simer17 Opublikowano 30 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2014 Myślałem że przelewa się na cichą po to by piwo sobie dofermentowało bez nadmiernej ilości drożdży i osadów i żeby było mniej mętne. Czyli co, możliwe że przez to że usunąłem drożdże to piwo nie dofermentuje i zostanie 5 blg ? więc co teraz radzicie, potrzymać z tydzień na cichej i jeszcze raz zlać znad osadu do drugiego fermentora i butelkować ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 30 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2014 większość robi około tydzień burzliwej i tydzień cichej Do tej pory słyszałem to stwierdzenie od jednej osoby. Częściej słyszałem: zamykam na 10-14 dni, potem pierwszy pomiar. Źle zrobiłem ? Niekoniecznie, pozostałe drożdże mogą dofermentować piwo. Jeżeli fermentacja przebiega poprawnie, to wydłużenie burzliwej pozwoli dofermentować piwo i usunąć produkty uboczne fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 30 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2014 poza tym większość robi około tydzień burzliwej i tydzień cichej Uwaga na nisko przelatujące kwantyfikatory! Na początku swojej przygody z piwowarstwem najlepiej po prostu zamknąć fermentor na 2-3 tygodnie i tylko kontrolować temperaturę. Bez żadnego niepotrzebnego przelewania, zaglądania, czy otwierania. Potem sprawdzić czy na przestrzeni 2-3 dni ekstrakt jest stały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
simer17 Opublikowano 30 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2014 No ok trudno może jednak jakieś to piwo wyjdzie, potrzymam tydzień na cichej, zbadam BLG, później za 3 dni znowu zbadam BLG, jak się nie zmieni to zabutelkuję. Następnym razem dam 14 dni burzliwej. swoją drogą nawet w instrukcji z browamatora pisało tak: Fermentacja: burzliwa w temp. 18-21 C przez 7 dni, później cicha w temp. 18-21 C przez 14 dni. Butelkować z użyciem glukozy (70 g na 10 litrów piwa). Zabutelkowane, trzymać w temp. 18-21 C przez co najmniej 3 tygodnie (refermentacja), następnie leżakować w temp. poniżej 15 C (o ile to możliwe) przez 3 tygodnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 30 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2014 Już nie będę wyrażał swojej opinii skoro mam być obiektem drwin... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Śliwiński Opublikowano 30 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2014 Ale czas ma znaczeniue drugorzędne. A gdyby Ci po 8 dniach BLG nadal spadało to byś zlał na cicha, bo minęło browamatorskie 7 dni ? Po 7-8 dniach robimy pierwszy pomiar BLG. Po kolejnych 2 następny pomiar i wtedy mamy jako taka jasność co dzieje sie z naszym piwem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 30 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2014 Po kolejnych 2 następny pomiar i wtedy mamy jako taka jasność co dzieje sie z naszym piwem Ja to jeszcze jednak na pianę zwracam uwagę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 30 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2014 Już nie będę wyrażał swojej opinii skoro mam być obiektem drwin... Przecież nikt nie drwi. Po prostu w określaniu końca fermentacji nie ma miejsca na domysły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Śliwiński Opublikowano 31 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2014 Po kolejnych 2 następny pomiar i wtedy mamy jako taka jasność co dzieje sie z naszym piwem Ja to jeszcze jednak na pianę zwracam uwagę. A ja niekoniecznie. Ostatnio zlalem ma cicha piwo po 12 dniach burzliwej i stałym BLG od 4 dni za to z piękna czapa pianowo drożdżowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 31 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2014 Po kolejnych 2 następny pomiar i wtedy mamy jako taka jasność co dzieje sie z naszym piwem Ja to jeszcze jednak na pianę zwracam uwagę. A ja niekoniecznie. Ostatnio zlalem ma cicha piwo po 12 dniach burzliwej i stałym BLG od 4 dni za to z piękna czapa pianowo drożdżowa. Dr2 wraźnie użył słowa "jeszcze", a nie np. "tylko". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
