vettis Posted August 29, 2009 Share Posted August 29, 2009 Witam. Mam do was pytanko. Mój pszeniczniak powoli kończy fermentacje burzliwą , mam zamiar w niedziele uwarzyć drugiego. Tamtego zlać na cichą i zaraz zalać świeżą brzeczką gęstwe. I teraz nie wiem czy użyć świeżych drożdży czy gęstwy, a jeśli gęstwy to w jakiej ilości? Mogę po prostu zlać piwo i zalać całą gęstwe brzeczką? Jej ilość nie wpłynie na smak piwa? Chcę ograniczyć zakażenie gęstwy i nie grzebać w niej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
darko Posted August 29, 2009 Share Posted August 29, 2009 Piwo zlać, gęstwę zebrać sterylną łyżką do sterylnego słoika. Do świeżej brzeczki dodaj 100 ml średniej gęstwy. A w ogóle to będzie jakaś gęstwa z tych drożdży? Ten szczep strasznie słabo flokuluje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
vettis Posted August 29, 2009 Author Share Posted August 29, 2009 Nie wiem czy będzie Pierwszy raz stawiałem pszeniczne i pierwszy raz miałem do czynienia z tymi drożdżami. Więc zobaczę, mam saszetkę świeżych jak by co. Dzięki za odpowiedz. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maryush Posted August 29, 2009 Share Posted August 29, 2009 Będzie gęstwa, będzie Ja zebrałem i do podpiwka żonie dałem Link to comment Share on other sites More sharing options...
Infam Posted August 29, 2009 Share Posted August 29, 2009 (edited) [...] gęstwę zebrać sterylną łyżką do sterylnego słoika. [...] Za dużo zabawy. Gęstwę (100 ml dodać do brzeczki /edit: w czasie chłodzenia brzeczki poprzednie pszeniczne zlewasz na cichą i ładujesz drożdże do nowego fermentora, zalewasz brzeczką). Jeśli gęstwy będzie trochę więcej to do sterylnego słoika i na weizenbocka ze tydzień! Edited August 29, 2009 by Infam Link to comment Share on other sites More sharing options...
vettis Posted August 30, 2009 Author Share Posted August 30, 2009 100 ml gęstwy na 30 litrów wystarczy? Link to comment Share on other sites More sharing options...
darko Posted August 30, 2009 Share Posted August 30, 2009 Zależy jakiej konsystencji. Jeśli nie jest bardzo rzadka, a przypomina zacier czy śmietanę, to wystarczy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
vettis Posted August 30, 2009 Author Share Posted August 30, 2009 Spoko, dzięki za odpowiedź. Właśnie teraz stawiam Koelsch-a i mam gęstwę z lodówki us- 05 czekam aż się obudzą, odmierzę 100 ml i zapodam do brzeczki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
admiro Posted August 30, 2009 Share Posted August 30, 2009 (edited) Spoko, dzięki za odpowiedź. Właśnie teraz stawiam Koelsch-a i mam gęstwę z lodówki us- 05 czekam aż się obudzą, odmierzę 100 ml i zapodam do brzeczki. Moje wyniki po użyciu gęstwy z tych drożdży są fatalne. Co prawda gęstwa była dość stara bo miała już 4 tygodnie, ale żadnych oznak infekcji. Smak piwa dobry, ale b. duży osad w butelce - dodatkowo słabo zbite, piwo musi być mocno schłodzone i nalane do kufla po "aptekarsku" a i tak 1/3 piwa zostaje w butelce zmętnione drożdżami (leżakuje ponad 1,5 miesiąca) Jeżeli po piwa trafi trochę zmętnionych drożdży smak staje się tragiczny EDIT: Poza tym US-05 do Koelscha? :rolleyes: Edited August 30, 2009 by admiro Link to comment Share on other sites More sharing options...
vettis Posted August 30, 2009 Author Share Posted August 30, 2009 Spoko' date=' dzięki za odpowiedź. Właśnie teraz stawiam Koelsch-a i mam gęstwę z lodówki us- 05 czekam aż się obudzą, odmierzę 100 ml i zapodam do brzeczki.[/quote']Moje wyniki po użyciu gęstwy z tych drożdży są fatalne. Co prawda gęstwa była dość stara bo miała już 4 tygodnie, ale żadnych oznak infekcji. Smak piwa dobry, ale b. duży osad w butelce - dodatkowo słabo zbite, piwo musi być mocno schłodzone i nalane do kufla po "aptekarsku" a i tak 1/3 piwa zostaje w butelce zmętnione drożdżami (leżakuje ponad 1,5 miesiąca) Jeżeli po piwa trafi trochę zmętnionych drożdży smak staje się tragiczny EDIT: Poza tym US-05 do Koelscha? :rolleyes: Wyobraź sobie że tak... Link to comment Share on other sites More sharing options...
admiro Posted August 30, 2009 Share Posted August 30, 2009 Jak karzesz to wyobrażę sobie... Opisz koniecznie wyniki bo chcę wiedzieć czy moja gęstwa była za stara, czy z tych drożdży nie ma sensu jej zbierać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
cyfronik Posted August 30, 2009 Share Posted August 30, 2009 No jeszcze do niedawna przyjmowało się, że gęstwy po suchych drożdżach się nie zbiera. Cena suchych nie powala, to raz. A dwa - saszetkę można podzielić na dwoje, troje, lub czworo, zrobić starter i powinno być ok. Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted August 31, 2009 Share Posted August 31, 2009 (edited) No jeszcze do niedawna przyjmowało się, że gęstwy po suchych drożdżach się nie zbiera. Cena suchych nie powala, to raz. A dwa - saszetkę można podzielić na dwoje, troje, lub czworo, zrobić starter i powinno być ok. Te same źródła mówią, że z drożdzy suchych nie robi się startera Edited August 31, 2009 by coder Link to comment Share on other sites More sharing options...
