Giziu Opublikowano 1 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2014 Pomóżcie w rozwiązaniu tej zagadki, żeby za rok jednak było ze 30 piw Odpowiedż na to pytanie jest bardzo prosta: ...ale właśnie chodzi o to, żeby piwowarzy warzyli piwo specjalnie na ten konkurs:) Duża frekwencja jest fajna, ale nie jest to dla nas priorytetem - ten konkurs przede wszystkim honoruje pamięć Sławka Pahlke, którego ostatnim projektem był Grand Porter, a ten, jak wiadomo, ma 18 blg Oczywiście poglądy się zmieniają, sponsor decyduje, ale osobiście wolałbym żeby zostało po staremu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 1 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2014 Marusia, nie wiem jak inni, ja miałem pszenicę, która kilkanaście dni wcześniej startowała w konkursie w Poznaniu. Weszła ona do finału, ale bez szału. W mojej ocenie było to piwo dobre. Szkoda mi było zawracać głowę jury piwem "średnim" dlatego nie wysłałem. Jak mam piwa które w mojej ocenie są bardzo dobre to wysyłam na konkurs bez względu na nagrody. PS. posyłając piwo do Poznania był to strzał w ciemno - kilka dni po butelkowaniu z nadzieją że się ułooży Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryh Opublikowano 1 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2014 Dziękuję za gratulacje, bardzo się cieszę z tego wyniku. Wogosz w Poznaniu tak pojechał po pszenicznych, że chyba większość piwowarów wypiła z żalu wszystkie zapasy w samotności... Z drugiej strony sami piwowarzy domagają się opisu wrażeń sędziowskich więc organizator zrobił co powinien. Mogło to mieć wpływ na decyzję o wysyłce do Gdańska. Ja zapewne nie wysłałbym swojego piwka jeśli nie znalazłbym się w finale poznańskiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pan_czarny Opublikowano 1 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2014 a ja wysłałem, mimo odpadnięcia w eliminacjach w Poznaniu. Przy okazji, skoro to moje pierwsze podium - gratuluję zwycięzcy i kolegom z kolejnych miejsc, zwłaszcza Robertowi, z którym wprawdzie nie wysłaliśmy tego samego piwa, ale gęstwą już się podzieliliśmy Podziękowania dla organizatorów i sędziów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ray Opublikowano 1 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2014 <br />Zastanawialiśmy się w gronie jurorsko-organizacyjnym, co jest przyczyną tak niskiej frekwencji w gdańskim konkursie - będziemy wdzięczni za podpowiedzi.<br /> Ja tam miałem nadzieję na kategorię porterową jesień jest porą roku że tak powiem mało pszeniczniakową, jak już miała by być pszenica to weizenbock... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 1 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2014 Kurcze 0,25pkt od podium, soooo clooose Gratulacje dla zwycięzców Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 1 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2014 co jest przyczyną tak niskiej frekwencji w gdańskim konkursie - będziemy wdzięczni za podpowiedzi Po prostu dobrą pszenicę chyba (wg mnie) trudno wykonać a tu była ta kategoria i szeroki zakres blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Giziu Opublikowano 1 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2014 Po prostu dobrą pszenicę chyba (wg mnie) trudno wykona To fakt, choć przed erą AIPY to była zawsze najliczniej obsadzana kategoria na konkursach, ale i teraz systematycznie jest ich około 30. szeroki zakres blg. toż to tylko 1,9 BLG Reasumując moim skromnym zdaniem - późna jesień, Wogosz wcześniej narzekał na poziom w Poznaniu (to poprzednicy słusznie zauważyli). Ja mam prośbę do organizatorów o zastanowienie się jednak, czy nie pozostać przy starej formule - mały, kameralny konkurs. Porter przygotowywany tylko pod niego. To taka tradycja była. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 2 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2014 Marusia, nie wiem jak inni, ja miałem pszenicę, która kilkanaście dni wcześniej startowała w konkursie w Poznaniu. Weszła ona do finału, ale bez szału. W mojej ocenie było to piwo dobre. Szkoda mi było zawracać głowę jury piwem "średnim" dlatego nie wysłałem. Jak mam piwa które w mojej ocenie są bardzo dobre to wysyłam na konkurs bez względu na nagrody. PS. posyłając piwo do Poznania był to strzał w ciemno - kilka dni po butelkowaniu z nadzieją że się ułooży Miałem dokładnie to samo Jeśli Wogosz pisze, że było słabiutko, a moja pszenica w tamtym konkursie zajmuje 9 miejsce, to nie ma o czym mówić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marusia Opublikowano 2 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2014 Dzięki za odpowiedzi Co