vettis Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Witam. Mam do was pytanko. Mój pszeniczniak powoli kończy fermentacje burzliwą , mam zamiar w niedziele uwarzyć drugiego. Tamtego zlać na cichą i zaraz zalać świeżą brzeczką gęstwe. I teraz nie wiem czy użyć świeżych drożdży czy gęstwy, a jeśli gęstwy to w jakiej ilości? Mogę po prostu zlać piwo i zalać całą gęstwe brzeczką? Jej ilość nie wpłynie na smak piwa? Chcę ograniczyć zakażenie gęstwy i nie grzebać w niej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Piwo zlać, gęstwę zebrać sterylną łyżką do sterylnego słoika. Do świeżej brzeczki dodaj 100 ml średniej gęstwy. A w ogóle to będzie jakaś gęstwa z tych drożdży? Ten szczep strasznie słabo flokuluje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Nie wiem czy będzie Pierwszy raz stawiałem pszeniczne i pierwszy raz miałem do czynienia z tymi drożdżami. Więc zobaczę, mam saszetkę świeżych jak by co. Dzięki za odpowiedz. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Będzie gęstwa, będzie Ja zebrałem i do podpiwka żonie dałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Infam Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2009 (edytowane) [...] gęstwę zebrać sterylną łyżką do sterylnego słoika. [...] Za dużo zabawy. Gęstwę (100 ml dodać do brzeczki /edit: w czasie chłodzenia brzeczki poprzednie pszeniczne zlewasz na cichą i ładujesz drożdże do nowego fermentora, zalewasz brzeczką). Jeśli gęstwy będzie trochę więcej to do sterylnego słoika i na weizenbocka ze tydzień! Edytowane 29 Sierpnia 2009 przez Infam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2009 100 ml gęstwy na 30 litrów wystarczy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Zależy jakiej konsystencji. Jeśli nie jest bardzo rzadka, a przypomina zacier czy śmietanę, to wystarczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Spoko, dzięki za odpowiedź. Właśnie teraz stawiam Koelsch-a i mam gęstwę z lodówki us- 05 czekam aż się obudzą, odmierzę 100 ml i zapodam do brzeczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2009 (edytowane) Spoko, dzięki za odpowiedź. Właśnie teraz stawiam Koelsch-a i mam gęstwę z lodówki us- 05 czekam aż się obudzą, odmierzę 100 ml i zapodam do brzeczki. Moje wyniki po użyciu gęstwy z tych drożdży są fatalne. Co prawda gęstwa była dość stara bo miała już 4 tygodnie, ale żadnych oznak infekcji. Smak piwa dobry, ale b. duży osad w butelce - dodatkowo słabo zbite, piwo musi być mocno schłodzone i nalane do kufla po "aptekarsku" a i tak 1/3 piwa zostaje w butelce zmętnione drożdżami (leżakuje ponad 1,5 miesiąca) Jeżeli po piwa trafi trochę zmętnionych drożdży smak staje się tragiczny EDIT: Poza tym US-05 do Koelscha? :rolleyes: Edytowane 30 Sierpnia 2009 przez admiro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Spoko' date=' dzięki za odpowiedź. Właśnie teraz stawiam Koelsch-a i mam gęstwę z lodówki us- 05 czekam aż się obudzą, odmierzę 100 ml i zapodam do brzeczki.[/quote']Moje wyniki po użyciu gęstwy z tych drożdży są fatalne. Co prawda gęstwa była dość stara bo miała już 4 tygodnie, ale żadnych oznak infekcji. Smak piwa dobry, ale b. duży osad w butelce - dodatkowo słabo zbite, piwo musi być mocno schłodzone i nalane do kufla po "aptekarsku" a i tak 1/3 piwa zostaje w butelce zmętnione drożdżami (leżakuje ponad 1,5 miesiąca) Jeżeli po piwa trafi trochę zmętnionych drożdży smak staje się tragiczny EDIT: Poza tym US-05 do Koelscha? :rolleyes: Wyobraź sobie że tak... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Jak karzesz to wyobrażę sobie... Opisz koniecznie wyniki bo chcę wiedzieć czy moja gęstwa była za stara, czy z tych drożdży nie ma sensu jej zbierać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyfronik Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2009 No jeszcze do niedawna przyjmowało się, że gęstwy po suchych drożdżach się nie zbiera. Cena suchych nie powala, to raz. A dwa - saszetkę można podzielić na dwoje, troje, lub czworo, zrobić starter i powinno być ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2009 (edytowane) No jeszcze do niedawna przyjmowało się, że gęstwy po suchych drożdżach się nie zbiera. Cena suchych nie powala, to raz. A dwa - saszetkę można podzielić na dwoje, troje, lub czworo, zrobić starter i powinno być ok. Te same źródła mówią, że z drożdzy suchych nie robi się startera Edytowane 31 Sierpnia 2009 przez coder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyfronik Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2009 No jeszcze do niedawna przyjmowało się' date=' że gęstwy po suchych drożdżach się nie zbiera. Cena suchych nie powala, to raz. A dwa - saszetkę można podzielić na dwoje, troje, lub czworo, zrobić starter i powinno być ok.