DonBeer Opublikowano 7 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2019 56 minut temu, Spiewaczek1 napisał: Czy dobrze przeczytałem że stosunek wody do alodu to 7,5 do 1 ? Tak widzę że klairstein. Jak coś to mnie popraw. Pozdrawiam. Wysłane z mojego SM-G388F przy użyciu Tapatalka @Spiewaczek1 tak dobrze przeczytałeś, stosunek akurat przy tym piwie wyszedł 7,5:1. W instrukcji obsługi Klrasteina 30L jest napisane ze powinno używać się 20L wody do zacierania. Producent zapewne broni się przed reklamacjami związanymi z grzałką. Prawdopodobnie taka ilość wody pozwoli w przypadku zapchania się młóta na bezpieczne przelanie się brzeczki przez rurkę prosto na grzałkę. Z uwagi na fakt, że warze małe warki 10L, używam tylko jednej rurki i przeważnie używam 15L do zacierania. Widziałem, że Janek Gadomski przy małych warkach używa 12,5L wody do zacierania. Miałem przypadek, że młóto się zapchało, nie zdążyła się przelać i po warzeniu miałem skrobanie w okolicach grzałki. Taki urok tych garnuszków Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spiewaczek1 Opublikowano 8 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2019 Właśnie mnie zdziwiła ta proporcja. Wiem że stosują 3,5 : 1 . Na Facebook w grupie przeczytałem że jeden gość stosuje proporcje 5:1 . Ja mam klona klairstein i grzalki mam nie pod dnem tylko nad. A więc z przypaleniami jeszcze inna sprawa. Ostatnio mój stosunek na testach zrobiłem 4:1 i nawet fajnie się wszystko przetrwało. Tylko trochę dużo osadu było. Po prostu mieszalem podczas zacierania. Wysłane z mojego SM-G388F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 10 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2019 @Spiewaczek1 zależy jakie warki warzysz, przy normalnych warkach możesz sobie regulować stosunek wody do słodu. W przypadku małych jak już wcześniej pisałem jesteś ograniczony, nie mierzyłem jaki jest bufor wody pomiędzy dnem a dolną częścią kosza od zacierania. Wczoraj zacierałem 3kg słodu w 15L wody, zacier był strasznie gęsty dlatego wolałem dolać 1L żeby brzeczka przefiltrowała się przez młóto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 12 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2019 (edytowane) #64 FES 15,2°Blg 09.03.2019 Miał być Smoked/Peated FES ale słód wędzony torfem z viking malt okazał się nie posiadać żadnych aromatów torfowych więc wyszedł FES. Parametry: Gęstość początkowa: 15,2°Blg Goryczka: 45 IBU Barwa: ?? EBC Gęstość końcowa: ??Blg Alkohol: ??% Nagazowanie: 2,1v/v Zasyp: (zakładana objętość: 10L) 1,55kg [51%] pilzneński Viking Malt 1,00kg [33%] wędzony torfem Viking Malt 0,15kg [05%] pszeniczny Viking Malt 0,15kg [05%] jęczmień palony 0,09kg [03%] carafa III 0,09kg [03%] barwiący Optima Śrutowanie śruba: śrutowane u znajomego na walcowym Zacieranie: 16 litrów wody 66°C - 40min 72°C - 20min Filtracja: 2L wody 80°C Gotowanie 60min: FHW - 15g Magnum 12% 2017 Po chmieleniu otrzymałem 12,5 litrów brzeczki o gęstości 15°Brix po korekcie 15,2°Blg Wydajność 67%. Fermentacja: Brzeczka schłodzona do temp. 18°C, zadana gęstwa III pokolenie ok 60ml WLP090 San Diego Super. Fermentacja burzliwa 25 dni w 16-19°C Klarstein: S1/67°C/2000W/1' S2/67°C/1200W/39' S3/72°C/1600W/20' S4/99°C/2000W/1' S5/98°C/1700W/59' Notatki: 03.04.2019 Piwo doczekało się przelania na cichą bez pomiaru blg. PODSUMOWANIE Edytowane 3 Kwietnia 2019 przez DonBeer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 1 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2019 (edytowane) #65 Hazy APA 12,3°Blg 01.04.2019 Parametry: Gęstość początkowa: 12,3°Blg Goryczka: 20 IBU Barwa: ?? EBC Gęstość końcowa: 2,8°Blg Alkohol: 5% Nagazowanie: 2,1v/v Zasyp: (zakładana objętość: 11L) 1,35kg [59%] pilzneński Viking Malt 0,50kg [22%] pilzneński Viking Malt 0,44kg [19%] pszeniczny Viking Malt Śrutowanie