Undeath Opublikowano 25 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2015 (edytowane) Piszecie tu o drobnych różnicach wskazania refraktometru. Ja mam problem poważniejszy: Nabyłem właśnie refraktometr i pokazuje mi zupełne cuda. Najdziwniejsze jest to, że dopóki sprawdzam go na wodzie, czystej bądź z cukrem, wszystko wydaje się być OK. Odczyty spławika i refraktometru są porównywalne. Problem zaczyna się gdy mierzę brzeczkę, czy raczej piwo przed rozlewem (brzeczki nastawnej jeszcze nie mierzyłem, bo nie warzyłem jeszcze po zakupie). Balingometr pokazuje 4 Blg a na refraktometrze widnieje jak byk 9,5 brixów. Czegoś nie wiem czy kupiłem chłam? ... Temat był wiele razy poruszany Wystarczyło poczytać o refraktometrze Nie chłam tylko trzeba zrobić korektę Brix refraktometru za pomocą tego kalkulatora: http://www.piwo.org/files/file/48-kalkulator-wskazan-refraktometruxls/ Edytowane 25 Marca 2015 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 25 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2015 Plaga z tym refraktometrami. To już bliża się do problemów "rurka mi nie bulka". GB... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaciejAdamski Opublikowano 25 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2015 Plaga z tym refraktometrami. To już bliża się do problemów "rurka mi nie bulka". Serdecznie Ci dziękuję za przejrzystą i wyczerpującą odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 25 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2015 Post wcześniej dostałeś przecież pełną odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 25 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2015 Plaga z tym refraktometrami. To już bliża się do problemów "rurka mi nie bulka". Są coraz tańsze i dlatego pytania 'nie bulga brix' są smutne. Jest jeszcze coś takiego jak ekstrakt pozorny... Sprawa jest prosta: do zadania drożdży refraktometr idealny a potem już tylko spławik (takie laiki jak np ja). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariucha Opublikowano 25 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2015 Plaga z tym refraktometrami. To już bliża się do problemów "rurka mi nie bulka". Serdecznie Ci dziękuję za przejrzystą i wyczerpującą odpowiedź. I tak grzecznie Ci odpisał, po pierwsze primo - Twój wyimaginowany problem został już rozłożony na atomy na tym forum, po drugie primo ultimo odpowiedź dostałeś post wyżej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi