Skocz do zawartości

Browar Domowy DonBeer


Rekomendowane odpowiedzi

Podsumowanie 2015

 

Czas na podsumowanie 2015 roku w browarze. W tym roku udało mi się uwarzyć jedynie 7 warek co daje 147,5l uwarzonego piwa (łącznie uwarzyłem 363,5l).

W tym roku browar wzbogacił się o Refraktometr , 2 kegi Corneliusa, podwójny reduktor, śrutownik biowinu oraz lodówkę turystyczną do ciepłej wody.

 

Pierwszy raz użyłem chmieli amerykańskich Cascade, Citra, Mosaic oraz Centennial.  Chmieliłem również nimi na zimno. Najbardziej zadowolony jestem z Cascade i Mosaic, spisały się rewelacyjnie w chmieleniu na zimno,Centennial przy nich wypadł nieco słabiej ale dał fajną goryczkę.

 

Najlepsze piwo w tym roku to #17 Session Mosaic IPA.

Wskazałem najlepsze piwo to muszę również wskazać najsłabsze, którym okazała się warka #14 Iunga Pale Ale.

 

W planach na ten rok jest Brown Ale, Amber Ale, Rice IPA, Rey IPA, RIS, Witbier, Pszeniczne oraz parę Belgów.

Edytowane przez DonBeer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#20 Oatmeal Stout 13°Blg

30.01.2016

Oatmeal Stout

 

Parametry:

Gęstość początkowa: 13,0°Blg / ??,?°Blg

Goryczka: 30 IBU

Barwa: 54 EBC

Gęstość końcowa: ???°Blg

Alkohol: 5,1% / 5,3%*

Nagazowanie: 2,4 v/v

 

Skład:

Pilzneński Optima - 3,18kg [63%]

Płatki owsiane błyskawiczne - 0,80kg [16%]

Czekoladowy 400 - 0,38kg [7,5%]

Pszeniczny - 0,25kg [5%]

Karmelowy ciemny Optima - 0,20kg [4%]

Jęczmień palony Optima - 0,15kg [3%]

Barwiący 1100 Optima - 0,07kg [1,5%]

 

Challenger 7,1% granulat 2012 30g

First Gold 8,1% granulat 2012 10g

 

US-05 świeża paczka

 

Zacieranie:

Słód wsypany do 15 litrów wody o temp.  74°C, temp. zacieru 65°C.

65°C - 15min

66°C-->65°C - 50min Dolanie 2l wrzątku

74°C - 30min Dolanie 8l wrzątku

 

Chmielenie:

Czas gotowania 70min

FHW - 30g Challenger

FHW - 10g First Gold

 

Po chmieleniu otrzymałem 24 litry brzeczki o gęstości 13,0°BrixWydajność 65%.

 

Fermentacja:

Fermentor A - 18l brzeczki o temp. ok 13°C dodałem świeże US-05.

Fermentor B - 6l brzeczki o temp. ok 13°C dodałem 13 miesięcy po terminie BrewGo-02.

 

Fermentor B - 10g kandyzowanej skórki pomarańczy na 5 dni

 

Rozlew do butelek, 7g/l

Edytowane przez DonBeer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#21 Nut Brown Ale 13,3°Blg

08.02.2016

American Brown Ale

 

Parametry:

Gęstość początkowa: 13,3°Blg

Goryczka: 40 IBU

Barwa: 30 EBC

Gęstość końcowa: 2,9°Blg

Alkohol: 5,4% / 5,6%*

Nagazowanie: 2,4 v/v

 

Skład:

Pilzneński Optima - 3,00kg [65%]

Biscuit - 0,55kg [12%]

Karmelowy jasny 120 Optima - 0,37kg [8%]

Melanoidynowy - 0,23kg [5%]

Czekoladowy 400 - 0,23kg [5%]

Pszeniczny - 0,23kg [5%]

 

Zeus 15,5% granulat 2014 10g

Marynka 10,5% szyszka 2012 20g

Citra 13,5% granulat 2014 18g

Mosaic 12% granulat 2014 15g

Simcoe 11,4% granulat 2014 20g

 

US-05 gęstwa I pokolenie

 

Zacieranie:

Słód wsypany do 16 litrów wody o temp.  75°C, temp. zacieru 68°C.