śruba: śrutowane u znajomego na walcowym Zacieranie: 14 litrów wody + 3,5ml kwasu mlekowego 66°C - 40min 72°C - 20min Filtracja: 2L wody 80°C Gotowanie 70min: FHW - 4g Magnum 12% 2017 Whirlpool 25g Citra 2017 Hopstand 86-68°C 30min 35g Citra Po chmieleniu otrzymałem 10 litrów brzeczki o gęstości 12,2°Brix po korekcie 12,3°Blg Wydajność 56%. Fermentacja: Brzeczka schłodzona do temp. 18°C, zadana starter 0,7L WLP067 Coastal Hazy Ale . Fermentacja burzliwa 19-21°C 9 dni Fermentacja cicha 19-22°C 6 dni, 30g Citry 5 dni, po 20g Citry i Galaxy 3 dni Coldcrash 10°C 1 dzień Zabutelkowane z dodatkiem 20ml 11°Blg/0,5L syropu cukrowego, zjechało do 5,8*Brix po korekcie 2,8°Blg co daje 5% alko. Klarstein: S1/66°C/2000W/1' S2/66°C/1200W/39' S3/72°C/1600W/20' S4/99°C/2000W/1' S5/98°C/1700W/69' --> następna warka gotowana 1800W Notatki: 10.04.2019 Przelane na cichą bez pomiaru Blg. Soczyste, goryczka niska, na finiszu, w aromacie trochę fenoli. 12.04.2019 Dodałem 30g Citry na cichą 14.04.2019 Na cichą poszło 20g Citry oraz 20g Galaxy 17.04.2019 Zabutelkowane z dodatkiem 2,2g cukru na 0,5L. Jest soczyste, aromat subtelnych cytrusów, trochę żywiczny, goryczka średnio niska, przyjemna PODSUMOWANIE Edytowane 29 Maja 2019 przez DonBeer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 20 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2019 (edytowane) #66 Tropical Rice Ale 13,5°Blg 20.04.2019 Parametry: Gęstość początkowa: 13,5°Blg Goryczka: 25 IBU Barwa: ?? EBC Gęstość końcowa: ??°Blg Alkohol: ??% Nagazowanie: 2,1v/v Zasyp: (zakładana objętość: 11L) 1,7kg [63%] pilzneński Viking Malt 1,0kg [37%] ryż Śrutowanie śruba: śruba 1 obr. Zacieranie: 1kg ryżu dzień wcześniej kleikowałem w 4,5L wody 13,5 litrów wody + 5ml kwasu mlekowego, około 5,3 pH 67°C - 50min 72°C - 30min Filtracja: brak Gotowanie 70min: FHW - 7g Magnum 12% 2017 01min skórka z 4 pomarańczy, 1 grejpfruta, 3 cytryn + sok z 1 pomarańczy i połowy grejpfruta 01min 3g kolendry indyjskiej, 3g suszonej trawy cytrynowej Po chmieleniu otrzymałem 7 litrów brzeczki o gęstości 16,6°Brix po korekcie 16,8°Blg , dolałem 1,5L wody, ekstrakt 13,5°Blg Fermentacja: Brzeczka schłodzona do temp. 18°C, zadane 13 łyżeczek I pokolenia WLP067 Coastal Hazy Ale, start po 5h . Fermentacja burzliwa 18 dni w 19-21°C Klarstein: S1/67°C/2000W/1' S2/66°C/1200W/49' S3/72°C/1600W/1' S4/72°C/1200W/29' S5/99°C/2000W/1' S6/98°C/1800W/69' Notatki: PODSUMOWANIE 08.05.2019 Przelane na cichą bez pomiaru blg. W aromacie przewaga pomarańczy i cytryny. W smaku gorzka skórka z cytrusów, grejpfrutowa. 19.05.2019 Dodane na cichą skórki z limonki, cytryny i pomarańczy zagotowane w soku z limonki i pomarańczy. Dodatkowo trafiło 1L soku jabłkowo ananasowego. Edytowane 20 Maja 2019 przez DonBeer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 27 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2019 (edytowane) #67 Dry Stout No Boil 12,2°Blg 27.04.2019 Niestety sprzęt spłatał figla, odmówił grzania. Brzeczkę udało mi się dogrzać do 80°C i ani stopnia więcej, dla eksperymentu postanowiłem schłodzić i przefermentować Parametry: Gęstość początkowa: 12,2°Blg Goryczka: 30 IBU Barwa: ?? EBC Gęstość końcowa: 2,6°Blg Alkohol: 5,1% Nagazowanie: 2,1v/v Zasyp: (zakładana objętość: 11L) 1,6kg [59%] pilzneński Viking Malt 0,8kg [29%] płatki jęczmienne 0,2kg [8%] jęczmień palony 0,1kg [4%] carafa II Śrutowanie śruba: śruba 1 obr. Zacieranie: 15litrów wody 67°C -> 64 - 70min Filtracja: 2L Gotowanie 30min: 70-80°C 9g Magnum Otrzymałem 11,5 litrów brzeczki o gęstości 12,0°Brix po korekcie 12,2°Blg. Fermentacja: Brzeczka schłodzona do temp. 18°C, zadane Omega Yeast OYL-005 Irish Ale. Fermentacja burzliwa 11 dni 18-20°C. Fermentacja cicha 6 dni 19-21°C. Zabutelkowane z dodatkiem 20ml syropu cukrowego 9°Blg, zjechało do 5,6*Brix po korekcie 2,6°Blg co daje 5,1% alko. Notatki: PODSUMOWANIE 08.05.2019 Przelane na cichą bez pomiaru blg, w aromacie mleczna czekolada, kawa z mlekiem, kakao, delikatna paloność, w smaku gładkie i słodkie z średnio niską goryczką. 