profik Opublikowano 5 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2016 Chmiel od Wajchy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 6 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2016 Chmiel od Wajchy Dokladnie, Mosaic i Cascade Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wajcha Opublikowano 6 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2016 Mam taką prośbę jak uwarzycie piwa na tych chmiela dajcie znać jak sie one spisują Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 6 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2016 Mam taką prośbę jak uwarzycie piwa na tych chmiela dajcie znać jak sie one spisują Na pewno dam znac juz mam dla nich plany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 8 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2016 Lubię odwiedziny kuriera Zawory do kadzi warzelnej i zacierno-filtracyjnej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 10 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2016 (edytowane) #27 Bedtime Story 21,5°Blg 10.09.2016 Belgian Golden Strong Ale Parametry: Gęstość początkowa: 21,5°Blg Goryczka: 40 IBU Barwa: ?? EBC Gęstość końcowa: 3,1°Blg Alkohol: 9,7% / 9,8%* Nagazowanie: 2,5 v/v *po uwzględnieniu refermentacji Dorzuciłem ryżu do zasypu w celu rozjaśnienia barwy piwa, ma wyglądać na lekkie jasne piwo Skład: Pilzneński Optima - 3,30kg [70%] Ryz - 1,15kg [25%] Słód pszeniczny - 0,235kg [5%] Marynka 9,5% granulat 2015 40g Lubelski 3,6% granulat 2015 20g Cukier biały - 700g I pokolenie Gozdawa BFSAY Kleikowanie: Ryż kleikowany w 6l wody, 72°C - 10min 100°C - 20min Zacieranie: Infuzyjne Słód wsypany do 10 litrów wody o temp. 74°C. 64°C - 20min 66°C - 120min dodanie ryżu Chmielenie: Czas gotowania 120min FHW - 15g Marynka 10min - 20g Lubelski, 25g Marynka, 700g cukru Po chmieleniu otrzymałem 15,0 litrów brzeczki o gęstości 21,5°Blg. Wydajność 63,5%. Fermentacja: Dodałem I pokolenie Gozdawa BFSAY do brzeczki o temp 24°C. Drożdże po 10h pracowały bardzo intensywnie. 3 dni w 21°C 9 dni w 23* - 25°C Przelane na cichą przy 11*Brix, po korekcie 4,7°Blg. Rozlew: 18.10.2016 zabutelkowane z 78g cukru, zjechało do10*Brix po korekcie 3,1°Blg codaje 9,7% alk. Uwagi: Warka #27 Bedtime Story przelana cichą. Zjechało do 11*Brix co daje po przeliczeniu 4,7°Blg czuli w piwku już jest 9,3%alk. W aromacie czuć belgijskie nuty, banan, guma balonowa i niestety w tle rozpuszczalnik (albo mi się wydaje). W przełyku alkohol rozgrzewa przełyk. Edytowane 18 Października 2016 przez DonBeer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 12 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Września 2016 (edytowane) Przelałem 10.09.2016 #26 Belgian Blond na cichą, zjechało do 6,8*Brix po korekcie 2,9°Blg. Barwa jasna, w aromacie głównie przyprawowe nuty, typowo belgijskie. Ostatnie 2 dni fermentacji temperatura podskoczyła do 26°C. Edytowane 12 Września 2016 przez DonBeer Thorgall 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 13 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2016 Przeróbki w browarze. W końcu zabrałem się za montaż zaworu w garze emaliowym. Wszystko kupiłem na destylandia.pl zawór 3/4" 2-częsciowy nypel dwustronny 6k na 3/4" podkładki na 3/4" uszczelki z maty silikonowej 3mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
von_Alex Opublikowano 14 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2016 Jeśli grzejesz gazem to nie będzie Ci przypalało tej zewnętrznej uszczelki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 14 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2016 Jeśli grzejesz gazem to nie będzie Ci przypalało tej zewnętrznej uszczelki? Pierwsze gotowanie trwało 120min, żadnych oznak przypalenia uszczelki nie było. Jeżeli coś się będzie działo to zawsze mogę wyciąć nową bo kupiłem mate silikonową 15x7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deathhammer Opublikowano 14 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2016 Mam dokładnie taką samą uszczelkę pod kranikiem na garze którego używam do warzenia. Póki co żadnych oznak działania temperatury, trzyma