68°C - 70min

 

Chmielenie:

Czas gotowania 65min

FHW - 20g Marynka

FHW - 10g Zeus

00 - 18g Citra

 

Po chmieleniu otrzymałem 21,5 litrów brzeczki o gęstości 13,3°Blg. Wydajność 65,4%.

 

Fermentacja:

Zadane 110ml gęstwy I pokolenie US - 05

 

09-lut-16 00 00 20

10-lut-16 19 19 20

11-lut-16 20 19 20

12-lut-16 19 18 19

13-lut-16 19 19 20

14-lut-16 19 19 19

15-lut-16 17 18 19

16-lut-16 19 21 20

17-lut-16 19 19 19

18-lut-16 19 20 20

19-lut-16 18 19 19

20-lut-16 19 21 21

21-lut-16 20 xx xx

 

21.02.2016 Przelane na cichą przy 6,6*Brix po korekcie 3,2°Blg

 

21-lut-16  xx 20 20

22-lut-16 19 20 20

23-lut-16 19 20 20

24-lut-16 19 20 20

25-lut-16 19 20 19

26-lut-16 18 19 19

27-lut-16 19 19 19

 

09.03.2016 dodane na zimno 15g Mosaica i 20g Simcoe

 

Rozlew:

14.03.2016 rozlew z dodatkiem syropu cukrowego 129g+500ml wody.

Celowane nagazowanie 2,4v/v. Po refermentacji alkohol wzrośnie o 0,2%.

 

Komentarz

 

21.02.2016 Przelane na cichą, ładny ciemny brąz, aromat kawowy i w smaku również  kawa. Zawiedziony jestem brakiem orzechów. Na zimno pójdzie po 15g Mosaic i Simcoe.

 

14.03.2016 Chmielenie na zimno dało pożądany efekt, zobaczymy czy utrzyma się aromat w butelkach.

Edytowane przez DonBeer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki koledze Hoplite browar wzbogacił się za rozsądne pieniądze w kapslownice stołową Grifo.

19 warek zakapslowałem Gretą i nie mogę narzekać na sprzęt, na te 19 warek ucięła tylko przy ostatnim kapslowaniu jedną szyjkę.

Gdyby nie okazja cenowa zostałbym przy starej Grecie ;)

 

101.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#22 Rice IPA 14,9°Blg

21.02.2016

Specialty IPA

 

Parametry:

Gęstość początkowa: 14,9°Blg

Goryczka: 65 IBU

Barwa: 5 EBC

Gęstość końcowa: 2,6°Blg

Alkohol: 6,4% / 6,5%*

Nagazowanie: 2,4 v/v

*po uwzględnieniu refermentacji

 

Skład:

Pilzneński Optima - 3,75kg [70%]

Ryż biały - 1,40kg [25%]

Pszeniczny Optima - 0,27kg [5%]

Cukier biały - 100g

Zeus 15,5% granulat 2014 20g

Marynka 10,5% szyszka 2012 10g

Simcoe 11,4% granulat 2014 70g

US-05 gęstwa II pokolenie

 

Kleikowanie:

Ryż wcześniej ześrutowany, kleikowany 30 minut w 8l wody.

 

Zacieranie:

Infuzyjne

Słód wsypany do 18 (+ryż) litrów wody o temp.  75°C.

67°C --> 66°C - 85min

 

Chmielenie:

Czas gotowania 85min

FHW - 10g Marynka, 20g Zeus

00 - 30g Simcoe, 100g cukru

 

Po chmieleniu otrzymałem 24,5 litrów brzeczki o gęstości 14,9°Blg. Wydajność 68,8%(liczona oczywiście bez udziału cukru).

 

Fermentacja:

Zadane 130ml gęstwy II pokolenie US - 05

16.03.2016 na zimno poszło 50g Simcoe

 

Rozlew:

21.03.2016 rozlew z dodatkiem syropu cukrowego 140g+500ml wody.

Celowane nagazowanie 2,4v/v. Po refermentacji alkohol wzrośnie o 0,1%.

Odfermentowanie 83%.