14.05.2019 Zabutelkowane z dodatkiem 20ml syropu cukrowego o ekstrakcie 9°Blg. 24.05.2019 Piwo uplasowało się na 6 miejscu z 11 zgłoszonych, jedną z uwag była słaba goryczka oraz mała palność. Edytowane 29 Maja 2019 przez DonBeer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 20 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2019 #68 Oatmeal Milk RIS 25,3°Blg 20.05.2019 Parametry: Gęstość początkowa: 25,3°Blg Goryczka: 60 IBU Barwa: ?? EBC Gęstość końcowa: ?,?°Blg Alkohol: ?,?% Nagazowanie: 2,1v/v Zasyp: (zakładana objętość: 11L) 2,2kg [50%] pilzneński Viking Malt 0,9kg [20%] płatki owsiane 0,22kg [6%] carafa II 0,22kg [5%] pszeniczny Viking Malt 0,22kg [5%] carafa III 0,18kg [4%] jęczmień palony 0,18kg [4%] karmelowy 120-200 Optima 0,18kg [4%] karmelowy 600 Optima 0,1kg [2%] Special W Castle Malting Śrutowanie śruba: śruba 1 obr. Zacieranie: 18litrów wody 67°C - 40min 72°C - 40min Filtracja: 1L Gotowanie 90min: FHW 18g Zeus gr. 15,1% 2015r 80min 165g cukru, 220 Laktozy Otrzymałem 10 litrów brzeczki o gęstości 25,0°Brix po korekcie 25,3°Blg. Fermentacja: Brzeczka schłodzona do temp. 18°C, zadana gęstwa II pokolenie Omega Yeast OYL-005 Irish Ale. Fermentacja burzliwa Notatki: PODSUMOWANIE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 26 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2019 (edytowane) #69 Fruit Berliner Weisse 8°Blg 25.05.2019 Parametry: Gęstość początkowa: 8,0°Blg Goryczka: 12 IBU Barwa: ?? EBC Gęstość końcowa: ?,?°Blg Alkohol: ?,?% Nagazowanie: 2,1v/v Zasyp: (zakładana objętość: 10L) 0,75kg [50%] pilzneński Viking Malt 0,75kg [50%] pszeniczny Viking Malt Śrutowanie śruba: śruba 1 obr. Zacieranie: 14litrów wody 67°C - 40min 72°C - 30min Filtracja: 2L Zakwaszanie: 48h w temp. 32-50°C przy pomocy lactobacillus rhamnosus 1,33 mld komórek na 1L piwa Gotowanie 70min: FHW 7g Sybilla 6% gr. 2015r Otrzymałem 7,5 litrów brzeczki o gęstości 9,4°Brix po korekcie 9,5°Blg. Dolewam 1,5L wody do 8°Blg. Fermentacja: Brzeczka schłodzona do temp. 18°C, zadana świeża paczka S-33 bez rehydryzacji. Fermentacja burzliwa 12dni w 21-23°C. Fermentacja cicha 10dni w 21-23°C. Notatki: 06.06.2019 Odlane 4,5L i dodałem 300g mrożonych malin i mrożoną mieszankę 450g (45% truskawka, malina 20%, czarne porzeczki 20%, wiśnie 15%) 16.06.2019 Zabutelkowane z dodatkiem 20ml/0,5L roztworu cukrowego 10°Blg. PODSUMOWANIE 27.06.2019 Wersja z mieszanką owoców trafiła na Poznańską Ligę Piwowarów Domowych, niestety wyszedł kwas masłowy co sprawiło ze piwo nie załapało się do pierwszej 5 i słusznie bo pierwsze na piwa wg. Mojej karty to były sztosy. Edytowane 30 Czerwca 2019 przez DonBeer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 2 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2019 (edytowane) #70 Spruce Kveik 11,2°Blg 01.06.2019 Drugie podejście do piwa świerkowego i pierwsze spotkanie z Kveikami. Parametry: Gęstość początkowa: 11,2°Blg Goryczka: 17 IBU Barwa: ?? EBC Gęstość końcowa: 2,6°Blg Alkohol: 4,5% Nagazowanie: 2,1v/v Zasyp: (zakładana objętość: 10L) 2,00kg [87%] pilzneński Viking Malt 0,22kg [10%] pszeniczny Viking Malt 0,07kg [03%] karmelowy jasny 40-60 Optima Śrutowanie śruba: śruba 1 obr. Zacieranie: 15litrów wody + 4ml kwasu mlekowego 67°C - 40min 72°C - 30min Filtracja: 2L Gotowanie 70min: FHW 6g Magnum 12% 2017 30min 50g pędów świerku 00min 25g pędów świerku Otrzymałem 9,5 litrów brzeczki o gęstości 13,0°Brix po korekcie 13,1°Blg. Dolewam 1,5L wody do 11,2°Blg. Fermentacja: Brzeczka schłodzona do temp. 25°C, zadany starter 0,7L Hornindal Kveik. Fermentacja burzliwa 16dni: 8dni 25-30°C, 8dni 30-26°C Notatki: 