DonBeer Opublikowano 12 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2016 (edytowane) Podsumowanie 2015 Czas na podsumowanie 2015 roku w browarze. W tym roku udało mi się uwarzyć jedynie 7 warek co daje 147,5l uwarzonego piwa (łącznie uwarzyłem 363,5l). W tym roku browar wzbogacił się o Refraktometr , 2 kegi Corneliusa, podwójny reduktor, śrutownik biowinu oraz lodówkę turystyczną do ciepłej wody. Pierwszy raz użyłem chmieli amerykańskich Cascade, Citra, Mosaic oraz Centennial. Chmieliłem również nimi na zimno. Najbardziej zadowolony jestem z Cascade i Mosaic, spisały się rewelacyjnie w chmieleniu na zimno,Centennial przy nich wypadł nieco słabiej ale dał fajną goryczkę. Najlepsze piwo w tym roku to #17 Session Mosaic IPA. Wskazałem najlepsze piwo to muszę również wskazać najsłabsze, którym okazała się warka #14 Iunga Pale Ale. W planach na ten rok jest Brown Ale, Amber Ale, Rice IPA, Rey IPA, RIS, Witbier, Pszeniczne oraz parę Belgów. Edytowane 12 Stycznia 2016 przez DonBeer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 1 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2016 (edytowane) #20 Oatmeal Stout 13°Blg 30.01.2016 Oatmeal Stout Parametry: Gęstość początkowa: 13,0°Blg / ??,?°Blg Goryczka: 30 IBU Barwa: 54 EBC Gęstość końcowa: ???°Blg Alkohol: 5,1% / 5,3%* Nagazowanie: 2,4 v/v Skład: Pilzneński Optima - 3,18kg [63%] Płatki owsiane błyskawiczne - 0,80kg [16%] Czekoladowy 400 - 0,38kg [7,5%] Pszeniczny - 0,25kg [5%] Karmelowy ciemny Optima - 0,20kg [4%] Jęczmień palony Optima - 0,15kg [3%] Barwiący 1100 Optima - 0,07kg [1,5%] Challenger 7,1% granulat 2012 30g First Gold 8,1% granulat 2012 10g US-05 świeża paczka Zacieranie: Słód wsypany do 15 litrów wody o temp. 74°C, temp. zacieru 65°C. 65°C - 15min 66°C-->65°C - 50min Dolanie 2l wrzątku 74°C - 30min Dolanie 8l wrzątku Chmielenie: Czas gotowania 70min FHW - 30g Challenger FHW - 10g First Gold Po chmieleniu otrzymałem 24 litry brzeczki o gęstości 13,0°Brix. Wydajność 65%. Fermentacja: Fermentor A - 18l brzeczki o temp. ok 13°C dodałem świeże US-05. Fermentor B - 6l brzeczki o temp. ok 13°C dodałem 13 miesięcy po terminie BrewGo-02. Fermentor B - 10g kandyzowanej skórki pomarańczy na 5 dni Rozlew do butelek, 7g/l Edytowane 17 Marca 2016 przez DonBeer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 8 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2016 (edytowane) #21 Nut Brown Ale 13,3°Blg 08.02.2016 American Brown Ale Parametry: Gęstość początkowa: 13,3°Blg Goryczka: 40 IBU Barwa: 30 EBC Gęstość końcowa: 2,9°Blg Alkohol: 5,4% / 5,6%* Nagazowanie: 2,4 v/v Skład: Pilzneński Optima - 3,00kg [65%] Biscuit - 0,55kg [12%] Karmelowy jasny 120 Optima - 0,37kg [8%] Melanoidynowy - 0,23kg [5%] Czekoladowy 400 - 0,23kg [5%] Pszeniczny - 0,23kg [5%] Zeus 15,5% granulat 2014 10g Marynka 10,5% szyszka 2012 20g Citra 13,5% granulat 2014 18g Mosaic 12% granulat 2014 15g Simcoe 11,4% granulat 2014 20g US-05 gęstwa I pokolenie Zacieranie: Słód wsypany do 16 litrów wody o temp. 75°C, temp. zacieru 68°C. 68°C - 70min Chmielenie: Czas gotowania 65min FHW - 20g Marynka FHW - 10g Zeus 00 - 18g Citra Po chmieleniu otrzymałem 21,5 litrów brzeczki o gęstości 13,3°Blg. Wydajność 