do zmiany kategorii - owszem, założenia były takie, że zawsze będzie porter, ale po drugim konkursie stwierdziliśmy, że jednak dobrze będzie robić jakąś odmianę. Dlatego też kategoria nie była długo ogłaszana. W przyszłym roku zapewne też będzie pszeniczne, a potem 2 lata z rzędu koźlak, a potem pewnie powrót do portera - kto wie. Faktycznie, kategoryczność mojej wypowiedzi na temat niezmienności kategorii porter zapewne wnerwiła piwowarów, którzy go uwarzyli - teraz to widzę i przepraszam. Co do frekwencji - tak, jest to konkurs kameralny i nie zależy nam na ogromnej frekwencji, jednak aż tak niska jak w tym roku nas zdziwiła, stąd moje zapytanie. Faktycznie, nie przyjrzałam się wynikom KPD w Poznaniu - sędziowie byli jeszcze surowsi od nas. Tak jak już na b.biz napisałam - ja osobiście odniosłam wrażenie, że się teraz wszyscy na nowofalowe piwa przestawiają, a jak się warzy klasykę zapomnieli. Weizen w Poznaniu jest co roku, zatem pozostaje mieć nadzieję, że się startujący bardziej przyłożą, a jeśli nie zmienimy kategorii w Gdańsku, to będę już wiedziała, o so hozi , że taka niska frekwencja. Może faktycznie lepiej zmienić na koźlaka od razu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skum Opublikowano 2 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2014 Pora chyba żebym i ja się dołączył do podziękowań ;-) Dziękuję za gratulacje, dziękuję sędziom i organizatorom, ale przede wszystkim muszę podziękować swojej żonie... To ona kazała mi warzyć pszenicę, a konkursy były przy okazji :-D P.S. Piotrek, to ja od Ciebie wziąłem gęstwę, więc nie masz za co dziękować ;-) P.S. 2 Dołączam się do teorii, że Poznań odstraszył uczestników. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 2 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2014 Marusia, jako następną kategorię przygotuj 'dobry bezstylowiec' Otrzymacie piw na trzy dni conajmniej do oceny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryh Opublikowano 2 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2014 Marusia, nie wymiękaj. Ustaliłaś pewne zasady więc trzymaj się ich. Nie ulegaj chwilowym tendencjom, w tym roku potraktuj poznański konkurs jako eliminacje do gdańskiego W przyszłym roku odpuszczam konkursy ale jeśli Pahlke każe przysłać pszenicę to będę czuł się w obowiązku by chociaż spróbować bronić tytułu. Nie chciałbym pouczać doświadczonych organizatorów jak konkursy robić ale jako uczestnik mam pewne oczekiwania i na pewno frekwencji pomogą: - duże wyprzedzenie w ogłoszeniu kategorii - okresowe przypominanie o konkursie - informacja o badaniach laboratoryjnych (w tym roku chyba tego zabrakło) - jeśli nie nagrody to choćby dyplomy albo skromne trofea. Nawet do 6 miejsca albo dla wszystkich finalistów, tak jak na Birofiliach. Pamiątki cieszą najbardziej, zwłaszcza początkujących piwowarów. - bieżąca i szybka informacja z przebiegu konkursu - lista uczestników, kolejne nadchodzące paczki, przypomnienia dla gapowiczów, zdjęcia przesyłek, wyniki eliminacji, itp. - świetny pomysł z filmikiem na YouTube, jestem pewien że niedługo doczekamy się transmisji on-line. - ogłoszenie wyników na forum zaraz po tych na żywo, to ciągle kuleje w większości konkursów. Mnożyć można sposoby na przyciągnięcie uwagi, trzeba tylko wyznaczyć odpowiednio obrotnego człowieka, nie brać wszystkiego na siebie. Jestem pewien, że po tegorocznych doświadczeniach frekwencja w roku 2015 dopisze wyjątkowo obficie:) Powodzenia i do zobaczenia/usłyszenia/napisania za rok. P.S. Porada dla piwowarów - główną nagrodę należy zawczasu zaklepać Marcin44 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marusia Opublikowano 3 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2014 Maryh, bardzo cenne uwagi, oprócz tej o wymiękaniu oczywiście Rozważam na głos, co zmienić i się opłaciło jak widać. Właśnie myślałam jeszcze wczoraj o tej pszenicy i też doszłam do wniosku, że jednak warto powtórzyć za rok, bo najwyraźniej ten styl potrzebuje jakiegoś kopa, skoro tak słabo jakościowo w tym roku było. Na pewno też pogadam z Wogoszem, jakby tu Wam wspólnie na ambicję wejść z tą jakością pszenic Kiedyś to był gatunek, w którym każdy dążył do ideału, a teraz... smuteczek, Panowie. W przyszłym roku chcę nawiązać współpracę z piwowarami z Trójmiasta - obecna struktura organizacyjna ogranicza różne rzeczy (zwłaszcza to, że ja jestem fizycznie bardzo daleko) - będę na forum wtedy o tym pisać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryh Opublikowano 12 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2014 Dyplomy dziś dotarły, dziękuję pięknie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się