19.06.2019 Przelane na cichą, zjechało do 6*Brix, po korekcie 2,7°Blg. PODSUMOWANIE Edytowane 9 Listopada 2019 przez DonBeer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 30 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2019 (edytowane) #71 Kveik NEIPA 15,2°Blg 26.06.2019 Parametry: Gęstość początkowa: 15,2°Blg Goryczka: ?? IBU Barwa: ?? EBC Gęstość końcowa: 4,0°Blg Alkohol: 5,9% Nagazowanie: 2,1v/v Zasyp: (zakładana objętość: 10L) 1,65kg [49%] pilzneński Viking Malt 0,95kg [28%] płatki owsiane 0,80kg [24%] pszeniczny Viking Malt Śrutowanie śruba: śruba 1 obr. Zacieranie: 16litrów wody + 4,5ml kwasu mlekowego 67°C - 40min 72°C - 20min Filtracja: 3L Gotowanie 70min: 00min 30g Galaxy AUS granulat 25min, 20g Centennial US 15min Otrzymałem 10,5 litrów brzeczki o gęstości 15,0°Brix po korekcie 15,2°Blg. Wydajność 50,3%. Fermentacja: Brzeczka schłodzona do temp. 25°C, zadany gęstwa I pokolenie Hornindal Kveik po #70 Spurce Kveik. PODSUMOWANIE Edytowane 9 Listopada 2019 przez DonBeer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 7 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2019 (edytowane) #72 Norwegian Farmhouse Ale 10,1°Blg 06.07.2019 Parametry: Gęstość początkowa: 10,1°Blg Goryczka: 15 IBU Barwa: ?? EBC Gęstość końcowa: 1,6°Blg Alkohol: 4,5% Nagazowanie: 2,1v/v Zasyp: (zakładana objętość: 10L) 2,0kg [100%] pilzneński GlobalMalt Śrutowanie śruba: walcowym u sprzedawcy Zacieranie: 16litrów wody + 2,5ml kwasu mlekowego 66°C - 60min Filtracja: 2L + 2ml kwasu mlekowego Gotowanie 60min: FHW 5g Iunga 11% 2018 00min 20g Iunga 11% 2018 Otrzymałem 10,5 litrów brzeczki o gęstości 10,0°Brix po korekcie 10,1°Blg. Wydajność 55%. Fermentacja: Brzeczka schłodzona do temp. 35°C, zadany gęstwa HotHead. PODSUMOWANIE Edytowane 9 Listopada 2019 przez DonBeer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 13 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2019 #73 Belgian Dubbel 17,0°Blg 11.07.2019 Parametry: Gęstość początkowa: 17,0°Blg Goryczka: 25 IBU Barwa: ?? EBC Gęstość końcowa: ?,?°Blg Alkohol: ?,?% Nagazowanie: 2,1v/v Zasyp: (zakładana objętość: 10L) 2,4kg [80%] pilzneński GlobalMalt 0,16kg [05%] Special B CastleMalting 0,12kg [04%] Abbey CastleMalting 0,03kg [01%] Carafa I CastleMalting 0,32 [10%] syrop kandyzowany ciemny - domowa produkcja Śrutowanie śruba: walcowym u sprzedawcy Zacieranie: 16litrów wody + 2,5ml kwasu mlekowego 66°C - 65min Filtracja: 3L + 1,5ml kwasu mlekowego Gotowanie 60min: FHW 6g Magnum 12% 2017 10min 10g Saaz 3,5% 2017 Otrzymałem 10,5 litrów brzeczki o gęstości 14,0°Brix po korekcie 14,2°Blg. Wydajność 54%. Po dodatku syropu 16,8*Brix co daje 17°Blg. Fermentacja: Brzeczka schłodzona do temp. 18°C, zadana gęstwa ok 60ml WLP500 Trappist Ale. PODSUMOWANIE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 27 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2019 (edytowane) #74 NEPA 9,1°Blg 27.08.2019 Parametry: Gęstość początkowa: 9,1°Blg Goryczka: 15IBU Barwa: ?? EBC Gęstość końcowa: ?,?°Blg Alkohol: ?,?% Nagazowanie: 2,1v/v Zasyp: (zakładana objętość: 10L) 1,25kg [69%] pilzneński GlobalMalt 0,30kg [17%] płatki owsiane 0,25kg [14%] płatki ryżowe błyskawiczne Śrutowanie śruba: walcowym u sprzedawcy Zacieranie: 15litrów wody + 2ml kwasu mlekowego 63°C - 45min 72°C - 20min Filtracja: 3L + 2ml kwasu mlekowego Gotowanie 60min: FHW 2g Sybilla 6% 2015 00min 20g Sabro 2018 00min 20g Cenntenial 8,3% 2017 Otrzymałem 10 litrów brzeczki o gęstości 9,0°Brix po korekcie 9,1°Blg. Wydajność 52%. Fermentacja: Brzeczka schłodzona do temp. 20°C, zadana gęstwa ok 60ml WLP644. Fermentacja burzliwa 11dni | 21-22-23-24-25-24-24-23-22-22-22 | zjechał do 3,8*Brix po korekcie 1,7°Blg. Fermentacja cicha 10 dni 21-21-21-21-20-20-20-20-20-7 | zjechało do 3,5°Blg po korekcie 1,3°Blg. PODSUMOWANIE 06.09.2019 przelane