Jump to content

Warzymy z kawą


Bzdzionek

Recommended Posts

Nie widzę powodów aby dezynfekować kawę, a tym bardziej podpiekać ją w piekarniku tym samym dodając jeszcze więcej spalenizny. Robiłem 2x normlny cold brew w piwie i żadnej infekcji nie złapałem.

 

Normalnie nie trzeba, ale zanim ziarno trafi do paczki w palarni moze troche minac i na rozne dziwne miejsca moze trafic. :) 

Link to comment
Share on other sites

Jeśli nawet jakieś syfy tam żyją to 5 min w piekarniku może nie pomóc. Zaś >15 minutowe jest zbyt szkodliwe dla aromatu kawy (chyba że ktos lubi aromat spalenizny).

 

Wychodzę z założenia, że lepiej zapobiegać,nie zajmuje dużo czasu, a może uniknąć kłopotów.

Link to comment
Share on other sites

Kawę w ziarnach dodawałem 3-4 razy, przy temperaturach 110-120C nie zanotowałem nigdy aromatów spalenizny.

Pierwsza kawa dłużej wypiekana dała bardziej ziemisty palony aromat, ale sama kawa była już mocniej palona.

Lekko palona kawa po ok. 10-15C w piekarniku w takiej temperaturze nie przyciemniła się, aromat nie był wcale palony.

Kawę uznaję za dodatek w miarę bezpieczny, ale piłem już piwa zakażone po dodaniu różnych bezpiecznych dodatków.

Link to comment
Share on other sites

Ciekawe czy ktoś już moczył kawę w StarSanie.. :P

 

Tak czy siak pewnie w jakimś whiskaczu można ją bezpiecznie wymoczyć kilkanaście minut a potem siup razem z tym wszystkim do fermentora.

Link to comment
Share on other sites

Ciekawe czy ktoś już moczył kawę w StarSanie.. :P

 

Tak czy siak pewnie w jakimś whiskaczu można ją bezpiecznie wymoczyć kilkanaście minut a potem siup razem z tym wszystkim do fermentora.

Tylko, że do Coffee Pale Ale to średnio whisky pasuje :P

Link to comment
Share on other sites

1) jak to nie pasuje do kawy? zawsze można dobrać bardziej czekoladowe whisky - a może lepiej leżakowane w dębie, mające waniliowe nuty? prawie jak barrel aged :P

2) 50 ml prawdopodobnie nie poczujesz :)

Link to comment
Share on other sites

Jutro będę warzyć Coffee Pale Ale z kawą Yirgacheffe. Mam zamiar dodać ją w trakcie studzenia (studzę w wannie) pokruszoną tłuczkiem. Kawa zakupiona była w Składzie kawy w galerii.

W dalszym ciągu walczę wewnętrznie z tematem dezynfekcji... jakieś porady :P Dezynfekować czy jednak nie?

Link to comment
Share on other sites

 

Ja bym potłukł ziarna wałkiem bez otwierania paczki, później otworzył i wsypał od razu bez dezynfekcji. 

Nie przejmować się, że przesypywane w sklepie itp?

 

 

Nie doczytałem, że to w sklepie było kupowane. Taką z palarni można raczej bez przeszkód wrzucać.

Niewiadomego pochodzenia bezpieczniej bedzie wrzucic do piekarnika. 

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...
  • 2 weeks later...

Tak więc, wrzuciłem kawę na 0' na całe chłodzenie w wannie. 50g świeżo zmielonej Etiopia Djimah na 13L (Pracownia Piwa użyła tej kawy do swojego "Józka", który mi zasmakował). 

Brzeczka w smaku i w zapachu w porządku zobaczymy jak będzie dalej.

 

Po 3tyg od butelkowania aromat kawy osłab - chyba następnym razem będzie trzeba coś dorzucić na cichą. W smaku zaś wyraźna, mocna kawa z wytrawnym finiszem - odczucie goryczki jest potęgowane przez kawę. 

Edited by Przemo_666
Link to comment
Share on other sites

Ja do mojego Coffee Milk Stoutu wrzuciłem trzy rodzaje kaw, jedna wybrana z powodu super aromatu (nie, nie piję kawy i nie znam się na tym).

  • kawa Brazylia Santos - 40g 0`
  • kawa Ethiopia Djimah - 40g 0`
  • kawa Arabica o smaku pralin belgijskich - 40g 0`
  • kawa Brazylia Santos - 40g whirlpool
  • kawa Ethiopia Djimah - 40g whirlpool
  • kawa Arabica o smaku pralin belgijskich - 40g whirlpool
​Efekt naprawdę bardzo fajny, mega aromat. Moim zdaniem warzenie z użyciem kawy ma znacznie większy potencjał niż "uzyskiwanie" jej ze słodów. A przynajmniej jeśli chodzi o aromat.  Edited by fuki33
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 4 weeks later...

 

 

Mam w planach wrzucić kawę w ziarnach na cichą. Kawę mam z palarni w oryginalnym opakowaniu. Odkazic to czymś przed dodaniem?

 

Ja przez chwilkę pomoczyłem w spirytusie

 

Ja ostatecznie dałem prosto z paczki, nic złego się nie wydarzyło ;)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.