bleblum Opublikowano 23 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2014 Cześć, mam pytanie. Uwarzyłem ostatnio drugą w życiu warkę piwa - Extra Special Bitter 14blg ze słodów Château Pale Ale 5kg oraz Château Cara Blond 0,7kg. Po tygodniu burzliwej podczas pierwszego pomiaru było wszystko ok, a po 48h już można było wyczuć ocet. Jakoś specjalnie się tym nie przejąłem, przelałem na cichą i dodałem 30g chmielu i po 4 dniach aromat jest bardziej octowy, jabłkowy niż chmielowy z fuggles'a. Przechodząc do sedna zastanawiam się skąd ten zapach, może macie jakieś rady co do zwiększenia sterylności? Zestaw stąd: http://piwodziej.pl/pl/p/Extra-Special-Bitter-Eko-14Blg/510 Przy okazji czy ktoś ma link do działających kalkulatorów, które pomogą mi obliczyć ile g cukru do re-fermentacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 23 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2014 kalkulator dostępny w dziale download co do octu to ja osobiście bym spróbował trochę piwa jak już i tak otwierałeś (skoro wiesz jak pachnie), ale niech lepiej się wypowiedzą Ci co mają więcej warek za sobą bleblum 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 23 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2014 po 4 dniach aromat jest bardziej octowy na mój gust jak nic na Birofilię w Żywcu w przyszłym roku. Jedna z kategorii to piwa kwaśne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szuwar71 Opublikowano 23 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2014 Ciężko radzić skoro czujesz ocet i jabłko. Może tak odbierasz aldehyd octowy czyli zapach często występujący w młodym piwie gdzie drożdże jeszcze po sobie wszystkich syfów nie posprzątały. bleblum 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bleblum Opublikowano 23 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2014 No dobra, dzięki za wszelkie info, piwo zostało zabutelkowane no i zobaczymy co wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 23 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2014 (edytowane) Może tak odbierasz aldehyd octowy ale aldehyd octowy nie pachnie octem tylko wali jak np. zielone jabłuszko (kiblowe) Edytowane 23 Października 2014 przez Dr2 bleblum 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 24 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2014 Ocet to ocet, jak jest gryzący, kwaskowaty i lekko alkoholowy to nic innego jak infekcja. Z aldehydu można dopiero ocet wyprodukować, ale pachnie on całkiem inaczej czyli głównie zielone jabłuszko dla innych farba taka emulsyjna z wiadra. Chyba, że źle identyfikujesz bukiet młodego piwa. Jeżeli to jednak zakażenie octowe to najgorsze jest to, że taka infekcja posuwa się w czasie, żaden sour ale ci nie wyjdzie z tego (ocet w piwach kwaśnych to wada), więc trochę szkoda twojej pracy przy butelkowaniu, ale zobaczymy za jakiś czas jak spróbujesz piwko Dokładna dezynfekcja jednak nie zaszkodzi przed następną warką przeczytaj sobie ten artykuł na temat mycia i dezynfekcji: http://www.piwo.org/topic/14975-mycie-i-dezynfekcja-najpopularniejsze-srodki-chemiczne-uzywane-w-piwowarstwie/ bleblum 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szuwar71 Opublikowano 24 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2014 ale aldehyd octowy nie pachnie octem tylko wali jak np. zielone jabłuszko (kiblowe) Nigdzie nie powiedziałem, że daje octem. Sugeruje tylko, że kolega wąchając prosto z fermentora może źle interpretować zapachy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 24 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2014 Nigdzie nie powiedziałem, że daje octem. Ciężko radzić skoro czujesz ocet i jabłko. Może tak odbierasz aldehyd octowy Ależ oczywiście, że nie powiedziałeś. Ty Tylko zasugerowałeś, że ktoś może odbierać zapach aldehydu octowego jako zapach octu. Myślę, że czytasz co piszesz i zdajesz sobie sprawę, że odpowiadając zamieszczasz treści, które będą potem obierane jako prawdziwe? IMHO, zapach octu jest tak dobrze znanym i charakterystycznym, że chyba nie sposób go pomylić z innymi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się