elegancko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 23 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2016 Warka #27 Bedtime Story przelana cichą. Zjechało do 11*Brix co daje po przeliczeniu 4,7°Blg czuli w piwku już jest 9,3%alk. W aromacie czuć belgijskie nuty, banan, guma balonowa i niestety w tle rozpuszczalnik (albo mi się wydaje). W przełyku alkohol rozgrzewa przełyk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 25 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Września 2016 (edytowane) #28 Bożonarodzeniowe 19,2°Blg 23.09.2016 Christmas/Winter Specialty Spiced Beer Parametry: Gęstość początkowa: 19,2°Blg Goryczka: 40 IBU Barwa: ?? EBC Gęstość końcowa: 4,6°Blg Alkohol: 7,8% / 7,8%* Nagazowanie: 2,1 v/v *po uwzględnieniu refermentacji Skład: Pilzneński Optima - 3,80kg [72%] Pszeniczny Optima - 0,56kg [10,5%] Płatki żytnie - 0,40kg [7,5%] Jęczmień palony Optima - 0,21kg [4%] Karmelowy 600 Optima - 0,21kg [4%] Karmelowy 300 Optima - 0,21kg [4%] Marynka 9,5% granulat 2015 39g Dodatki: przyprawa do piernika, imbir mielony, gałka muszkatołowa, laska cynamonu, goździki Cukier brązowy - 500g II pokolenie Gozdawa BFSAY Zacieranie: Infuzyjne Słód wsypany do 19 litrów wody o temp. 76°C. 67°C - 80min Chmielenie: Czas gotowania 100min FHW - 9g Marynka 30min - 10g Marynka 05min - 20g Marynka, cukier brązowy 500g 05min - 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika, 1 łyżeczka imbiru mielonego, 1 łyżeczka gałki muszkatołowej mielonej, 10 goździków Po chmieleniu otrzymałem 17,0 litrów brzeczki o gęstości 19,2°Blg. Wydajność 65,6%(bez cukru około 55%). Fermentacja: Dodałem II pokolenie Gozdawa BFSAY do brzeczki o temp 19°C. Drożdże po 12h w temp. 15°C nie chciały pracować,przeniosłem do 19* i ruszyły z kopyta. Rozlew: Uwagi: 10.10.2016 przelane na cichą. Zjechało do 10,8*Brix co daje po przeliczeniu 5,8°Blg czyli już jest 7,2%alk. W aromacie czuć goździki, delikatnie kawę i gorzką czekoladę. 02.11.2016 zabutelkowane z dodatkiem 85g cukru. Zjechało do 10*Brix co daje po przeliczeniu 4,6°Blg co daje 7,8%. Edytowane 2 Listopada 2016 przez DonBeer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 10 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2016 (edytowane) Warka #28 Bożonarodzeniowe przelana cichą. Zjechało do 10,8*Brix co daje po przeliczeniu 5,8°Blg czyli już jest 7,2%alk. W aromacie czuć goździki, delikatnie kawę i gorzką czekoladę. Nie czuje piernika ani cynamonu pewnie będzie trzeba zmodyfikować recepturę. Edytowane 11 Października 2016 przez DonBeer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 17 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2016 Warka #26 Belgian Blond zabutelkowana z dodatkiem 60g cukru, celowane nagazowanie 2,2v/v Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 18 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2016 (edytowane) Bedtime Story zabutelkowane z 78g cukru, zjechało do 10*Brix po korekcie 3,1°Blg co daje 9,7% alk. Edytowane 18 Października 2016 przez DonBeer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 25 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2016 (edytowane) #29 American Wheat 12,1°Blg 25.10.2016 Single Hop Mosaic Parametry: Gęstość początkowa: 12,1°Blg Goryczka: 35 IBU Barwa: ?? EBC Gęstość końcowa: 2,1°Blg Alkohol: 5,3% / 5,4%* Nagazowanie: 2,2 v/v *po uwzględnieniu refermentacji Skład: Pilzneński Optima - 2,05kg [50%] Pszeniczny Optima - 2,05kg [50%] Mosaic 11,8% granulat 2015 100g Dodatki skórka z 4 cytryn macerowana w wódce US - 05 1 op. Zacieranie: Infuzyjne Słód wsypany do 15 litrów wody o temp. 78°C. 68°C - 85min Chmielenie: Czas gotowania 60min FHW - 10g Mosaic 30min - 10g Mosaic 15min - 10g Mosaic 00min - 30g Mosaic Po chmieleniu otrzymałem 21,5 litra brzeczki o gęstości 12,1°Blg. Wydajność 67,4%. Fermentacja: Brzeczka schłodzona do temp. 20°C, zadana uwodniona paczka US - 05. Po fermentacji burzliwej planuje podzielić warkę na pół, do jednej części na zimno pójdzie Mosaic, a do drugiej macerowana skórka cytryny. 