65,4%. Fermentacja: Zadane 110ml gęstwy I pokolenie US - 05 09-lut-16 00 00 20 10-lut-16 19 19 20 11-lut-16 20 19 20 12-lut-16 19 18 19 13-lut-16 19 19 20 14-lut-16 19 19 19 15-lut-16 17 18 19 16-lut-16 19 21 20 17-lut-16 19 19 19 18-lut-16 19 20 20 19-lut-16 18 19 19 20-lut-16 19 21 21 21-lut-16 20 xx xx 21.02.2016 Przelane na cichą przy 6,6*Brix po korekcie 3,2°Blg 21-lut-16 xx 20 20 22-lut-16 19 20 20 23-lut-16 19 20 20 24-lut-16 19 20 20 25-lut-16 19 20 19 26-lut-16 18 19 19 27-lut-16 19 19 19 09.03.2016 dodane na zimno 15g Mosaica i 20g Simcoe Rozlew: 14.03.2016 rozlew z dodatkiem syropu cukrowego 129g+500ml wody. Celowane nagazowanie 2,4v/v. Po refermentacji alkohol wzrośnie o 0,2%. Komentarz 21.02.2016 Przelane na cichą, ładny ciemny brąz, aromat kawowy i w smaku również kawa. Zawiedziony jestem brakiem orzechów. Na zimno pójdzie po 15g Mosaic i Simcoe. 14.03.2016 Chmielenie na zimno dało pożądany efekt, zobaczymy czy utrzyma się aromat w butelkach. Edytowane 17 Marca 2016 przez DonBeer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 13 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2016 Dzięki koledze Hoplite browar wzbogacił się za rozsądne pieniądze w kapslownice stołową Grifo. 19 warek zakapslowałem Gretą i nie mogę narzekać na sprzęt, na te 19 warek ucięła tylko przy ostatnim kapslowaniu jedną szyjkę. Gdyby nie okazja cenowa zostałbym przy starej Grecie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 21 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2016 (edytowane) #22 Rice IPA 14,9°Blg 21.02.2016 Specialty IPA Parametry: Gęstość początkowa: 14,9°Blg Goryczka: 65 IBU Barwa: 5 EBC Gęstość końcowa: 2,6°Blg Alkohol: 6,4% / 6,5%* Nagazowanie: 2,4 v/v *po uwzględnieniu refermentacji Skład: Pilzneński Optima - 3,75kg [70%] Ryż biały - 1,40kg [25%] Pszeniczny Optima - 0,27kg [5%] Cukier biały - 100g Zeus 15,5% granulat 2014 20g Marynka 10,5% szyszka 2012 10g Simcoe 11,4% granulat 2014 70g US-05 gęstwa II pokolenie Kleikowanie: Ryż wcześniej ześrutowany, kleikowany 30 minut w 8l wody. Zacieranie: Infuzyjne Słód wsypany do 18 (+ryż) litrów wody o temp. 75°C. 67°C --> 66°C - 85min Chmielenie: Czas gotowania 85min FHW - 10g Marynka, 20g Zeus 00 - 30g Simcoe, 100g cukru Po chmieleniu otrzymałem 24,5 litrów brzeczki o gęstości 14,9°Blg. Wydajność 68,8%(liczona oczywiście bez udziału cukru). Fermentacja: Zadane 130ml gęstwy II pokolenie US - 05 16.03.2016 na zimno poszło 50g Simcoe Rozlew: 21.03.2016 rozlew z dodatkiem syropu cukrowego 140g+500ml wody. Celowane nagazowanie 2,4v/v. Po refermentacji alkohol wzrośnie o 0,1%. Odfermentowanie 83%. Edytowane 21 Marca 2016 przez DonBeer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nomad Opublikowano 21 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2016 Dzięki koledze Hoplite browar wzbogacił się za rozsądne pieniądze w kapslownice stołową Grifo. 19 warek zakapslowałem Gretą i nie mogę narzekać na sprzęt, na te 19 warek ucięła tylko przy ostatnim kapslowaniu jedną szyjkę. Gdyby nie okazja cenowa zostałbym przy starej Grecie Dopiero teraz docenisz wygodne kapslowanie; -) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtek1984-19 Opublikowano 17 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2016 #19 Carotten Ale 12°Blg / Special Carotten Ale 14°Blg 07.12.2015 Specialty Beer Inspiracja zaczerpnięta z PIWOWARA Parametry: Gęstość początkowa: 12,0°Blg / 14,0°Blg Goryczka: 25 IBU Barwa: ?? EBC Gęstość końcowa: ???