na cichą, zjechał do 3,8*Brix po korekcie 1,7°Blg. 12.09.2019 Do wiadra trafiło 30g Sabro, 10g Centennial i 10g Columbusa 16.09.2019 Zabutelkowane z dodatkiem 20ml syropu 9°Blg na 0,5L oraz 2g/10L witamina C, zjechało do 3,5°Blg po korekcie co daje 4,1% alko. Aromat delikatny, czuć lekki kokos, cytrusy i żywica, ale aromat nie jest dominujący. Lekka brzoskwinia i nektarynka. W smaku wytrawne, ale nie wodniste, po dofermentowaniu na poziomie 85% drożdże dały trochę ciała. Goryczka średnia, lekkie pieczenie na języku od granulatu. Edytowane 16 Września 2019 przez DonBeer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 7 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Września 2019 (edytowane) #75 Oat IPA 14,1°Blg 07.09.2019 Parametry: Gęstość początkowa: 14,1°Blg Goryczka: 40IBU Barwa: ?? EBC Gęstość końcowa: ?,?°Blg Alkohol: ?,?% Nagazowanie: 2,1v/v Zasyp: (zakładana objętość: 10L) 2,2kg [75%] pilzneński GlobalMalt 0,7kg [25%] płatki owsiane Śrutowanie śruba: walcowym u sprzedawcy Zacieranie: 17litrów wody + 2ml kwasu mlekowego 64°C - 40min 72°C - 20min Filtracja: 2L + 1ml kwasu mlekowego Gotowanie 60min: FHW 10g CZT 15,1% 2015 00min 30g Sabro 2018 00min 30g Columbus 17,1% 2017 Otrzymałem 9,5 litrów brzeczki o gęstości 14°Brix po korekcie 14,1°Blg. Wydajność 51%. Fermentacja: Brzeczka schłodzona do temp. 19°C, zadana gęstwa ok 70ml WLP644. Fermentacja burzliwa 12dni Fermentacja cicha 3dni, na zimno 15g Sabro, Columbus 20g, Galaxy 25g, cold crush 3dni Zabutelkowane z 20ml/0,5L roztworu cukrowego (43g cukru gotowane 5min w 500ml wody), 2g kwasu L-askorbinowego. Zjechało do 5,2*Brix po korekcie 1,8°Blg co daje 6,5%, odfermentowanie 87%. Zabu PODSUMOWANIE 20.09.2019 Przelane na cichą bez pomiaru blg. 23.09.2019 Dodane 15g Sabro, Columbus 20g, Galaxy 25g 28.09.2019 Zabutelkowane z dodatkiem 20ml/0,5L roztworu cukrowego ok 9°Blg 28.09.2019 Edytowane 1 Października 2019 przez DonBeer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 11 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2019 (edytowane) #76 Light Weizen 10,1°Blg 11.09.2019 Parametry: Gęstość początkowa: 10,1°Blg Goryczka: 10IBU Barwa: ?? EBC Gęstość końcowa: ?,?°Blg Alkohol: ?,?% Nagazowanie: 2,1v/v Zasyp: (zakładana objętość: 10L) 1,0kg [50%] pilzneński GlobalMalt 1,0kg [50%] pszeniczny GlobalMalt Śrutowanie śruba: walcowym Zacieranie: 16litrów wody + 3ml kwasu mlekowego 66°C - 60min Filtracja: 3L + 1ml kwasu mlekowego Gotowanie 60min: FHW 8g Sybilla 7,5% 2016 Otrzymałem 8 litrów brzeczki o gęstości 12,6°Brix po korekcie 12,7°Blg. Wydajność 50%. Gotowałem w 50L garze i dużo odparowało, dla uzyskania pożądanego Blg dolewam 2L wody i uzyskuje 10L ekstrakt 10,1°Blg, Fermentacja: Brzeczka schłodzona do temp. 19°C, zadany starter ok 0,7L WY3068. PODSUMOWANIE Edytowane 11 Września 2019 przez DonBeer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 23 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2019 (edytowane) #77 Weizen 11,1°Blg | Fruit Gose 12,3°Blg 21.09.2019 Parametry: Gęstość początkowa: 11,1°Blg Goryczka: 10IBU Barwa: ?? EBC Gęstość końcowa: ?,?°Blg Alkohol: ?,?% Nagazowanie: 2,1v/v Zasyp: (zakładana objętość: 20L) 2,0kg [50%] pilzneński GlobalMalt 2,0kg [50%] pszeniczny GlobalMalt Śrutowanie śruba: walcowym Zacieranie: 22litry wody + 3,5ml kwasu mlekowego 67°C - 90min Filtracja: 9L + 1ml kwasu mlekowego Gotowanie 60min: FHW 14g Sybilla 7,5% 2016 Weizen Zlałem 9 litrów brzeczki o gęstości 11,0°Brix po korekcie 11,1°Blg. 5min 11g sól gruboziarnista niejodowana, 12g zmielonych ziaren kolendry, 200g laktozy Fruit Gose 9 litrów brzeczki o gęstości 12,3°Blg. Fermentacja: Weizen brzeczka schłodzona do temp. 19°C, zadane 60ml gęstwy WY3068. Fruit Gose brzeczka schłodzona do temp. 19°C, zadane 60ml gęstwy WLP644. Fruit Gose po 10 dniach przelane na cichą z dodatkiem 850g pulpy z mango, zjechało do 7*Brix, po korekcie 3,1°Blg. Fruit Gose po 18 dniach zabutelkowane z dodatkiem 20ml/0,5L roztworu cukrowego (43g/500ml). Zjechało do 1,8°Blg co daje 4,9%. PODSUMOWANIE 01.10.2019 Gose przelane na cichą z dodatkiem 850g pulpy z mango 08.10.2019 Weizen zabutelkowany. 