amorph Opublikowano 22 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2014 (edytowane) Chciałbym wypłynąć na głębszą wodę w swoim warzeniu i postanowiłem wziąć się za Russian Imperial Stout. Chętnie przyjmę każdą krytykę (najlepiej połączoną z dobrą radą). Po różnych lekturach wstępnie myślę o czymś takim: 20L z 27BLG Zasyp: pale ale strzegom 8kg karmelowy 600 strzegom 0,5kg pszeniczny strzegom 0,5kg czekoladowy jasny strzegom 0,2kg jęczmień prażony strzegom 0,5kg +edycja płatki pszenne 0,5kg płatki jęczmienne 0,4kg płatki owsiane 0,4kg chmiel magnum (12,5%) 25g na 60 min chmiel chinook (11,2%) 20g na 45 min z PPPP wychodzi IBU 77 fermentacja w 12°C na świeżej gęstwie S-04 jakieś 3 tygodnie bez cichej później przelanie do szklanego butla z płatkami dębowymi i trzymanie ze 2 tyg (?) Piłem ostatnio piwa z dodatkiem orzechów i zastanawiam się jak zagrałby w RISie? Jakiś dodatek zmielonych laskowych i migdałów np? Jakie jeszcze dodatki powinienem brać pod uwagę. Czy laktoza będzie na miejscu? Edytowane 23 Października 2014 przez amorph Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szinek Opublikowano 22 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2014 Piłem ostatnio piwa z dodatkiem orzechów i zastanawiam się jak zagrałby w RISie? Jakiś dodatek zmielonych laskowych i migdałów np? Wtedy wielce prawdopodobnie, że pozbawisz RISa piany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 22 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2014 pale ale strzegom 8kg karmelowy 600 strzegom 0,5kg pszeniczny strzegom 0,5kg czekoladowy jasny strzegom 0,2kg jęczmień prażony strzegom 0,5kg A co tak biednie? Daj więcej róznorodności. RIS nie może być jednowymiarowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deathhammer Opublikowano 22 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2014 Może dodaj trochę płatków owsianych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 22 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2014 myślę że na ten ekstrakt przydało by się więcej jak 5 tygodni w wiaderku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 22 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2014 A co tak biednie? Daj więcej róznorodności. RIS nie może być jednowymiarowy. To czego brakuje, żeby był 3D ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 22 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2014 jak to mówi jeden z forumowiczów "RIS wszystko przyjmie" co dasz to będzie dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 22 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2014 Albo "piwo na czyszczenie magazynu". Możesz dać np. zamiast pszenicznego 0,5 kg- czekoladowy pszeniczny 0,25 kg i słód brown 0,25 kg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 22 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2014 Niestety magazyn wyczyszczony a na RISa ochota wiec trzeba bedzie wszystko kupic :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 22 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2014 W alepiwo.pl widziałem kiedyś ilości mniejsze niż 0,5 kg, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kishar Opublikowano 23 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2014 Po mojemu za mało chmielu, no i to co już było pisane trochę więcej różnorodnych słodów, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 23 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2014 To uwarze cos w miedzyczasie zeby sie wiecej resztek roznych nazbieralo i dopiero wtedy podejme temat :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawgin Opublikowano 23 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2014 Chmielu 3x tyle a to może być mało. A jeszcze ja zadam pytanie przy okazji RIS. Do ilu BLG powinien zejść. Bo po 16 dniach zlałem na cichą i sprawdziłem BLG - 6. BLG początkwe 24. Zejdzie niżej??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deathhammer Opublikowano 23 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2014 (edytowane) Chmielu 3x tyle a to może być mało. A jeszcze ja zadam pytanie przy okazji RIS. Do ilu BLG powinien zejść. Bo po 16 dniach zlałem na cichą i sprawdziłem BLG - 6. BLG początkwe 24. Zejdzie niżej??? Zlewasz na cichą a nie jesteś pewien czy zeszło do końca? Może drożdże dojedzą jeszcze 0,5 Blg. Na takim ekstrakcie trzymałbym piwo trochę dłużej na burzliwej, na wszelki wypadek Edytowane 23 Października 2014 przez Deathhammer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 23 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2014 Skąd pomysł, że chce dać za mało chmielu? Chcę użyć chmieli z dużą zawartościa alfa-kwasów. Kalkulator pokazuje że wyjdzie 77IBU. Jak dla mnie na RISa to akurat. Czy długie trzymanie w butelkach spowoduje spadek tego IBU? