amorph Opublikowano 26 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2014 Właśnie się o tym dowiedziałem! Wkrótce rusza browar rzemieślniczy w Rożdżałowie (okolice Chełma). Więcej info macie w linkach. Zajebiście :-)! http://www.browar.biz/news.php?id=685 https://www.facebook.com/PiwnePodziemie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 13 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2014 "Naszym pierwszym piwem będzie - Black IPA leżakowana z cedrelą wonną (Spanish Cedar). Rodzaj cedreli, której użyliśmy pochodzi z Ameryki Południowej. Jej zastosowanie w piwowarstwie zapoczątkował piwowar domowy Mike Fouch z Tampa Bay B.E.E.R.S. Obecnie jest stosowana przez kilka browarów w USA, a szczególnie Cigar City Brewing. Drewno to jest wysoce aromatyczne i jest szeroko używane do produkcji opakowań/ pomieszczeń do przechowywania cygar. Leżakowanie z cedrelą (co jest zależne od temperatury i czasu leżakowania) nadaje piwu smak białego grejpfruta, białego pieprzu a nawet odrobiny smaku goździków i zmienia odczucie goryczki. W zasypie użyliśmy 20% słodu żytniego oraz następujące chmiele: Warrior, Amarillo, Centennial; hopback - Citra; chmielenie na zimno: Amarillo, Centennial, Simcoe. Drożdże US-05. Już za kilka tygodni będzie gotowe na premierę!" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 13 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2014 (edytowane) Widać piwa będą nieźle odjechane. Bardziej niż u Kopika Ale jednak ciekawa rzecz na polskim rynku. Sprzęt z USA, już zatwierdzony przez nasz urząd http://www.psychobre...ng-systems.html 4 garnki w systemie, dwie warki naraz więc sumarycznie >5hl można zrobić. Edytowane 13 Listopada 2014 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 13 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2014 "Naszym drugim premierowym piwem będzie - Rye Pale Ale (Żytnie Pale Ale) Inspiracją dla nas w kreowaniu tego piwa był przepis Brian'a "Spike" Bukowskiego (właściciela Terrapin), który w 2002 roku opracował recepturę piwa Terrapin Rye Pale Ale. Poprzez dodanie żyta otrzymał on piwo wysoce pijalne, które było wytrawne i bardzo orzeźwiające w smaku. My użyliśmy 15% żyta w zasypie i jednocześnie podnieśliśmy temperaturę wysładzania. Dokonaliśmy również znacznej modyfikacji wody, tak aby użyte przez nas chmiele oddały jak najwięcej swoich cytrusowo-żywicznych smaków i aromatów. Zastosowane chmiele: Warrior, Amarillo, Simcoe; hopback: Citra; chmielenie na zimno: Amarillo i Simcoe Drożdze US-05." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 13 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2014 Widać piwa będą nieźle odjechane. Bardziej niż u Kopika Ale jednak ciekawa rzecz na polskim rynku. Sprzęt z USA, już zatwierdzony przez nasz urząd http://www.psychobre...ng-systems.html 4 garnki w systemie, dwie warki naraz więc sumarycznie >5hl można zrobić. To duży krok do przodu. Mam na myśli takie nietypowe warzelnie. To oznacza, że urzędy nie mają już z tym problemów. Dziwi natomiast opieszałość przy zatwierdzaniu urządzeń ukraińskiego HEIDRICHA SCHULZA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Komka Opublikowano 13 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2014 (edytowane) Sprzęt z USA, już zatwierdzony przez nasz urząd http://www.psychobre...ng-systems.html 4 garnki w systemie, dwie warki naraz więc sumarycznie >5hl można zrobić. Z PsychoBrew z tego co pamiętam zakupiono panel sterowniczy i metalową podstawę. Reszta warzelni została zbudowana (na licencji) przez Darka Piecucha we własnym zakresie. Zbiorniki fermentacyjne i leżakowe są od różnych dostawców, którzy działają na rynku polskim (m.in. Spomasz Zamość). Edytowane 13 Listopada 2014 przez Komka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Komka Opublikowano 13 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2014 (edytowane) Dziwi natomiast opieszałość przy zatwierdzaniu urządzeń ukraińskiego HEIDRICHA SCHULZA. Zatwierdzenie typu dla zbiorników Schulza już ponoć jest. Edytowane 13 Listopada 2014 przez Komka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasznet Opublikowano 13 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2014 Aktualna informacja http://www.dziennikwschodni.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20141112/CHELM/141119930 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dhanab Opublikowano 14 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2014 (edytowane) Widać piwa będą nieźle odjechane. Bardziej niż u Kopika Ale jednak ciekawa rzecz na polskim rynku. Sprzęt z USA, już zatwierdzony przez nasz urząd http://www.psychobre...ng-systems.html 4 garnki w systemie, dwie warki naraz więc sumarycznie >5hl można zrobić. To duży krok do przodu. Mam na myśli takie nietypowe warzelnie. To oznacza, że urzędy nie mają już z tym problemów. Dziwi natomiast opieszałość przy zatwierdzaniu urządzeń ukraińskiego HEIDRICHA SCHULZA. urząd celny urzędowi celnemu nierówny w jednym mogą przechodzić pewne rzeczy w drugim nie Edytowane 14 Listopada 2014 przez dhanab Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 14 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2014 A ja myślałem, że prawo jest jedno Poza tym to nie UC ma najwięcej do powiedzenia w tej kwestii tylko GUM. Proszę nie mieszać Służby Celnej w blokowanie rozwoju piwowarstwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 14 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2014 GUM to nie jest jakiś wielki problem. Spawnie to idzie, oczywiście gdy sie wie jak sporządzać rysunki techniczne i opisy projektów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 14 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2014 Jak się wie to wszystko idzie dużo łatwiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pogo Opublikowano 14 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2014 (edytowane) A ja myślałem, że prawo jest jedno Chyba jeszcze w starożytnym Rzymie ktoś twierdził, że lepsze kiepskie prawo egzekwowane przez mądrych ludzi, niż najlepsze prawo egzekwowane przez idiotów. "Zapis zapisem, ale to ja decyduję o interpretacji" Edytowane 14 Listopada 2014 przez pogo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się