profik Posted November 24, 2015 Share Posted November 24, 2015 Nie widzę powodów aby dezynfekować kawę, a tym bardziej podpiekać ją w piekarniku tym samym dodając jeszcze więcej spalenizny. Robiłem 2x normlny cold brew w piwie i żadnej infekcji nie złapałem. Normalnie nie trzeba, ale zanim ziarno trafi do paczki w palarni moze troche minac i na rozne dziwne miejsca moze trafic. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WiHuRa Posted November 24, 2015 Share Posted November 24, 2015 (edited) Jeśli nawet jakieś syfy tam żyją to 5 min w piekarniku może nie pomóc. Zaś >15 minutowe jest zbyt szkodliwe dla aromatu kawy (chyba że ktos lubi aromat spalenizny). Edited November 24, 2015 by WiHuRa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
xyz Posted November 24, 2015 Share Posted November 24, 2015 Jeśli nawet jakieś syfy tam żyją to 5 min w piekarniku może nie pomóc. Zaś >15 minutowe jest zbyt szkodliwe dla aromatu kawy (chyba że ktos lubi aromat spalenizny). Wychodzę z założenia, że lepiej zapobiegać,nie zajmuje dużo czasu, a może uniknąć kłopotów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
profik Posted November 24, 2015 Share Posted November 24, 2015 Zaś >15 minutowe jest zbyt szkodliwe dla aromatu kawy (chyba że ktos lubi aromat spalenizny). Tez jestem zwolennikiem nie dezynfekowania ziaren, i tak jak piszesz 15min moze byz zbyt duzo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kordas Posted November 24, 2015 Share Posted November 24, 2015 Kawę w ziarnach dodawałem 3-4 razy, przy temperaturach 110-120C nie zanotowałem nigdy aromatów spalenizny. Pierwsza kawa dłużej wypiekana dała bardziej ziemisty palony aromat, ale sama kawa była już mocniej palona. Lekko palona kawa po ok. 10-15C w piekarniku w takiej temperaturze nie przyciemniła się, aromat nie był wcale palony. Kawę uznaję za dodatek w miarę bezpieczny, ale piłem już piwa zakażone po dodaniu różnych bezpiecznych dodatków. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ThoriN Posted November 28, 2015 Share Posted November 28, 2015 Ciekawe czy ktoś już moczył kawę w StarSanie.. Tak czy siak pewnie w jakimś whiskaczu można ją bezpiecznie wymoczyć kilkanaście minut a potem siup razem z tym wszystkim do fermentora. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fortun Posted November 28, 2015 Share Posted November 28, 2015 Ciekawe czy ktoś już moczył kawę w StarSanie.. Tak czy siak pewnie w jakimś whiskaczu można ją bezpiecznie wymoczyć kilkanaście minut a potem siup razem z tym wszystkim do fermentora. Tylko, że do Coffee Pale Ale to średnio whisky pasuje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ThoriN Posted November 28, 2015 Share Posted November 28, 2015 1) jak to nie pasuje do kawy? zawsze można dobrać bardziej czekoladowe whisky - a może lepiej leżakowane w dębie, mające waniliowe nuty? prawie jak barrel aged 2) 50 ml prawdopodobnie nie poczujesz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fortun Posted November 29, 2015 Share Posted November 29, 2015 Jutro będę warzyć Coffee Pale Ale z kawą Yirgacheffe. Mam zamiar dodać ją w trakcie studzenia (studzę w wannie) pokruszoną tłuczkiem. Kawa zakupiona była w Składzie kawy w galerii.W dalszym ciągu walczę wewnętrznie z tematem dezynfekcji... jakieś porady Dezynfekować czy jednak nie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
profik Posted November 30, 2015 Share Posted November 30, 2015 Ja bym potłukł ziarna wałkiem bez otwierania paczki, później otworzył i wsypał od razu bez dezynfekcji. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fortun Posted November 30, 2015 Share Posted November 30, 2015 Ja bym potłukł ziarna wałkiem bez otwierania paczki, później otworzył i wsypał od razu bez dezynfekcji. Nie przejmować się, że przesypywane w sklepie itp? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
xyz Posted November 30, 2015 Share Posted November 30, 2015 Ja się tego obawiałem i asekuracyjnie wolałem wrzucić do piekarnika, miałem infekcje przy innych warkach, wolałem oszczędzić swojej pracy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