°Blg Alkohol: 4,9% 6,1% / 5,1% 6,3%* Nagazowanie: 2,4 v/v Skład: Marchewka - 2,70 kg [44,3%] Pale Ale Optima - 2,00 kg [32,8%] Monachijski Optima - 0,50 kg [8,2%] Płatki owsiane błyskawiczne - 0,40 kg [6,6%] Cukier brązowy - 0,37 kg [6,1%] Cukier biały - 0,13 kg [2,1%] Lubelski 3,3% szyszka 2013 30g Citra 13,5% granulat 2014 12g Kolendra 6g Skórka z 2 pomarańczy US-05 Gęstwa II pokolenie po Mosaic APA, Two Hearted Ale Przed zacieraniem przygotowałem marchewkę, obraną starłem na tarce i wymieszałem z cukrem, wrzuciłem na 10min do piekarnika. Zacieranie: Infuzyjne Słód, marchewka wraz z chmielem Lubelskim wsypany do 16 litrów wody o temp. 70°C, temp. zacieru 64°C. 64°C - 10min Dolanie 2l wrzątku 66°C-->65°C - 80min Filtracja/Wysładzanie: do filtracji zawróciłem 2,5litra brzeczki do wysładzania przygotowałem 20 litrów 80°C wysładzanie ciągłe do otrzymania 10°Blg. Chmielenie: Czas gotowania 60min FHW - 12g Citra po 60 minutach zlałem do fermentora 9,5l brzeczki. Resztę gotowałem jeszcze przez 20min. 05min - 3g kolendry, skórki z 2 pomarańczy 00min - 3g kolendry Zlałem resztę do drugiego fermentora, wyszło 12l Po chmieleniu otrzymałem: Carotten Ale 9,5 litrów brzeczki o gęstości 12,0°Brix. Special Carotten Ale 12,0 litrów brzeczki o gęstości 14,0°Brix. Fermentacja: Do brzeczki o temp. ok 15°C dodałem gęstwę II pokolenie US-05. Carotten Ale 80ml rzadkiej gęstwy. Special Carotten Ale 100ml rzadkiej gęstwy 08.12 00 | 20 | 20 09.12 19 | 19 | 20 10.12 19 | 19 | 20 11.12 19 | 19 | 20 12.12 18 | 20 | 20 13.12 19 | 20 | 20 14.12 18 | 19 | 20 15.12 19 | 19 | 20 16.12 18 | 19 | 20 17.12 18 | 19 | 20 18.12 19 | 20 | 20 19.12 19 | 19 | 20 20.12 19 | 20 | 21 21.12 19 | 20 | 21 22.12 19 | 20 | 21 23.12 18 | 19 | 20 24.12 18 | 19 | 20 do końca fermentacji nie kontrolowałem temperatury Rozlew: 09.01.2016 rozlew z dodatkiem syropu cukrowego 126g+300ml wody, dawkowane po 8ml na 0,5l piwa. Celowane nagazowanie 2,4v/v. Po refermentacji alkohol wzrośnie o 0,2%. Odfermentowanie Carotten Ale 78%, Special Carotten Ale 82%. ------------------------------------------------------------------------------------------- Uwagi: Witam jak wrażenia z Carotten Ale?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 17 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2016 #19 Carotten Ale 12°Blg / Special Carotten Ale 14°Blg 07.12.2015 Specialty Beer Inspiracja zaczerpnięta z PIWOWARA Parametry: Gęstość początkowa: 12,0°Blg / 14,0°Blg Goryczka: 25 IBU Barwa: ?? EBC Gęstość końcowa: ???