booua Opublikowano 20 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2014 Witam gorąco forumowiczów! Chcę rozpocząć przygodę z piwowarstwem od startera z BA i brew-kita, jednak mam mały problem. W kuchni jest płyta indukcyjna, która tania nie była, o którą trochę się boję, pomimo, że ma ceramikę Shotta. Dodatkowo garnek na taką płytę jest drogi jest drogi. Mam piwnicę, a w niej kuchnie gazową typu hm... starego ale solidnego (polska produkcja). Wszystko ok, tylko, że przyłącze GZ znajduje się w kotłowni na ekogroszek wyposażonej w kocioł z podajnikiem, która jest jednocześnie miejscem przechowywania dla ok. 500kg opału. Kocioł w lecie pracuje sporadycznie, jedynie wtedy kiedy nie ma wody z kolektorów słonecznych. Problem jest następujący: boję się o higienę warząc w takim miejscu. Kotłownia co prawda posiada zlew, porządną wentylację, ale nie sądze, że jakość powietrza jest idealna i nie ma w nim różnych niepożądanych składników (mimo, że w kotłowni jest względnie czysto). Obstawiam jednak, że kiedy nie używam kotła przez dłuższy czas to jestem w stanie tam uważyć piwo. Gorzej może być w zimie. Jak uważacie, czy higiena jest tak bardzo istotna podczas procesu zacierania i warzenia, skoro piwo gotuje się? Oczywiście fermentacja będzie przeprowadzana w innym pomieszczeniu. Planuję tuż po zakończeniu warzenia przenieść gar do kuchni i tam przelać brzeczkę do fermentora, ale już niestety po studzeniu (nie będę ryzykował przenoszenia wrzątku). Czy taka wielofunkcyjna kotłownia się nadaje na piwowarstwo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 20 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2014 Higiena jest ważna od momentu chłodzenia brzeczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 20 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2014 (edytowane) Mam dokładnie podobną sytuację jak ty. Moje pomieszczenie gdzie warzę co prawda nie jest połączone z kotłownią , ale jest zaraz obok. W okresie opałowym sam dobrze wiesz , że mimo utrzymywania czystości w takim pomieszczeniu , sporo kurzu unosi się w powietrzu. Czy to z węgla czy z popiołu. Ja mam pomieszczenie oddzielone drzwiami , które i tak najczęściej są otwarte. To część domu gdzie jest garaż , skład opału itp. Jeśli dobrze to zaplanujesz to nie widzę problemu. Możesz równie dobrze oddzielić się jakimś parawanem czy kotarą. Bo głównym problemem moim zdaniem będzie kurz. Tak jak napisał Jake , przed samym chłodzeniem nie ma dużego problemu , byleby ekogroszek nie wpadł razem ze słodem do gara Kwestia czy będziesz miał chłodnicę , czy będziesz chłodził w wannie itp. Jeśli chłodnica , to potrzeba będzie dobra przykrywka żeby wsadzić chłodnicę i od razu przykryć gar. Po schłodzeniu i tak większość kurzu opadnie ze względu na wysoką wilgotność i wtedy spokojnie odkrywasz gar i przelewasz do fermentora. Edytowane 20 Września 2014 przez pepek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 20 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2014 Ja obecnie warzę w kotłowni Nie masz nikogo w domu kto pomógł by Ci przenieść gorącą brzeczkę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 20 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2014 Tylko nie przelewaj zimnej brzeczki do fermentora w tej kotłowni. Ja swego czasu trzy, cztery warki przelewałem tak na strychu, gdzie miały fermentować, bo było zimno i wszystkie były zakażone. Może przypadek, a może nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 20 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2014 Tylko nie przelewaj zimnej brzeczki do fermentora w tej kotłowni nie wiem jaki Ty masz porządek (czystość) w kotłowni, ale ja nie narzekam na to i spokojnie mogę tam przelewać piwo BTW, z ekogroszku to chyba tylko archeolodzy mogą jeszcze cosik "żyjącego" wygrzebać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 21 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2014 A ja właśnie kończę robić kompletny browar (razem z fermentownią) w starej, wilgotnej piwnicy w kamienicy z lat 30. XXw. Jest tam trochę pleśni (na ścianach nie widać, ale niektóre przedmioty pokrywają się zielonym nalotem), ale jestem dobrej myśli. Przy kilku warkach zdarzało mi się popełniać błędy przy przelewaniu kadź-> burzliwa czy burzliwa->cicha i nie było problemów. Pierwsze warzenie chyba za 2 tygodnie. Najwyżej wyjdzie tzw. kellerbier PS. Ściany otynkowałem w 2012, a teraz w całości (razem z posadzką) przemalowałem dwukrotnie rozwodnionym wapnem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 21 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2014 Jake ma ekstra warunki do warzenia piwa, byłem, widziałem Generalnie powinien być porządek, jasno i czysto. U mnie rewelacji nie ma, no cóż Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crocco Opublikowano 21 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2014 Ja warzę w garażu .Autko idzie won a garaż zamienia się w browar. Tylko wodę trzeba nosić z łazienki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
booua Opublikowano 21 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Września 2014 Nie masz nikogo w domu kto pomógł by Ci przenieść gorącą brzeczkę? Mam, ale podróż przez pół piwnicy, schody i pół parteru grozi katastrofą Chociaż jest niby wykonalna. Jeśli dobrze to zaplanujesz to nie widzę problemu. Możesz równie dobrze oddzielić się jakimś parawanem czy kotarą. Bo głównym problemem moim zdaniem będzie kurz. Tak jak napisał Jake , przed samym chłodzeniem nie ma dużego problemu , byleby ekogroszek nie wpadł razem ze słodem do gara Kwestia czy będziesz miał chłodnicę , czy będziesz chłodził w wannie itp. Jeśli chłodnica , to potrzeba będzie dobra przykrywka żeby wsadzić chłodnicę i od razu przykryć gar. Po schłodzeniu i tak większość kurzu opadnie ze względu na wysoką wilgotność i wtedy spokojnie odkrywasz gar i przelewasz do fermentora. Do chłodzenia planuję użyć starej miednicy, która ma na oko 60-70l, skombinuję jakiś patent na wymianę wody w niej i myślę, że się nada. Chociaż wnioskuję, że bezpieczniej byłoby wynieść tą brzeczkę na górę i tam ją schłodzić i przelać. Tylko nie przelewaj zimnej brzeczki do fermentora w tej kotłowni. Ja swego czasu trzy, cztery warki przelewałem tak na strychu, gdzie miały fermentować, bo było zimno i wszystkie były zakażone. Może przypadek, a może nie. Brzeczka na pewno nie będzie przelewana w kotłowni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 21 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2014 W zimie tego pyłu węglowego pewno będzie więcej, więc będziesz warzył stouty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 21 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2014 Albo pils górniczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 21 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2014 (edytowane) Uważaj na nadmierną paloność w piwie . Edytowane 21 Września 2014 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 21 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2014 Jeśli w pomieszczeniu nie ma możliwości wykonania całego procesu to wg mnie nie ma sensu adaptacji jego na ten cel. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 21 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2014 Nic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się