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deathhammer Opublikowano 23 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2014 (edytowane) Może kisharowi chodziło o za małą ilość chmielu na aromat, bo goryczka z tego co policzyłeś wyjdzie przyzwoita. Ale nie wiem jak Ty to liczysz, bo ja do swojego "RISa" dałem 50 g Iungi 11,9% i 20 g Sybilli 6,3% na 90 minut na 17 l piwa a goryczkę w BeerSmithie pokazuje mi trochę mniejszą niż u Ciebie. Edytowane 23 Października 2014 przez Deathhammer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 23 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2014 Docelowo piwo ma sobie poleżeć rok i więcej jak się uda. Jeśli chodzi o aromaty chmielowe to większość po takim czasie szlag trafi więc zdecydowałem się na chmiele goryczkowe a aromat bedzie ze słodów i ewentualnych dodatków. Do liczenia IBU użyłem zamieszczonego w dziale pliki arkusza PPPP. Niby wszystko dobrze. Jak podstawiłem Twoje informacje to wyszło 137IBU :-). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 23 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2014 Bo po 16 dniach zlałem na cichą i sprawdziłem BLG - 6. BLG początkwe 24. Zejdzie niżej??? Szklana kula wywala "blue screen"... Robiłeś test FFT? Na taki ekstrakt, to burzliwa IMHO za krótka. (Blg faktyczne, czy pozorne?) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deathhammer Opublikowano 23 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2014 Jak podstawiłem Twoje informacje do BS z wydajnością 70% (ustaliłem wydajność na takim poziomie przez zestawienie ze sobą zasypu i Blg jakie chcesz uzyskać) to wyszło 15,9 IBU. No cóż, po prostu każdy program liczy inaczej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 23 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2014 (edytowane) Ciekawe. Jak robiłem AIPA to porównywałem goryczki z tymi w sklepowych piwach i były bardzo zbliżone. Trzymam się swojego poki co :-). Zastanawiam się czy gęstwa z S-04 przeżre tyle ile trzeba. T-58 z opisu wyglądają zachęcająco. Ma ktoś doświadczenie z piwami >30 BLG? Kusi mnie żeby podnieść BLG ekstraktem słodowym Edytowane 23 Października 2014 przez amorph Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 23 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2014 Zlewasz na cichą a nie jesteś pewien czy zeszło do końca? sugerujesz, że w czasie fermentacji cichej gęstość piwa już nie spada? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deathhammer Opublikowano 23 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2014 Może drożdże dojedzą jeszcze 0,5 Blg. Sugeruję, że może spaść. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 23 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2014 Sugeruję, że może spaść. No cóż, IMHO, w trakcie fermentacji cichej drożdże jeszcze "dojadają" tylko sam proces nie jest tak spontaniczny jak w przypadku fermentacji burzliwej, więc jest naturalnym, że gęstość piwa powinna spaść, a nie "może spaść". No chyba, że należysz do "frakcji piwowarów" uważającej, że "cicha" to tylko zlanie piwa z nad drożdży? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deathhammer Opublikowano 23 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2014 (edytowane) Cichej używam do wyklarowania piwa, dofermentowania piwa o te 0,5 Blg, czasem do dodania chmielu i do szybszego zebrania gęstwy drożdżowej na kolejne piwo. Może ale nie musi, bo jeśli piwo będzie zostawione w fermentorze razem z drożdżami przez długi okres czasu, to czy zleje się na cichą czy nie to nic nie zmieni. Wielu piwowarów przecież nie zlewa na cichą, a butelki im nie wybuchają z powodu niedofermentowanego piwa. Edytowane 23 Października 2014 przez Deathhammer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawgin Opublikowano 24 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2014 Cichej używam do wyklarowania piwa, dofermentowania piwa o te 0,5 Blg, czasem do dodania chmielu i do szybszego zebrania gęstwy drożdżowej na kolejne piwo. Może ale nie musi, bo jeśli piwo będzie zostawione w fermentorze razem z drożdżami przez długi okres czasu, to czy zleje się na cichą czy nie to nic nie zmieni. Wielu piwowarów przecież nie zlewa na cichą, a butelki im nie wybuchają z powodu niedofermentowanego piwa. Zlałem na cichą po 16 dniach. Przy zlewaniu zawsze się trochę napowietrzy a do tego dodaje zawsze dwie łyżki gestwy. Efekt był taki że rurka znów "pyka" więc raczej fermentuje dalej. A zależy mi bardziej na odpowiedzi - do ilu powinno zejść blg. Oczywiście plus - minus. Chciałbym butelkowac po 20 dniach cichej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się