suri Opublikowano 27 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2014 W ogóle ktos warzył to piwo o którym piszę? Australian Pale Ale poleca mi znajomy- ponoc b.dobre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d_j Opublikowano 27 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2014 z koźlaka wyszedł kwas chlebowy IMHO, nie ma takiej opcji że stało sie to bez Twojej pomocy (pewnie nieświadomej) być może (kierowałem się instrukcją, która w przypadku koźlaka jak dzisiaj spojrzę jest śmieszna), jednak póki co jedynie te dwie warki które mi nie wyszły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suri Opublikowano 28 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2014 Nadal 5 blg. Biorę się za rozlewanie w butelki uzyje cukru z miarki na 0,33litra. Oby wystarczyło na prawidłową refermentację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 28 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2014 najwyżej będzie mniej nagazowane niż miało być lepiej mniej niż za dużo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 28 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2014 (edytowane) Kiedyś znajomy, któremu warzenie znudziło się po 2 warkach (no dobra, żona go pogoniła ) oddał mi swój sprzęt. Jednym z gadżetów była właśnie ta potrójna miarka, której masz zamiar użyć. Sprawdziłem ją podczas rozlewu jednej warki, głównie po to, żeby móc zabierać głos na jej temat. Faktycznie, sypanie do każdej z butelek cukru jest upierdliwe, ale jak sobie wyrobisz patent, to idzie nawet szybko. Jak jesteś dokładny, to nawet masz szansę mieć podobne nagazowanie we wszystkich butelkach . Testowałem ją właśnie na Weizenie, do którego użyłem przegródki dla butelek 0,33. Nagazowanie wyszło jak dla mnie bardzo odpowiednie, więc zaniechaj zamartwiania się o brak gazu . Po zeszłym przegazowanym sezonie zacząłem stosować sporo mniej surowca do refermentacji. Do 40 butelek ostatniego APA poszło w sumie 100 gr. cukru, a i to organoleptycznie wydaje mi się zbyt dużo. No ale ja lubię suwak nagazowania mocno przesunięty w stronę sesyjności. Edytowane 28 Października 2014 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suri Opublikowano 28 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2014 Piwko rozlane w ilości dokładnie 44 butelek:) w smaku hmm bardzo dobre nawet ciepłe i bez gazu więc jestem dobrej mysli...jeśli nie wybuchnie bedzie super:) miarka jak mówiłeś mniejsza dawka do butelek 0,33l. Ciekawe po jakim czasie od rozlewu może wystapić ewentualny"granat"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 28 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2014 (edytowane) Pszenicę możesz spokojnie otworzyć po tygodniu od rozlewu i samemu sprawdzić jak się sprawy mają. Edytowane 28 Października 2014 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suri Opublikowano 28 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2014 oooo:) juz po tyg dobre do picia?:) ładnie ładnie...czekam na kuriera wiezie Australian pale Ale+ 1kg glukozy oraz 1kg suchy ekstrakt słodowy- jasny... planuje dać pół kg glukozy i pół ekstraktu...dobry pomysł? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
g8k7 Opublikowano 28 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2014 Ja do mojego sypałem podobnie, (wyszło mi chyba, że wagowo na butelkę to była ta miarka z lekkim czubem). Teraz po ponad 3 tyg. przy otwarciu mam "psyknięcie i dymek", a po przelaniu jakieś 5-6 cm piany, czego i Tobie życzę. Pierwsze otwarłem po niecałym tygodniu, żeby sprawdzić jak się zachowuje. suri 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 28 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2014 Tak, pszenicę pije się świeżą. Po tygodniu otwórz na kontrolę, a po dwóch pij na zdrowie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suri Opublikowano 28 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2014 tak zrobię dzięki za wszystkie rady...pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suri Opublikowano 3 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2014 Witam. No i pszeniczne nie wystrzeliło także jest ok:) w środę będzie tydzień otworzę na kontrole. Wczoraj po 16 dniach butelkowania piwa WES jasnego otworzyłem aby spróbować pierwszego nawarzonego piwka i powiem, że mimo temperatury ok 19 stopni było smaczne:) fakt po przelaniu do pokala piana szybko zniknęła dobrze się je piło. Mam nadzieję, że jak poleży kolejne 2 tyg piana utrzyma się dłużej? dziś z kolei przelewam na cicha Australian pale ale i za 2 dni butelkuję zamówione tez Canadian blondie:) ma byc za 2 dni:) pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 3 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2014 Nie ma sensu przelewać piwa na cicha na 2 dni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suri Opublikowano 3 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2014 nie ma?? kurcze za pozno napisał◘es juz zacząłem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suri Opublikowano 3 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2014 chyba nie zaszkodzi w kazdym badz razie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Green Fox Opublikowano 3 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2014 Zaszkodzić jakoś szczególnie nie powinno - ot może być troszkę mniej drożdży w gotowym piwie, taki bardziej Kristal-weizen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suri Opublikowano 4 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2014 Otworzył♠em, po tygodniu tamto piwo pszeniczne o które narobiłem tyle awantury z blg. powiem tak:) piwko pyszne, smak hmm nie wiem jak go wyrazić ale nie piłem tak dobrego piwa w żadnej browarni chyba...dla porównania po 2 tyg(wiem ze za szybko) otworzyłem pierwsza butelkę piwa jasnego Wes które to miałem w zestawie startowym i tamto sie nie umywa nawet do tego pszeniczniaka. jakies takie kwaskowe jest, piana szybko znika z pokala może jak postoi jeszcze 2 tyg do miesięcznego cyklu sie poprawi w smaku? natomiast pszeniczniak no rozwalił mnie smakiem:)) jedynie do czego mogę się przyczepic to mało bąbelków w piwie...pytanie mam czy nabierze więc3ej gazu z czasem leżakowania? pozdr:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leon Opublikowano 9 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2014 Jeżeli jest jeszcze cukier to nabierze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leon Opublikowano 10 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2014 Wg spróbuj wrzucić piwo na jakiś dłuższy czas do lodówki. Potem wyciągnij, ogrzej do temperatury picia odpowiedniej do tego stylu i zobacz czy będzie różnica? Spora ilość gazu podczas refermentacji zbiera się w szyjce i możesz mieć odczucie słabo nagazowanego piwa. Tak na skroty to: schłodzenie piwa powoduje, że gaz rozchodzi się w piwie i powinno byc lepiej nagazowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suri Opublikowano 11 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2014 dzięki, sprawdzę z tym schładzaniem piwa w lodówce, jednak mam nadzieję, że jak postoi jeszcze dłużej co najmniej do pełnego miesiąca nie będę musiał kombinować ze schładzaniem aby mieć odpowiednio gazowane piwko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się