simer17 Opublikowano 2 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2014 Piwo sobie dofermentowuje na cichej, bulka co minutę średnio czyli BLG coś jeszcze zejdzie, planowana data butelkowania 9 listopad, a 11 listopada rusza 2 warka, świąteczne APA, składniki będą u mnie na dniach, planuję poprawić wszystkie niedociągnięcia z pierwszej warki oraz dorzucić chmielenie na zimno, dokładny plan warzenia podam w najbliższym czasie to mi powiecie czy się to kupy trzyma, no i niedługo będzie trzeba zamykać ten temat gdyż codziennie staram się zwiększać swoją wiedzę na temat piwowarstwa i mam nadzienadzieję że już nie będę musiał was męczyć co 5 minut pytaniami z dość podstawowej wiedzy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 2 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2014 jak to mówią kto pyta nie błądzi ale również szukajcie a znajdziecie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
simer17 Opublikowano 3 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2014 (edytowane) Więc sytuacja wygląda tak, piwo sobie dochodzi na cichej i niestety czas i moja niecierpliwość zmusi mnie do butelkowania w weekend Ponieważ trzeba uwarzyć kolejne piwo na święta/nowy rok. Butelkowanie planuje z około 110 g cukru rozpuszczonego w 200 ml gotowanej wody, mam 18 l piwa, myślę że powinno być ok z tego co w wiki pisze, aczkolwiek to moje pierwsze piwo więc się okaże. A jeśli chodzi o drugą warkę, to składniki już zamówione, kobitka przywiezie mi je w piątek z Krakowa a ALEMBIK.EU, więc 11 listopada lecimy z koksem I ma wyglądać to tak: Strzegom pale ale 5 kg Strzegom pilzneński 1 kg Cara red wayermann 50 EBC 0.25 kg Cara gold Castle Malting 120 EBC 0.25 kg Chmiele: Simcoe 50g Cascade 50g Amarillo 50 g A całość będą jeść US-05 11.5g Zacieranie: 20 l wody do zasypu 45 minut w około 62 °C 20 minut w około 72 °C Wygrzew 5 minut w 77 °C Wysładzanie około 2 X 8l ( Chcę uzyskać około 30l brzeczki i później w garze zredukuję do 26-27 l) Gotowanie: 15 g Simcoe na 60 min 10g Amarillo na 30 min 10g Cascade + 10g Amarillo na 10 min 10g Simcoe + 10g Cascade + 10g Amarillo na 5 min 20g Cascade + 10 g Amarillo na 0 min Chłodzenie w wannie w około 2h do temperatury około 25°C Z obliczeń przy wydajności około 60 % wychodzi że otrzymam po gotowaniu około 27 l 13-14 blg (zależnie czy wydajność będzie trochę mniejsza czy większa) 2 l liczę na odpad (chmieliny i osady białkowe) Więc do fermentowa powinno trafić około 25 litrów 13-14 BLG Co to ma być ? Coś pomiędzy APA a AIPA, nie za wysoka goryczka, na takie coś liczę. Mam zamiar to trzymać 2 tygodnie na burzliwej jak już wspomniałem z 11.5 g suchych US-05 po czym będzie cicha z chmieleniem na zimno: 25g Simcoe + 10g Amaillo + 10g Cascade Co o tym myślicie ? Edytowane 3 Listopada 2014 przez simer17 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacho-b Opublikowano 3 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2014 Butelkowanie planuje z około 110 g cukru rozpuszczonego w 200 ml gotowanej wody, mam 18 l piwa, myślę że powinno być ok Polecam użycie kalkulatora. Wcześniej używałem tego ale teraz coś nie chce mi się załadować. Na szybko znalazłem inny. Spróbuj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 4 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2014 Ja z czasem gazuję piwo coraz niżej. Moje ostatnie APA dostała 100 gr. na 39 butelek, wyszło idealnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
