profik Opublikowano 24 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2015 Nie widzę powodów aby dezynfekować kawę, a tym bardziej podpiekać ją w piekarniku tym samym dodając jeszcze więcej spalenizny. Robiłem 2x normlny cold brew w piwie i żadnej infekcji nie złapałem. Normalnie nie trzeba, ale zanim ziarno trafi do paczki w palarni moze troche minac i na rozne dziwne miejsca moze trafic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 24 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2015 (edytowane) Jeśli nawet jakieś syfy tam żyją to 5 min w piekarniku może nie pomóc. Zaś >15 minutowe jest zbyt szkodliwe dla aromatu kawy (chyba że ktos lubi aromat spalenizny). Edytowane 24 Listopada 2015 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xyz Opublikowano 24 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2015 Jeśli nawet jakieś syfy tam żyją to 5 min w piekarniku może nie pomóc. Zaś >15 minutowe jest zbyt szkodliwe dla aromatu kawy (chyba że ktos lubi aromat spalenizny). Wychodzę z założenia, że lepiej zapobiegać,nie zajmuje dużo czasu, a może uniknąć kłopotów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 24 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2015 Zaś >15 minutowe jest zbyt szkodliwe dla aromatu kawy (chyba że ktos lubi aromat spalenizny). Tez jestem zwolennikiem nie dezynfekowania ziaren, i tak jak piszesz 15min moze byz zbyt duzo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 24 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2015 Kawę w ziarnach dodawałem 3-4 razy, przy temperaturach 110-120C nie zanotowałem nigdy aromatów spalenizny. Pierwsza kawa dłużej wypiekana dała bardziej ziemisty palony aromat, ale sama kawa była już mocniej palona. Lekko palona kawa po ok. 10-15C w piekarniku w takiej temperaturze nie przyciemniła się, aromat nie był wcale palony. Kawę uznaję za dodatek w miarę bezpieczny, ale piłem już piwa zakażone po dodaniu różnych bezpiecznych dodatków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 28 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2015 Ciekawe czy ktoś już moczył kawę w StarSanie.. Tak czy siak pewnie w jakimś whiskaczu można ją bezpiecznie wymoczyć kilkanaście minut a potem siup razem z tym wszystkim do fermentora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fortun Opublikowano 28 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2015 Ciekawe czy ktoś już moczył kawę w StarSanie.. Tak czy siak pewnie w jakimś whiskaczu można ją bezpiecznie wymoczyć kilkanaście minut a potem siup razem z tym wszystkim do fermentora. Tylko, że do Coffee Pale Ale to średnio whisky pasuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 28 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2015 1) jak to nie pasuje do kawy? zawsze można dobrać bardziej czekoladowe whisky - a może lepiej leżakowane w dębie, mające waniliowe nuty? prawie jak barrel aged 2) 50 ml prawdopodobnie nie poczujesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fortun Opublikowano 29 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2015 Jutro będę warzyć Coffee Pale Ale z kawą Yirgacheffe. Mam zamiar dodać ją w trakcie studzenia (studzę w wannie) pokruszoną tłuczkiem. Kawa zakupiona była w Składzie kawy w galerii.W dalszym ciągu walczę wewnętrznie z tematem dezynfekcji... jakieś porady Dezynfekować czy jednak nie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 30 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2015 Ja bym potłukł ziarna wałkiem bez otwierania paczki, później otworzył i wsypał od razu bez dezynfekcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fortun Opublikowano 30 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2015 Ja bym potłukł ziarna wałkiem bez otwierania paczki, później otworzył i wsypał od razu bez dezynfekcji. Nie przejmować się, że przesypywane w sklepie itp? