profik Posted May 5, 2015 Share Posted May 5, 2015 Ja bym użył Yerge Swiaderny 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
crosis Posted May 5, 2015 Share Posted May 5, 2015 Etiopia. Ich kawy są najmniej kwaśne, a wg mnie największa wada piw z kawą to często właśnie ich mocna kwaskowatość. Swiaderny 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Swiaderny Posted May 6, 2015 Share Posted May 6, 2015 Kawa zamówiona! Może uda się przeprowadzić warzenie w przyszłym tygodniu.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
crosis Posted May 7, 2015 Share Posted May 7, 2015 Otworzyłem ostatnio swojego ciemnego lagera z kawą. Dodatek na 0' okazał się strzałem w dziesiątkę - całość pachnie piękną kawą, z nutą piwa. Kwaskowatość jest, ale na minimalnym poziomie, idealnie odświeżająco. To nie jest pintowy lager, który smakuje jak zmieszanie zimnego, koncernowego lagera z kiepskiej jakości espresso. Jeśli więc się zastanawiasz jak dodać - polecam taką metodę. Szczerze mówiąc - na zimno bym chyba odpuścił. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cml Posted May 7, 2015 Share Posted May 7, 2015 @crosis w jakiej postaci ta kawa? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
crosis Posted May 7, 2015 Share Posted May 7, 2015 Jest w temacie: Nie tak jak do zaparzania wrzątkiem (czyli najdrobniej). Powiedzmy, że tak jak do kawiarki. Mielona na tydzień przed użyciem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Swiaderny Posted May 7, 2015 Share Posted May 7, 2015 W planie miałem wkomponować kawę w przepis Dori Do zacieru - 60 g Do chmielenia po wyłączeniu gazu (0' - chłodzenie przez wymiennik płytowy jakieś 10 min) - 50 g Na zimno - 90 g Ma to rację bytu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
meszek Posted May 7, 2015 Share Posted May 7, 2015 A co powiedzielibyście na dodanie na ostatni dzień - dwa na cichą całych ziaren, ale wcześniej trzymanych w whisky przez parę dni ? Chciałby zabić chociaż trochę zarazki, bo jednak to trochę ryzyko zakażenia, co prawda mam pod ręką w Gdańsku palarnię kawy, więc mogłaby ona być świeżo palona, ale nie byłaby hermetycznie zapakowana tylko pewnie załadowana do jakiejś torebki. Czy to whisky nie zabiłoby zupełnie aromatów i czy może nie warto świrować i dać po prostu te ziarna, nie ma dużego ryzyka zakażenia ? Nie ma to być coffee stout, bardziej double oatmeal z wyczuwalnymi nutami kawowymi, tak żeby nie przykrywał one wszystkiego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JacekKocurek Posted May 8, 2015 Share Posted May 8, 2015 (edited) Na pewno ilość bakterii na palonej kawie nie jest większa niż na chmielu dodawanym na zimno. Moim zdaniem nie ma się czego bać. Wbrew pozorom, piwo na cichej nie jest aż tak bardzo wrażliwe. Chroni je niskie pH i etanol. Największy problem stanowi dostęp tlenu,czyli sprzyjające warunki dla bakterii kwasu octowego. Edited May 8, 2015 by JacekKocurek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
crosis Posted May 8, 2015 Share Posted May 8, 2015 (edited) Pytanie, co może dać dodatek na zimno. Ale to już inna historia. Kilka osób dostało mojego kawowego lagera - mam bardzo pozytywne recenzje. I tak: zasyp zasypem, ale jakość kawy jest tutaj absolutnym kluczem. Zapomnijcie o markowych blendach itp. Mi pomogła koleżanka pracująca w palarni Etno Cafe. Kawa to Yirgacheffe - niesamowita, aromatyczna, pełna smaku, ale nie dająca dużo kwaskowatości. Jak widać cena też nie jest przesadzona, kawy są też dostępne we wrocławskim okrąglaku na placu Kościuszki. I pochwalę się: to jedno z lepszych, jeśli nie najlepszych piw, jakie zrobiłem. Dodatek kawy w 0' spowodował przejście aromatu, który ma dużo nut czekoladowych, zbudowanie niesamowitego smaku oraz ustawił kwaskowatość na idealnym, orzeźwiającym poziomie. Jeśli ktoś chce zacząć od warzenia z kawą, polecam tę metodę. Ja na pewno będę to powtarzał, ale też próbował innych metod... i innych kaw z Etno Cafe Edited May 8, 2015 by crosis KoVaLL 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
profik Posted May 8, 2015 Share Posted May 8, 2015 Nie obraź się ale śmierdzi reklamą... Co do wrzucenia kawy na 0' to tak, ale dla osób używających chłodnicy zanurzeniowej. Osoby chłodzące w wannie niech wrzucą gdy brzeczka ma poniżej 90C. W moim stoucie dodatek kawy przy 85C sprawdził się w 100% i też polecam dodanie kawy w taki sposób! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