Edytowane przez DonBeer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki koledze Hoplite browar wzbogacił się za rozsądne pieniądze w kapslownice stołową Grifo.

19 warek zakapslowałem Gretą i nie mogę narzekać na sprzęt, na te 19 warek ucięła tylko przy ostatnim kapslowaniu jedną szyjkę.

Gdyby nie okazja cenowa zostałbym przy starej Grecie ;)

 

101.jpg

Dopiero teraz docenisz wygodne kapslowanie; -)
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

#19 Carotten Ale 12°Blg / Special Carotten Ale 14°Blg

07.12.2015

Specialty Beer

 

Inspiracja zaczerpnięta z PIWOWARA ;)

 

Parametry:

Gęstość początkowa: 12,0°Blg / 14,0°Blg

Goryczka: 25 IBU

Barwa: ?? EBC

Gęstość końcowa: ???°Blg

Alkohol: 4,9% 6,1% / 5,1% 6,3%*

Nagazowanie: 2,4 v/v

 

Skład:

Marchewka - 2,70  kg [44,3%]

Pale Ale Optima - 2,00 kg [32,8%]

Monachijski Optima - 0,50 kg [8,2%]

Płatki owsiane błyskawiczne - 0,40 kg [6,6%]

Cukier brązowy - 0,37 kg [6,1%]

Cukier biały - 0,13 kg [2,1%]

Lubelski 3,3% szyszka 2013 30g

Citra 13,5% granulat 2014 12g

Kolendra 6g

Skórka z 2 pomarańczy

US-05 Gęstwa II pokolenie po Mosaic APA, Two Hearted Ale

 

Przed zacieraniem przygotowałem marchewkę, obraną starłem na tarce i wymieszałem z cukrem, wrzuciłem na 10min do piekarnika.

 

197.jpg

 

198.jpg

 

Zacieranie:

Infuzyjne

Słód, marchewka wraz z chmielem Lubelskim wsypany do 16 litrów wody o temp.  70°C, temp. zacieru 64°C.

64°C - 10min

Dolanie 2l wrzątku

66°C-->65°C - 80min

 

Filtracja/Wysładzanie:

do filtracji zawróciłem 2,5litra brzeczki

do wysładzania przygotowałem 20 litrów 80°C

wysładzanie ciągłe do otrzymania 10°Blg.

 

Chmielenie:

Czas gotowania 60min

FHW - 12g Citra

 

po 60 minutach zlałem do fermentora 9,5l brzeczki.  Resztę gotowałem jeszcze przez 20min.

 

05min - 3g kolendry, skórki z 2 pomarańczy

00min - 3g kolendry

Zlałem resztę do drugiego fermentora, wyszło 12l

 

Po chmieleniu otrzymałem:

Carotten Ale 9,5 litrów brzeczki o gęstości 12,0°Brix.

Special Carotten Ale 12,0 litrów brzeczki o gęstości 14,0°Brix.

 

Fermentacja:

Do brzeczki o temp. ok 15°C dodałem gęstwę II pokolenie US-05.

Carotten Ale 80ml rzadkiej gęstwy.

Special Carotten Ale 100ml rzadkiej gęstwy

 

 

08.12 00 | 20 | 20

09.12 19 | 19 | 20

10.12 19 | 19 | 20

11.12 19 | 19 | 20

12.12 18 | 20 | 20

13.12 19 | 20 | 20

14.12 18 | 19 | 20

15.12 19 | 19 | 20

16.12 18 | 19 | 20

17.12 18 | 19 | 20

18.12 19 | 20 | 20

19.12 19 | 19 | 20

20.12 19 | 20 | 21

21.12 19 | 20 | 21

22.12 19 | 20 | 21

23.12 18 | 19 | 20

24.12 18 | 19 | 20

do końca fermentacji nie kontrolowałem temperatury

 

Rozlew:

09.01.2016 rozlew z dodatkiem syropu cukrowego 126g+300ml wody, dawkowane po 8ml na 0,5l piwa.

Celowane nagazowanie 2,4v/v. Po refermentacji alkohol wzrośnie o 0,2%.

Odfermentowanie Carotten Ale 78%,  Special Carotten Ale 82%.

