zielony07 Opublikowano 15 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2021 15 godzin temu, Stasiek napisał: - pszeniczny wędzony dębem 1,8kg (100%) Jak widać zasyp nie jest skomplikowany. Jak dla kogo ?. Jak to się zatrze ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 15 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2021 Godzinę temu, zielony07 napisał: Jak dla kogo ?. Jak to się zatrze ? Dlaczego ma się nie zatrzeć? Przecież to "normalny" słód. Można się za to obawiać filtracji - w koncu 100% pszenicy oznacza brak łuski w złożu filtracyjnym. I fakt, trwa trochę dłużej, ale daje radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 19 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2021 Dziś dla odmiany, będzie... grodziskie, tym razem w wersji ciemnej. Takie piwo "chodziło za mną" od dawna, ale jakoś nie było kiedy go zrobić, ale jak zobaczyłem że we Flisackim KPD pojawiła się ta kategoria, to już wiedziałem że czas wdrożyć ten projekt. Grodziskie robię już od dawna - tu będzie mniej więcej moja standardowa receptura, tylko że część słodu pszenicznego wędzonego postanowiłem zastąpić czekoladowym pszenicznym. I tak powstała: warka 220 ciemne grodziskie - receptura na 20l 8,5°Blg. Data warzenia: 14.09.2019r. Zasyp: - pszeniczny wędzony dębem 2,8kg (92%) - słód z Grodziska (nagroda w konkursie) - pszeniczny czekoladowy 0,24kg (8%) - Weyerman. Zacieranie: - 10' 53°C - zasyp gęsty 1:2, żeby było miejsce w garnku na wrzątek (p. niżej). Uwaga, zasyp bez czekoladowego! - 30' 70°C - w dużej części podgrzanie uzyskane przez dodanie wrzątku. Po podgrzaniu dodane około połowy czekoladowego. - 30' 75°C - tu podgrzanie również częściowo przez dodanie wrzątku. - 5' 78°C - podgrzanie do filtracji Właściwie kopia z warki 215 - zresztą grodziskie robię już od dawna z podobnym schematem. Reszta czekoladowego dodana po przełożeniu do filtracji. Chmielenie: - 50' - Marynka granulat - 12g (8% ak) - 40' - Lubelski szyszka - 15g (ok 3% ak) - 30' - Marynka granulat - 10g (8% ak) - 20' - Lubelski szyszka - 10g (ok 3% ak) Na 10min przed końcem dodane ok pół tabletki (1,7g) Whirfloc. Brzeczka schłodzona do 18°C i zadana uwodnioną saszetką US-05. W tej temperaturze również fermentacja burzliwa. Po 7miu dniach przelane na cichą. Fermentacja cicha: 8 dni. Tym razem nie dodawałem żelatyny, a postanowiłem trochę schłodzić piwo. Po paru dniach udało mi się zejść do 11°C Butelkowane z dodatkiem 125g cukru (na 18l piwa). Piwo to wygrało w V Flisackim KPD w Bydgoszczy z wynikiem 43pkt. Było 2tyg od rozlewu. Sędziowie chwalili za balans, goryczkę, pijalność, a czepnęli się jedynie zbyt wysokich estrów. Szkoda że nie udało mi się zbić niżej temperatury fermentacji. Ciekawe ile punktów by zdobyło gdyby estry były mniejsze. ? Polecam to piwo wszystkim wielbicielom grodziskich! Tak jak w 215 cytrusy z chmielu ładnie się skomponowały z wędzonką, tak tutaj z kolei czekoladowe nuty ciekawie ją złamały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Stasiek Opublikowano Piątek o 18:01 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano Piątek o 18:01 Dziś się pochwalę recepturą na mild-a. Wygrałem nią w KPD w Żywcu w 2015 (to już 10lat temu! 😮 ) i 2 lata temu w krakowskim KPD. I to właśnie głównie z tej drugiej okazji wrzucam to na forum. Bo jedną z nagród za wygranie w tej kategorii było uwarzenie piwa wg tej receptury w browarze TEA Time w Krakowie. Trochę była obsuwa czasowa, ale 2tyg temu w końcu udało się to uwarzyć. I jutro jest premiera tego piwa Zapraszam jutro (sobota 12.04) do TEA Time. Oczywiście też będę. 🍻 Poniżej receptura. Ta "domowa". warka 271 mild - receptura na 24l 9°Blg. Data warzenia: 08.10.2022r. Zasyp: - pilzneński 2,1kg - pszeniczny 0,3kg - monachijski II 0,3kg - crystal light 0,4kg - biscuits 0,25kg - brown 0,15kg - czekoladowy pszeniczny 0,1kg - rozsypany po przełożeniu do filtracji. Zacieranie: - 70°C - start zasypu - 20' 68°C - 35' 70°C - 5' 76°C - podgrzanie do filtracji Chmielenie: - 45' - 10g East Kent Goldings 7,5% a-k - 30' - 12g Challenger ok 7% a-k (szyszki - mój zbiór) - 10' - 10g East Kent Goldings 7,5% a-k Brzeczka schłodzona do ok 17°C i zadana gęstwą (ok 120ml) FM13 Irlandzkie ciemności po poprzednim piwie. Fermentacja w ok 18-19°C (mierzone w fermentorze) przez 14dni. Butelkowanie (bez przelewania na cichą) z dodatkiem 75g cukru (celowałem w 1,7 v/v). Piwo było na konkursie 3miesiace od butelkowania. Niby dość dużo jak na tak lekkie piwo, ale jak widać nie za dużo. ciezkicoswybrac, Fidel, anteks i 2 innych 3 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się