crosis Posted May 8, 2015 Share Posted May 8, 2015 (edited) Bo to jest reklama. Nie uwarzyłbym tego piwa z tym gatunkiem kawy, gdyby nie ludzie z tej palarni. Więc dlaczego mam ich nie reklamować? Zasłużyli. Edited May 8, 2015 by crosis Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
banita12 Posted May 8, 2015 Share Posted May 8, 2015 Moim zdaniem a uwarzyłem już 3 warki gdzie kawę dodawałem na cichą, na 0 minut i w postaci espresso z piw z kawą najlepsze są te bez kawy Dla mnie kawa zbyt dominuje piwo i nie pozostawia w nim wiele poza sobą. Chociaż przychylam się do zdania Crosisa, że metoda na 0 min jest najlepsza. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
crosis Posted May 8, 2015 Share Posted May 8, 2015 Wszystko zależy od kawy i od zasypu No i od ilości Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
banita12 Posted May 8, 2015 Share Posted May 8, 2015 Czyli od wszystkiego Jedno moim zdaniem jest pewne nie należy przesadzać z ilością kawy, lepszy jest subtelny aromat, który się wkomponowuje w piwo niż całkowita dominacja jednego tylko składnika. Myślę, że 100g grubo zmielonej kawy na 20l piwa dodawane na 0 min i szybkie schłodzenie to absolutne maksimum. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
crosis Posted May 8, 2015 Share Posted May 8, 2015 (edited) U mnie kawy było 189 g (miało być 200, ale wcześniej jej po prostu używałem). Kawa absolutnie nie dominuje piwa. Myślę, że ustalanie maximum i minimum jest generalnym błędem. Wszystko zależy od tego, co chcemy uzyskać i co lubimy. A potem trzeba mądrze zrobić zasyp, ustalić profil, bazę słodową - czyli po prostu zaprojektować piwo. Ja, żeby stworzyć optymalne warunki użyłem sporego zestawu słodów, a na dodatek całość przefermentowałem mega neutralnymi Danish Lager. Efekt jest niesamowicie pijalny. Dość generyczne chmiele też pomogły stworzyć to piwo. Edited May 8, 2015 by crosis Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
meszek Posted May 8, 2015 Share Posted May 8, 2015 A co z ilością zmiażdżonych ziaren dodanych na cichą ? Tak żeby nie przykryła wszystkiego ? Zakładam, że więcej niż w przypadku dodawania na 0'. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
crosis Posted May 11, 2015 Share Posted May 11, 2015 Wg mnie dodatek na zimno, w przypadku kawy, da dość mało. Możesz to przetestować - zalej po prostu ziarna piwem i zostaw kilka dni. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
profik Posted May 11, 2015 Share Posted May 11, 2015 Wg mnie dodatek na zimno, w przypadku kawy, da dość mało. Możesz to przetestować - zalej po prostu ziarna piwem i zostaw kilka dni. Nie zgodzę się! Nie wiem jak w piwie, ale ziarno zalane wodą daje naprawdę cudowne lekkie kawowe aromaty, zero goryczki i kwasu. Najlepsze efekty na wodzie uzyskałem miazdząc ziarno na pół i trzymając około 24/48h wedle uznania. Całe ziarna moczyłem 3-4 dni i jeszcze lżejsze były aromaty i smak. Co do kawy dodawanej przy butelkowaniu to wypowiem się za 2 miesiące bo w tym momencie mój coffee stout z espresso jest młody i cięzko coś konstruktywnego wywnioskować po tak krótkim czasie. Na pewno trzeba będzie zmienić sposób dodawania gdyż lekka infekcja od samego espresso już jest w butelkach... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek Posted May 11, 2015 Share Posted May 11, 2015 (edited) Dodałem całe ziarna kawy na zimno na 2 tygodnie i kawa dominuje w piwie 100g na 23l 13blg Edited May 11, 2015 by Sławek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Konus Posted May 11, 2015 Share Posted May 11, 2015 zrobiłem tak samo jak Sławek tylko piwo ma 11,5blg, efekt podobny Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
profik Posted May 11, 2015 Share Posted May 11, 2015 (edited) Dodałem całe ziarna kawy na zimno na 2 tygodnie i kawa dominuje w piwie 100g na 23l 13blg No bez przesady Panowie... Wrzuć sobie 100g chmielu na zimno na dwa tygodnie... No i najważniejsze jest różnica między dodawaniem różnych kaw. Jasno palona: Średnio: Ciemno ociekajaca tłuszczem: Edited May 11, 2015 by profik Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek Posted May 11, 2015 Share Posted May 11, 2015 crosis twierdził że nic nie daje:P Miał być tydzień ale czasu na rozlew nie było. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Konus Posted May 11, 2015 Share Posted May 11, 2015 Sławek musimy porównać nasze piwa! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
crosis Posted May 12, 2015 Share Posted May 12, 2015 Jednym słowem robimy co? Porównanie piw kawowych? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.