 

 

-------------------------------------------------------------------------------------------

 

Uwagi:

Witam jak wrażenia z Carotten Ale??

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

#19 Carotten Ale 12°Blg / Special Carotten Ale 14°Blg

07.12.2015

Specialty Beer

 

Inspiracja zaczerpnięta z PIWOWARA ;)

 

Parametry:

Gęstość początkowa: 12,0°Blg / 14,0°Blg

Goryczka: 25 IBU

Barwa: ?? EBC

Gęstość końcowa: ???°Blg

Alkohol: 4,9% 6,1% / 5,1% 6,3%*

Nagazowanie: 2,4 v/v

 

Skład:

Marchewka - 2,70  kg [44,3%]

Pale Ale Optima - 2,00 kg [32,8%]

Monachijski Optima - 0,50 kg [8,2%]

Płatki owsiane błyskawiczne - 0,40 kg [6,6%]

Cukier brązowy - 0,37 kg [6,1%]

Cukier biały - 0,13 kg [2,1%]

Lubelski 3,3% szyszka 2013 30g

Citra 13,5% granulat 2014 12g

Kolendra 6g

Skórka z 2 pomarańczy

US-05 Gęstwa II pokolenie po Mosaic APA, Two Hearted Ale

 

Przed zacieraniem przygotowałem marchewkę, obraną starłem na tarce i wymieszałem z cukrem, wrzuciłem na 10min do piekarnika.

 

197.jpg

 

198.jpg

 

Zacieranie:

Infuzyjne

Słód, marchewka wraz z chmielem Lubelskim wsypany do 16 litrów wody o temp.  70°C, temp. zacieru 64°C.

64°C - 10min

Dolanie 2l wrzątku

66°C-->65°C - 80min

 

Filtracja/Wysładzanie:

do filtracji zawróciłem 2,5litra brzeczki

do wysładzania przygotowałem 20 litrów 80°C

wysładzanie ciągłe do otrzymania 10°Blg.

 

Chmielenie:

Czas gotowania 60min

FHW - 12g Citra

 

po 60 minutach zlałem do fermentora 9,5l brzeczki.  Resztę gotowałem jeszcze przez 20min.

 

05min - 3g kolendry, skórki z 2 pomarańczy

00min - 3g kolendry

Zlałem resztę do drugiego fermentora, wyszło 12l

 

Po chmieleniu otrzymałem:

Carotten Ale 9,5 litrów brzeczki o gęstości 12,0°Brix.

Special Carotten Ale 12,0 litrów brzeczki o gęstości 14,0°Brix.

 

Fermentacja:

Do brzeczki o temp. ok 15°C dodałem gęstwę II pokolenie US-05.

Carotten Ale 80ml rzadkiej gęstwy.

Special Carotten Ale 100ml rzadkiej gęstwy

 

 

08.12 00 | 20 | 20

09.12 19 | 19 | 20

10.12 19 | 19 | 20

11.12 19 | 19 | 20

12.12 18 | 20 | 20

13.12 19 | 20 | 20

14.12 18 | 19 | 20

15.12 19 | 19 | 20

16.12 18 | 19 | 20

17.12 18 | 19 | 20

18.12 19 | 20 | 20

19.12 19 | 19 | 20

20.12 19 | 20 | 21

21.12 19 | 20 | 21

22.12 19 | 20 | 21

23.12 18 | 19 | 20

24.12 18 | 19 | 20

do końca fermentacji nie kontrolowałem temperatury

 

Rozlew:

09.01.2016 rozlew z dodatkiem syropu cukrowego 126g+300ml wody, dawkowane po 8ml na 0,5l piwa.

Celowane nagazowanie 2,4v/v. Po refermentacji alkohol wzrośnie o 0,2%.

Odfermentowanie Carotten Ale 78%,  Special Carotten Ale 82%.

 

 

-------------------------------------------------------------------------------------------

 

Uwagi:

Witam jak wrażenia z Carotten Ale??

 

 

Piwo zaliczam do udanych, zostało mi parę butelek Carotten Ale i to tylko z tego powodu, że  smaczniejsze było Special Carotten Ale.

CA goryczka niska, wysycenie średnie, w aromacie pusto zero marchewki - na pewno nie powtórzę.