19.10.2019 Gose zabutelkowane. Edytowane 19 Października 2019 przez DonBeer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 31 Października 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2019 (edytowane) #78.1 Sour Ale 8°Blg | #78.2 Polish Session NEIPA 12°Blg | #78.3 NEIPA Citra 15°Blg | #78.4 NEIPA Amarillo 15°Blg 29.10.2019 Kooperacyjne warzenie, zacieranie w lodówce turystycznej oraz Klarsteinie. Zasyp: (zakładana objętość: 20L) 8,3kg [67%] pilzneński GlobalMalt 2,5kg [20%] płatki owsiane 2,5kg [13%] pszeniczny GlobalMalt Śrutowanie śruba: walcowym Zacieranie: Klarstein 22 litry wody 68°C - 80min Lodówka turystyczna 18 litry wody 67°C - 70min Filtracja: 12L Klarstein 19L Lodówka turystyczna 8ml kwasu mlekowego do całej wody Gotowanie 70min: FHW 4g Columbus 15% 2017, 15 Magnum 12% 2017 #78.1 Sour Ale zlałem 7 litrów brzeczki, dolewam 5L wody uzyskuje 12L otrzymuje ekstrakt 8°Blg. #78.2 Polish Session NEIPA zlałem 9L do osobnego gara, chmielenie po 20g Cascade PL, Oktawia oraz Izabella, dolewam 2L wody i otrzymuje 11L brzeczki o ekstrkacie 12°Blg. #78.3 NEIPA Citra 11L o ekstrakcie 15°Blg, chmielone 50g Zeus, 25 Galaxy, 50g Mosaic chmielone na zimno Citrą. #78.4 NEIPA Amarillo 10L o ekstrakcie 15°Blg, chmielone 50g Zeus, 25 Galaxy, 50g Mosaic chmielone na zimno Amarillo. Fermentacja: Sour Ale brzeczka schłodzona do temp. 19°C, zadane 40ml gęstwy W3463 Forbidden Fruit. Polish Session NEIPA brzeczka schłodzona do temp. 19°C, zadane 1op. S-33. NEIPA Citra brzeczka schłodzona do temp. 19°C, zadane 640ml gęstwy WLP644. NEIPA Citra Amarillo brzeczka schłodzona do temp. 19°C, zadane 640ml gęstwy WLP644. Rozlew: Butelkowane po 8 dniach cichej z dodatkiem 20ml/0,5L roztworu cukrowego (42g/500ml). Zjechało do 2°Blg co daje 6,9%. PODSUMOWANIE 13.11.2019 Oba piwa przelane na cichą. NEIPA zjechała do 1,2°Blg, profil mocno estrowy. Sour Ale zjechało do 2°Blg, póki co drożdże dały siarkę, dodałem 850g pulpy z mango. 16.11.2019 NEIPA dodałem 70g Citry na cichą. 21.11.2019 NEIPA Citra zabutelkowana,zjechała do 2°Blg co daje ok 6,9%. W aromacie dużo estrów, lekka cebulka od citry, dojrzałe cytrusy, owoce tropikalne. Goryczka trochę szorstka, zalegająca. 29.11.2019 Sour Ale zabutelkowane z dodatkiem 17ml kwasu mlekowego Edytowane 4 Grudnia 2019 przez DonBeer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 18 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2019 (edytowane) #79 Zula Pale Ale 10,5°Blg 18.11.2019 Warka dla sprawdzenia potencjału polskiego chmielu. Parametry: Gęstość początkowa: 10,5°Blg Goryczka: 11 IBU Barwa: 6 EBC Gęstość końcowa: ?,?°Blg Alkohol: ?,?% Nagazowanie: 2,1v/v Zasyp: (zakładana objętość: 11L) 1,8kg [85%] pilzneński Viking Malt 0,2kg [10%] płatki owsiane 0,1kg [05%] Abbey Castle Malting Śrutowanie śruba: 1 obr. Zacieranie: Lodówka turystyczna 8 litry wody 67°C - 50min Dolałem 5L wrzątku 72°C - 20min Filtracja: 14L 80°C + 3,5ml kwasu mlekowego do całej wody Gotowanie 60min: 00min 40g Zula 7% 2019r. Otrzymałem 12,5 litrów brzeczki o gęstości 10,4°Brix po korekcie 10,5°Blg. Wydajność 65%. Fermentacja: Brzeczka schłodzona do temp. 18°C, zadane 55ml gęstwy WLP644 po #78. Fermentacja burzliwa 14 dni (18/19/20/21/21/21/22/21/21/20/19/19/20/20) Fermentacja cicha 9 dni (20 60g Zuli/21/20/20/20/7/7 2g żelatyny/5/3) Zabutelkowane z dodatkiem 20ml/0,5L roztworu cukru 51g/600ml gotowane 5min. Zjechało do 1,5°Blg co daje 4,7% alko. PODSUMOWANIE 02.12.2019 Przelane na cichą bez pomiaru blg z dodatkiem 60g Zuli. 08.12.2019 2g żelatyny do klarowania. 