°Blg Alkohol: 4,9% 6,1% / 5,1% 6,3%* Nagazowanie: 2,4 v/v Skład: Marchewka - 2,70 kg [44,3%] Pale Ale Optima - 2,00 kg [32,8%] Monachijski Optima - 0,50 kg [8,2%] Płatki owsiane błyskawiczne - 0,40 kg [6,6%] Cukier brązowy - 0,37 kg [6,1%] Cukier biały - 0,13 kg [2,1%] Lubelski 3,3% szyszka 2013 30g Citra 13,5% granulat 2014 12g Kolendra 6g Skórka z 2 pomarańczy US-05 Gęstwa II pokolenie po Mosaic APA, Two Hearted Ale Przed zacieraniem przygotowałem marchewkę, obraną starłem na tarce i wymieszałem z cukrem, wrzuciłem na 10min do piekarnika. Zacieranie: Infuzyjne Słód, marchewka wraz z chmielem Lubelskim wsypany do 16 litrów wody o temp. 70°C, temp. zacieru 64°C. 64°C - 10min Dolanie 2l wrzątku 66°C-->65°C - 80min Filtracja/Wysładzanie: do filtracji zawróciłem 2,5litra brzeczki do wysładzania przygotowałem 20 litrów 80°C wysładzanie ciągłe do otrzymania 10°Blg. Chmielenie: Czas gotowania 60min FHW - 12g Citra po 60 minutach zlałem do fermentora 9,5l brzeczki. Resztę gotowałem jeszcze przez 20min. 05min - 3g kolendry, skórki z 2 pomarańczy 00min - 3g kolendry Zlałem resztę do drugiego fermentora, wyszło 12l Po chmieleniu otrzymałem: Carotten Ale 9,5 litrów brzeczki o gęstości 12,0°Brix. Special Carotten Ale 12,0 litrów brzeczki o gęstości 14,0°Brix. Fermentacja: Do brzeczki o temp. ok 15°C dodałem gęstwę II pokolenie US-05. Carotten Ale 80ml rzadkiej gęstwy. Special Carotten Ale 100ml rzadkiej gęstwy 08.12 00 | 20 | 20 09.12 19 | 19 | 20 10.12 19 | 19 | 20 11.12 19 | 19 | 20 12.12 18 | 20 | 20 13.12 19 | 20 | 20 14.12 18 | 19 | 20 15.12 19 | 19 | 20 16.12 18 | 19 | 20 17.12 18 | 19 | 20 18.12 19 | 20 | 20 19.12 19 | 19 | 20 20.12 19 | 20 | 21 21.12 19 | 20 | 21 22.12 19 | 20 | 21 23.12 18 | 19 | 20 24.12 18 | 19 | 20 do końca fermentacji nie kontrolowałem temperatury Rozlew: 09.01.2016 rozlew z dodatkiem syropu cukrowego 126g+300ml wody, dawkowane po 8ml na 0,5l piwa. Celowane nagazowanie 2,4v/v. Po refermentacji alkohol wzrośnie o 0,2%. Odfermentowanie Carotten Ale 78%, Special Carotten Ale 82%. ------------------------------------------------------------------------------------------- Uwagi: Witam jak wrażenia z Carotten Ale?? Piwo zaliczam do udanych, zostało mi parę butelek Carotten Ale i to tylko z tego powodu, że smaczniejsze było Special Carotten Ale. CA goryczka niska, wysycenie średnie, w aromacie pusto zero marchewki - na pewno nie powtórzę. SCA goryczka niska, wysycenie średnie, w aromacie skórka pomarańczy i gdzieś w tle kolendra, dopiero po łyku piwa czuć kolendrę wyraźniej. Następne podejście do Special Carotten Ale na pewno będzie tylko rozważam dodanie soku z marchewki w trakcie gotowania oraz pod koniec burzliwej. Z dodatków zostawiam skórke pomarańczy, kolendrę będę dawał w większej porcji minimum 15g na 20l. Na pewno do piwa wrócę ale już z dod Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 21 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2016 Pierwszy element do kadzi zacierno - filtracyjnej Bazooka screen z aliexpress Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 19 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2016 Wreszcie doszła przesyła od chinczyków. Zamówiłem razem z buforami4,00pH oraz 6,88pH. Bufory wymieszałem w 250ml wody o temperaturze 18°C. Pierwszą kalibracje przeprowadziłem dla roztworu 6,88pH, miernik wskazał 7,2pH, skalibrowałem do 6,9pH. Następnie miernik włożyłem do roztworu 4,00pH i wskazał 4,4pH. Skalibrowałem go do 4,0pH. Powtórzyłem próbę w próbce 6,88pH,wskazanie było 6,5pH. Pomierzyłam próbki czy aby na pewno miałem w próbkach po 250ml roztworu, okazało sie ze wszystko było ok. Czy