SCA goryczka niska, wysycenie średnie, w aromacie skórka pomarańczy i gdzieś w tle kolendra, dopiero po łyku piwa czuć kolendrę wyraźniej.

 

Następne podejście do Special Carotten Ale na pewno będzie tylko rozważam dodanie soku z marchewki w trakcie gotowania oraz pod koniec burzliwej. Z dodatków zostawiam skórke  pomarańczy, kolendrę będę dawał w większej porcji minimum 15g na 20l.

 

Na pewno do piwa wrócę ale już z dod

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 tygodni później...

Wreszcie doszła przesyła od chinczyków.

 

Zamówiłem razem z buforami4,00pH oraz 6,88pH.

Bufory wymieszałem w 250ml wody  o temperaturze 18°C.

Pierwszą kalibracje przeprowadziłem dla roztworu 6,88pH, miernik wskazał 7,2pH, skalibrowałem do 6,9pH.

Następnie miernik włożyłem do roztworu 4,00pH i wskazał 4,4pH. Skalibrowałem go do 4,0pH.

Powtórzyłem próbę w próbce 6,88pH,wskazanie było  6,5pH. Pomierzyłam próbki czy aby na pewno miałem w próbkach po 250ml roztworu, okazało sie ze wszystko było ok. Czy ktoś miał podobny problem?

 

273.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wreszcie doszła przesyła od chinczyków.

 

Zamówiłem razem z buforami4,00pH oraz 6,88pH.

Bufory wymieszałem w 250ml wody  o temperaturze 18°C.

Pierwszą kalibracje przeprowadziłem dla roztworu 6,88pH, miernik wskazał 7,2pH, skalibrowałem do 6,9pH.

Następnie miernik włożyłem do roztworu 4,00pH i wskazał 4,4pH. Skalibrowałem go do 4,0pH.

Powtórzyłem próbę w próbce 6,88pH,wskazanie było  6,5pH. Pomierzyłam próbki czy aby na pewno miałem w próbkach po 250ml roztworu, okazało sie ze wszystko było ok. Czy ktoś miał podobny problem?

 

273.jpg

 

Ile zapłaciłeś? Koniecznie napisz jaki będzie finał działania sprzętu :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Ile zapłaciłeś? Koniecznie napisz jaki będzie finał działania sprzętu :)

 

 

Mniej niż 24zł z przesyłką, w weekend będę testował podczas warzenia więc opisze ;)

Edytowane przez DonBeer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chyba już wiem o co chodzi. Nie masz tam ATC.

 

Więcej na ten temat:

http://www.piwo.org/topic/18226-gie%C5%82da-elektroniczny-miernik-kwa%C5%9Bno%C5%9Bci-0-14ph-ph-metr/

 

Łyżwa skrót ATC to automatyczna kompensacja temperatury w zakresie 0 - 50°C.

Plus jest taki ze nie trzeba chłodzić roztworu/brzeczki, ja wykonywałem pomiar obu roztworów które miały po 18°C więc brak ATC wykluczam, ze ma to wpływ na bład pomiaru podczaas kalibracji

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#23 Witbier 12,1°Blg

23.04.2016

Witbier

 

Parametry:

Gęstość początkowa: 12,1°Blg

Goryczka: 20 IBU

Barwa: ?? EBC

Gęstość końcowa: ?,?°Blg

Alkohol: ?,?% / ?,?%*

Nagazowanie: 2,7 v/v

*po uwzględnieniu refermentacji

 

Pierwszy raz tak się namęczyłem podczas filtracji, płatki po kleikowaniu stały się strasznie gęste, prawie jak kisiel, podczas filtracji musiałem 2 razy wzruszyć młóto. Pierwszy raz użyłem siatki podczas gotowania co wpłynęło na wydajność, praktycznie zero strat.