12 dni w temp. 19-21°C 06.11.2016 Przelane na cichą 10,5l Fermentor A dodam na cichą 40g Mosaica 10l Fermentor B dodam na cichą skórkę cytryny macerowaną w alkoholu Fermentor A - 13 dni na cichej, 4 dni 18-20°C, 9 dni 13-15°C Rozlew: 19.11.2016 fermentor A zabutelkowane z dodatkiem 56g cukru. Uwagi: 14.11.2016r. do fermentora A poszło 40g Mosaica, a do fermentora B skórka z 4 cytryn macerowana w alkoholu 70%. 19.11.2016 zabutelkowałem fermentor A z dodatkiem 56g cukru. Z fermentora uniósł się piękny zapach Mosaica, odferemntowało do 2,1°Blg co daje 5,3%. Edytowane 11 Grudnia 2016 przez DonBeer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 2 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2016 (edytowane) Warka #28 Bożonarodzeniowe zabutelkowana z 85g cukru. Zjechało do 10*Brix co daje po przeliczeniu 4,6°Blg co daje 7,8%. Edytowane 2 Listopada 2016 przez DonBeer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 5 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2016 Jakiś czas temu kupiłem od sziszi'ego lodówkę z kranami, dopiero dzisiaj wykręciłem i rozebrałem krany i wrzuciłem do NaOH. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 6 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2016 (edytowane) #30 Rye IPA 17°Blg 06.11.2016 Rye IPA Pierwszy raz przekonałem się jak wygląda kisiel z żyta, młóto napęczniało, brzeczka zrobiła się strasznie gęsta.Pierwszy raz osiągnąłem wydajność powyżej 70%, moim zdaniem technika wysładzania na raty pozwoliła na zwiększenie wydajności. Parametry: Gęstość początkowa: 17,0°Blg Goryczka: 55 IBU Barwa: ?? EBC Gęstość końcowa: 2,4°Blg Alkohol: 7,7% / 7,8%* Nagazowanie: 2,2 v/v *po uwzględnieniu refermentacji Skład: Pilzneński Optima - 4,00kg [76%] Żytni Optima - 0,79kg [15%] Pszeniczny Optima - 0,28kg [5%] Karmelowy 100-150 Optima - 0,16kg [3%] Czekoladowy - 0,055kg [1%] Cascade 6,9% granulat 2015 100g Zwus 15,1% granulat 2015 20g Gęstwa po American Wheat I pokolenie (US - 05) Zacieranie: Infuzyjne Słód wsypany do 16 litrów wody o temp. 76°C. 66°C - 75min Filtracja: 22l wody o temp. 80°C, wysładzanie na raty. Chmielenie: Czas gotowania 60min FHW - 20g Zeus 30min - 30g Cascade 00min - 30g Cascade Po chmieleniu otrzymałem 21,0 litra brzeczki o gęstości 16,8°Brix po korekcie 17,0°Blg Wydajność 72,8%. Fermentacja: Brzeczka schłodzona do temp. 20°C, zadana gęstwa po American Wheat I pokolenie. Burzliwa 13 dni 18-21°C. Cicha 11 dni 18-21°C. Rozlew: 05.12.2016 zabutelkowane z dodatkiem 109g cukru. Wyszło 20l, 7*Brix co daje 2,4°Blg, czyli 7,7% alk. Uwagi: 19.11.2016 przelałem na cichą, zjechało do ok 2,4°Blg, co daje 7,7%. 28.11.2016 przeniosłem do 12°C, dodałem 30g Cascade na zimno. 05.12.2016 zabutelkowane z dodatkiem 109g cukru. Wyszło 20l, 7*Brix co daje 2,4°Blg, czyli 7,7% alk. Aromat wyraźniejszy niż w przypadku chmielenia na zimno Mosaicem. Edytowane 11 Grudnia 2016 przez DonBeer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 6 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2016 Aż tyle tego zyta nie miałeś przy 50% zyta robi się fajnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 6 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2016 Aż tyle tego zyta nie miałeś przy 50% zyta robi się fajnie Racja nie miałem, ale już dało się zauważyć oleistość i kisiel. Nawet zapach gotowanej brzeczki był inny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 16 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2016 (edytowane) W poniedziałek 14.11.2016r. do American Wheat do fermentora A poszło 40g Mosaica, a do fermentora B skórka z 4 cytryn macerowana w alkoholu 70%. Edytowane 18 Listopada 2016 przez DonBeer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 19 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2016 19.11.2016 zabutelkowałem #29 American Wheat (F-A) z dodatkiem 56g cukru. Z fermentora uniósł się piękny zapach Mosaica, odferemntowało do 2,1°Blg co daje 5,3%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 20 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2016 19.11.2016 przelałem #30 Rye IPA na cichą, zjechało do ok 2,4°Blg, co daje 7,7%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się