10.12.2019 Zabutelkowane, póki co bez rewelacji. Edytowane 11 Grudnia 2019 przez DonBeer BuDeX 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 4 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2019 (edytowane) #80 Session West Coast IPA 11,5°Blg 03.12.2019 Parametry: Gęstość początkowa: 11,5°Blg Goryczka: 45 IBU Barwa: 6 EBC Gęstość końcowa: 1,5°Blg Alkohol: 5,3% Nagazowanie: 2,1v/v Zasyp: (zakładana objętość: 12L) 2kg [85%] pilzneński Viking Malt 0,25kg [10%] płatki ryżowe 0,1kg [05%] płatki owsiane Śrutowanie śruba: 1 obr. Zacieranie: Lodówka turystyczna 8 litrów wody temp. 75°C, po wsypaniu słodów 67°C - 65min Dolałem 5L wrzątku 72°C - 20min Filtracja: 13L 80°C + 3ml kwasu mlekowego do całej wody Gotowanie 60min: FHW 5g Chinook 11,8% gr. 2018 00min 30g Citra 12,5% gr. 2018, 10g Equanot 16,9% gr. 2019, Galaxy 13,6% gr. 2019 Otrzymałem 13 litrów brzeczki o gęstości 11,4°Brix po korekcie 11,5°Blg. Wydajność 67%. Fermentacja: Brzeczka schłodzona do temp. 15°C, zadane 70ml gęstwy WLP644 po #79. Fermentacja burzliwa 13 dni (16|17|18|19|20|20|21|21|21|20|20|19|18) Fermentacja cicha 9 dni 6 dni 20°C 3 dni 7°C, na 6 ostatnich dni chmielenie 20g Galaxy, 20g Equanot i 55g Citra. Zabutelkowane z dodatkiem 20ml/0,5L syropu cukrowego 43g/500ml. Zjechało do 1,5°Blg, dofermentowanie 87% co daje 5,3%. PODSUMOWANIE 24.12.2019 Zabutelkowane zjechało do 1,5°Blg co daje 5,3% alko. 09.01.2020 Piwo zajęło 7 miejsce z 9 Poznańskiej Lidze Piwowarów Domowych, wg opinii uczestników wyszedł banan i aromat kveikowy. Edytowane 10 Stycznia 2020 przez DonBeer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 22 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2019 (edytowane) #81 IPA 14°Blg 21.12.2019 Parametry: Gęstość początkowa: 14°Blg Goryczka: 65 IBU Barwa: 6 EBC Gęstość końcowa: ?,?°Blg Alkohol: ?,?% Nagazowanie: 2,1v/v Zasyp: (zakładana objętość: 12L) 2,9kg [95%] pilzneński Viking Malt 0,15kg [05%] pszeniczny Viking Malt Śrutowanie śruba: 0,8 obr. Zacieranie: Lodówka turystyczna 9 litrów wody temp. 75°C, po wsypaniu słodów 67°C - 50min Dolałem 5L wrzątku 72°C - 20min Filtracja: 12L 80°C + 3ml kwasu mlekowego do całej wody Gotowanie 60min: FHW 10g Chinook 11,8% gr. 2018 00min 30g Citra 12,5% gr. 2018, 40g Hallertau Blanc 9,2% gr. 2018, Otrzymałem 13 litrów brzeczki o gęstości 13,9°Brix po korekcie 14°Blg. Wydajność 63%. Fermentacja: Brzeczka schłodzona do temp. 15°C, zadane 70ml gęstwy WLP644 po #80. Fermentacja burzliwa 20dni ( 3x17°C | 18 | 19 | 14x20°C) Fermentacja cicha (19 | 20 30g Citra, 20g Hallertau Blanc, 30g Columbus) PODSUMOWANIE 08.01.2020 Przelane na cichą. Edytowane 10 Stycznia 2020 przez DonBeer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 2 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2020 (edytowane) #82 Brown Ale 11,1°Blg 29.12.2019 Parametry: Gęstość początkowa: 11,1°Blg Goryczka: 22 IBU Barwa: 24 EBC Gęstość końcowa: ?,?°Blg Alkohol: ?,?% Nagazowanie: 2,1v/v Zasyp: (zakładana objętość: 12L) 1,5kg [72%] pilzneński Viking Malt 0,5kg [23%] brown ale CastleMalting 0,1kg [05%] special B CastleMalting Śrutowanie śruba: 0,8 obr. Zacieranie: Lodówka turystyczna 9 litrów wody temp. 74°C, po wsypaniu słodów 68°C - 45min Dolałem 4L wrzątku 72°C - 20min Filtracja: 12L 80°C + 3,5ml kwasu mlekowego do całej wody Gotowanie 60min: FHW 8g Iunga 11% gr. 2018 Otrzymałem 13 litrów brzeczki o gęstości 11,0°Brix po korekcie 11,1°Blg. Wydajność 71%. Fermentacja: Brzeczka schłodzona do temp. 18°C, zadana świeża fiolka FM52 Amerykański Sen. Fermentacja burzliwa 13 dni (17|18|19| 10x20) Fermentacja cicha 7 dni w 20°C. Zabutelkowane z dodatkiem 20ml/0,5L roztworu cukru 52g/600ml wody gotowane 5min. Zjechało do 3°Blg co daje 4,3%. PODSUMOWANIE 10.01.2020 Przelane na cichą bez pomiaru blg. 17.01.2020 Zabutelkowane, zjechało do 3°Blg, co daje 4,3%. 