ktoś miał podobny problem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 19 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2016 Wreszcie doszła przesyła od chinczyków. Zamówiłem razem z buforami4,00pH oraz 6,88pH. Bufory wymieszałem w 250ml wody o temperaturze 18°C. Pierwszą kalibracje przeprowadziłem dla roztworu 6,88pH, miernik wskazał 7,2pH, skalibrowałem do 6,9pH. Następnie miernik włożyłem do roztworu 4,00pH i wskazał 4,4pH. Skalibrowałem go do 4,0pH. Powtórzyłem próbę w próbce 6,88pH,wskazanie było 6,5pH. Pomierzyłam próbki czy aby na pewno miałem w próbkach po 250ml roztworu, okazało sie ze wszystko było ok. Czy ktoś miał podobny problem? Ile zapłaciłeś? Koniecznie napisz jaki będzie finał działania sprzętu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 19 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2016 (edytowane) Ile zapłaciłeś? Koniecznie napisz jaki będzie finał działania sprzętu Mniej niż 24zł z przesyłką, w weekend będę testował podczas warzenia więc opisze Edytowane 20 Kwietnia 2016 przez DonBeer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-julian- Opublikowano 20 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2016 Mi przyszedł tydzień temu, cały czas pokazuje 4 w obu buforach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 21 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2016 Chyba już wiem o co chodzi. Nie masz tam ATC. Więcej na ten temat: http://www.piwo.org/topic/18226-gie%C5%82da-elektroniczny-miernik-kwa%C5%9Bno%C5%9Bci-0-14ph-ph-metr/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 21 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2016 Chyba już wiem o co chodzi. Nie masz tam ATC. Więcej na ten temat: http://www.piwo.org/topic/18226-gie%C5%82da-elektroniczny-miernik-kwa%C5%9Bno%C5%9Bci-0-14ph-ph-metr/ Łyżwa skrót ATC to automatyczna kompensacja temperatury w zakresie 0 - 50°C. Plus jest taki ze nie trzeba chłodzić roztworu/brzeczki, ja wykonywałem pomiar obu roztworów które miały po 18°C więc brak ATC wykluczam, ze ma to wpływ na bład pomiaru podczaas kalibracji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 23 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2016 (edytowane) #23 Witbier 12,1°Blg 23.04.2016 Witbier Parametry: Gęstość początkowa: 12,1°Blg Goryczka: 20 IBU Barwa: ?? EBC Gęstość końcowa: ?,?°Blg Alkohol: ?,?% / ?,?%* Nagazowanie: 2,7 v/v *po uwzględnieniu refermentacji Pierwszy raz tak się namęczyłem podczas filtracji, płatki po kleikowaniu stały się strasznie gęste, prawie jak kisiel, podczas filtracji musiałem 2 razy wzruszyć młóto. Pierwszy raz użyłem siatki podczas gotowania co wpłynęło na wydajność, praktycznie zero strat. Skład: Pilzneński Optima - 2,10kg [49%] Płatki pszenne - 1,00kg [24%] Płatki żytnie - 0,40kg [9,5%] Płatki owsiane - 0,40kg [9,5%] Słód pszeniczny - 0,230kg [5,5%] Słód Biscuit - 0,10 kg [2%] Lubelski 3,3% szyszka 2013 18g Marynka 10,5% szyszka 2012 20g 680g kiwi 14g kolendry 4 pomarańcze, 3 cytryny,1 grejpfrut 80g kandyzowanej skórki pomarańczy 3g rumianku Gozdawa CBW Kleikowanie: Płatki kleikowane w 7,5l wody, 72°C - 10min 100°C - 20min Zacieranie: Infuzyjne Słód wsypany do 15 (+płatki) litrów wody