[/quote']Te same źródła mówią, że z drożdzy suchych nie robi się startera Racja, racja. Tylko 1/3 czy 1/4 saszetki to może być mało na warkę, a raczej na pewno będzie. Dodatkowo jak sobie taka saszetka poleży w lodówce jakiś czas, to dla bezpieczeństwa, chyba jednak lepiej zrobić starter ze słabej brzeczki (takiej 5 blg). Nigdy nie wiadomo czy się tam coś nie zalęgło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2009 1/4 saszetki to na pewno za mało na warkę 20 litrów. Dwa dni temu uwarzyłem Weizena, dodałem pół saszetki (5,5g) drożdży WB-06. Zafermentowanie pojawiło się po 7 godzinach, czyli powinno być OK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Gęstwa z US-05 szybko zabrała się do pracy już po 7 godzinach było widać oznaki fermentacji w rurce, wolałem założyć ją tym razem, bo uzbierało mi się 28 litrów brzeczki i bałem się że będzie wychodzić piana przez nie domkniętą pokrywę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan62 Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Gęstwa z US-05 szybko zabrała się do pracy już po 7 godzinach było widać oznaki fermentacji w rurce, wolałem założyć ją tym razem, bo uzbierało mi się 28 litrów brzeczki i bałem się że będzie wychodzić piana przez nie domkniętą pokrywę. Przy użyciu drożdży US-05, czapa z piany miała u mnie ok. 20cm wysokości, jak fermentujesz w standardowym fermentatorze, to przy 28 litrach możesz spodziewać się, że piana będzie wyłazić przez rurke. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Gęstwa z US-05 szybko zabrała się do pracy już po 7 godzinach było widać oznaki fermentacji w rurce' date=' wolałem założyć ją tym razem, bo uzbierało mi się 28 litrów brzeczki i bałem się że będzie wychodzić piana przez nie domkniętą pokrywę.[/quote']Przy użyciu drożdży US-05, czapa z piany miała u mnie ok. 20cm wysokości, jak fermentujesz w standardowym fermentatorze, to przy 28 litrach możesz spodziewać się, że piana będzie wyłazić przez rurke. Masz rację, właśnie mi się to dzieje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tangomagic Opublikowano 29 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2018 podepnę się pod istniejący temat. Mam następującą gęstwę po wb-06, tylko kolory są lekko odwrócone, tj. jaśniejsze na dole a wyżej ciemny kolor. O co tu chodzi? ile tego dodać na małą warkę (15l)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 30 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2018 do 15L dałbym 70-80ml gęstwy, daj 5-6 łyżek stołowych gęstwy i będzie dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tangomagic Opublikowano 30 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2018 41 minut temu, DonBeer napisał: do 15L dałbym 70-80ml gęstwy, daj 5-6 łyżek stołowych gęstwy i będzie dobrze ten płyn z drobinkami drożdży czy gęstą warstwę z wierzchu? ja wiem, że słowo gęstwa wskazuje co to ma być ale wolę upewnić się Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 30 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2018 7 minut temu, tangomagic napisał: ten płyn z drobinkami drożdży czy gęstą warstwę z wierzchu? ja wiem, że słowo gęstwa wskazuje co to ma być ale wolę upewnić się Ja w takim przypadku potrząsnął bym kilka razy tym słoikiem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 30 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2018 5 godzin temu, Jancewicz napisał: Ja w takim przypadku potrząsnął bym kilka razy tym słoikiem... @tangomagic zrób tak jak @Jancewicz podpowiedział, i dodaj odpowiednią ilość łyżek. Ja kilkukrotnie w dzień warzenia przelewałem jedno piwo na cichą, gęstwę zamieszałem fermentorem i wlewałem połowę do świeżej brzeczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się