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xyz Opublikowano 30 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2015 Ja się tego obawiałem i asekuracyjnie wolałem wrzucić do piekarnika, miałem infekcje przy innych warkach, wolałem oszczędzić swojej pracy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 30 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2015 Ja bym potłukł ziarna wałkiem bez otwierania paczki, później otworzył i wsypał od razu bez dezynfekcji. Nie przejmować się, że przesypywane w sklepie itp? Nie doczytałem, że to w sklepie było kupowane. Taką z palarni można raczej bez przeszkód wrzucać. Niewiadomego pochodzenia bezpieczniej bedzie wrzucic do piekarnika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemo_666 Opublikowano 25 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2016 Mam zamiar wrzucić kawę na 0' w skarpecie. Jeśli chłodzę w wannie, to ją wyciągnąć po jakimś czasie czy zostawić na całe chłodzenie czyli ok 2h? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzdna Opublikowano 25 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2016 @Przemo_666 Ja zrobiłem podobnie- wrzuciłem 5 min przed końcem gotowania i zostawiłem na 1,5 godz chłodzenie w wannie. Aromat kawy był całkiem wyraźny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 25 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2016 Zależy jak bardzo masz rozdrobniona kawe, ja wrzuciłem przy ~80C i zostawiłem do końca ale kawę miałem tylko połamana na pół Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemo_666 Opublikowano 8 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2016 (edytowane) Tak więc, wrzuciłem kawę na 0' na całe chłodzenie w wannie. 50g świeżo zmielonej Etiopia Djimah na 13L (Pracownia Piwa użyła tej kawy do swojego "Józka", który mi zasmakował). Brzeczka w smaku i w zapachu w porządku zobaczymy jak będzie dalej. Po 3tyg od butelkowania aromat kawy osłab - chyba następnym razem będzie trzeba coś dorzucić na cichą. W smaku zaś wyraźna, mocna kawa z wytrawnym finiszem - odczucie goryczki jest potęgowane przez kawę. Edytowane 19 Października 2016 przez Przemo_666 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fuki33 Opublikowano 9 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2016 (edytowane) Ja do mojego Coffee Milk Stoutu wrzuciłem trzy rodzaje kaw, jedna wybrana z powodu super aromatu (nie, nie piję kawy i nie znam się na tym). kawa Brazylia Santos - 40g 0` kawa Ethiopia Djimah - 40g 0` kawa Arabica o smaku pralin belgijskich - 40g 0` kawa Brazylia Santos - 40g whirlpool kawa Ethiopia Djimah - 40g whirlpool kawa Arabica o smaku pralin belgijskich - 40g whirlpool Efekt naprawdę bardzo fajny, mega aromat. Moim zdaniem warzenie z użyciem kawy ma znacznie większy potencjał niż "uzyskiwanie" jej ze słodów. A przynajmniej jeśli chodzi o aromat. Edytowane 9 Września 2016 przez fuki33 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 22 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2016 Mam w planach wrzucić kawę w ziarnach na cichą. Kawę mam z palarni w oryginalnym opakowaniu. Odkazic to czymś przed dodaniem? ZiomBEER 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joonecky Opublikowano 22 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2016 Ja bym zaryzykował bez odkażania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 22 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2016 Odkazic to czymś przed dodaniem? Nie ma potrzeby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 22 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2016 ja chwilę moczylem w clo2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZiomBEER Opublikowano 18 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2016 Mam w planach wrzucić kawę w ziarnach na cichą. Kawę mam z palarni w oryginalnym opakowaniu. Odkazic to czymś przed dodaniem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
314wo.pl Opublikowano 22 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2016 Mam w planach wrzucić kawę w ziarnach na cichą. Kawę mam z palarni w oryginalnym opakowaniu. Odkazic to czymś przed dodaniem? Ja przez chwilkę pomoczyłem w spirytusie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 22 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2016 Mam w planach wrzucić kawę w ziarnach na cichą. Kawę mam z palarni w oryginalnym opakowaniu. Odkazic to czymś przed dodaniem? Ja przez chwilkę pomoczyłem w spirytusie Ja ostatecznie dałem prosto z paczki, nic złego się nie wydarzyło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się