Bielo Opublikowano 4 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2014 W zamyślę chcę uwarzyć piwo treściwe, słodkie na zimowe wieczory. 3 kg słodu pale ale 0,5 kg słodu caraaroma 0,5 kg słodu pszenicznego 0,35 kg słodu carared 0,2 kg słodu carafa 1 0,2 kg słodu carafa 3 0,5 kg płatków jęczmiennych 0,5 kg płatków owsianych 0,2 kg palonego jęczmienia 500g laktozy Z uwagi na duży udział surowców niesłodowanych zacieranie przedłużyłbym na 65-63C 120 minut. Chmielenie: z uwagi że zależy mi na jak najniższej goryczce ograniczyłbym się tylko do chmielenia na smak i aromat (lekką goryczkę i tak dadzą słody palone) 20' 15 g centennial lub simcoe 10' 10 g centennial lub simcoe 5' 25g centennial lub simcoe na zimno lub herbatka chmielowa przed butelkowaniem: 25 g centennial lub simcoe Zastanawiam się czy Centenniala nie zmienić na Simcoe. Centennial jest cytrynowogrejpfrutowy, więc bardziej nada się na APA, zaś simcoe powinien być sosnowożywiczny i lepiej się łączyć z aromatami charakterystycznymi dla stoutu. Czy ponad 1 kg surowców niesłodowanych to nie za dużo? Przy 23 litrach powinienem uzyskać 15 Blg, 23 IBU i 35 SRM czyli względnie czarny. Będę starał się jednak wysładzać do uzyskania 16 lub 17 Blg. Jakieś sugestie, rady? Pozdrawiam, Maciej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 4 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2014 To ja podepne sie pod temat i zapytam czy Milk Stout i Sweet Stout to ten sam styl piwa? Wlasnie warze zestaw z homebeer.pl Milk Stout. Daje wiecej laktozy i chce fermentowac w dwoch wiadrach. Moze ktos doswiadczony podpowie co moge kupic ciekawego zeby dodac na cicha i miec jedno piwo w dwoch wersjach? Mam juz platki debowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szinek Opublikowano 4 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2014 Bardzo dobrze jest to wytłumaczone na wiki: http://www.wiki.piwo.org/Sweet_Stout#Historia buber 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 5 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2014 z uwagi że zależy mi na jak najniższej goryczce ograniczyłbym się tylko do chmielenia na smak i aromat (lekką goryczkę i tak dadzą słody palone) A ja powiem tak: Do momentu jak się piwo ułoży i tak jak mówisz, że chcesz piwo na długie zimowe wieczory, to z tego chmielu niewiele już aromatu zostanie. Polecam użycie jakiejś Marynki tudzież Magnum (coś taniego) na goryczkę i coś na smak (nie koniecznie amerykany), chmielenie na aromat sobie odpuść a na zimno to już w ogóle wyrzucanie chmielu bo w tym piwie nie będzie go czuć. Co do zasypu to zmniejszyłbym ilość słodów karmelowych bo do zimy może dalej być dość nieprzyjemne, sam kiedyś nawaliłem karmeli jak głupi i piwo wyszło po prostu niedobre. Dalej: surowce niesłodowane - nic się nie bój słód pale ale sobie z nimi poradzi. To ja podepne sie pod temat i zapytam czy Milk Stout i Sweet Stout to ten sam styl piwa? Wlasnie warze zestaw z homebeer.pl Milk Stout. Daje wiecej laktozy i chce fermentowac w dwoch wiadrach. Moze ktos doswiadczony podpowie co moge kupic ciekawego zeby dodac na cicha i miec jedno piwo w dwoch wersjach? Mam juz platki debowe. Amorph - nie kombinuj Zrób jak jest i na pewno będziesz pan zadowolony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 5 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2014 No ale 2 fermentory az prosza sie zeby cos zmienic w tych piwach :-). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 5 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2014 No to użyj różnych drożdży Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 5 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2014 Drozdze już zaladowane. Biore pod uwage platki debowe, laske wanilii ale mysle o czyms jeszcze. Moze skorka pomaranczowa? Tylko czy przebije sie przez wszystkie palone nuty? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 5 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2014 w takim razie użyj wanilii Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bielo Opublikowano 6 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2014 (edytowane) Laska wanilii ponoć niszczy piane, ze względu na tłuszcze. Malinowy jęczmieniu, jak byś zmniejszył ilość karmeli? na 0,2 caraaromy i 0,3 carareda? czy wyrzucić carared? @EDIT: mam jeszcze jedno pytanie. W jaki sposób ma się chmielenie na aromat w piwach w stylu American Stout skoro one muszą leżakować przynajmniej 3 miesiące zanim zaczną być smaczne? Przecież po 3 miesiącach zwykle z aromatu chmielowego pozostaje wspomnienie. Czy może powinny one być pite wcześniej? Edytowane 6 Września 2014 przez Bielo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 6 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2014 Carared wywal całkiem. A co do aromatu chmielowego to zauważyłem, że późne chmielenie (od 15min w dół) wychodzi w piwie dość późno (dopiero po miesiącu, dwóch). Natomiast cytat z wiki: Aromat Umiarkowane do mocnych aromaty słodów palonych, często posiadające aromaty palonej kawy albo gorzkiej czekolady. Aromaty spalenizny albo węgla drzewnego są niskie albo niewyczuwalne. Średni do niskiego aromat chmielowy, często z cytrusowym albo żywicznym aromatem chmieli amerykańskich. Estry są opcjonalne, ale mogą być do średniej intensywności. Lekkie aromaty alkoholowe są również opcjonalne. Brak dwacetylu. W stoucie pierwsze skrzypce grają palone słody a nie chmiel więc bym się aż tak nie przejmował tym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bielo Opublikowano 6 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2014 Ok, dziękuję bardzo, pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łyskacz Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Mam w planach uwarzyć Milk Stout. Pytanie czy żółtodziób poradzi sobie z tym stylem czy najpierw poćwiczyć zacieranie? Do tej pory zacierałem tylko raz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się