Jump to content

"Piwne Podziemie" - pierwszy browar rzemiślniczy na lubelszczyźnie

Recommended Posts

• 1 month later...

"Naszym pierwszym piwem będzie -

Black IPA leżakowana z cedrelą wonną (Spanish Cedar).

Rodzaj cedreli, której użyliśmy pochodzi z Ameryki Południowej. Jej zastosowanie w piwowarstwie zapoczątkował piwowar domowy Mike Fouch z Tampa Bay B.E.E.R.S. Obecnie jest stosowana przez kilka browarów w USA, a szczególnie Cigar City Brewing. Drewno to jest wysoce aromatyczne i jest szeroko używane do produkcji opakowań/ pomieszczeń do przechowywania cygar.

Leżakowanie z cedrelą (co jest zależne od temperatury i czasu leżakowania) nadaje piwu smak białego grejpfruta, białego pieprzu a nawet odrobiny smaku goździków i zmienia odczucie goryczki.

W zasypie użyliśmy 20% słodu żytniego oraz następujące chmiele:

Warrior, Amarillo, Centennial; hopback - Citra; chmielenie na zimno: Amarillo, Centennial, Simcoe.

Drożdże US-05.

Już za kilka tygodni będzie gotowe na premierę!"

post-9327-0-76843300-1415866470_thumb.jpg

Widać piwa będą nieźle odjechane. Bardziej niż u Kopika :D

Ale jednak ciekawa rzecz na polskim rynku. Sprzęt z USA, już zatwierdzony przez nasz urząd

http://www.psychobre...ng-systems.html

4 garnki w systemie, dwie warki naraz więc sumarycznie >5hl można zrobić.

Edited by WiHuRa

"Naszym drugim premierowym piwem będzie -

Rye Pale Ale (Żytnie Pale Ale)

Inspiracją dla nas w kreowaniu tego piwa był przepis Brian'a "Spike" Bukowskiego (właściciela Terrapin), który w 2002 roku opracował recepturę piwa Terrapin Rye Pale Ale. Poprzez dodanie żyta otrzymał on piwo wysoce pijalne, które było wytrawne i bardzo orzeźwiające w smaku.

My użyliśmy 15% żyta w zasypie i jednocześnie podnieśliśmy temperaturę wysładzania. Dokonaliśmy również znacznej modyfikacji wody, tak aby użyte przez nas chmiele oddały jak najwięcej swoich cytrusowo-żywicznych smaków i aromatów.

Zastosowane chmiele: Warrior, Amarillo, Simcoe; hopback: Citra; chmielenie na zimno: Amarillo i Simcoe

Drożdze US-05."

post-9327-0-98733800-1415881277_thumb.jpg

Ale jednak ciekawa rzecz na polskim rynku. Sprzęt z USA, już zatwierdzony przez nasz urząd

To duży krok do przodu. Mam na myśli takie nietypowe warzelnie. To oznacza, że urzędy nie mają już z tym problemów. Dziwi natomiast opieszałość przy zatwierdzaniu urządzeń ukraińskiego HEIDRICHA SCHULZA.

Sprzęt z USA, już zatwierdzony przez nasz urząd

Z PsychoBrew z tego co pamiętam zakupiono panel sterowniczy i metalową podstawę. Reszta warzelni została zbudowana (na licencji) przez Darka Piecucha we własnym zakresie. Zbiorniki fermentacyjne i leżakowe są od różnych dostawców, którzy działają na rynku polskim (m.in. Spomasz Zamość).

Edited by Komka

To duży krok do przodu. Mam na myśli takie nietypowe warzelnie. To oznacza, że urzędy nie mają już z tym problemów. Dziwi natomiast opieszałość przy zatwierdzaniu urządzeń ukraińskiego HEIDRICHA SCHULZA.

urząd celny urzędowi celnemu nierówny

w jednym mogą przechodzić pewne rzeczy w drugim nie :)

Edited by dhanab

A ja myślałem, że prawo jest jedno ;)

Poza tym to nie UC ma najwięcej do powiedzenia w tej kwestii tylko GUM. Proszę nie mieszać Służby Celnej w blokowanie rozwoju piwowarstwa.

A ja myślałem, że prawo jest jedno ;)

Chyba jeszcze w starożytnym Rzymie ktoś twierdził, że lepsze kiepskie prawo egzekwowane przez mądrych ludzi, niż najlepsze prawo egzekwowane przez idiotów.

"Zapis zapisem, ale to ja decyduję o interpretacji" ;)

Edited by pogo