Pitervader Opublikowano 20 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2014 Witam, przymierzam się do wędzenia słodu w mojej wędzarni. Czy jest ktoś, kto wędził samodzielnie? Mam kilka pytań: Jakiego drewna użyć? Mam olchę, czereśnię i lipę. W jakiej temperaturze wędzić? Jak długo? No i czy ktoś z Warszawy i okolic chciał by się przyłączyć do inicjatywy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 20 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2014 Zapytaj karczmarza, on sam wędził Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 20 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2014 Jejski i GB... też sami wędzą, poza tym wiele już na ten temat było pisane na forum więc szukaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 20 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2014 z tego co masz najlepsza chyba olcha ,i chyba najlepiej na zimno gdzie i kiedy masz zamiar wędzić ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pitervader Opublikowano 20 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2014 Mam wędzarnię Warszawą w miejscowości Beniaminów na działce. Co do terminu to jeszcze nie wiem. Pewnie jakiś weekend. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waz Opublikowano 20 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2014 Ja też będę lada tydzień wędził szyneczkę więc chyba wrzucę też do beczki trochę słodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 20 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2014 Dąb do pszenicy a buk do jęczmienia, najfajniejsze efekty. Samemu kiełkuję więc nie wiem jak wędzi się słód. Jest to w pewnym sensie suszarnio-wędzarnia, na sito idzie skiełkowane ziarno. Zerknij na opracowania grodziskie o przygotowaniu słodu. Chwilowo mam pauzę (zapas) , wkrótce wznowienie wędzenia e-prezes 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crocco Opublikowano 21 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2014 Wędziłem olchą 4 godziny w temp ok 50-60st.Efekty fajne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pitervader Opublikowano 21 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Września 2014 Dzięki. Spróbuję i bukiem i olchą. Zdam relację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miedziak Opublikowano 18 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2017 i co z tym wędzeniem? Swoją drogą sam planuję uwędzić trochę pilzneńskiego i tutaj mam pytanie. Jakie macie patenty na wędzenie słodu w wędzarni. nie chodzi mi o dobór drewna ani o temperaturę ale kompletnie nie mam pojęcia jak uwędzić taki słód, bo w końcu nie wbiję haka w każde ziarno. Na razie jedne co mi przychodzi na myśl to wsypać słód do worka jutowego i takie coś powiesić na haku w beczce. Wędzarnia jaką dysponuję to beczka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 18 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2017 http://www.piwo.org/topic/5357-slodowanie-ziarna-na-slod-pszenny-wedzony-fotorelacja/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miedziak Opublikowano 19 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2017 dzięki! Aczkolwiek niestety temat jest sprzed 6 lat i hosty zdjęć wygasły. Opisz tylko patent jakim wykonano tą rzecz do wędzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się