profik Posted November 30, 2015 Share Posted November 30, 2015 Ja bym potłukł ziarna wałkiem bez otwierania paczki, później otworzył i wsypał od razu bez dezynfekcji. Nie przejmować się, że przesypywane w sklepie itp? Nie doczytałem, że to w sklepie było kupowane. Taką z palarni można raczej bez przeszkód wrzucać. Niewiadomego pochodzenia bezpieczniej bedzie wrzucic do piekarnika. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Przemo_666 Posted August 25, 2016 Share Posted August 25, 2016 Mam zamiar wrzucić kawę na 0' w skarpecie. Jeśli chłodzę w wannie, to ją wyciągnąć po jakimś czasie czy zostawić na całe chłodzenie czyli ok 2h? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jerzdna Posted August 25, 2016 Share Posted August 25, 2016 @Przemo_666 Ja zrobiłem podobnie- wrzuciłem 5 min przed końcem gotowania i zostawiłem na 1,5 godz chłodzenie w wannie. Aromat kawy był całkiem wyraźny Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
profik Posted August 25, 2016 Share Posted August 25, 2016 Zależy jak bardzo masz rozdrobniona kawe, ja wrzuciłem przy ~80C i zostawiłem do końca ale kawę miałem tylko połamana na pół Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Przemo_666 Posted September 8, 2016 Share Posted September 8, 2016 (edited) Tak więc, wrzuciłem kawę na 0' na całe chłodzenie w wannie. 50g świeżo zmielonej Etiopia Djimah na 13L (Pracownia Piwa użyła tej kawy do swojego "Józka", który mi zasmakował). Brzeczka w smaku i w zapachu w porządku zobaczymy jak będzie dalej. Po 3tyg od butelkowania aromat kawy osłab - chyba następnym razem będzie trzeba coś dorzucić na cichą. W smaku zaś wyraźna, mocna kawa z wytrawnym finiszem - odczucie goryczki jest potęgowane przez kawę. Edited October 19, 2016 by Przemo_666 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fuki33 Posted September 9, 2016 Share Posted September 9, 2016 (edited) Ja do mojego Coffee Milk Stoutu wrzuciłem trzy rodzaje kaw, jedna wybrana z powodu super aromatu (nie, nie piję kawy i nie znam się na tym). kawa Brazylia Santos - 40g 0` kawa Ethiopia Djimah - 40g 0` kawa Arabica o smaku pralin belgijskich - 40g 0` kawa Brazylia Santos - 40g whirlpool kawa Ethiopia Djimah - 40g whirlpool kawa Arabica o smaku pralin belgijskich - 40g whirlpool Efekt naprawdę bardzo fajny, mega aromat. Moim zdaniem warzenie z użyciem kawy ma znacznie większy potencjał niż "uzyskiwanie" jej ze słodów. A przynajmniej jeśli chodzi o aromat. Edited September 9, 2016 by fuki33 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ATP Posted September 22, 2016 Share Posted September 22, 2016 Mam w planach wrzucić kawę w ziarnach na cichą. Kawę mam z palarni w oryginalnym opakowaniu. Odkazic to czymś przed dodaniem? ZiomBEER 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
joonecky Posted September 22, 2016 Share Posted September 22, 2016 Ja bym zaryzykował bez odkażania. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WiHuRa Posted September 22, 2016 Share Posted September 22, 2016 Odkazic to czymś przed dodaniem? Nie ma potrzeby. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted September 22, 2016 Share Posted September 22, 2016 ja chwilę moczylem w clo2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZiomBEER Posted October 18, 2016 Share Posted October 18, 2016 Mam w planach wrzucić kawę w ziarnach na cichą. Kawę mam z palarni w oryginalnym opakowaniu. Odkazic to czymś przed dodaniem? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
314wo.pl Posted October 22, 2016 Share Posted October 22, 2016 Mam w planach wrzucić kawę w ziarnach na cichą. Kawę mam z palarni w oryginalnym opakowaniu. Odkazic to czymś przed dodaniem? Ja przez chwilkę pomoczyłem w spirytusie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ATP Posted October 22, 2016 Share Posted October 22, 2016 Mam w planach wrzucić kawę w ziarnach na cichą. Kawę mam z palarni w oryginalnym opakowaniu. Odkazic to czymś przed dodaniem? Ja przez chwilkę pomoczyłem w spirytusie Ja ostatecznie dałem prosto z paczki, nic złego się nie wydarzyło Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.