 

Skład:

Pilzneński Optima - 2,10kg [49%]

Płatki pszenne - 1,00kg [24%]

Płatki żytnie - 0,40kg [9,5%]

Płatki owsiane - 0,40kg [9,5%]

Słód pszeniczny - 0,230kg [5,5%]

Słód Biscuit - 0,10 kg [2%]

Lubelski 3,3% szyszka 2013 18g

Marynka 10,5% szyszka 2012 20g

680g kiwi

14g kolendry

4 pomarańcze, 3 cytryny,1 grejpfrut

80g kandyzowanej skórki pomarańczy

3g rumianku

Gozdawa CBW

 

Kleikowanie:

Płatki kleikowane w 7,5l wody,

72°C - 10min

100°C - 20min

 

Zacieranie:

Infuzyjne

Słód wsypany do 15 (+płatki) litrów wody o temp.  75°C.

67°C --> 64°C - 80min

dolanie 8l wrzątku 73°C - 30min

 

Chmielenie:

Czas gotowania 115min

FHW - 20g Marynka, 18g Lubelski

07 min - skórka z 2 pomarańczy, 1,5 cytryny, 0,5 grejpfruta, 7g kolendry, 3g rumianku, 80g kandyzowanej skórki pomarańczy

00 min - skórka z 2 pomarańczy, 1,5 cytryny, 0,5 grejpfruta, 7g kolendry, sok z wszystkich cytrusów

 

Po chmieleniu otrzymałem 24,0 litrów brzeczki o gęstości 12,1°Blg. Wydajność 71,5%(68,5% nie licząc soku z cytrusów).

 

Fermentacja:

Dodałem uwodnione suchary Gozdawa Classic Belgian Witbier do brzeczki o temp 18°C

 

Burzliwa 14 dni

Temperatura za dnia 20 - 21°C

Temperatura w nocy 15 - 16°C

 

Cicha 6*Brix - przelałem 15l na cichą fermentor A, około  9 litrów zostawiłem w Fermentorze A z drożdżami

 

Do fermentora A wrzuciłem 680g purre z kiwi, które z dodatkiem 200ml wody gotowałem przez 3 minuty (niestety po gotowaniu było czuć nuty kompotowe).

 

Rozlew:

17.05.2016 Zabutelkowane wszystko.

Fermentor A 64g cukru z 500ml wody, 6*Brix, wyraźnie czuć kiwi, w smaku pozostaje kwaskowatość od owoców.

Fermentor B 111g cukry z 500ml wody, 6*Brix, w zapachu dojrzale pomarańcze, w smaku cytrusowe

 

136.jpg

 

Uwagi:

Edytowane przez DonBeer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Maceruje płatki dębowe średnio opiekane w Jacku Danielsie, pójdzie za jakiś czas do imperialnego stouta ;)

Musze jeszcze trochę dolać bo płatki wszystko wypiły.

 

137.jpg

Edytowane przez DonBeer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

#24 Golden Ale 11,8°Blg

12.07.2016

 

Parametry:

Gęstość początkowa: 11,8°Blg

Goryczka: 35 IBU

Barwa: ?? EBC

Gęstość końcowa: 3,4°Blg

Alkohol: 4,4% / 4,5%*

Nagazowanie: 1,8 v/v

*po uwzględnieniu refermentacji

 

Skład:

Ekstrakt słodowy jasny -  1,7kg

Citra 13,5% granulat 2014 30g

Kazbek 4,5% granulat 2014 30g

Gozdawa PAY7

 

Chmielenie:

Czas gotowania 20min (ekstrakt + 5l wody)

FHW - 20g Citra

05 min - 30g Kazbek, 10g Citra

Po chmieleniu otrzymałem 5,5 litrów brzeczki, dolałem 5l wody i finalnie mam 10,5 litrów o gęstości 11,8°Blg.

 

Fermentacja:

Dodałem uwodnione suchary Gozdawa Pure  Ale Yeast do brzeczki o temp 18°C

12.07.2016 - 06.08.2016 16°C - 21°C

 

Rozlew:

06.08.2016 z dodatkiem 40g cukru.

