zibi Opublikowano 16 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2009 Szukam coś w stylu ALTA może ktoś podpowie:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 16 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2009 Szukam coś w stylu ALTA może ktoś podpowie:) Ale czego konkretnie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 16 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2009 Może tutaj znajdziesz inspirację Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 16 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2009 (edytowane) Jakiejś receptury Edytowane 16 Sierpnia 2009 przez zibi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 16 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2009 Jakiejś receptury Ostatnio warzyłem tak: http://www.browamator.pl/szczegoly.php?grupa_p=9&przedm=866698&=Alt_Bier&sess_id=7797822290 i piwo choć jeszcze młode smakuje obiecująco. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 16 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2009 Jakiejś receptury Ostatnio warzyłem tak: http://www.browamator.pl/szczegoly.php?grupa_p=9&przedm=866698&=Alt_Bier&sess_id=7797822290 i piwo choć jeszcze młode smakuje obiecująco. Mam tylko pilźnieński i mochajski może być bez karmelowego i drożdze safale 04 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 16 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2009 Jakiejś receptury Ostatnio warzyłem tak: http://www.browamator.pl/szczegoly.php?grupa_p=9&przedm=866698&=Alt_Bier&sess_id=7797822290 i piwo choć jeszcze młode smakuje obiecująco. Mam tylko pilźnieński i mochajski może być bez karmelowego i drożdze safale 04 Jeśli dysponujesz tylko monachijskim i pilzneńskim to osobiście użyłabym 70-80% monachijskiego i 20-30% pilzneńskiego. Co do drożdży to nie jestem pewna czy S-04 będą odpowiednie, z suchych lepsze byłyby na pewno S-33. Fermentację cichą ALTa trzeba przeprowadzać w możliwie niskiej temperaturze, S-33 jak pisał kiedyś Kopyr dają radę, nie wiem jak S-04. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 16 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2009 Fermentowałem S-04 w 16 stopniach dawały rade, ale efekty były bardzo śmietankowe (dwuacetyl, ale znikał podczas leżakowania) no i zawsze miały typowy dla drożdży górnych profil smakowy. Zatem również jak Dori odradzam S-04 do alt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2009 oki dzieki za wsparcie:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtas30w Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Podepnę się pod temat . Obecnie mam Alta z zestawu z BA na cichej , w instrukcji jest: "Zalecana fermentacja cicha - 3 tygodnie w temp. ok. 4°C" U mnie na razie jest to nie wykonalne, trzymam go w ok. 15°C , a teraz pytanie : Czy zmniejszyć czas fermentacji cichej ? Temp. 4°C , a 15°C to duża różnica. Drożdże Safbrew S-33 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Ja czytałem na forum nie pamiętam już u kogo :rolleyes:(bo nie sciągnołem sobie do receptur)że ktoś tak tak robił alta na drożdżach S-04. Fermentacja 4 dni 20°C i 14 cichej ale nie była podana temperatura. Upieram się przy tych S-04 bo dopiero w czwartek bede miał nowy towar a tak coś bym uwarzył. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2009 "Zalecana fermentacja cicha - 3 tygodnie w temp. ok. 4°C" U mnie na razie jest to nie wykonalne, trzymam go w ok. 15°C , a teraz pytanie : Czy zmniejszyć czas fermentacji cichej ? Temp. 4°C , a 15°C to duża różnica. Drożdże Safbrew S-33 . Dziwne, bo S-33 to drożdże górnej fermentacji, pracują najlepiej w 15-23°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2009 W tym wątku http://www.piwo.org/forum/viewtopic.php?pid=21475#p21475 można znaleźć parę przydatnych informacji o fermentacji ALTa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtas30w Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Dzięki dori czytałem już ten wątek, z przyczyn technicznych temp. fermentacji musi być 15°C , głównie chodzi mi o czas fermentacji cichej , zwykle u mnie trwa to góra 2 tygodnie . Zastanawiam się czy jest sens trzymać go te 3 tygodnie na cichej. A tak poza tematem może ktoś poleci piwo górnej fermentacji : mocne , nie za słodkie , średnio goryczkowe. Dwa fermentatory puste , szukam , szukam i nie mogę znaleźć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Moim zdaniem temperatura w tym przypadku nie ma raczej wpływu na długość fermentacji cichej. Potrzymaj na cichej tyle ile standardowo trzymasz Nie wiem jakie piwa lubisz i jakimi dysponujesz surowcami. Może uwarzysz jakąś mocniejszą wersję stouta? Najlepiej załóż nowy wątek to pomyślimy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2009 A tak poza tematem może ktoś poleci piwo górnej fermentacji : mocne , nie za słodkie , średnio goryczkowe. Dwa fermentatory puste , szukam , szukam i nie mogę znaleźć Polecam mocniejszą wersję http://www.piwo.org/forum/p13070-Dzisiaj-20-55-55.html#p13070. Tylko bez jęczmienia niesłodowanego. No a mój karmelowy to odpowiednik karmelowego jasnego. To jest piwo które najlepiej mi wyszło, po 4 miesiącach leżakowania było po prostu pyszne! Ja na pewno powtórzę tę warkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się