simer17 Opublikowano 4 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2014 Ok dzięki za radę, na pierwszy raz dam 110g na 18l a jeśli mi się będzie widziało za dużo gazu to do warki 2 poleci mniej. Co do kalkulatora z stronki którą mi jacho-b podałeś to niestety nie za bardzo potrafię go obsłużyć, mój angielski jest raczej słaby i to dlatego. Czekam jeszcze na opinię na temat receptury na warkę 2 czy to się w miarę kupy trzyma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinhead Opublikowano 4 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2014 http://www.piwo.org/files/file/67-piwowar/ simer17 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
simer17 Opublikowano 4 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2014 (edytowane) Dzięki wielkie za link, program działa super Procent odfermentowania surowca zawsze przyjmować 100 % ? Czy np przy mocniejszych piwach daje się mniej ? Edytowane 4 Listopada 2014 przez simer17 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 4 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2014 % Odfermentowania surowca zmienia się w zależności od użytego środka do refermentacji, nie korzystałem z tego programu, ale pewnie jak zmienisz z cukru na np. ekstrakt to wartość w tym polu maleje. Raczej nic tam nie zmieniaj chyba, że używasz czegoś niestandardowego do refermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 4 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2014 przy cukrze jest to 100% bo w takim stopniu on odfermentowuje, polecam stosować się do najniższej wartości dla danego stylu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
simer17 Opublikowano 17 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2014 (edytowane) Witam ponownie, dawno się nie odzywałem jak tam moje piwo Sprawa wygląda następująco, piwo od tygodnie w butelkach na refermentacjii, a kolejna warka już kończy burzliwą (APA), wyszło 26l 14 blg, pochwalę się, bo pierwsza warka miała wydajność na poziomie 54 %, a druga ma poziomie 63 % tak że nauka nie poszła w las i jestem zadowolony Ogólnie w najbliższym czasie planuję zakup refraktometru oraz chłodnicy zanurzeniowej z rury karbowanej, aby było szybciej z chłodzeniem i prościej, i lecimy dalej z tematem Przyznam się, nie wytrzymałem i dziś butelkę spróbowałem jak na pierwsze piwo jestem mega zadowolony. Goryczka fajna, tak z 35-45 ibu, piana i nagazowanie jeszcze małe ale to dopiero tydzień refermentacji, zapach fajny, głównie owoce tropikalne, podobny do Lwówka Jankesa. Piwo zostawiam w spokoju na 2 tygodnie aby się trochę sklarowało ponieważ jest mętne, i dogazowało. Dzięki wszystkim za rady i pozdrawiam, dalej poradzę sobie mam nadzieje sam Edytowane 17 Listopada 2014 przez simer17 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 17 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2014 Dzięki wszystkim za rady i pozdrawiam, dalej poradzę sobie mam nadzieje sam Nieeeeee! Tutaj chodzi właśnie żeby pracować z ludźmi, wymiany, banany o takie inne sprawy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinhead Opublikowano 17 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2014 O tak wymiany! Możesz coś podrzucić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
simer17 Opublikowano 17 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2014 Pisałem głównie w tym kontekście że poradzę sobie sam czyli że nie będę męczył banalnymi pytaniami w tym temacie. a nie że porzucam forum i znikam Ogólnie lubię fora internetowe, i myślę że będę stałym bywalcem gdyż powoli łapię bakcyla piwowarstwa domowego Co do wymian czyli tzw depozytów piwnych, to muszę poczekać aż w spokoju sobie piwo dofermentuje, dogazuje się i wyklaruje, i jeśli uznam że finalny produkt się nadaje do depozytu/wymiany, to czemu nie Widzę że kolega nie daleko mieszka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mrzon Opublikowano 17 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2014 (edytowane) O tak wymiany! Możesz coś podrzucić No i jak tam z tym depozytem wiadomo coś, rozmawiałeś może już z właścicielem Al.. ?? bo to podstawa ?? sorki offtop się robi. Edytowane 17 Listopada 2014 przez Mrzon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się