30.01.2020 Piwo zajęło 6 miejsce na 11 w Poznańskiej Lidze Piwowarów Domowych. Edytowane 3 Lutego 2020 przez DonBeer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 11 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2020 (edytowane) #83 Oatmeal Stout 12,3°Blg 10.01.2020 Parametry: Gęstość początkowa: 12,3°Blg Goryczka: 35 IBU Barwa: ?? EBC Gęstość końcowa: 3,2°Blg Alkohol: 4,8% Nagazowanie: 2,1v/v Zasyp: (zakładana objętość: 12L) 1,6kg [69%] pilzneński Viking Malt 0,4kg [17%] płatki owsiane 0,16kg [07%] jęczmień palony 0,16kg [07%] carafa III Śrutowanie śruba: 0,8 obr. Zacieranie: Lodówka turystyczna 9 litrów wody temp. 74°C, po wsypaniu słodów 68°C - 40min Dolałem 4L wrzątku 71°C - 20min Filtracja: 12L 80°C + 3ml kwasu mlekowego do całej wody Gotowanie 60min: FHW 12g Iunga 11% gr. 2018 Otrzymałem 12,5 litrów brzeczki o gęstości 12,2°Brix po korekcie 12,3°Blg. Wydajność 65%. Fermentacja: Brzeczka schłodzona do temp. 17°C, zadano 80ml rzadkiej gęstwy I pokolenie FM52 Amerykański Sen. Fermentacja burzliwa 11 dnia (16-17-18-18-19-19-5x20) Fermentacja cicha 14 dnia w 20°C. Zabutelkowane z dodatkiem 20ml/0,5L roztworu cukru 43g/500ml wody gotowane 5min. Zjechało do 6*Brix po korekcie 3,2°Blg co daje 4,8%. PODSUMOWANIE 20.01.2020 Przelane na cichą bez pomiaru blg. 03.02.2020 Zabutelkowane, zjechało do 3,2°Blg co daje 4,8%. Edytowane 3 Lutego 2020 przez DonBeer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 14 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2020 (edytowane) #84 Orange Ale 9,1°Blg 13.01.2020 Parametry: Gęstość początkowa: 9,1°Blg Goryczka: 20 IBU Barwa: ?? EBC Gęstość końcowa: ?,?°Blg Alkohol: ?,?% Nagazowanie: 2,1v/v Zasyp: (zakładana objętość: 12L) 1,0kg [62%] pilzneński Viking Malt 0,6kg [38%] pszeniczny GlobalMalt Śrutowanie śruba: 0,8 obr. Zacieranie: Lodówka turystyczna 9,5 litrów wody temp. 74°C, po wsypaniu słodów 68°C - 40min Dolałem 3,5L wrzątku 71°C - 20min Filtracja: 12L 80°C + 3ml kwasu mlekowego do całej wody Gotowanie 60min: FHW 6g Maagnum 12% gr. 2018 05min skórka pomarańczy ok 100g Otrzymałem 12 litrów brzeczki o gęstości 9°Brix po korekcie 9,1°Blg. Wydajność 66%. Fermentacja: Brzeczka schłodzona do temp. 15°C, zadano gęstwę Hazy Daze. Fermentacja burzliwa 10 dni (17-18-19-20x7) Fermentacja cicha 10 dni (20x9-8) na 24h dodane 5g liści limonki Kaffir. Zabutelkowane z dodatkiem 20ml/0,5L roztworu cukru 43g/500ml wody gotowane 5min. Zjechało do 2°Blg co daje 3,8%. PODSUMOWANIE 23.01.2020 Przelane na cichą bez pomiaru blg. 31.01.2020 Na cichą poszło 5g limonki Kaffir. 01.02.2020 Zabutelkowane, zjechało do 2°Blg. Edytowane 3 Lutego 2020 przez DonBeer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 20 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2020 (edytowane) #85 Belgian Tripel 19,1°Blg 16.01.2020 Parametry: Gęstość początkowa: 19,1°Blg Goryczka: 28 IBU Barwa: ?? EBC Gęstość końcowa: ?,?°Blg Alkohol: ?,?% Nagazowanie: 2,1v/v Zasyp: (zakładana objętość: 10L) 2,5kg [90%] pilzneński Viking Malt 0,14kg [05%] karmelowy 20-30 Optima 0,14kg [05%] Carapils Śrutowanie śruba: 0,8 obr. Zacieranie: Lodówka turystyczna 9 litrów wody temp. 73°C, po wsypaniu słodów 66°C - 40min Dolałem 4L wrzątku 71°C - 20min Filtracja: 11L 80°C + 3ml kwasu mlekowego do całej wody Gotowanie 60min: FHW 6g Maagnum 12% gr. 2018 30min Saaz 3,5% gr. 2017 10min Saaz 3,5% gr. 2017 Otrzymałem 10,5 litra brzeczki o gęstości 15,8°Brix po korekcie 16°Blg. Wydajność 64%. Fermentacja: Brzeczka schłodzona do temp. 15°C, zadana gęstwa FM27 Artefakty trapistów. Fermentacja burzliwa w 2 dniu 320g cukru białego. 20 dni (17-18-19x2-20-21-22-23-24x12) PODSUMOWANIE 05.02.2020 Przelane na cichą bez pomiaru blg. Edytowane 5 Lutego 2020 przez DonBeer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się