cyfronik Posted August 31, 2009 Share Posted August 31, 2009 No jeszcze do niedawna przyjmowało się' date=' że gęstwy po suchych drożdżach się nie zbiera. Cena suchych nie powala, to raz. A dwa - saszetkę można podzielić na dwoje, troje, lub czworo, zrobić starter i powinno być ok.[/quote']Te same źródła mówią, że z drożdzy suchych nie robi się startera Racja, racja. Tylko 1/3 czy 1/4 saszetki to może być mało na warkę, a raczej na pewno będzie. Dodatkowo jak sobie taka saszetka poleży w lodówce jakiś czas, to dla bezpieczeństwa, chyba jednak lepiej zrobić starter ze słabej brzeczki (takiej 5 blg). Nigdy nie wiadomo czy się tam coś nie zalęgło. Link to comment Share on other sites More sharing options...
darko Posted August 31, 2009 Share Posted August 31, 2009 1/4 saszetki to na pewno za mało na warkę 20 litrów. Dwa dni temu uwarzyłem Weizena, dodałem pół saszetki (5,5g) drożdży WB-06. Zafermentowanie pojawiło się po 7 godzinach, czyli powinno być OK. Link to comment Share on other sites More sharing options...
vettis Posted August 31, 2009 Author Share Posted August 31, 2009 Gęstwa z US-05 szybko zabrała się do pracy już po 7 godzinach było widać oznaki fermentacji w rurce, wolałem założyć ją tym razem, bo uzbierało mi się 28 litrów brzeczki i bałem się że będzie wychodzić piana przez nie domkniętą pokrywę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bogdan62 Posted August 31, 2009 Share Posted August 31, 2009 Gęstwa z US-05 szybko zabrała się do pracy już po 7 godzinach było widać oznaki fermentacji w rurce, wolałem założyć ją tym razem, bo uzbierało mi się 28 litrów brzeczki i bałem się że będzie wychodzić piana przez nie domkniętą pokrywę. Przy użyciu drożdży US-05, czapa z piany miała u mnie ok. 20cm wysokości, jak fermentujesz w standardowym fermentatorze, to przy 28 litrach możesz spodziewać się, że piana będzie wyłazić przez rurke. Link to comment Share on other sites More sharing options...
vettis Posted August 31, 2009 Author Share Posted August 31, 2009 Gęstwa z US-05 szybko zabrała się do pracy już po 7 godzinach było widać oznaki fermentacji w rurce' date=' wolałem założyć ją tym razem, bo uzbierało mi się 28 litrów brzeczki i bałem się że będzie wychodzić piana przez nie domkniętą pokrywę.[/quote']Przy użyciu drożdży US-05, czapa z piany miała u mnie ok. 20cm wysokości, jak fermentujesz w standardowym fermentatorze, to przy 28 litrach możesz spodziewać się, że piana będzie wyłazić przez rurke. Masz rację, właśnie mi się to dzieje Link to comment Share on other sites More sharing options...
tangomagic Posted December 29, 2018 Share Posted December 29, 2018 podepnę się pod istniejący temat. Mam następującą gęstwę po wb-06, tylko kolory są lekko odwrócone, tj. jaśniejsze na dole a wyżej ciemny kolor. O co tu chodzi? ile tego dodać na małą warkę (15l)? Link to comment Share on other sites More sharing options...
DonBeer Posted December 30, 2018 Share Posted December 30, 2018 do 15L dałbym 70-80ml gęstwy, daj 5-6 łyżek stołowych gęstwy i będzie dobrze Link to comment Share on other sites More sharing options...
tangomagic Posted December 30, 2018 Share Posted December 30, 2018 41 minut temu, DonBeer napisał: do 15L dałbym 70-80ml gęstwy, daj 5-6 łyżek stołowych gęstwy i będzie dobrze ten płyn z drobinkami drożdży czy gęstą warstwę z wierzchu? ja wiem, że słowo gęstwa wskazuje co to ma być ale wolę upewnić się Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jancewicz Posted December 30, 2018 Share Posted December 30, 2018 7 minut temu, tangomagic napisał: ten płyn z drobinkami drożdży czy gęstą warstwę z wierzchu? ja wiem, że słowo gęstwa wskazuje co to ma być ale wolę upewnić się Ja w takim przypadku potrząsnął bym kilka razy tym słoikiem... Link to comment Share on other sites More sharing options...
DonBeer Posted December 30, 2018 Share Posted December 30, 2018 5 godzin temu, Jancewicz napisał: Ja w takim przypadku potrząsnął bym kilka razy tym słoikiem... @tangomagic zrób tak jak @Jancewicz podpowiedział, i dodaj odpowiednią ilość łyżek. Ja kilkukrotnie w dzień warzenia przelewałem jedno piwo na cichą, gęstwę zamieszałem fermentorem i wlewałem połowę do świeżej brzeczki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now