o temp. 75°C. 67°C --> 64°C - 80min dolanie 8l wrzątku 73°C - 30min Chmielenie: Czas gotowania 115min FHW - 20g Marynka, 18g Lubelski 07 min - skórka z 2 pomarańczy, 1,5 cytryny, 0,5 grejpfruta, 7g kolendry, 3g rumianku, 80g kandyzowanej skórki pomarańczy 00 min - skórka z 2 pomarańczy, 1,5 cytryny, 0,5 grejpfruta, 7g kolendry, sok z wszystkich cytrusów Po chmieleniu otrzymałem 24,0 litrów brzeczki o gęstości 12,1°Blg. Wydajność 71,5%(68,5% nie licząc soku z cytrusów). Fermentacja: Dodałem uwodnione suchary Gozdawa Classic Belgian Witbier do brzeczki o temp 18°C Burzliwa 14 dni Temperatura za dnia 20 - 21°C Temperatura w nocy 15 - 16°C Cicha 6*Brix - przelałem 15l na cichą fermentor A, około 9 litrów zostawiłem w Fermentorze A z drożdżami Do fermentora A wrzuciłem 680g purre z kiwi, które z dodatkiem 200ml wody gotowałem przez 3 minuty (niestety po gotowaniu było czuć nuty kompotowe). Rozlew: 17.05.2016 Zabutelkowane wszystko. Fermentor A 64g cukru z 500ml wody, 6*Brix, wyraźnie czuć kiwi, w smaku pozostaje kwaskowatość od owoców. Fermentor B 111g cukry z 500ml wody, 6*Brix, w zapachu dojrzale pomarańcze, w smaku cytrusowe Uwagi: Edytowane 25 Sierpnia 2016 przez DonBeer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 15 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2016 (edytowane) Maceruje płatki dębowe średnio opiekane w Jacku Danielsie, pójdzie za jakiś czas do imperialnego stouta Musze jeszcze trochę dolać bo płatki wszystko wypiły. Edytowane 15 Maja 2016 przez DonBeer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 12 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2016 (edytowane) #24 Golden Ale 11,8°Blg 12.07.2016 Parametry: Gęstość początkowa: 11,8°Blg Goryczka: 35 IBU Barwa: ?? EBC Gęstość końcowa: 3,4°Blg Alkohol: 4,4% / 4,5%* Nagazowanie: 1,8 v/v *po uwzględnieniu refermentacji Skład: Ekstrakt słodowy jasny - 1,7kg Citra 13,5% granulat 2014 30g Kazbek 4,5% granulat 2014 30g Gozdawa PAY7 Chmielenie: Czas gotowania 20min (ekstrakt + 5l wody) FHW - 20g Citra 05 min - 30g Kazbek, 10g Citra Po chmieleniu otrzymałem 5,5 litrów brzeczki, dolałem 5l wody i finalnie mam 10,5 litrów o gęstości 11,8°Blg. Fermentacja: Dodałem uwodnione suchary Gozdawa Pure Ale Yeast do brzeczki o temp 18°C 12.07.2016 - 06.08.2016 16°C - 21°C Rozlew: 06.08.2016 z dodatkiem 40g cukru. Edytowane 7 Sierpnia 2016 przez DonBeer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 26 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2016 (edytowane) #25 American Bitter 10,6°Blg 25.07.2016 Miał być Standard Bitter, ale brak doświadczenia w przypadku partial mash zrobił z niego Premium Bittera Parametry: Gęstość początkowa: 10,6°Blg Goryczka: 30 IBU Barwa: ?? EBC Gęstość końcowa: ?,?°Blg Alkohol: 3,8% / 3,9%* Nagazowanie: 1,8 v/v *po uwzględnieniu refermentacji Skład: Ekstrakt słodowy jasny -1,7kg Słód monachijski I Optima - 0,40kg Słód Biscuit - 0,07kg Słód karmelowy ciemny 600 - 0,05kg Słód barwiący Optima - 0,01kg Citra 13,5% granulat 2014 15g Chinook 11,6% granulat 2014 15g Gozdawa PAY7 Zacieranie: Słody wsypane do 3,5l wody - zacieranie w worku nylonowym. 