rocky1 Opublikowano 23 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2014 Witam! Mam problem ze swoją 8 warką a mianowicie piwo po 6 tygodniach po zabutelkowaniu jest dalej mętne. Piwo zmętniało podczas chłodzenia,chłodzę w wannie z zimną wodą około 3 godzin. Poprzednie warki wyszły bardzo dobrze,bez problemów.Piwo które warzyłem to american amber ale (na drozdzach safale 04) z ''twojego browaru'',perwszy raz zamawiałem z tego sklepu,wczesniej cp i ba.Poza zmętnieniem piwo smaczne i pachnące,niej estem fachowcem ale to raczej nie zakarzenie.Czytałem juz na forum o zmętnieniu ale nadal niewiem co to może byc. Czy to może byc spowodowane surowcami z tb?jesli nie to czym? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przem0 Opublikowano 23 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2014 Miałem tak przy brown ale. Drozdze 04, to raczej nie wina drożdży. W smaku było dobre ale po paru miesiącach zrobiły się granaty. Chyba to jakaś dziwna infekcja lub błąd przy warzeniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 24 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2014 IMHO, wszystko pasuje do dzikusów, ale ja się nie znam tylko lubię dobre piwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 24 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2014 Poza zmętnieniem piwo smaczne i pachnące I to jest najważniejsze, to nie pils, że musi być klarowne . Co do zmętnienia to przyczyn może być całkiem sporo. Robiłeś próbę jodową, być może skrobia nie została całkowicie przerobiona i stąd ta mętność. Piwo w temperaturze pokojowej też jest mętne, czy mętnienie po schłodzeniu, jeśli po schłodzeniu to jest to tzw. zmętnienie na zimno, ale tym bym się nie przejmował. Jeśli to zmętnienie zaburza jednak Twoją estetykę, to przy następnym takim problemie możesz zastosować klarowanie żelatyną Aha czy podczas gotowania miałeś przełom gorący? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rocky1 Opublikowano 24 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Września 2014 Próba jodowa negatywna,metne jest cały czas i w piwnicy i w lodówce.Co do przełomu nie jestem pewien,co może byc powodem braku przełomu gorącego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kazimierz_W Opublikowano 24 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2014 Co do przełomu nie jestem pewien,co może byc powodem braku przełomu gorącego? Za słabe gotowanie, war musi się kręcić, wtedy lepi się "kula śniegowa" (białkowa). Dlatego też w angielskiej tradycji gotuje się 90 min, intensywnie. Ja grzniew na gazie wspieram grzałką elektryczną, wokół niej płyn zaczyna się wcześniej kotłować, aż do zagotowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rocky1 Opublikowano 25 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Września 2014 Dzięki za podpowiedzi musze zwrócic uwage na to przy nastepnym warzeniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 25 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2014 Na pojawienie się przełomu, oprócz wspomnianego mocnego gotowania, wpływa również PH brzeczki oraz to jakiego słodu użyjesz (na niektórych zasypach pojawia się szybciej na niektórych wolniej). W kolejny warkach zrób próbę jodową. Przyjrzyj się czy brzeczka przednia podczas filtracji jest klarowna. W przyszłości polecam zainteresować się korektą PH zacieru, wspomoże to intensywność przełomu, brzeczka po gotowaniu będzie klarowniejsza. beu i rocky1 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 25 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2014 Na pojawienie się przełomu, oprócz wspomnianego mocnego gotowania, wpływa również PH brzeczki oraz to jakiego słodu użyjesz To ja dodam jeszcze, że oprócz wyżej wymienionych czynników mających wpływ na pojawienie się przełomu w jego osiągnięciu pomaga również chmielenie brzeczki przedniej (FWH, ang. First Worth Hopping), chmiel wspomaga wytrącanie białek. rocky1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rocky1 Opublikowano 26 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2014 Zrobiłem próbe jodową,po filtracji brzeczka klarowna.pasków ph narazie niemam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Singer Opublikowano 29 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2014 Rozumiem wtedy, że jeśli dojdzie do przełomu to jest ok...? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeDy_beer Opublikowano 29 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2014 Tak to oznacza, że jest ok. Ponad to w klarowaniu pomaga mech irlandzki w dawce o wiele większej niż zalecana. Po za chmieleniem brzeczki w celu korekty PH (co może wystąpić bez pasków również, wszak browar to ni apteka ) warto pod koniec fermentacji postawić fermentor w zimne miejsce, drożdże ładnie wtedy osiadają na dnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 29 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2014 Natomiast brak przełomu nie oznacza że nie jest ok i piwo wyjdzie słabe;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Singer Opublikowano 29 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2014 to super, bo mrozy się zaczynają i nie będę musiał kombinować w kwestii obniżania temp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Singer Opublikowano 29 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2014 No właśnie, jak na razie zdarzył mi się przełom tylko raz. Trochę dziwne... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gorsag Opublikowano 29 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2014 Ja bym się nie przejmował brakiem klarowności. Jak na razie 3 piwa wyszły mi klarowne, 1 nieklarowne. A wszystkie były w moim odczuciu wyśmienite. Dlatego samo zmętnienie wg mnie nie powinno być żadnym problemem, chociaż wiem, że niektórzy przykładają do tego wagę. Nie przejmuj się. Acha, wszystkie moje warki były z TwojBrowar. Polskie Jasne, Witbier i Tasmanian Red Ale sklarowały się. Niesklarowało się za to Pale Ale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 29 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2014 (edytowane) Na pojawienie się przełomu, oprócz wspomnianego mocnego gotowania, wpływa również PH brzeczki oraz to jakiego słodu użyjesz To ja dodam jeszcze, że oprócz wyżej wymienionych czynników mających wpływ na pojawienie się przełomu w jego osiągnięciu pomaga również chmielenie brzeczki przedniej (FWH, ang. First Worth Hopping), chmiel wspomaga wytrącanie białek. Tu masz rację, od razu trochę chmielu a potem przełom i paprochów cała masa. Edytowane 29 Listopada 2014 przez GB... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się