recepturę -> http://brewness.com/pl/recipe/baltyk-ze-sliwka/view

Macie może jakieś uwagi do niej albo po prostu coś byście zmienili? 

 

Dzięki wielkie!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja mam dwie:

- naprawdę szkoda Centenniala i Amarillo na goryczkę, lepiej użyć to do jakiego innego piwa na aromat

- osobiście zdecydowałbym się albo na torf albo na suskę, można oczywiście łączyć jedno z drugim aczkolwiek osobiście wole to lub to osobno.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Cześć,

brewness od dwóch miesięcy. 

Mam taką uwagę - wielu z nas prowadzi swoją stronę na facebooku, tam dodaje informacje na temat uwarzonych piw, zdjęcia, filmy, itp. 

Czy może dałoby radę, w podstronie 'moje warki' po naciśnięciu jakiegoś zakończonego piwa, dodać przycisk, po którym storna generowałaby obrazem z informacjami na temat piwa, który możemy sobie wrzucić na fb czy inny podobny portal. 

Chodzi mi o taką grafikę do wygenerowania:

13770238_280652428976771_785359771282507

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.