72°C --> 55°C - 70min Worek z słodem wyciągnąłem i wrzuciłem do cedzaka w garnku, wysładzanie 2l litrami wrzątku. Chmielenie: Czas gotowania 30min FHW - 15g Chinook 05 min - 15g Citra Po chmieleniu otrzymałem 6,0 litrów brzeczki, dolałem 7l wody i otrzymałem 13,0 litrów o gęstości 11,8°Blg. Dolałem jeszcze 1,5l wody i finalnie mam 14,5 litrów o gęstości 10,6°Blg. Fermentacja: Dodałem uwodnione suchary Gozdawa PureAle Yeast do brzeczki o temp 25°C Po 7h fermentacja w pełni 3 tygodnie burzliwej i cichej jednym wiadrze. Rozlew: 16.08.2016 rozlew z dodatkiem 55g cukru Edytowane 18 Sierpnia 2016 przez DonBeer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 28 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2016 I śrutowanie staje się przyjemniejsze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
von_Alex Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Śruba na imbus też robi robotę ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Śruba na imbus też robi robotę ;-) Czytałem o tym rozwiązaniu, ale nie chciało mi się specjalnie jechać do sklepu po 1 śrubę więc dobrałem od kolegów z warsztatu śrubę Używasz śrutownika z biowinu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
von_Alex Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Aktualnie leży i się kurzy. .. został zdetronizowany przez śrutownik kolegi Patryk 77 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 1 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września 2016 (edytowane) #26 Belgian Blond 15,1°Blg 30.08.2016 Kolejne warzenie z ekstraktu + partial mash Parametry: Gęstość początkowa: 15,1°Blg Goryczka: 25 IBU Barwa: ?? EBC Gęstość końcowa: 2,9°Blg Alkohol: 6,3% / 6,4%* Nagazowanie: 2,2 v/v *po uwzględnieniu refermentacji Skład: Ekstrakt słodowy jasny -1,7kg Słód pilzneński Optima - 0,30kg Słód Biscuit - 0,09kg Słód melanoidynowy - 0,06kg Marynka 9,5% granulat 2015 10g Lubelski 3,6% granulat 2015 20g Glukoza - 300g Cukier biały - 350g Gozdawa BFSAY Zacieranie: Słody wsypane do wody - zacieranie w worku nylonowym. 67°C --> 65°C - 70min Worek z słodem wyciągnąłem i wrzuciłem do cedzaka w garnku;. Chmielenie: Czas gotowania 60min FHW - 10g Marynka 10 min - 20g Lubelski 10 min - 300g glukozy + 350g cukru Po chmieleniu otrzymałem 13,0 litrów brzeczki o gęstości 15,1°Blg. Fermentacja: Rozsypałem suchary Gozdawa Belgian Fruit & Spicy Ale Yeast do brzeczki o temp 25°C Po 8 - 9h brak oznak fermentacji. Po 22h pojawił się mały kożuch piany. 3 dni w 18-19°C 3 dni w 20-21°C 2 dni w 21-22°C 1 dni w 23-24°C 2 dni w 24-26°C 10.09.2016 przelane na cichą przy 6,8°Brix po korekcie 2,9°Blg. Rozlew: 17.10.2016 zabutelkowana z dodatkiem 60g cukru, celowane nagazowanie 2,2v/v. Blg bez zmian. Uwagi: pierwszy raz użyłem do chłodzenia wymiennika ciepła, sprawdził się. Przez nieuwagę wężyk w garze zassał powietrze i brzeczka przestała lecieć, musiałem ponownie zaciągać ustami żeby brzeczka przepłynęła przez wymiennik (mam nadzieje ze nic nie wyjdzie). Edytowane 17 Października 2016 przez DonBeer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 5 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Września 2016 Zapomniałem się pochwalić. W poprzednim tygodniu uzupełniłem zapasy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się