Edytowane przez DonBeer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#25 American Bitter 10,6°Blg

25.07.2016

 

Miał być Standard Bitter, ale brak doświadczenia w przypadku partial mash zrobił z niego Premium Bittera ;)

 

Parametry:

Gęstość początkowa: 10,6°Blg

Goryczka: 30 IBU

Barwa: ?? EBC

Gęstość końcowa: ?,?°Blg

Alkohol: 3,8% / 3,9%*

Nagazowanie: 1,8 v/v

*po uwzględnieniu refermentacji

 

Skład:

Ekstrakt słodowy jasny -1,7kg

Słód monachijski I Optima - 0,40kg

Słód Biscuit - 0,07kg

Słód karmelowy ciemny 600 - 0,05kg

Słód barwiący Optima - 0,01kg

Citra 13,5% granulat 2014 15g

Chinook 11,6% granulat 2014 15g

Gozdawa PAY7

 

Zacieranie:

Słody wsypane do 3,5l wody - zacieranie w worku nylonowym.

72°C --> 55°C - 70min

 

Worek z słodem wyciągnąłem i wrzuciłem do cedzaka w garnku, wysładzanie 2l litrami wrzątku.

 

Chmielenie:

Czas gotowania 30min

FHW - 15g Chinook

05 min - 15g Citra

Po chmieleniu otrzymałem 6,0 litrów brzeczki, dolałem 7l wody i otrzymałem 13,0 litrów o gęstości 11,8°Blg.

Dolałem jeszcze 1,5l wody i finalnie mam 14,5 litrów o gęstości 10,6°Blg.

 

Fermentacja:

Dodałem uwodnione suchary Gozdawa PureAle Yeast do brzeczki o temp 25°C

Po 7h fermentacja w pełni ;)

3 tygodnie burzliwej i cichej jednym wiadrze.

 

Rozlew:

16.08.2016 rozlew z dodatkiem 55g cukru

Edytowane przez DonBeer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Śruba na imbus też robi robotę ;-)

 

Czytałem o tym rozwiązaniu, ale nie chciało mi się specjalnie jechać do sklepu po 1 śrubę więc dobrałem od kolegów z warsztatu śrubę  ;)

Używasz śrutownika z biowinu?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#26 Belgian Blond 15,1°Blg

30.08.2016

 

Kolejne warzenie z ekstraktu + partial mash ;)

 

Parametry:

Gęstość początkowa: 15,1°Blg

Goryczka: 25 IBU

Barwa: ?? EBC

Gęstość końcowa: 2,9°Blg

Alkohol: 6,3% / 6,4%*

Nagazowanie: 2,2 v/v

*po uwzględnieniu refermentacji

 

Skład:

Ekstrakt słodowy jasny -1,7kg

Słód pilzneński Optima - 0,30kg

Słód Biscuit - 0,09kg

Słód melanoidynowy - 0,06kg

Marynka 9,5% granulat 2015 10g

Lubelski 3,6% granulat 2015 20g

Glukoza - 300g

Cukier biały - 350g

Gozdawa BFSAY

 

Zacieranie:

Słody wsypane do wody - zacieranie w worku nylonowym.

67°C --> 65°C - 70min

 

Worek z słodem wyciągnąłem i wrzuciłem do cedzaka w garnku;.

 

Chmielenie:

Czas gotowania 60min

FHW - 10g Marynka

10 min - 20g Lubelski

10 min - 300g glukozy + 350g cukru

 

Po chmieleniu otrzymałem 13,0 litrów brzeczki o gęstości 15,1°Blg.

 

Fermentacja:

Rozsypałem suchary Gozdawa Belgian Fruit & Spicy Ale Yeast do brzeczki o temp 25°C

Po 8 - 9h brak oznak fermentacji.

Po 22h pojawił się mały kożuch piany.

 

3 dni w 18-19°C

3 dni w 20-21°C

2 dni w 21-22°C

1 dni w 23-24°C

2 dni w 24-26°C

 

10.09.2016 przelane na cichą przy 6,8°Brix  po korekcie 2,9°Blg. 

 

Rozlew:

17.10.2016 zabutelkowana z dodatkiem 60g cukru, celowane nagazowanie 2,2v/v.  Blg bez zmian.

 

 

Uwagi:

  • pierwszy raz użyłem do chłodzenia wymiennika ciepła,  sprawdził się. Przez nieuwagę wężyk w garze zassał powietrze i brzeczka przestała lecieć, musiałem ponownie zaciągać ustami żeby brzeczka przepłynęła przez wymiennik (mam nadzieje ze nic nie  wyjdzie).
Edytowane przez DonBeer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.